Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Miroslav Janošec

Dvanáctibojařům ve sprintu kraloval Janošec

Nové Město na Moravě - Velmi solidní obsazení měla třetí disciplína Žďárské ligy mistrů. Medailová místa si v lyžařském sprintu na 1200 metrů dlouhé trati v novoměstském lyžařském areálu u Ski hotelu rozdělili podle očekávání specialisté lyžaři. Nejméně času na průjezd po rozměklé trati potřebovali Miroslav Janošec a Martina Štursová.

Třídění odpadů. Ilustrační snímek.

Lapili muže, který šel krást do sběrny

Chotyně - Muže, který kradl ve sběrně druhotných surovin a následně se část lupu pokusil prodat v jiné sběrně, nyní dopadli policisté. Zloděj způsobil škodu za více jak jedenáct tisíc korun.

Největší mikroskop na světě. Rozhodně pro největší počet pozorujících. Celkem 30 lidí může na mikroskopu v Bioptické laboratoři v Plzni sledovat ve stejný okamžik  totéž, co vyučující. Tento mikroskop je jediný na světě

Cytologie není stoprocentní

Plzeň - V Plzni máme největší cytologickou a bioptickou laboratoř v Evropě a jednu z největších na celém světe. Pro srovnání – v kanadském Vancouveru, kde je největší laboratoř na světě tohoto zaměření, zpracují laboranti ročně 900 tisíc odběrů, v Plzni jich udělají za stejnou dobu 600 tisíc.

Vybrat nejchutnější pálenku přišlo do moštárny v Dobromilicích třiadvacet koštýřů.

Dobromiličtí koštovali domácí pálenky

Dobromilice - Vybrat nejchutnější pálenku přišlo do moštárny v Dobromilicích třiadvacet koštýřů. Sobotní větrné odpoledne si tak zpestřili koštem a posezením mezi přáteli. Mezi tekutými jablky, broskvemi, meruňkami, rynglemi a samozřejmě švestkami nebylo vůbec lehké se rozhodnout.

Ilustrační foto.

Zloděj vykradl stavební buňku

Valašské Meziříčí -Neznámého zloděje přilákala v noci ze čtvrtka na pátek stavební buňka u rozestavěného rodinného domu na ulici Žerotínova ve Valašském Meziříčí.

Vizualizace Chovánek

Děti bez domova budou mít Chovánek. Od září se začne stavět

Brno /VIZUALIZACE/ - Až šedesát párů dětských očí bude zřejmě už příští rok koukat z oken nového dětského centra Chovánek, které vyroste ve Vejrostově ulici v brněnské Bystrci. Město na konci února vybere stavitele, který se už v září tohoto roku pustí do práce. Do nového komplexu se přestěhuje Kojenecký ústav, který teď sídlí v budovách v ulici Voroněžská a Hlinky.

Prostor bývalé celnice v Březové.

Stát předal hraniční přechody obcím

Slovácko - Areály bývalých hraničních přechodů ve Strání a v Březové mají zbrusu nové majitele. Stát je totiž v pondělí 9. února bezúplatně převedl na bedra obou obcí. Ty tak sice rázem zbohatly o 33 milionů korun, s využitím nabytého majetku si ale jejich radní lámou hlavu.

Ilustrační foto

Hluboká rozšíří domov seniorů

Hluboká nad Vltavou -Kompletní rekonstrukcí právě prochází Domov důchodců U Zlatého kohouta v Hluboké nad Vltavou. Do února příštího roku se tak všechny byty přebudují na bezbariérové, vymění se výtahy, opraví se veškeré sítě a technické zázemí budovy od sklepů až po střechu, kde vznikne vyhlídková terasa.

Grand Prix Vinex 2009

Vinex provětral chuťové buňky devíti degustátorů

Valtice - /FOTOGALERIE, VIDEO, TABULKA/ Závěrečný třetí den šestnáctého ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2009 ve Valticích byl v režii devíti degustátorů. Ti hodnotili nejlepší vína soutěže, kterou tradičně pořádá Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s brněnským výstavištěm.

Nové dialyzační centrum, jež bylo zprovozněno v Bruntále, nabízí pacientům komfort a klid. Naráz se zde může zdravotnický personál věnovat patnácti klientům.

V Bruntále zprovoznili nové dialyzační centrum

Krnov - Pacienti, kteří potřebují pravidelnou dialýzu neboli napojení na umělou ledvinu, dostanou nejmodernější péči. Zdravotnické zařízení je v nové budově, jejíž výstavba přišla majitele na dvaačtyřicet milionů korun.

Restaurace Boschetto.

Ze závodní jídelny luxusní italskoamerická restaurace

Brno -/FOTOGALERIE/ Steak a pizza jsou páteří jídelního lístku restaurace Boschetto. Restaurace na třídě Generála Píky v Brně nabízí americké a italské speciality a často se zde schází sportovní fanoušci, protože jedna stěna restaurace je pokryta plátnem na které míří projektor.

ilustrační foto

Vědci UTB vymysleli, jak zničit nádorové buňky

Zlín - Zdravotnické hadičky snižující počet kvasinkových infekcí, antibakteriální gely na dezinfekci rukou, materiály likvidující nádorové buňky či inseminační sady sloužící k oplodnění prasat.

Vědecko­technický park při Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně funguje již devět měsíců.

Vědci UTB vymysleli, jak zničit pouze nádorové buňky

Zlín - Zdravotnické hadičky snižující počet kvasinkových infekcí, antibakteriální gely na dezinfekci rukou, materiály likvidující nádorové buňky či inseminační sady sloužící koplodnění prasat. Takovými výsledky se může během devítiměsíčního provozu pochlubit Vědecko­technický park při Univerzitě Tomáše Bati (UTB) veZlíně.

Ilustrační foto.

Klinika může využívat buňky z lidských embryí k léčbě

Washington - První klinika v USA může využívat kmenové buňky z lidských embryí k experimentální léčbě pacientů. Léčba na kalifornské klinice Geron nedaleko San Francisca má prokázat, jestli lze pomocí kmenových buněk obnovit přerušená nervová spojení u osob, které ochrnuly po úrazu páteře.

Generální ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela (na snímku vlevo)

Krůžela: O jídle, Společenském domě a masážích

Luhačovice - /ROZHOVOR/ S ředitelem Lázní Luhačovice Josefem Krůželou jsme si povídali nejen o chuťových buňkách politiků, ale také o nově zrekonstruovaném Společenském domě či léčebných procedurách pro politiky.

Ilustrační foto

Zloděj vykradl stavební buňku

Podbřežice - Opravit si něco na svém domě nebo možná i postavit nový a alespoň trochu přitom ušetřit, nejspíš chtěl zatím neznámý zloděj, který se vloupal do stavební buňky u rodinného domu v Podbřežicích.

Skřivánci a sovy

V posledních desetiletích se toho v oboru chronobiologie, tedy vědy zabývající se biologickými hodinami v živých organismech, odehrálo velice mnoho a některé poznatky o tom, jak se vylaďujeme na rytmus dne a noci, nám mohou být v praxi opravdu užitečné.

Výcvik hasičů-lezců na umělé ledové stěně.

Brněnští hasiči zdolávali ledovou stěnu

Brno– /FOTOGALERIE/ Jihomoravští hasiči se potýkali sledem pomocí cepínů amaček. Minulý týden totiž trénovali na umělé ledové stěně v blízkosti vodní nádrže Vír.

Ilustrační foto

Čunkobuňky v Jirkově zatím stavět nebudou

Jirkov - Vzrušení lidí z Nového Březence kvůli dalším holobytům v jejich čtvrti může zase opadnout. Jirkov ze svého původního plánu ustoupil – žádné nové buňky montovat nebude.