Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Degustace a hodnocení pro Salon vín.

Salon vín: Stovku nejlepších ovládlo Chardonnay

Valtice - /SEZNAM VÍN UVNITŘ/ Z rekordních 492 vín vybrali odborníci sto nejlepších vzorků do letošního Salonu vín České republiky, jak se nazývá naše nejvyšší vinařská soutěž. Prvenství v odrůdách patří Chardonnay a chuťové buňky degustátorů nejvíce oslovila vína ročníku 2007.

Pan Rostislav Náplava je v orlovské ubytovně pro bezdomovce zcela spokojen.

Byty pro bezdomovce jsou plné

Orlová - V holobytech v Orlové-Městě je celkem osmnáct místností, které mohou lidé bez střechy nad hlavou využít. Město zvažuje, že jejich počet by se do budoucna mohl ještě o čtyři místa zvýšit.

On-line rozhovor s paní Marií Jalovou z Poradny zdraví Zdravotního ústavu Blansko

ON-LINE rozhovor s Marií Jalovou ohledně diety

Blansko /FOTO UVNITŘ/- Nedaří se vám shodit přebytečné kilogramy, které jste nabrali o vánočních svátcích? Ptali jste se v on-line rozhovoru. Odpovídala Marie Jalová z Poradny zdraví Zdravotního ústavu Blansko.

Ilustrační foto.

Lázeňskou ulici ovládne klid

AKTUALIZOVÁNO/Prachatice - Asi třicet malometrážních bytů vznikne v letošním roce v bývalé ubytovně společnosti Klima.

Ilustrační foto

Dlužníkům exekutor sebere dávky hned na úřadě

Chomutov - Vyhrocené situace, konflikty i stížnosti. To vše čeká chomutovský magistrát v době vyplácení sociálních dávek. Město se totiž rozhodlo radikálně řešit problém s dlužníky, kteří neplatí nájemné nebo jiné poplatky.

Akce cizinecké policie. Ilustrační snímek.

Schengen odvedl celníky z hranic do vnitrozemí

Liberecký kraj - Již více než rok překračují lidé hranice bez jakékoliv kontroly, ať už jdou pěšky nebo jedou autem. Například hraniční přechod v Hrádku nad Nisou se změnil k nepoznání. Zmizely odbavovací buňky, kovové zábrany i plechová střecha. Ústecká cizinecká policie hodnotí vstup do schengenského prostoru jako úspěšný.

Vizualizace: Bílkovina se zavedenou sondou.

Vědci odhalují tajemství bílkovin

Brno - K vývoji nových druhů antibiotik nebo pesticidů k ošetřování rostlin může pomoci unikátní vědecká metoda, kterou vyvinul tým odborníků z brněnské Masarykovy univerzity ve spolupráci s pražskými kolegy. V lednu ji bude znát celý svět.

Hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Schengen odvedl celníky z hranic, přivedl je do vnitrozemí

Liberecký kraj - Již více než rok překračují lidé hranice bez jakékoliv kontroly, ať už jdou pěšky nebo jedou autem. Například hraniční přechod v Hrádku nad Nisou se změnil k nepoznání. Zmizely odbavovací buňky, kovové zábrany i plechová střecha.

Opuštěné montované stavební buňky zachvátil požár.

OBRAZEM: Oheň v Uherském Hradišti zranil hasiče

Uherské Hradiště - /FOTOGALERIE/ Přítomnost bezdomovců v rozestavěném objektu někdejší organizace SSM na ulici 28. října v Uherském Hradišti měla neblahé následky. V neděli 4. ledna, v ranních hodinách, tam totiž začalo hořet.

Nové bydlení pro Jana Prochovníka

Muž se nechtěl stěhovat, město mu koupilo karavan

Havířov /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Neobvyklý vánoční dárek se podařilo zajistit úředníkům havířovského magistrátu. Jednomu z nejstarších obyvatel města předali nový domov. Šestaosmdesátiletý Jan Prochovník si převzal karavan.

Jeden ze tří objektů hotelu Merkur.

Vánoce strávili uvězněni v pokoji ubytovny

Havířov - Na letošní Vánoce patrně hned tak nezapomenou lidé, kteří je museli trávit zamčení v jednom pokoji havířovské ubytovny Merkur. Na Štědrý den je tam zamkl spolubydlící a teprve na druhý svátek ráno se jim podařilo dovolat pomoci u recepčního.

Hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Hraniční přechod nahradí také restaurace

Hrádek nad Nisou - Restaurace, obchody nebo infocentrum pro bod Trojzemí. To vše by mělo vzniknout v areálu bývalého hraničního přechodu Hrádek nad Nisou – Porajów, který po vstupu do schengenského prostoru zeje prázdnotou.

Vědecká krása a naděje do budoucna

Jeden řetěz lidské DNA je tvořen třemi miliardami „písmen“. Písmena jsou čtyři poměrně jednoduché chemické látky, adenin (A), cytosin (C), guanin (G) a thymin (T). Geny jsou části řetězu DNA, které kódují tvorbu stavebních a funkčních bílkovin. V lidské DNA je asi 23 000 genů. Tvoří jen několik procent celého řetězu a jsou v jeho různých místech.

Jaromír Kalášek.

Přežil leukemii. Díky moderní metodě

Daňkovice/Brno - Když před třemi lety trápila Jaromíra Kaláška z Daňkovic na Vysočině zvýšená teplota a začal ho bolet zub, ještě netušil, že je za tím jedna z nejzákeřnějších nemocí – leukemie.

JAKO JEDINÁ V REPUBLICE nevybírá vrchlabská soukromá nemocnice od dětských pacientů nepopulární poplatky. Ředitel špitálu Vladimír Dryml za tento neobvyklý krok sklízí jak uznání od rodičů, tak i kritiku ze strany pojišťoven, ministerstva  i konkurence.

VZP otočila, s Vrchlabím smlouvu podepíše

Hradec Králové/Vrchlabí -Nemocnice ve Vrchlabí sice potřeba není, ale smlouvu na příští rok s ní podepíšeme, řekla VZP. Šéf nemocnice a náměstek hradeckého hejtmana Vladimír Dryml podle pojišťovny totiž slevil ze svých požadavků.

Jaromír Kalášek.

Přežil leukemii. Díky moderní metodě

Brno - Když před třemi lety trápila Jaromíra Kaláška z Daňkovic na Vysočině zvýšená teplota a začal ho bolet zub, ještě netušil, že je za tím jedna z nejzákeřnějších nemocí – leukemie.

Ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová a  primář Vladimír Koza

Onkologie získala nejvyšší ocenění

Plzeň - Hematologicko–onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Plzni získalo jako jediné pracoviště v České republice i celé východní Evropě prestižní evropskou akreditaci JACIE pro transplantace krvetvorných buněk. Pro pacienty to znamená záruku nejvyšší možné kvality ve svém oboru, kterou je třeba každé tři roky obhájit.

Ilustrační foto

Život sebevraha zachránil policista. Po telefonu

Brno – /AKTUALIZOVÁNO/ Více než pětadvacet minut dokázal mluvit s mužem, který chtěl skoncovat se životem, policista na operačním středisku. Vytáhl z něj všechny informace, aby ho mohla policie najít.

Ilustrační foto.

Čeští vědci vědí, jak nahradit kmenové buňky

Praha - Čeští vědci ohlásili další velký úspěch. V Ústavu experimentální medicíny Akademie věd zvládli technologii přípravy speciálních buněk, které svými vlastnostmi odpovídají zárodečným kmenovým buňkám.

Ilustrační foto

Víno nemusí být drahé

Kvalitní vína můžete nakoupit za cenu okolo sta korun v hypermarketech. A mnohdy nemusíte ani do specializovaného koutku, stačí vybírat z regálu.

Volba nového vedení Libereckého kraje obrazem.

Rozkol v SOS začíná nabírat na obrátkách

Liberecký kraj - Nový rozměr získala krize liberecké buňky Strany pro otevřenou společnost. Krajská organizace tohoto seskupení totiž přijala zpět členy místní liberecké organizace, kteří byli ze strany před týdnem vyloučeni kvůli dlouhodobým odlišným názorům.

Ilustrační foto

Rozkol v SOS začíná nabírat na obrátkách

Liberec - Nový rozměr získala krize liberecké buňky Strany pro otevřenou společnost. Krajská organizace tohoto seskupení totiž přijala zpět členy místní liberecké organizace, kteří byli ze strany před týdnem vyloučeni kvůli dlouhodobým odlišným názorům.

Ilustrační foto

Mikulášský jarmek se vrací do města

Valašské Klobouky - Mikuláš, čerti, spousta sladkostí, hudby, soutěží a příjemných setkávání. Nic z toho nebude chybět na tradičním, již sedmnáctém ročníku Valašského mikulášského jarmeku, který začne ve čtvrtek ve Valašských Kloboukách.

Vznášel jsem se nad vlastním tělem

„Vznášel jsem se nad vlastním tělem. Pak jsem se viděl shůry, jako bych byl v horním koutu místnosti. Spatřil jsem, jak se mi prodlužovaly ruce a nohy.Slyšel jsem, jak nad mým tělem mluví lékaři a sestry. Díval jsem se na oživovací pokusy. Pak se mi ruce i nohy začaly zkracovat. Vrátil jsem se do svého těla.“ Tohle je – v různých obměnách – poměrně časté vyprávění lidí, kteří přežili srdeční zástavu na jednotkách intenzivní péče, těžkou havárii, téměř utonuli…

Ilustrační foto

Bertíci opět podpoří dětské domovy

Ostrava - Charitativní projekt S Bertíkem za dětským úsměvem je opět tady. Kampaň, která začala včera a potrvá až do 31. prosince, se pořádá každoročně v supermarketech Albert.

Okružní křižovatku staví Ředitelství silnic a dálnic Plzeň v místech bývalého celniště na hraničním přechodu Folmava. Další ´kruháč´ by se měl v příštím roce postavit o pár desítek metrů dál směrem do Německa.

Přechod se mění v kruháč

FOLMAVA - Ředitelství silnic a dálnic už začalo s opravami, na bezproblémovou jízdu si tu ale řidiči ještě počkají

Kontrola dokladů ubytovaných hostů v ubytovně. Policista si prohlíží knihu hostů

Policisté hledali na ubytovně cizince a našli mrtvolu

Havířov - Policisté z obvodního oddělení v Havířově-Podlesí a jejich kolegové z cizinecké policie prováděli v pátek večer kontrolní akci zaměřenou na nelegální pobyt cizinců a hledané osoby, které se zdržují na ubytovnách Merkur a Impuls. Klasická šťára však měla nečekaný konec, když v jednom z pokojů našli mrtvého muže.

Kontrola dokladů ubytovaných hostů v ubytovně

Policisté hledali na ubytovně cizince a našli mrtvolu

Havířov/ Policisté z obvodního oddělení v Havířově-Podlesí a jejich kolegové z cizinecké policie prováděli v pátek večer kontrolní akci zaměřenou na nelegální pobyt cizinců a hledané osoby, které se zdržují na ubytovnách Merkur a Impuls. Klasická šťára však měla nečekaný konec, když v jednom z pokojů našli mrtvého muže.