Kreativ

ŠTÍTEK: Česká pojišťovna

Kuriózní nehoda v Bohaticích.

Karlovy Vary jsou šestým nejbezpečnějším krajským městem, nejhorší index má Aš

Šesté nejbezpečnější silnice mezi krajskými městy měly v roce 2023 Karlovy Vary. Během loňského roku zde bylo evidováno 495 nehod, z nichž 5 skončilo úmrtím nebo vážným zraněním. Ze 7 obcí s rozšířenou působností Karlovarského kraje se ani jedno z nich nevyhnulo smrtelným či těžkým nehodám. Vyplývá to z výsledků GČP INDEXu za rok 2023.

3.B liga Chalapeňos - FC Broky (7:3)

Olomoucký malý fotbal odstartoval do svého 53. ročníku. Střelci se činili

VÝSLEDKY/Dvěma koly 3. a 4. ligy a prvním kolem 1. a 2. ligy byl po čtyřměsíční zimní přestávce zahájen již 53. soutěžní ročník malého fotbalu na Olomoucku. A podobně jako vloni se hladoví střelci činili. V odehraných 80 utkáních nastříleli 615 branek, což průměrně znamená 7,69 gólů na jedno utkání. Do střelecké tabulky se zapsalo hned v úvodu 340 hráčů, nejvíce ze všech zatížili konta svých soupeřů šestibrankovými zápisy za 60 minut hry Michal Večeřa z SK Náklo a Michal Popelka z týmu Sokolka Horka B.

Stavební úpravy mají budově v centru Rychnova vtisknout moderní design 21. století, v němž důležitou roli bude hrát zeleň.

Monstrum z dob socialismu v Rychnově získá moderní vzhled a zelenou střechu

Skleněná obluda v centru Rychnova je nebezpečná, hrozí zraněním. Takto jsme psali o bývalé budově České pojišťovny na náměstí 17. listopadu v centru Rychnova na podzim roku 2021. Pohled na ni byl žalostný a člověk procházející těmito místy musel dávat pozor, aby nezakopl o rozbité a občas propadlé dláždění. U nevzhledné chátrající stavby z poloviny osmdesátých let se objevil plot a už nějakou dobu tu vládne stavební ruch, prochází rekonstrukcí, která ji má proměnit v moderní sídlo firmy se zelenou střechou.

Slané bio krekry

Odpad, na kterém si pochutná i ředitel. Zbytky jsou pro pekárnu surovinou

Co je pro někoho odpadem, může jinde posloužit jako cenná surovina. Na takovéto využívání materiálů si přitom zvykáme stále více. Třeba mít na sobě oblečení vyrobené z recyklovaného materiálu nám dnes přijde tak samozřejmé, že se nad tím ani nepozastavíme. Ale co se zakousnout do pochoutek, které jsou vyráběny podle podobných zásad udržitelnosti? Jde to – a jak vám bude chutnat!

Vila Anička v Hradci Králové je kulturní památkou.

Petici nechápu, říká investor. Prozradil, co bude dál s hradeckou vilou Anička

Bezmála čtyři stovky podpisů se za poslední týden objevily pod peticí na záchranu vily Anička v centru Hradce Králové. Petenti, kteří adresují podpisové archy nejen hradeckým zastupitelům, ale také jejich kolegům na kraji a ministerstvu kultury, chtějí, aby se město aktivně zapojilo do opravy této památky. Autoři petice se obávají, že by Aničku mohl potkat stejný osud jako protější vilu čp. 731. Všem pochybovačům však investor vzkázal, že vila Anička dál bude součástí architektonického odkazu města.

I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent

Ceny povinného ručení porostou i letos. Vyplatí se hledat nabídky u konkurence

I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent. Za zdražení mohou nejen drahé náhradní díly a moderní technologie ve vozech, ale i dražší práce v servisech. Podle odborníků se nevyplácí nad oznamovacím dopisem z pojišťovny jen mávnout rukou. Naopak oslovení konkurence může přinést mnohem výhodnější nabídku i úsporu peněz. Kromě toho některé pojišťovny samy nabízejí možnosti, jak ušetřit. 

Elektrické koloběžky, ilustrační foto

Nehod koloběžkářů v Česku rapidně přibývá. Silné stroje brzy čeká povinné ručení

Elektrické koloběžky se těší stále větší popularitě. Důvod je prostý. Oproti elektrokolům jsou skladné, rychlé a jejich řízení není fyzicky namáhavé. Jenže s jejich rostoucím počtem přibývá vážných kolizí s tragickými následky. Policisté se proto chtějí i letos na koloběžkáře zaměřit. Majitelé silných strojů si navíc budou muset sjednat povinné ručení.

Osmnáctiletá Michaela Zajíčková (vlevo) a o rok starší Kateřina Mezuliánková.

Studentky z Prostějova vrátily srdeční masáží zraněnou ženu do života

Duchapřítomnost a chladnou hlavu zachovaly dvě náctileté slečny v pátek 8. září letošního roku. Studentky střední zdravotnické školy v Prostějově byly svědky dopravní nehody, při které srazil senior v autě ženu na motocyklu. Studentky poskytly zraněné okamžitou první pomoc a za tento pohotový zásah byly nyní oceněny titulem Gentleman silnic.

Odpady v areálu u Bezděkova.

U lounského soudu zazněly rozsudky v kauze ekologické havárie na Žatecku

/FOTO, VIDEO/ U Okresního soudu v Lounech zazněly dnes, v úterý 14. listopadu, zprošťující rozsudky týkající se ekologické havárie v Bezděkově u Žatce. Kvůli úniku více než pěti set tun karcinogenních a toxických látek byla z přečinu neoprávněného nakládání s odpady obžalována společnost FEMME a předsedkyně jejího představenstva Dana Helebrant. Podle předsedy senátu Jana Jouzy se neprokázalo, že skutek způsobily. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. 

Střet automobilu s lesní zvěří. Ilustrační foto.

Co dělat po střetu s lesní zvěří? Základem je označit nehodu a zavolat policii

Dny jsou krátké a většina řidičů jezdí za tmy. Není proto žádným překvapením, že v tomto období, především za soumraku, ale i za svítání, dochází velmi často ke srážkám se zvěří. Uplynulé jarní a letní období potvrdilo, že střety se zvěří pro motoristy zůstávají na českých silnicích stále extrémně vysokým rizikem. Dokazuje to i způsobená škoda na majetku a na zdraví. Přečtěte si doporučení, jak postupovat po střetu se zvířetem, kdy volat policii a další tipy.

Sražená zvěř. Ilustrační foto.

V Libereckém kraji meziročně přibylo střetů se zvěří, milionové škody rostou

V uplynulých 6 měsících, během kterých SRNA index monitoroval střety vozidel se zvěří, pokračoval trend úbytku počtu nehod. V Libereckém kraji však nehod přibylo. Zatímco loni reportovaly statistiky za uvedené období 437 střetů, letos je to 478 srážek. Nejvíce kolizí s motorovými vozidly má na svědomí srnčí zvěř.

Ladislav Štancl (vlevo) skončil na lavičce pardubických florbalistů.

Sokoli dolétali pod trenérem Štanclem. Ten po historickém debaklu končí

Poslední kapka. Pardubičtí florbalisté o víkendu schytali nejvyšší debakl v historii klubu, když na domácí palubovce prohráli 2:22 s Mladou Boleslaví. Po tomto hrůzostrašném výkonu se rozhodl u týmu skončit hlavní trenér Ladislav Štancl. Sokoli se tak ve čtvrtek postaví Chomutovu pod taktovkou generálního manažera Martina Zozuláka a dosavadního asistenta Tomáše Faltejska.

Hypotéka - Ilustrační foto

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení. Situace se ale zlepšila

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments, který má ČTK k dispozici, jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni. Problémy však mohou mít lidé, kterým končí fixace hypotéky. Pokud před pěti lety uzavírali hypotéku na pět milionů korun, budou nově platit o téměř 8500 korun měsíčně více. Průzkumu se zúčastnilo 1050 respondentů ve věku 18 až 65 let ze všech českých krajů a zprostředkovávala ho společnost Ipsos.

Z premiéry černé komedie Kutloch v podání zdických ochotníků.

Ochotníci ze Zdic přichystali premiéru. Sehráli Magnussonův Kutloch

/FOTOGALERIE/ Divadelní spolek Zdická divadelní si pro své příznivce na poslední zářijový večer připravil premiéru černé komedie Kutloch. Dílo z pera Kristofa Magnussona zrežíroval Dalibor Šebesta a zhlédnout ho do místního Společenského domu přišly dvě stovky lidí.

Doprava ve Zlíně. Ilustrační foto

Zlín? Jedno z nejhorších krajských měst v bezpečnosti provozu

Zlín má mezi krajskými městy v republice čtvrté nejméně bezpečné silnice. Během prvních šesti měsíců tohoto roku se na nich odehrálo 342 nehod, z toho šest vážných. Ze 13 obcí s rozšířenou působností Zlínského kraje byly ve čtyřech evidovány smrtelné či těžké havárie. Vyplývá to z výsledků indexu Generali České pojišťovny za první pololetí roku 2023.

V Českých Budějovicích ve Stradonické ulici vzal vítr čast střechy. Hasiči uvolněné části postupně odstranili a střechu pak zaplachtovali.

Jihočeši hlásí pojišťovnám stovky škod po sobotní bouřce. Jde o miliony korun

Extrémní déšť a bouřka po sobě v noci ze soboty na neděli nechaly na jihu Čech drobnější i větší škody. Padaly stromy, zatékalo do sklepů a výtahových šachet, zaplavené byly byty nebo garáže. Na likvidaci škod nastoupily pojišťovny, Budějovice pro své obyvatele připravily kontejnery na úklid a krizovou linku, půjčují také vysoušeče.

Fotbalový kemp pro děti v Praze.

Desítky dětí trénovaly fotbal se špičkovými italskými trenéry

Na sedmdesát chlapců a dívek převážně ze sociálně znevýhodněného prostředí dostalo minulý týden unikátní příležitost trénovat fotbal s profesionálními italskými trenéry. Na soustředění Soccer Camp Prague v pražských Holešovicích se sešly jak děti, které už fotbal závodně hrají, tak ty, pro které je pravidelný sport spíše novinkou.

Jan Milaberský si v Lomnici nad Lužnicí slavnostně převzal ocenění Gentleman silnic.

Gentlemani silnic vysvobodili řidičku z potopeného auta. Reakce lidí ženu mrzí

Řady gentlemanů na českých silnicích se opět rozrostly. Ocenění za záchranu lidského života při dopravní nehodě si nově zasloužili Jan Milaberský a Michal Kubo. Oba muži zasahovali v březnu letošního roku u osobního vozidla, které skončilo převrácené na střeše v rybníce. Společnými silami z něj vyprostili sedmdesátiletou řidičku. Za svoji obětavost si odnesli ocenění Gentleman silnic.

Hokejista Bílých Tygrů Michal Bulíř.

Patronem MS juniorů v hokejbale bude liberecký hokejista Michal Bulíř

Světový šampionát juniorů v hokejbale se bude konat v komplexu stadionů, kde působí hokejový klub Bílí Tygři Liberec. České hokejbalové naděje tak budou o cenné kovy bojovat v Home Credit Areně a Svijanské aréně, přičemž Bílí Tygři libereckému mistrovství světa poskytli další senzaci! Jedna z tváří libereckého hokeje, Michal Bulíř, totiž bude patronem libereckého turnaje! Jak si této role váží? A jaký má vztah s hokejbalem?

Ivo Teichman končí kariéru. V Pardubicích zanechal tučnou stopu.

Sokoli se loučí s jednou ze svých legend. Ivo Teichman končí kariéru

Čtrnáct dlouhých a většinou i úspěšných sezon za sebou má hráč s číslem 21, který by za Pardubice dal všechno. Tím je Ivo Teichman. Ten odehrál v dresu Sokolů 367 zápasů, ve kterých si připsal 354 kanadských bodů za 223 přesných zásahů a 131 asistencí. V klubu ligových hráčů se pyšní číslem 44.

Zleva Václav Kouba (vedoucí odboru služby dopravní policie KŘP Plzeňského k.), Karel Machulda (ředitel Městského ředitelství policie Plzeň), oceňovaný Matyáš Diba, Jan Marek (ředitel projektu Gentleman silnic).

Obdivuhodné. Po kolapsu řidiče se chopil volantu autobusu a zachránil cestující

Řidič autobusu, v němž cestovalo více než deset lidí, zkolaboval během jízdy ve Šťáhlavech na Plzeňsku a neovládané vozidlo demolovalo, co se dalo. Jeden z cestujících, osmnáctiletý plzeňský středoškolák Matyáš Diba, ale pohotově zareagoval, chopil se volantu a dokázal autobus zastavit a zabránit tak neštěstí. Matyáše Dibu za jeho čin již ocenilo vedení Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň, kterou navštěvuje, a teď obdržel i ocenění Gentleman silnic.

Družstva a společenství vlastníků mohou u bytových domů využít různé dotace. Domácnosti v bytech se však obvykle musí spolehnout na vlastní úspory.

Jak ušetřit nejen při opravách bytů? Tyto tipy vám uchrání rozpočet i nervy

Vzhledem k vysoké inflaci nyní lidem stále rostou náklady na údržbu domů a bytů. A také na energie. Domácnosti i společenství vlastníků jednotek či bytová družstva se proto snaží ušetřit, kde se dá, včetně vytápění. Deník v dalším dílu seriálu Česko za babku přináší tipy na možné úspory, zejména při rekonstrukcích a opravách. Družstva a společenství vlastníků mohou u bytových domů využít různé dotace, zejména Novou zelenou úsporám. Domácnosti se ale obvykle musí spolehnout na vlastní prostředky. Pomoci jim může dobré pojištění.