Kreativ

ŠTÍTEK: Česká pojišťovna

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.

Srovnání dopravy. Nejzávažnější dopravní nehody na Vysočině evidují v Telči

Kde se řidiči na Vysočině setkávají nejčastěji se závažnými následky nehod? Podle indexu Generali České pojišťovny je takovým místem v kraji město Telč. Hned za ní se umístila Světlá nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. Nejlépe ve srovnání naopak dopadla Chotěboř, Moravské Budějovice nebo Nové Město na Moravě. Smrtelné nehody se staly na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas: HC Vítkovice Ridera - HC Kometa Brno, 17.března 2023, Ostrava. Radek Kučeřík z Brna, brankář Brna Dominik Furch a Peter Krieger z Vítkovic

Vítkovice vydřely první moravské derby. Vítězný vstup do play-off slaví i Dynamo

Na dvou extraligových stadionech odstartovalo v pátek večer čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play-off. První bod v ryze moravské sérii slaví hokejisté Vítkovic, kteří na domácím ledě přetlačili brněnskou Kometu 3:2. Úspěšný vstup do vyřazovacích bojů mají za sebou rovněž vítězové základní části z Pardubic. Svěřenci trenéra Radima Rulíka porazili Olomouc před vyprodanou enteria arenou jednoznačně 5:1.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas: HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha, 18. dubna 2022 v Třinci.

Repríza loňského finále i boj o Moravu. Startuje čtvrtfinále hokejové extraligy

Předkolo Generali Česká pojišťovna play-off hokejové Tipsport Extraligy je minulostí, po krátké pauze pokračuje nabitý program na domácích stadionech dlouho očekávanými čtvrtfinálovými boji. Ve hře o mistrovský titul zůstává posledních osm celků, které si to nyní mezi sebou rozdají v sériích na čtyři vítězné zápasy. Nahlédněte s Deníkem pod pokličku jednotlivých čtvrtfinálových dvojic.

Případů snahy o nezákonné získání peněz od pojišťovny v posledních letech přibývá

V ČR přibývá fingovaných nehod. Pojišťovny mají taktiku, jak podvodníka odhalit

Kvůli nepozornosti poničil přední část svého vozu. Oprava by motoristu vyšla na desítky tisíc korun. On se však rozhodl, že tolik peněz investovat ze svého nebude. Vymyslel proto plán, jak dostat peníze z pojišťovny. Jelikož měl uzavřené připojištění pro případ střetu se zvěří, naaranžoval nehodu. Na vozidle dokonce nechyběla ani zvířecí srst. V příběhu však byla řada nesrovnalostí. Vyšetřovací tým z pojišťovny nakonec lest odhalil. Dokonce se prokázalo, že se nejedná o srst lesní zvěře ale o štětiny z běžného kuchyňského smetáku. Muži teď za pojistný podvod hrozí až desetileté vězení.

Třinec - Litvínov (Extraliga - 1. zápas předkola play-off, 8. 3. 2023)

Favorité na úvod nezaváhali. První bod bere i Kometa, v Olomouci se nedohrálo

Hokejová Tipsport Extraliga má za sebou úvodní zápasy v rámci předkola Generali Česká pojišťovna play-off. Ve středu večer odstartovaly vyřazovací boje hned na čtyřech domácích stadionech, první krok za postupem do čtvrtfinále nakonec učinili všichni papíroví favorité. Nevšední komplikace však nastaly v Olomouci, kde bylo utkání mezi domácí Morou a karlovarskou Energií předčasně ukončeno kvůli problémům s ledovou plochou.

Tipsport extraliga, 9. kolo: BK Mladá Boleslav - HC Kometa Brno

Tygří pohoda, ale i rozpaky na Moravě. Extraligu čeká zajímavé předkolo play-off

Vrchol hokejové sezony zaklepal na dveře a už ve středu večer odstartuje na domácích stadionech předkolo Generali Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy. Do boje o zbylé čtyři čtvrtfinálové vstupenky vstoupí hned osm celků, které si to mezi sebou rozdají v sériích na tři vítězná utkání. Kdo udělá první dílčí krok na cestě za mistrovským titulem?

Zvýšeným výdajům za léčení zvířete se mohou lidé vyhnout i tím, že budou pravidelně platit mnohem nižší částky za pojištění

Lidé šetří už i na zvířatech. Odkládají návštěvy veterináře, utíkají bez placení

Týden řešila Lucie Mia Hartmanová co si počít se svoji fenkou Ellinkou. „Nechtěla jíst, klepala se a byla celá malátná. Vůbec jsem nevěděla, co se děje,“ popsala první dny s nemocným psem žena. Návštěvu zvěrolékaře zprvu odmítala. Ne, že by fenku Jack Russell teriéra neměla ráda, ale tušila, že ji případný chirurgický zákrok pořádně provětrá peněženku. V současné době není s odkládáním návštěvy zvěrolékaře mezi chovateli výjimkou. Právě rostoucí drahota je odrazuje.

Ocenění z rukou zástupců Generali České pojišťovny a Policie ČR převzal Josef Šefl dne 7. února 2023 v Pardubicích.

Gentleman silnic je muž z Rychnovska. Pomohl řidičce po pádu do řeky v Lichkově

/FOTO/ 72letá řidička nezvládla ostrou zatáčku v Lichkově na Orlickoústecku, najela na nezpevněnou krajnici a se svým vozem sjela z příkré stráně do Tiché Orlice. V opačném směru v tu chvíli projížděl Josef Šefl z jisté vesnice na Rychnovsku, který si ve zpětném zrcátku nebezpečného manévru všiml. Otočil se a vrátil se. Když pod srázem spatřil automobil převrácený na bok, uvnitř kterého zůstala řidička kvůli zkrouceným plechům uvězněná, přivolal záchranáře a až do jejich příjezdu u otřesené ženy zůstal a uklidňoval ji. Tato nehoda se nestala dnes, ale 21. září loňského roku. Včera si však za svou obětavost Šefl vysloužil od policie ocenění Gentleman silnic. 

Krupobití a vichřice. Extrémní projevy počasí na jihu Moravy ani v loňském roce nijak nepolevily.

Živly loni škodily skoro stejně, jako v roce, kdy jižní Moravu zasáhlo tornádo

Krupobití a vichřice. Extrémní projevy počasí ani v loňském roce nijak nepolevily. Počasí a jeho následky řešili velmi často právě lidé žijící na jižní Moravě. Vyplývá to ze statistiky Generali České pojišťovny. Jejím jihomoravským klientům loni počasí způsobilo celkem čtyři a půl tisíce škod za téměř dvě stě čtyřicet milionů korun.

Českolipská radnice.

Zastupitelé se shodli na rozpočtu. Na investice dá Česká Lípa 407 milionů

Jen necelý měsíc se muselo financování města Česká Lípa řídit pravidly rozpočtového provizoria, které běžný chod města nijak nenarušilo. Od středy 25. ledna už má radnice řádný rozpočet na rok 2023. Je vyrovnaný. Zvedla pro něj ruku většina českolipských zastupitelů, přesně 18 z 25, dva byli proti a pět zastupitelů se hlasování o návrhu zdrželo.

Pan Bartek ze stavební firmy Let´s Bulid přijel na kontrolu průběhu rekonstrukce.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak nenaštvat sousedy

Rekonstrukce bytu znamená hluk, prach a nepořádek nejen pro vás, ale také sousedy. Než začnete bourat, oznamte svůj záměr třeba na nástěnce, která bývá ve vstupní prostoru. Dodržujte občanský zákoník, stanovy a domovní řád. Vyhnete se zbytečným konfliktům. Když způsobíte škodu, vyřešte ji sami nebo s pomocí pojišťovny.

Pondělní ráno. Komu by se chtělo vstávat do práce s dobrou náladou?

Nejdepresivnější den v roce? Zkuste se na Blue Monday připravit

Třetí lednové pondělí, známé jako Blue Monday, je již několik let považováno za nejdepresivnější den v roce. Máme tedy počítat s tím, že naše duše bude zítra v troskách? A pokud jsme psychicky na dně už teď, bude to v pondělí ještě horší? Psycholožka radí, co pro sebe uprostřed chmurného ledna udělat.

V rámci víceprací bylo potřeba zateplit vikýř.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak na stavební předpisy

Jak se při proměně svého domova nedostat do křížku s občanským zákoníkem a stavebním zákonem? Včas se vydat na příslušný úřad a zjistit, jestli vystačí ohlášení nebo budete muset žádat o stavební povolení. Také vůči sousedům, což platí především v bytových domech, máte povinnosti, které je třeba dodržet. Jejich konkrétní podobu určují stanovy družstva nebo společenství vlastníků.

Rekonstrukce bývalé pojišťovny v České Lípě. Budou zde šechna přepážková pracoviště MěÚ Česká Lípa.

Stavbaři mění bývalou pojišťovnu. Lípa tam přesune úřadovny

Dosud zchátralá, rozložitá budova někdejšího sídla České pojišťovny v ulici U Synagogy v České Lípě patří od podzimu stavbařům. Proměnu na moderní úřadovny, kam město hodlá přesunout zhruba šest desítek zaměstnanců a většinu přepážkových pracovišť, chtějí stihnout do konce roku 2023. Léta opuštěný dům tak najde využití ve prospěch občanů města.

Matyáš Flek pomohl starším žákům Kunovic k triumfu na turnaji v Hluku.

Flek je jako maminka, září v hale. Stačí klička a střílím, říká. Co Slovácko?

Střílení branek má v krvi. Jeho maminka Lenka sázela góly za házenkářskou reprezentaci, sestra Lucie jde v jejích šlépějích a úspěchy ve sportovní rodině sbírá i Matyáš Flek. Čtrnáctiletý fotbalista v zimní pauze vystřílel starším žákům Kunovic dva triumfy na halovém turnaji v Hluku, kde se stal pokaždé nejlepším kanonýrem!

Krádeže katalyzátorů. Ilustrační foto

Nový hit zlodějů v Rousínově, Vyškově i okolí: krádež katalyzátoru za pár minut

/FOTO/ Na krádeže katalyzátorů aut si v poslední době stěžovali řidiči v Rousínově, nedalekém Vyškově i v Brně. Podle potvrzených informací Deníku stačí zlodějům jen pár minut a majitelé počítají škody za tisíce korun. Zkušenost s tím má v Brně například Ivo Koukol. „Zjistil jsem, že mi zloděj odřezal katalyzátor, část sběrného výfukového potrubí a část zadní části výfuku,“ popsal Koukol.

Krádeže katalyzátorů. Ilustrační snímek

Pár minut a katalyzátor je pryč. Řidiči na jihu Moravy sčítají škody

Na krádeže katalyzátorů aut si v poslední době stěžovali řidiči v Rousínově, nedalekém Vyškově i v Brně. Podle potvrzených informací Deníku stačí zlodějům jen pár minut a majitelé počítají škody za tisíce korun. Zkušenost s tím má v Brně například Ivo Koukol. „Zjistil jsem, že mi zloděj odřezal katalyzátor, část sběrného výfukového potrubí a část zadní části výfuku,“ popsal Koukol.

Z povinného ručení řidiči hradí nejen škody na majetku, ale také újmy na zdraví

Řidiči na povinném ručení přeplácejí tisíce. U starších aut má cena klesnout

Nebourám, a přesto každý rok platím více?! Tak nejspíše vypadá typická reakce majitelů vozidel při otevření takzvaného výročního dopisu k povinnému ručení. Pojišťovna v něm oznamuje navýšení pojistného pro další rok. Zároveň poukazuje na to, že je možné smlouvu vypovědět. Řada vlastníků vozů však dělá zásadní chybu. Zdražení neřeší a jen pokrčí nad stovkami korun ročně navíc rameny. Pojišťovně tak za svoji „lenost“ mohou přeplácet i tisíce korun.

Od 1. listopadu nastala takzvaná zimní motoristická sezona. V praxi to znamená povinnost mít auto přezuté na zimní pneumatiky

Češi trvale přezouvají na celoroční pneumatiky. Může za to drahota i počasí

Tuzemští řidiči kvůli současné drahotě mnohem více přemýšlí, za co utratí peníze. Týká se to i povinné zimní výbavy aut. Od 1. listopadu nastala takzvaná zimní motoristická sezona a v praxi to znamená povinnost mít auto přezuté na zimní pneumatiky. V poslední době ovšem řada majitelů vozů upřednostňuje nákup celoročních gum. Rostoucí trend potvrzují prodejci.

S příchodem listopadu začala v Česku zimní motoristická sezona. Pro řidiče to znamená jediné – pokud venku vládne zimní počasí, nebo se dá očekávat, musí být na autě nazuté zimní pneumatiky

Drahé opomenutí. Řidiči bez zimních pneumatik mohou za nehody platit i miliony

S příchodem listopadu začala v Česku zimní motoristická sezona. Pro řidiče to znamená jediné – pokud venku vládne zimní počasí nebo se dá očekávat, musí být na autě nazuté zimní pneumatiky. Přesto řada šoférů vyrazí na silnice pokryté sněhem na letních pneumatikách. To se jim může vymstít hned dvakrát. Jednak riskují pokutu od policistů, jednak krácení pojistného v případě nehody. Jenže děje se to ve skutečnosti? Podle policie a pojišťoven jde spíše o výjimečné případy.  

Manželé Schovancovi získali ocenění Gentleman silnic.

Manželé se stali Gentlemany silnic. Na Českolipsku zabránili opilci v jízdě

/FOTO, VIDEO/ Ivanovi a Janě Schovancovým se do paměti vrylo první únorové pondělí letošního roku, kdy zabránili opilému řidiči pokračovat v jízdě bez ohledu na to, že se sami dostali do nebezpečí. Za svou projevenou odvahu získali ve středu 9. listopadu ocenění Gentleman silnic. „Doufáme, že to bude lidi více motivovat k tomu, aby zastavovali těm, kteří potřebují opravdu pomoc, než aby je přehlíželi,“ shodli se manželé, kteří žijí kousek od Mnichova Hradiště.

Ilustrační foto

Srážky se zvěří na jihu Moravy: brzké ráno je kritické i na Hodonínsku

Srna, divočák i další zvířata končí pod koly aut na jižní Moravě. Podle takzvaného Srna indexu, který zveřejnila Generali Česká pojišťovna s Centrem dopravního výzkumu, policisté evidují od dubna do letošního září v Jihomoravském kraji celkem 85 srážek se zvěří. Ke střetům auta se zvířetem tedy dochází zhruba na každém dvaapadesátém kilometru silnic v kraji.

Statný jelen skočil do silnice mezi Práchní a Novým Borem

To byl ale skok. Řidiče na silnici do Nového Boru překvapil jelen

Bezchybné reflexy ukázal Tomáš Dvořák při cestě na pracovní schůzku v České Lípě. V úterý 13. září ho čekalo na silnici z Práchně do Nového Boru nečekané překvapení. Do cesty mu vběhl jelen. „Byl to mžik. Díky bohu za reflexy a vynikající služební auto. Naštěstí vše dobře dopadlo i pro auto v protisměru,“ popsal silný zážitek Dvořák s tím, že někteří řidiči jsou stále horší než samotná zvěř.

Únorová nehoda při které Miroslav Sýkora pomohl zraněnému řidiči.

Ve Zlíně ocenili gentlemana silnic, který zachraňuje životy

Gentleman silnic. Ocenění za pomoc zraněnému řidiči dostal v úterý dopoledne Miroslav Sýkora. „V pondělí 21. února krátce po šesté hodině ráno narazil dvacetiletý řidič Škody Fabia, zřejmě v důsledku mikrospánku, do sloupu osvětlení v Gahurově ulici ve Zlíně.

Potraviny - ilustrační foto

Obavy ze zdražování rostou. Na potravinách šetří dvě třetiny Čechů

Kvůli rostoucí inflaci šetří na potravinách téměř dvě třetiny Čechů. Podíl těch, kteří mají strach o své finance kvůli rostoucím cenám energie, vzrostl za poslední půlrok téměř na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí. Naopak výrazně klesly obavy z války na Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu Instant pro Generali Investments, který se konal 10. až 16. srpna mezi 1028 respondentů.

Cyklistický seriál horských Prima Cup je na programu tuto sobotu v Karlových Varech. Zájemci se mohou hlásit do středy a vybírat z nabídky tří tras.  

Biatlonista Moravec pojede ve Varech závod bikerů

Sobota bude patřit novince letošního seriálu, závodu Generali Česká pojišťovna Karlovy Vary. Cyklistický seriál horských kol Prima Cup se do Karlovarského kraje vydá poprvé a nabídne skvělé bikové podmínky. Účast nevynechá ani úspěšný bývalý biatlonista Ondřej Moravec. Mistr světa a trojnásobný olympijský medailista absolvuje 40 kilometrovou trasu B.

Popularita elektrických koloběžek stoupá. Jenže s rostoucím počtem přibývá kolizí s vážnými zraněními a škodami

Velká změna pro majitele ekoloběžek: Na silné stroje bude potřeba povinné ručení

Popularita elektrických koloběžek stoupá. Nejen u Čechů, ale v rámci celé Evropské unie. Není se čemu divit. Oproti kolům jsou skladné, rychlé a při jízdě kromě řízení a brzdění nemusíte vyvinout žádnou jinou fyzickou aktivitu. Dalším benefitem je úspora za drahá paliva či jízdenky v městské hromadné dopravě. Jenže s rostoucím počtem přibývá kolizí s vážnými zraněními a škodami.

Den s Policií ČR

V Mohelnici policisté předvedli vozový park i pojízdnou laboratoř

V úterý 21. června dopoledne se po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru uskutečnila na náměstí Svobody v Mohelnici prezentační akce s názvem Den Policie ČR aneb integrovaný záchranný systém v akci. Tuto akci každoročně u příležitosti výročí vzniku Policie ČR pořádá územní odbor Policie ČR Šumperk ve spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a dalšími partnery akce. Za fotografie děkujeme Ladislavu Jílkovi.