Kreativ

ŠTÍTEK: Československá obchodní banka, a. s.

Sportovci podpořili záchranu psů hyenových více než čtvrt milionem korun. Na Safariběh ČSOB 2024 jich dorazilo skoro tisíc.

FOTO: Čtvrt milionu pro psy hyenové! Safariběh podpořilo téměř tisíc sportovců

Záchrana psů hyenových byla hlavním hnacím motorem dnešního 39. ročníku Safariběhu ČSOB, který podpořilo 966 lidí. Běh přinesl čtvrt milionu korun a královédvorský safari park se pokusí zvrátit vymírání těchto nejohroženějších šelem Afriky. Na vině je pytláctví, úbytek přirozeného prostředí i stále častější konflikty s člověkem nebo šíření nemocí domestikovanými psy.

Nová pobočka nabízí i nový proklientský přístup.

V Hradci přibyla pobočka České pošty s moderním konceptem. Jedenáctá v Česku

Novou moderní pobočku otevřela Česká pošta v Hradci Králové. Pobočku s novým proklientským konceptem obsluhy a v moderním hávu navštívit na nové adrese v budově ČSOB v ulici Collinova 573. Předcházelo tomu stěhování - pošta Hradec Králové 1 totiž původně sídlila v ulici Československé armády 383/5.

Ilustrační foto

Safariběh podpoří návrat psů hyenových do Afriky. Registrace do 5. dubna

39. ročník Safariběhu ČSOB pomůže 13. dubna záchraně psů hyenových v Africe. Šelmy, v jejichž chovu je safari park světovou špičkou, patří zároveň k nejohroženějším. Aktivitami safari park naváže na podporu veterinární péče o psy hyenové v tanzanském Národním parku Mkomazi. Tým expertů začal připravovat i transport psů hyenových ze Dvora do Tanzanie.

Z kurzu první pomoci na téma bezvědomí v rámci projektu ČSOB pomáhá regionům.

Série kurzů první pomoci pro veřejnost začala praktickým nácvikem u bezvědomí

/FOTO/ Úvodní kurz první pomoci pro veřejnost se v rámci výhry v jedenáctém ročníku projektu ČSOB pomáhá regionům konal v pondělí 11. března v sídle Oblastního spolku Českého červeného kříže v Kolíně. Věnován byl bezvědomí. Při praktickém nácviku si účastníci vyzkoušeli, jak zjistit životní funkce u zraněného, jak ho správně polohovat, či jak se o něj postarat až do příjezdu rychlé záchranné služby.

Nová konzultovna Krizového centra v Prachaticích.

Portus Prachatice: Rozvodem rodina nekončí

Mnoho rodin nyní řeší rozvrat, což přináší zvýšené nároky pro všechny členy rodiny. Nejvíce zranitelné jsou přirozeně děti. Na tyto situace reaguje Portus Prachatice prostřednictvím tzv. „asistovaných kontaktů“ v Krizovém centru.

V pátek byla slavnostně otevřena v Kostomlatech první prodejna na Nymbursku, která bude fungovat nonstop.

Nákup po zavíračce? Radíme, jak si otevřít obchod bez prodavaček

/FOTO, VIDEO/ Nakoupit v kteroukoliv denní i noční hodinu, a třeba také o svátcích. To umožňuje první automatizovaná prodejna potravin, kterou otevřel v pátek 1. března řetězec Coop v Kostomlatech za Nymburkem. Prodejna s obsluhou a pokladními bude mít otevřeno v běžnou pracovní dobu. Mimo ní však bude moci kdokoliv přijít, obchod si otevřít, vybrat zboží, zaplatit na automatické pokladně a zase odejít. 

Ze školení hasičské mládeže ve Veltrubech v první pomoci.

Veřejnost si vysoutěžila praktické lekce první pomoci. Zájem o ně je velký

/VIDEO/ První místo v jedenáctém ročníku soutěže ČSOB pomáhá regionům obsadil ve Středočeském kraji Oblastní spolek Českého červeného kříže v Kolíně. Díky obrovské podpoře veřejnosti zvítězil se svým projektem 'První pomoc pro veřejnost'. „Velké poděkování patří každému, kdo přispěl a podpořil nás jakýmkoliv způsobem,“ zdůraznil ředitel spolku Michal Tasch.

Ilustrační foto.

Policie se může zajímat o tisíce smluv. Deník prozkoumal obchody KZ

/KAUZA KRAJSKÉ ZDRAVOTNÍ/ Od drobných částek v řádech nižších desítek tisíc korun až po téměř dvě desítky milionů korun. Firmy, jejichž představitele na začátku tohoto týdne zadržela policie v souvislosti se zátahem v Krajské zdravotní, s holdingem čile obchodovaly. Jejich společné obchody Deník prozkoumal v registru smluv. Poslední smlouvy byly vložené do registru jen několik dní před akcí Národní centrály proti organizovanému zločinu. Jak se nyní ukazuje, někteří zadržení se znají ze společného působení v byznysu.

Starší lidé jsou na internetu zranitelnější, obětí podvodu se ale může stát každý z nás

ANKETA: Oběťmi kyberútoků jsou spíše ženy, muži ale přicházejí o vyšší částky

Takzvaní kyberšmějdi jsou stále sofistikovanější v tom, jak z lidí vymámit peníze. Na druhou stranu jsou Češi v kyberprostoru opatrnější, protože přicházejí o menší částky než dříve. I tak někteří z nich sednou na lep a přicházejí i o své celoživotní úspory. Jak si v online prostoru vedou čtenáři Deníku? Vyplňte i vy krátkou anketu a pomozte nám zjistit, na co by si Češi měli dávat největší pozor.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Co to znamená pro hypotéky? Čtěte v článku

ČNB snížila sazby: Jak klesne úrok na spořicích účtech, o kolik zlevní hypotéky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Sazba, od které se odvíjí nabídka bankovních služeb komerčních peněžních ústavů, tak nyní činí 6,25 procenta a analytici očekávají, že v dalších měsících bude nadále rychle klesat. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Nejčastější obětí podvodníků jsou senioři, naletět ale snadno může kdokoli.

Podvodů na internetu přibývá. Šmejdi jsou drzejší, využívají umělou inteligenci

Češi jsou v kyberprostoru zřejmě opatrnější. Počet útoků sice narůstá, škoda na jednoho podvedeného ale výrazně klesla. Přesto jsou případy, kdy oběti kyberšmejdů přicházejí o své životní úspory. Nejvyšší škoda se během jednoho podvodu vyšplhala až na patnáct milionů korun. Mezi pachateli jsou v současné době nejoblíbenější investiční podvody, zároveň jsou stále drzejší.

„Šumavští vlci“ ze Všeobecného a sportovního Gymnázia ve Vimperku.

Gymnazisté z Vimperka mají Filipa „v malíčku“

Tým „Šumavští vlci“ ze Všeobecného a sportovního Gymnázia ve Vimperku byl druhý ve finále Filipova poháru finanční gramotnosti. Nestačili pouze na tým „Já a tečka“ z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem. Třetí v pořadí skončili „Seničáci z Hané“ ze ZŠ Senice na Hané.

Vítězem třetího ročníku Filipova poháru se stali žáci z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem.

Úspěch! Vítězem Filipova poháru se stali žáci z ústeckého Gymnázia Jateční

Tým „Já a tečka“ z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem získal nejvíce bodů ve finále Filipova poháru finanční gramotnosti a získal pomyslnou zlatou medaili. Na druhém místě se umístil tým „Šumavští vlci“ ze Všeobecného a sportovního Gymnázia ve Vimperku, třetí v pořadí skončili „Seničáci z Hané“ ze ZŠ Senice na Hané.

Ilustrační foto

Chcete mít důchod v bezpečí? Účet od ČSOB to jistí

Zvyk je železná košile. Často se ale vyplatí vsadit na změnu, která přináší zjednodušení života a větší pohodlí. Takovou změnou je už pro více než půlmilionu seniorek a seniorů Poštovní účet od ČSOB, kam si nechávají zasílat své zasloužené důchody. Na účtu jsou peníze v bezpečí a senioři si je přitom můžou vybrat prakticky kdekoliv. Stejně bezpečné je i placení kartou v obchodech i na internetu.

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr financí Zbyněk Stanjura.

Úroky ze státního dluhu by mohly letos stát až sto miliard korun

Česku roste dluh a s ním i výdaje na splácení úroků věřitelům státu. Loni dosáhla obsluha státního dluhu 68 miliard korun a ekonomové očekávají, že letos se ještě výrazně zvýší. Přesto Česká republika patří v Evropské unii mezi státy s nižším zadlužením.

běžecký závod v Bratislavě z ČSOB zimní série, Erik Machů, leden 2024

Erik Machů obsadil v Bratislavě třetí místo. V závodu se mu neběželo dobře

Erik Machů (Kerteam) vybojoval bronzovou pozici v závodu z ČSOB zimní série v Bratislavě. Atlet z Nedašova v hlavním městě Slovenska na pětikilometrové trase zaběhl čas 17:05. Zvítězil Jakub Patúc (ŠK Vital Bratislava), který byl v cíli rychlejší o 11 sekund, druhý skončil Jozef Pelikán (ŠKP Bratislava, 16:59).

Uvažujete o tom, že si vezmete hypotéku? Deník přináší otázky a odpovědi, které by vám mohly pomoci v rozhodování. Více najdete v článku

Hypotéky v novém: Nižší úroková sazba, ale i sankce za předčasné splacení

Loni se banky musely vypořádat s propadem zájmů o hypotéky, když tento trh klesl o patnáct procent. Finanční ústavy ale nyní hlásí, že to nejhorší mají za sebou a předpokládají, že letos se odrazí ode dna. Zároveň letos začala nebo začnou platit některá nová pravidla, které se hypoték a stavebního spoření dotýkají. Mimo jiné lze počítat s vyšší sankcí za předčasně splacený úvěr, stát také omezil příspěvek u stavebního spoření. Pokud tedy někdo uvažuje o hypotéce nebo stavebním spoření, Deník přináší otázky a odpovědi, které by mu mohly při rozhodování pomoci.

Budova 32 v areálu Svitu ve Zlíně; Martin Jarolím (člen představenstva Cream).

Východní část Svitu bude součást jednoho velkého centra Zlína, říká Jarolím

/DRUHÁ ČÁST ROZHOVORU/ Nové byty vyrostou v příštích letech v areálu Svitu ve Zlíně. Investorem je společnost Cream, která už získala stavební povolení k nástavbě budovy číslo 32. O tom, jaké bylo jednání s památkáři, o dalších investicích ve Svitu nebo spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati (UTB), hovořil v rozhovoru pro Deník člen představenstva Creamu Martin Jarolím.

Martin Mucha, spoluzakladatel a šéf platformy Igluu, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Realitní makléř musí nabízet lepší služby i kupujícím, říká šéf platformy Igluu

Založil jeden nejúspěšnějších realitních serverů v Americe, jako konzultant vedl tým, který prodával jeden z mrakodrapů v New Yorku. Teď se Martin Mucha se svou chytrou platformou s názvem Igluu snaží změnit realitní trh v Česku. Jaké výhody a zlepšení jeho systém přináší, a jak vnímá svět podnikání u nás a v zahraničí? To Martin Mucha prozradil v novém díle podcastu Byznys kafe.

Otevření nové prodejny v Radomyšli 18. prosince 2023.

To byla rychlost. Novou nonstop prodejnu v Radomyšli zaplnili lidé za pár vteřin

VIDEO/ Nový obchod s nonstop režimem začal v Radomyšli oficiálně fungovat v pondělí 18. prosince v osm hodin ráno. Stačilo jen pár vteřin, aby ho lidé zcela zaplnili. „Tohle jsme nečekali. I když víme, že lidé v Radomyšli byli na novou prodejnu doslova natěšení. Máme velkou radost a uděláme vše, aby byli zákazníci spokojení,“ řekl krátce po otevření předseda COOP Jednota, spotřební družstvo ve Volyni, Roman Slamka.

Pro posílání peněz z mobilní aplikace si nově lidé již nemusí pamatovat číslo účtu příjemce, stačí jim znát jeho telefonní číslo. Ilustrační snímek

Peníze už jde poslat na telefonní číslo: Jak služba funguje, které banky to umí

Šestice tuzemských bank nabízí od poloviny listopadu svým klientům využívajícím bankovnictví v mobilním telefonu novou službu – platbu na kontakt. Pro posílání peněz z mobilní aplikace si lidé již nemusí pamatovat číslo účtu příjemce, stačí jim znát jeho telefonní číslo. Platba je přitom stejně rychlá a bezpečná jako běžné posílání peněz z účtu na účet. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

V případě e-shopů přicházejí zloději s inovacemi. Novým trendem je kupříkladu otevření či propagace falešného e-shopu na sociálních sítích. Ilustrační snímek

Pozor na nekalé e-shopy, podvodů přibylo čtyřnásobně. Přečtěte si, jak nenaletět

Nízká cena, žádné komplikace. Jenom peníze předem. Tak často vypadá vábení podvodných e-shopů a nyní se blíží období, kdy jejich aktivita bude stoupat. Blíží se totiž Vánoce. Škody nemusejí být sice velké, přesto člověka, který podvodníkům naletí, zamrzí. Nebude mít jak objednané zboží, tak peníze, kterými za ně zaplatil. Přečtěte si druhý díl seriálu Digitální podvody – jak bránit své peníze.

K platbě přes internet už nebude pořeba znát číslo účtu příjemce, postačí to telefonní.

Platby bez čísla účtu: K zaslání peněz u některých bank postačí telefon příjemce

K zaslání peněz na cizí účet nebude ode dneška u největších bank nutné znát číslo účtu příjemce, bude stačit jeho telefonní číslo. Novináře o tom informovala Česká bankovní asociace, která s Českou národní bankou spolupracovala na projektu nové služby takzvaných plateb na kontakt, které zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby.

Institut pro památky a kulturu sídlící v Písku získal nominaci na ocenění Zlatá vážka.

Institut pro památky a kulturu v Písku byl nominován na ocenění Zlatá vážka

Na slavnostním galavečeru v Černínském paláci byli 3. listopadu vyhlášeni vítězové prvního ročníku národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka. V kategorii Inovativní podnik získala písecká nezisková organizace Institut pro památky a kulturu třetí místo. Za příspěvek děkujeme Zbyňku Konvičkovi. 

Nový dotazník ESG bude šestice největších bank využívat společně

Nový dotazník ESG bude šestice největších bank využívat společně

Šestice českých bank začíná v tomto období nabízet klientům nový dotazník ESG. Mezi nimi i Raiffeisenbank. Dotazník má firmám pomoci, aby se soustředily na konkrétní ukazatele ESG (anglická zkratka zahrnující ekologii, sociální odpovědnost a způsob řízení firmy), přičemž díky společnému využívání odpadá nutnost vyplňovat podobná data duplicitně pro více finančních institucí. Pro banky se jedná o nástroj k naplňování evropských požadavků na udržitelné podnikání.