Kreativ

ŠTÍTEK: Československá obchodní banka, a. s.

Ilustrační foto.

Žena z Loun poskytla svůj účet podvodníkovi. Od soudu odešla s podmínkou

Podmínka na jeden rok. Takový trest si vyslechla ve středu 8. listopadu u Okresního soudu v Lounech 51letá Slovenka Slávka J. Žena bydlící v Lounech čelila obžalobě ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, přes svůj bankovní účet nechala „protéct“ peníze pocházející z trestné činnosti ve virtuálním prostoru internetu. Rozsudek je pravomocný, žena se k činu přiznala a vzdala se, stejně jako státní zástupce, práva na odvolání.

Prodejna Coop Na Radouči v Mladé Boleslavi 24. října 2023

Na Radouči lze nakoupit i v noci a bez obsluhy. Otevřeli automatickou prodejnu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Automatickou prodejnu otevřel potravinářský řetězec COOP v úterý 24. října v ulici Na Radouči v Mladé Boleslavi. Zákazníkům bude sloužit nejen v běžném režimu s prodavačkami přes den, ale díky zavedeným technologiím se pro zájemce otevře i v kteroukoliv jinou dobu - večer, v noci i časně ráno. 

Z benefiční aukce uměleckých děl Nadace EURONISA.

Výtěžek benefiční aukce Nadace EURONISA opět přesáhl jeden milion korun

V sobotu 21. října se v reprezentativních prostorách bazénové haly Oblastní galerie v Liberci konal již 27. ročník benefiční aukce umění Nadace EURONISA. Kromě dražby v sále se jí již podruhé mohli zúčastnit také dražící na internetu. Po úvodním slovu ředitelky nadace Noemi Martinové, která vysvětlila průběh dražby a také na jaký účel budou peníze použity, byla zahájena samotná aukce.

Podvodníci rozesílali SMS zprávy, v nichž informovali o neuhrazeném dluhu a vyzývali ke kontrole případné exekuce. Ilustrační snímek

Podvodníci mají nový způsob, jak vysát lidem účty. Lživé SMS varují před exekucí

S velmi promyšleným podvodem přišli v minulých týdnech zloději, aby vytáhli z lidí přístupové údaje k jejich účtům. Podvodníci rozesílali SMS zprávy, v nichž informovali o neuhrazeném dluhu a vyzývali ke kontrole případné exekuce. Přestože server, na nějž zloději odkazovali, je už nefunkční, odborníci varují, že se podvod v jiné podobě může objevit znovu.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Internetového bankovnictví se bát nemusíte

„Děti mě přesvědčují, že mám používat internetové bankovnictví. Doma internet mám a docela si s ním rozumím, tady se ale jedná o mé peníze a mám obavu, že bankovnictví v počítači nebo v mobilu nebudu rozumět,“ ptá se dvaasedmdesátiletá Jiřina. Na její dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny. 

Budova ČSOB pojišťovny v Pardubicích

ČSOB Pojišťovna vloni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun

ČSOB Pojišťovna se sídlem v Pardubicích loni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun. Výsledek je o 22 procent vyšší než rok předtím. Společnosti se dařilo zejména v pojištění vozidel, pojištění domků a domácností a průmyslového pojištění, uvedla společnost ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Za růstem stály jak nové smlouvy, tak průběžné navyšování pojistných částek u dosavadních smluv v reakci na rostoucí inflaci.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Nechte si důchod zasílat na účet

„Byla jsem zvyklá si důchod vyzvedávat v hotovosti, ale už mi moc neslouží kolena. Moje dcera mi radí, abych si raději zřídila bankovní účet, kam mi peníze budou chodit. Nevím ale jak na to a bojím se, že to bude znamenat další obíhání banky a úřadů. Poradíte mi?“ ptá se sedmasedmdesátiletá Jana. Na její dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny.

Z loňského ročníku festivalu.

Čihovice Fest zve na profesionální umělce i na herce a muzikanty s postižením

Na začátku září ožije Týn nad Vltavou hudbou a divadlem. Na pódiu se při tom kromě profesionálních umělců představí v rolích muzikantů a herců i lidé s postižením. Festival Čihovice Fest se koná v Čihovicích na okraji Týna v pátek a sobotu 8. a 9. září, vstupné je díky sponzorům a ochotě umělců dobrovolné.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Placení kartou je bezpečné

„Uvažuji o tom, že při placení v obchodě začnu používat platební kartu, protože u sebe nechci nosit větší množství hotovosti. Trochu se ale bojím. Co když kartu ztratím, mohu přijít o peníze?“ ptá se pětasedmdesátiletý Ivan. Na jeho dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny. 

ČSOB. Ilustrační snímek

České banky čelily kybernetickým útokům. Měly zpomalené weby či výpadky

Některé české banky od rána čelily kybernetickým útokům, potýkaly se s výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů. Problémy zaznamenala Komerční banka, ČSOB, Air Bank a Fio banka, zpomalený web měla Česká spořitelna. Vyplývá to z vyjádření bank a České bankovní asociace (ČBA). Většinou se bankám podařilo služby obnovit během dopoledne, ČSOB po 15:00. Hackeři napadli také web pražské burzy, který byl nedostupný až do podvečera. 

Vizualizace ukazuje nové řešení křižovatky Říčního okruhu, Svatováclavské a Šmeralovy ulice v centru Krnova.

Přestavba křižovatky v centru Krnova značně zkomplikovala dopravu

/FOTOGALERIE, VIDEO/  Kvůli rekonstrukci je od poloviny srpna uzavřená křižovatka v centru Krnova, na které se sbíhají Říční okruh se Šmeralovou a Svatováclavskou ulicí. Může to být problém hlavně pro řidiče, kteří neznají Krnov a hledají výpadovku na Opavu.

Ilustrační foto

Čtenářská poradna: Jak nenaletět Volačům a Klikačům?

Manželka se stala obětí telefonického útoku falešného pracovníka banky. Uvěřila, že účet jí byl zablokován, a nadiktovala mu číslo své karty. Jak je možné, že podvodníci působí tak přesvědčivě? Romanovi z Mostu odpovídá Petr Vosála, odborník na kybernetickou bezpečnost, ČSOB. 

Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech.

Penzijním fondům letos přibyly desetitisíce klientů, bojí se ale změny pravidel

Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech. Navzdory obavám lidí ze změn podmínek pro spoření na penzi, které vláda plánuje od příštího roku, zatím zájem o ukládání peněz v účastnických fondech roste. Ve druhém čtvrtletí letošního roku tak do „nového“ penzijka vstoupilo přes 46 tisíc účastníků, v tom předchozím jich bylo ještě o téměř tisícovku více. 

Run and Help v Open Gate, kde myšlenka charitativního běhání pro Konto Bariéry vznikla.

Run and Help je v cíli. Nadšenci poslali Kontu Bariéry bezmála milion korun

Devátý ročník projektu Run and Help Konta Bariéry vynesl přes 800 tisíc korun na pomoc lidem s handicapem. Zapojily se do něj a dobrovolným startovným přispěly tisíce dospělých a dětí z celého Česka. Konto Bariéry z výtěžku pomůže získat hned několika mladým lidem sportovní protézu ruky. Někde si vlastního příjemce vybrali i samotní účastníci charitativního sportování, podpořili tak třeba handicapovaného spolužáka, nebo kolegu.  

Gulášfest na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí; čtvrtek 20. července 2023

Chystáte se do Meziříčí na Gulášfest? Podívejte se, kolik stojí pivo a guláš

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Od čtvrtka do soboty se všichni milovníci guláše pomějí. Ve Valašském Meziříčí na letním stadionu se koná už 20. ročník open-air festivalu pod názvem Gulášfest a milovníci tohoto pokrmu si mohou vybírat z více než 30 druhů této dobroty. K tomu se na čepu objeví různé druhy piv a k hodování je připraven doprovodný program včetně dvaceti kapel.

Platba pouze v hotovosti. V některých kempech na Vltavě, jako třeba ve Vltavanu, se bez hotovosti neobejdete.

Bez peněz do kempu na Vltavě nelez. Chcete-li platit kartou, musíte vybírat

Sezóna na Vltavě je v plném proudu a úsekem mezi Vyšším Brodem a Zlatou Korunou denně proplouvají tisíce vodáků. A s nimi tečou i miliony korun, do pokladen vltavských kempů a občerstvení. Podívejte se, kde berou karty a kde musíte platit postaru, v hotovosti. A také kde na Vltavě najdete bankomat.

Platba kartou? V řadě barů a restaurací stále něco nemožného

Hospody v Brně jen s hotovostí: K pivu patří mariáš, ne platební karty, zaznělo

/TEST DENÍKU/ Horké letní odpoledne, náročný pracovní den vyzývá k několika oroseným pivům na zahrádkách brněnských podniků. „Karty nebereme,“ reagují v Brně mnozí členové personálu při žádosti o zaplacení. Jen v širším centru najdou lidé takových podniků přinejmenším deset. Zatímco v menších městech zákazníci podobný scénář očekávají, mezi většími je Brno spíše výjimkou. Poplatky za platbu kartou přitom zdaleka nejsou tak likvidační, jak restauratéři často prezentují.

Platba kartou? V řadě barů a restaurací stále něco nemožného

Hospody v Brně jen s hotovostí: K pivu patří mariáš, ne platební karty, zaznělo

Horké letní odpoledne. Náročný pracovní den přímo vyzývá dát si pár orosených piv na zahrádkách brněnských podniků. „Karty nebereme,“ reagují však mnozí členové personálu při žádosti o zaplacení. Podobnou situaci již zažil takřka každý. Ani Brno není v tomto ohledu výjimkou, jen v širším centru města najdou lidé takových podniků přinejmenším deset. Poplatky za platbu kartou přitom zdaleka nejsou tak likvidační, jak restauratéři často prezentují.

Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského. Jde o první přírůstek u druhu, který safari park podporuje i v Africe, po osmi letech

Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského

Přímo ve výběhu se ve čtvrtek 29. června odpoledne narodilo mládě kriticky ohroženého bonga horského. Samice o potomka od prvních okamžiků pečuje a přesunula se i s ním do zázemí. Tam budou setrvávat zhruba týden, než se vrátí do expozice. Safari park záchranu bonga horského intenzivně podporuje i přímo na svazích nejvyšší hory Keni.

Ilustrační foto

Dvě poštovní pobočky v Tachově končí. Zbývající nabídne rezervační systém

I přes veškerou snahu vedení města Tachov o zachování více poštovních poboček ve městě zůstane od 1. července pro obyvatele Tachova otevřena pouze jedna ze současných tří, a to pobočka v Hornické ulici. Občané mohou nově využít službu, kterou Česká pošta zavedla. Jedná se o online objednání na konkrétní čas a na konkrétní službu, pouze však jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky.

Kynžvartský pohár - Memoriál Milana Prokeše 2023.

FOTO, VIDEO: Kynžvartský pohár proměnil na tři dny Kynžvart v házenkářský ráj

/HÁZENÁ/ Skvělá atmosféra, házenkářský maraton, slzy štěstí i smutku. To vše bylo k vidění v rámci 48. ročníku Kynžvartského poháru – 9. Memoriálu Milana Prokeše, který hostila po tři dny ve svém areálu Házená Kynžvart. Poprvé se turnaj odehrál na pěti hřištích, když čtyři byly v Kynžvartu, páté pak nově v Chodové Plané. Do Lázní Kynžvart tak dorazilo na oblíbený turnaj dvaačtyřicet družstev, když nejdelší cestu vážila do lázeňského města výprava v barvách Velká nad Veličkou. Do Kynžvartu také dorazil například i vítěz Žákovské ligy Sokol Písek. Házenkářské naděje se představily hned ve třech kategoriích, a to mini, mladší a starší žákyně. Během tří dnů tak bylo odehráno úctyhodných 198 utkání, za dohledu pětadvaceti arbitrů.

Běh. Ilustrační foto.

Sokolové uspořádali již 9. ročník běžeckého závodu

/BĚH/ První červnovou sobotu karlovarští sokolové uspořádali již 9. ročník běžeckého závodu Sokolská jedenáctka. Závod se tradičně konal v krásném prostředí karlovarských lázeňských lesů, v okolí Linhartu. Start i cíl byl v bezprostřední blízkosti Přírodního lanového centra.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Nechte si důchod zasílat na účet

Dosud si důchod vyzvedávám na poště, kterou prý budou nuceni uzavřít. Další se nachází daleko. Přemýšlím proto, že si konečně založím účet. Jak to udělat nejjednodušeji? Paní Ludmile z Jihlavy radí Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny.

Petr Vosála

Čtenářská poradna: Nekalé metody podvodníci stále zlepšují

Již dvakrát se mi stalo, že volalo neznámé číslo s nabídkou výhodného investování do kryptoměn. Nabídku jsem odmítl, ale zajímalo by mě, jestli nemohlo jít o podvod? Václavovi z Jihlavy radí Petr Vosála, odborník na kybernetickou bezpečnost ČSOB.

Mladé vodačky Eliška a Lucka z Litovle s kytičkami, které pro ně zakoupili rodiče.

Kytičkový den aneb Český den proti rakovině 2023 v Onko klubu Slunečnice Olomouc

Pro letošní, již 27. ročník celonárodní veřejné sbírky „Český den proti rakovině“ (dále jen kytičkový den), byla Ligou proti rakovině (LPR) stanovena středa 10. května. Jejím symbolem je žlutý kvítek měsíčku lékařského. Občané mohli přispět nejen koupí kytičky, ale i prostřednictvím DMS. Za článek velmi děkujeme.

Po stopách architektů podruhé.

Po stopách architektů podruhé. V Uherském Hradišti si užili prohlídku

Devatenáctý pracovní týden se blížil ke svému konci, na jehož závěru byla známá jména takzvaných „zmrzlých mužů – Pankrác, Servác, Bonifác“. A právě v pátek na na Pankráce se konala druhá komentovaná prohlídka, kterou se vší pravidelností organizuje Město Uherské Hradiště ve spolupráci s Městským informačním centrem – Regionem Slovácko.

Petr Vosála

Čtenářská poradna: Jak neskočit na lep internetovým lapkům

Dcera často prodává starší oděvy přes různé internetové bazary. Slyšela jsem se, že tato praxe není bezpečná. Je možné pohlídat, aby dceru někdo nepřipravil o peníze, ptá se Pavla z Příbrami. Na dotaz odpovídá Petr Vosála, odborník na kybernetickou bezpečnost ČSOB.

Pobočka pošty v Jilemnického ulici v Hodoníně slouží místním už od roku 1959. Za necelých padesát dnů jí reálně hrozí zrušení.

VIDEO: Rušení pošty v Hodoníně, pro Bažantnici je ve hře model Partner plus

Přibližně dva kilometry daleko a okolo pětadvaceti minut cesty to bude mít řada obyvatel hodonínské místní části Bažantnice na jedinou poštu, která v okresním městě zůstane. Za necelou padesátku dní totiž přijdou o pobočku v ulici Petra Jilemnického. Hodonínští se snaží zachránit alespoň tuto poštu v lokalitě, kde žije zhruba šest tisíc dospělých.