Kreativ

ŠTÍTEK: Československá obchodní banka, a. s.

Bankovní identitu jako nástroj pro komunikaci a vyřízení papírování v loňském roce využilo přes dva a půl milionu lidí, například pro podání daňového přiznání. Vyhnuli se tak frontám. Ilustrační foto

Bankovní identitu už umožňuje většina bank. Lidé nemusí do front na úřadech

Už více než šest milionů lidí v České republice si u svých bank založilo takzvanou bankovní identitu. Jako nástroj pro komunikaci a vyřízení papírování bez front ji v loňském roce využilo přes dva a půl milionu lidí, například pro podání daňového přiznání. Ti, kteří jej podávají elektronicky, mají totiž o měsíc prodlouženou lhůtu. Ta letošní končí 2. května.

Slavnostní zakončení Regionálního podnikatelského kempu (RPK) pro mládež z dětských domovů ze Zlínského kraje na Fakultě managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně. 15.4.2023

Dětem z dětských domovů ve zlínském kempu pomáhají úspěšní manažeři

Šest měsíců se mohlo patnáct mladých lidí z dětských domovů, azylových domů a pěstounských rodin setkávat s úspěšnými podnikateli z regionu, kteří je chtěli naučit podnikavě přemýšlet, vidět kolem sebe příležitosti a nastavit si dobrý start do života. V sobotu projekt Regionálního podnikatelského kempu, pořádaného spolkem 4SYOU ve spolupráci s Nadací ZET profesora Milana Zeleného, slavnostně zakončili na Univerzitě Tomáše Bati.

Zakládající členové Spolku pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky.

Parta Vimperáků chce zahradu plnou fantazie a tajemství v areálu nemocnice

S jasným cílem se loni na podzim spojila parta nadšenců z Vimperka. Založili Spolek pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky ve Vimperku. Pro vybudování zahrady našli prostor poblíž vimperské nemocnice. Chtějí tam zlepšit prostředí nejen pro klienty Domovů Vimperk, ale vytvořit komunitní zahradu pro veřejnost.

Chyšecký vytrvalec je na fotografiích ve žlutém chyšeckém dresu se startovním číslem 6439.

Chyšecký vytrvalec startoval v Bratislavě

V sobotu 1. dubna se v hlavním městě Slovenské republiky uskutečnil 18. ročník "Mezinárodního ČSOB Marathon Bratislava 2023". V rámci této akce se také běžel silniční závod na 10 km pod názvem "Desítka s Birellem".

Šimon Bilina alias Haďák (vlevo) z televizního seriálu ZOO se aktivně zúčastnil Safariběhu ČSOB 2023 ve Dvoře Králové nad Labem.

FOTO: Safariběh zdolala i hvězda seriálu ZOO, pomáhalo se ohroženým antilopám

Přes devět stovek účastníků se zapojilo v sobotu navzdory ledovému dešti do Safariběhu ČSOB 2023, při kterém proběhli Africkým a Lvím safari ve Dvoře Králové nad Labem. Byla mezi nimi jedna z hvězd televizního seriálu ZOO Šimon Bilina, který hraje chovatele hadů Haďáka. Pět kilometrů zvládl za 30 minut a byl na 49. místě mezi 151 muži startujícími na této trati.

Aktuální solární boom v Česku se zaměřuje hlavně na instalace na rodinné domy a firemní areály.

Spolupráce E.ONu a ČSOB umožní pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny

Snaha ušetřit na energiích a touha zvýšit svoji energetickou nezávislost. To jsou dva hlavní důvody, které stojí za rekordním zájmem o pořízení fotovoltaických elektráren v posledních dvou letech. Nový projekt společností E.ON a ČSOB, který budou moci zájemci využít od začátku dubna, otevře cestu k vlastnímu solárnímu zdroji i pro ty skupiny klientů, pro které bylo jeho pořízení dosud nedostupné kvůli nedostatku volných finančních prostředků.

Ilustrační foto

Z kupce na internetu se vyklubal zloděj? Úspory lze zachránit, hraje se o minuty

Stačí chvilka nepozornosti, špatné kliknutí nebo důvěřivost při zadávání platebních údajů a mnohaleté úspory v řádech desetitisíců korun mohou skončit v rukou podvodníků. V záchraně ukradených peněz pak banky i policisté hrají o minuty. Internetových podvodů dlouhodobě přibývá, v Královéhradeckém kraji policisté řešili za poslední tři měsíce na 200 případů. "Když to šel manžel nahlásit na kriminálku, řekli mu, že je tenhle týden už čtvrtý," říká žena z Jičína, které při nedávném phishingovém útoku z účtu zmizelo 90 tisíc korun.

Soud, rozsudek. Ilustrační snímek.

Strkanice v bance ve Velkém Meziříčí. Trojici výtržníků soud uložil podmínku

Šárka Gajdzioková z Křižanova na Žďársku, její přítel Karel Homola a syn Jaroslav Gajdziok dostali u soudu ve Žďáře nad Sázavou trest v souvislosti s incidentem, ke kterému došlo v bance ve Velkém Meziříčí. Trojice se dostala do konfliktu s policisty poté, co bankovní úřednice odmítla Gajdziokové vrátit tisícikorunovou bankovku. Tu si žena přišla do banky na náměstí vyměnit, protože byla poškozená. Úřednice totiž ženě oznámila, že musí bankovku poslat na posouzení do České národní banky.

Zvýšeným výdajům za léčení zvířete se mohou lidé vyhnout i tím, že budou pravidelně platit mnohem nižší částky za pojištění

Lidé šetří už i na zvířatech. Odkládají návštěvy veterináře, utíkají bez placení

Týden řešila Lucie Mia Hartmanová co si počít se svoji fenkou Ellinkou. „Nechtěla jíst, klepala se a byla celá malátná. Vůbec jsem nevěděla, co se děje,“ popsala první dny s nemocným psem žena. Návštěvu zvěrolékaře zprvu odmítala. Ne, že by fenku Jack Russell teriéra neměla ráda, ale tušila, že ji případný chirurgický zákrok pořádně provětrá peněženku. V současné době není s odkládáním návštěvy zvěrolékaře mezi chovateli výjimkou. Právě rostoucí drahota je odrazuje.

Jak to bylo ve frontě od půl desáté do půl páté?

Dlouhá fronta sdružila zájemce o tisícovky aneb Bankovky nejenom pro vyčurané

Zkušenosti frontových veteránů se hodí i dnes. Když jsem byl požádán, zda zajistím v budějovickém sídle České národní banky (ČNB) ve středu 8. února nákup výjimečné výroční tisícikoruny s přítiskem bankovkového kolku, upozorňující na měnovou odluku po rozpadu Československa v roce 1993, souhlasil jsem. Jak jinak ale my sběratelé zareagujeme?

Mládě bonga horského.

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

/FOTO/ Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.

Mládě bonga horského.

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.

Miletínskou modlitbičku přímo od výrobce koupí zákazník pouze za hotové.

Miletín stále nemá bankomat. Karty nebereme, utíká nám kšeft, teskní obchodníci

Karty nepřijímáme, křičí cedule na kase velkým rudým písmem. Nedá se nic dělat, zákazník Erbenovy cukrárny na miletínském náměstí musí ze zadní kapsy vylovit poslední dvacku, aby se mohl zakousnout do vyhlášené miletínské modlitbičky, perníčku s ořechy ve tvaru modlitební knížky. Menší obchody na náměstí totiž nemají terminál pro platby kartou a bankomat v Miletíně není. "Stává se, že lidi odcházejí, protože nemají hotovost. Bankomat by tu určitě uvítali," říká prodavačka cukrárny.

Filipův pohár finanční gramotnosti od ČSOB.

Druhý ročník Filipova poháru finanční gramotnosti vyhráli žáci z Ústí nad Labem

V pondělí 23. ledna proběhlo v budově České národní banky finálové kolo druhého ročníku Filipova poháru finanční gramotnosti od ČSOB. Na prvním místě s největším počtem bodů se umístil tým „Investoři z Jatečky“ z Gymnázia v Jateční ulici v Ústí nad Labem. Druhé místo obsadili žáci „Psohlavci“ z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích a třetí v pořadí skončil tým „Šumaváci“ ze Základní školy Smetanova ve Vimperku.

Spoření. Ilustrační snímek

Jak na inflaci? Dlouhodobě se vyplatí investice do fondů, radí odborníci

Kdo si uložil peníze do banky, musí počítat s tím, že mu je i letos bude znehodnocovat inflace. Řeč čísel je totiž neúprosná. Banky se musí přizpůsobit základní sazbě vyhlašované Českou národní bankou, která je nyní na úrovni sedmi procent. „To je tedy maximum, které by teoreticky klient mohl získat,“ uvedl finanční poradce společnosti Partners Lukáš Urbánek.

Biskup plzeňský Tomáš Holub (vpravo) a ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr oznámili zahájení Tříkrálové sbírky.

Na Tři krále bude koledovat biskup, primátor i hejtman

Součástí letošní celonárodní Tříkrálové sbírky, která probíhá od 1. do 15. ledna, bude opět i společné koledování plzeňských tří králů – biskupa Tomáše Holuba, primátora Plzně Romana Zarzyckého a hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka.

Vizualizace Horácké multifunkční arény v Jihlavě.

Jihlava dá na Horáckou arénu 800 milionů. Vezme si ještě další úvěr

Myslím, že hala se musí stavět. Stálo to už pěkný prachy a každé oddálení, to jsou další a další náklady navíc, je přesvědčený Jiří Kašík z Jihlavy. Vedení Jihlavy tento názor sdílí a snaží se dát dohromady peníze tak, aby stavba multifunkční arény v Jihlavě mohla začít.

V Doteku ve Vizovicích potřebují stolky k polohovacím postelím.

Jsou už špatné. V Doteku ve Vizovicích potřebují stolky k polohovacím postelím

Společnost Dotek poskytuje pobytovou odlehčovací službu a terénní pečovatelskou službu. Dále provozuje půjčovnu kompenzačních pomůcek, pedikúru a Dobročinný obchůdek Dotek. Z projektu ČSOB pomáhá regionům chceme do odlehčovací služby zakoupit noční stolky k polohovacím lůžkům. Tyto stolky s nastavitelnou výškou a náklonem jídelního pultíku zvyšují komfort a soběstačnost klientů, kteří mají omezení v mobilitě.

Nový Portál dopravy má zrychlit vyřízení žádostí o řidičský průkaz

Veliká změna pro řidiče. Při ztrátě řidičáků už není nutné běžet na úřad

Ztráta peněženky je nemilá. Kromě peněz v ní totiž velmi často lidé uschovávají doklady či průkazy. Návštěva úřadů spojená s nahlášením ztráty a zároveň žádáním o nové kartičky může být stresující. Motoristé ale získávají od tohoto týdne jednu zásadní výhodu. I v případě odcizení nebo ztráty mohou šoféři zažádat o řidičský průkaz online. Nový Portál dopravy spustilo ministerstvo dopravy v tomto týdnu a má nejen zrychlit vyřízení žádostí, ale i uspořit čas.

Stará světla se zářivkami nahradí ještě do konce letošního roku LED úsporné osvětlení.

Výměna světel v prachatickém KreBul ušetří náklady na energie

Zhruba třicet tisíc korun má na transparentním sbírkovém účtu prachatická společnost KreBul. Její ředitel Zdeněk Krejsa má jasno, jak darované peníze využije. Chce totiž snížit náklady na provoz budovy u Štěpánčina parku, kde KreBul sídlí. „Ještě do konce letošního roku vyměníme staré zářivky za nové LEDkové. Kromě toho, že mají vyšší svítivost, snížíme náklady na jejich provoz,“ vysvětlil.

Přes pět a půl milionu lidí využívá vstup do portálu státní a veřejné správy skrze své internetové bankovnictví

Dobrá zpráva pro klienty. Bankovní identitu zpřístupní další finanční domy Česka

Přes pět a půl milionu lidí využívá vstup do portálu státní a veřejné správy skrze své internetové bankovnictví. Umožňuje mu to služba bankovní identity. Díky ní mohou on-line podávat daňové přiznání, žádat výpis z trestního rejstříku, nebo se podívat, jak jsou na tom bodově u svého řidičského průkazu. Z velkých hráčů na českém bankovním trhu tuto službu zatím poskytuje sedm finančních institucí - Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta, Raiffeisenbank a Fio banka. Ta však nevyužívá plný potenciál bankovní identity a zatím umožňuje její využití jen pro komunikaci s portály státní správy.

Představa architekta o zasazení haly do okolní zástavby chrudimského Tyršova náměstí.

VIZUALIZACE: Rekonstrukce chrudimské sportovní haly bude levnější, než se čekalo

Velký zájem projevily stavební společnosti o rekonstrukci chrudimské sportovní haly. Výběrové řízení se pozdrželo kvůli stále se doplňujícím dotazům, ale nakonec radní posuzovali celkem osm konkrétních nabídek. Váhu devadesát procent měla při posuzování cena, která nesměla překročit 120 milionů korun. Zbývajících deset procent v rozhodování se připsalo, pokud měl hlavní stavbyvedoucí zkušenosti s tendrem podobného rozsahu. Vítěz už je vybrán. Podívejte se ve fotkách, jak bude hala vypadat.