Kreativ

ŠTÍTEK: Československá obchodní banka, a. s.

Oprava úseku ulic Viaduktová a Sokola-Tůmy komplikuje život v centru Těšína řidičům i lidem, kteří tam bydlí a podnikají.

Z Těšína: Malá uzavírka, velké problémy. Oprava dvou ulic komplikuje lidem život

Rozčarování a velkou vlnu nevole vyvolalo mezi lidmi zahájení rekonstrukce ulic Sokola-Tůmy a Viaduktová v centru Českého Těšína. Asi 180 metrů dlouhý úsek silnice, kudy vyjíždí z centra veškerá doprava i od polské hranice, a kde je za normální situace zhruba dvacet parkovacích míst, dostane nový asfaltový povrch. Práce v části cesty, která patří kraji, mají trvat necelý měsíc.

Ilustrační foto

Přerovan hrozil bankám bombou, policie ho dopadla

Až tři roky vězení hrozí dvaačtyřicetiletému muži z Přerova, který ve středu 17. srpna dopoledne telefonicky oznámil na linku 112, že je na všech pobočkách Československé obchodní banky uložena bomba.

Počátkem září odstartovalo druhé kolo Milostivého léta, tedy tříměsíčního období, během něhož se někteří lidé v exekuci mohou zbavit svých dluhů. Týká se dlužníků u státních a veřejných institucí, třeba za jízdy načerno nebo neplacení za odpad.

PŘEHLEDNĚ: Jak se zbavit dluhů během Milostivého léta

Počátkem září odstartovalo druhé kolo Milostivého léta, tedy tříměsíčního období, během něhož se někteří lidé v exekuci mohou zbavit svých dluhů. Týká se dlužníků u státních a veřejných institucí, třeba za jízdy načerno nebo neplacení za odpad či zdravotní pojištění. Musí ovšem do konce listopadu zaplatit původní dlužnou částku a odměnu exekutorovi ve výši 1815 korun. V tom případě ale ušetří za úroky a penále, které mohou činit až několikanásobek původní dlužné částky.

Lávka už se klene přes Labe v jednom oblouku. Otevřená má být na začátku příštího roku.

FOTO: Lávka u Aldisu se Hradci zřejmě prodraží o 7,4 milionu

Do závratných výšin stoupá cena, kterou Hradec Králové zaplatí za lávku přes Labe u Aldisu. Stavbaři teď požadují navýšení ceny o dalších 7,4 milionu korun. Celkem tak cena lávky, která má sloužit pro pěší a cyklisty, vystoupala k částce 169 milionů korun.

Kostel v Jeníkově má první vitrážové okno.

Kostel v Jeníkově má první vitrážové okno. Vaše jméno může být součástí historie

V letošním roce započala oprava velkých oken v hlavní lodi kostela sv. Petra a Pavla, kdy v letech bezvládí a nezájmu byla původní vitrážová okna zcela zničena vandaly a musela být nahrazena okny z drátěného skla, a i tato bylo nutné ještě opatřit ochrannými sítěmi před dalším ničením. Mezi místními obyvateli obce jsou ještě pamětníci, kteří si toto pamatují.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapeutický koník Sagitta pomůže více dětem

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapeutický koník Sagitta pomůže dětem

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v oblasti Praha 1 až 5 stal Dopravní prostředek pro terapeutického koně, díky kterému se Sagitta snadněji dostane k většímu počtu klientů. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi se sníženou soběstačností, mladé sportovce, lidi s mentálním a kombinovaným postižením a děti s autismem.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Badatelská maringotka zaujme děti i dospělé

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Badatelská maringotka zaujme děti i dospělé

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Moravskoslezském kraji stal Badatelská učebna v otevřené zahradě, která pomůže dětem i dospělým poznávat přírodu. Veřejnost a banka finančně podpořily i nevyléčitelně nemocné lidi, sport dětí, hendikepované sportovce a lidi s mentálním či tělesným postižením.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Nové vybavení dílny potěší malé kutily

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Nové vybavení dílny potěší malé kutily

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Jihomoravském kraji stal Rozvoj manuální zručnosti dětí a mládeže, která učí děti a mladé lidi řemeslům. Veřejnost a banka finančně podpořily i děti se zdravotním hendikepem, lidi s poškozením míchy, děti a mladé lidi, kteří se vyrovnávají se smrtí blízkého a děti s autismem.

C. Herna pomůže dětem s rozvojem motoriky

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Herna pomůže dětem s rozvojem motoriky

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Olomouckém kraji stal Pohybové aktivity pro děti s PAS, který podporuje malé děti s poruchou autistického spektra. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi bez domova, dětské a dospělé klienty se zdravotním omezením a hendikepované děti.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Maminky s rakovinou pomáhají jedna druhé

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Maminky s rakovinou pomáhají jedna druhé

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Jihočeském kraji stal Club MsR, který nabízí maminkám s nádorovým onemocněním prostor pro vzájemnou podporu. Veřejnost a banka finančně podpořily i malé zdravotníky, lidi s roztroušenou sklerózou, nevyléčitelně nemocné a lidi se zdravotním postižením.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Na chráněné bydlení dosáhne víc lidí

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Na chráněné bydlení dosáhne víc lidí

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v kraji Vysočina stal Dům chráněného bydlení PEKÁRNA, který poskytuje chráněné bydlení lidem s mentálním postižením. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi s popáleninami, zvířata v nouzi, mladé lidi se zájmem o své okolí a lidi s mentálním a kombinovaným postižením.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. I dobrovolníci dostanou péči a podporu

Lidé přispěli na prospěšné projekty. I dobrovolníci dostanou péči a podporu

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Libereckém kraji stal Alena to má v malíku-dobrovolnictví v hospici, který podporuje dobrovolníky. Veřejnost a banka finančně podpořily i revitalizaci krajiny, koupi automatizovaného externího defibrilátoru, pomoc pro rodiny s dětmi a provoz chráněného pracoviště.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Kastrace sníží počet toulavých koček

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Kastrace sníží počet toulavých koček

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Karlovarském kraji stal Ekorovnováha v přírodě, který pomáhá kočkám bez domova a chrání tak volně žijící drobné živočichy. Veřejnost a banka finančně podpořily i uprchlíky z Ukrajiny, nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny, děti v náhradní rodinné péče a seniory.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapie v nové klubovně

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapie v nové klubovně

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Královéhradeckém kraji stal Stacionář našich snů, který pečuje o dětské i dospělé pacienty. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi s postižením, záchranu památek, onkologické pacienty a osoby se sníženou soběstačností či kombinovaným postižením.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Plzeňáci budou během pomáhat sobě i ostatním

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Plzeňáci budou pomáhat během

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v Plzeňském kraji stal Rozběháme Česko - zvedáme lidi z gauče, který podporuje zdravý životní styl i běh. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi se zdravotním postižením, seniory, děti a mladé lidi v odloučených lokalitách a rodiny s hendikepovanými dětmi z Ukrajiny.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Zahradní domek umožní dětem hrát si venku

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Zahradní domek umožní dětem hrát si venku

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se ve Středočeském kraji stala Venkovní třída v MŠ, která nabídne 16 dětem možnost navštěvovat i lesní školku. Veřejnost a banka finančně podpořily i zraněná a hendikepovaná zvířata, děti různých věkových skupin, které prožily trauma, nemají rodiče, nebo jejichž rodiče jsou ve vězení.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Pískoviště rozjasní den dětem z Ukrajiny

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Pískoviště rozjasní den dětem z Ukrajiny

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v oblasti Praha 6 až 10 stala Oáza klidu, která zlepší zázemí domu pro ukrajinské maminky s dětmi. Veřejnost a banka finančně podpořily i psychologickou poradnu pro děti, centrum duševního zdraví pro mladé a děti a azylové domy pro oběti domácího násilí i sociálně slabé rodiny s dětmi.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Nové vybavení vylepší ekocentrum

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Nové vybavení vylepší ekocentrum

Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se ve Zlínském kraji stal Pomozte vybavit nové ekocentrum na Zlínsku, která rozvíjí vztah dětí k přírodě. Veřejnost a banka finančně podpořily i děti s poruchami sluchu, nevyléčitelně nemocné lidi, lidi v hmotné nouzi a děti, kterým se nedaří ve škole.

Kostel sv. Jakuba Většího v Ruprechticích bude jedním z prvních, který bude vybaven platebním terminálem.

Kostely s platebními terminály, na barokní perly půjde přispět bezhotovostně

Pokrok nezastavíš. Už nejen tradiční kasičky na milodary, do nichž lidé mohou vkládat finanční příspěvky na podporu farnosti, ale i platební terminály umožní farníkům či návštěvníkům svatostánků přispívat na jejich obnovu. Na opravy unikátních barokních kostelů na Broumovsku bude totiž brzy možné přispívat bezhotovostně.

Kostel sv. Jakuba Většího v Ruprechticích bude jedním z prvních, který bude vybaven platebním terminálem.

Kostely s platebními terminály. Na barokní perly půjde přispět bezhotovostně

Pokrok nezastavíš. Už nejen tradiční kasičky na milodary, do nichž lidé mohou vkládat finanční příspěvky na podporu farnosti, ale i platební terminály umožní farníkům či návštěvníkům svatostánků přispívat na jejich obnovu. Na opravy unikátních barokních kostelů na Broumovsku bude totiž brzy možné přispívat bezhotovostně.

Město Orlová. Ilustrační foto.

Orlová žaluje Sberbank, chce, aby banka městu vrátila 60 milionů

Město podalo žalobu na banku Sberbank na vrácení 60 milionů korun, které Orlová u banky uložila v roce 2019 ve dvou splátkách na termínovaný vklad. Snaží se tak získat zpět svůj vklad poté, co se přišlo na to, že banka smlouvu o uložení peněz nezapsala do registru smluv.

Kostel Všech svatých v Sedloňově.

Kostel a fara v Sedloňově čekají na záchranu. Náklady na opravu rostou

Řada kostelů v Orlických horách volá po záchraně, patří mezi ně i ten sedloňovský. Ačkoli na první pohled nevypadá, že by byl v bídném stavu, zdání klame. Mše se tu tak před časem sloužily dokonce pod basketbalovým košem v místní tělocvičně, v současné době pak v reprezentační místnosti obecního úřadu a jednou ročně i na fotbalovém hřišti.

Požár paneláku ve Vimperku.

Pro rodinu z vyhořelého bytu město Vimperk založilo transparentní účet

V souvislosti s úterním požárem v šestém patře panelového domu v Mírové ulici ve Vimperku zasedla ve čtvrtek 7. července mimořádná rada města. Podle informací vimperské starostky Jaroslavy Martanové radní rozhodli, že nechají u ČSOB zřídit transparentní účet, kam mohou přispět dárci.

V následující topné sezoně chtějí ministři ulevit lidem zavedením takzvaného úsporného tarifu, jenž by jim měl z faktur vymazat část nákladů za energie.

PŘEHLEDNĚ: Komu zlevní elektřina a plyn díky novému státnímu tarifu

Řada domácností se jen těžko vyrovnává s neustále rostoucími cenami elektrické energie a plynu. V následující topné sezoně jim proto chtějí ministři ulevit zavedením takzvaného úsporného tarifu, jenž by jim měl z faktur vymazat část nákladů. Půjde však jen o jednorázové opatření, které dost možná zcela mine lidi, kteří vytápějí dálkovým teplem. O podrobnostech bude vláda jednat ve středu. Deník přináší stručný přehled toho, co zatím o novém tarifu víme.

Bývalá pobočka banky Sberbank. Ilustrační foto.

Důsledky kauzy Sberbank: Kraj Vysočina si musí brát úvěr

Kraj Vysočina má v ruské Sberbank stále blokované téměř dvě a půl miliardy korun. Vzniklou situaci se krajští radní rozhodli řešit úvěrem. U Československé obchodní banky zřídili kontokorent do jedné miliardy korun. Peníze mají sloužit pouze jako polštář v případě nouze. Červnové zastupitelstvo nemělo námitky.

Při on-line nakupování by lidé neměli zapomenout na obezřetnost

Šmejdi lákají od lidí údaje na internetových bazarech. Pak jim vyčistí konto

Podvodníci přišli s novým fíglem, jak důvěřivcům pustit žilou. Tentokrát se zaměřili na internetové bazary. „Chtěl jsem prodat asi padesát vinylových gramodesek. Zhruba půl hodiny poté, co jsem zveřejnil inzerát, se mi ozval zájemce přes aplikaci WhatsApp s tím, že koupí celý balík,“ popsal zkušenost čtyřicetiletý Jakub.  

Vyzvednutí balíku na pobočce České pošty

Balíček rychle a bez čekání. Dlouhé fronty nahradí pár kliknutí v aplikaci

Také vás nebaví čekat ve dlouhých frontách na poště? Snadná pomoc, stačí totiž jen pár kliknutí a můžete svou návštěvu načasovat přesně na konkrétní hodinu. Po příchodu na poštu jen naťukáte kód, který vám přes web České pošty nebo příslušnou aplikaci přijde e-mailem nebo v SMS zprávě. „Zadáte jej do vyvolávacího systému a okamžitě přijdete na řadu,“ sdělil generální ředitel společnosti Roman Knap.

Bezobslužná prodejna v jihočeských Strakonicích

Vstupenka pro noční nákupy i náhradní občanka. Bankovní identita láká víc a víc

Zajít si na nákup do samoobsluhy třeba ve dvě hodiny v noci, když vás popadne mlsná? Není nic snazšího, tedy jestli jste právě ve Strakonicích. A hlavně pokud máte zřízenou bankovní identitu, tedy digitální ověření vaší totožnosti. Ta je k dispozici každému, kdo využívá internetové bankovnictví u spolupracujících bank. Bez ní si totiž v první automatické prodejně, přístupné 24 hodin, nenakoupíte.

Předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Šéf Pražské plynárenské: Odříznutí dodávek z Ruska? Věřím, že plyn seženeme

/ROZHOVOR/ Pražská plynárenská (PPAS) si půjčila na nákup plynu do zásobníků na příští zimu dvě miliardy korun. Úvěr získala od hlavního města. Další čtyři miliardy korun má zajištěné od soukromých bank. Obří půjčky má firma splatit příští rok v květnu. Až plyn během příští topné sezony prodá zákazníkům a vydělá tím peníze zpět.

Budova byla oceněna díky své udržitelnosti.

O hybridním modelu práce budou mluvit odborníci v nové budově ČSOB

Hybridní model, kdy kombinujeme práci z kanceláře s prací z různých míst, je naše nová realita. Do kanceláří chodíme méně než před dvěma lety, protože je to pohodlnější a ušetříme čas dojížděním. Řada firem už přešla na tento model celkově, ale ještě stále existují ty, co se změnami zápasí. Vzdělávací a poradenská společnost Positive chce na konferenci ukázat, co všechno je pro tento model potřeba, aby se firmy i zaměstnanci cítili komfortně.

Hypotéka. Ilustrační snímek

Ušetřit za hypotéku? Jde to pomocí zelené půjčky

Sen o vlastním bydlení se vzdaluje stále více lidem. Úroky rostou a Česká národní banka od dubna u lidí starších 36 let žádá, aby pětinu z ceny kupované nemovitosti složili tzv. „na dřevo“. Jednou z cest, jak si alespoň trochu snížit splátku hypotéky, je využít zvýhodněnou sazbu na úsporné bydlení, tedy na pořízení nemovitosti šetrné k životnímu prostředí. Takovéto „zelené“ hypotéky již nabízejí například Hypoteční banka a Česká spořitelna.

Otevření bezobslužné prodejny potravin COOP ve Strakonicích.

Bez prodavaček. Ve Strakonicích se otevřela první automatická prodejna v Čechách

Obchod, který především Strakoničtí znají jako u Bečvářů v blízkosti hlavní pošty, začala ve středu 16. března novou historii. Je z něj první automatická bezobslužná prodejna na území republiky. Prodejnu otevřela skupina COOP. „Chceme, aby tyto prodejny byly pro každého. Samozřejmě proto v rámci standardní otevírací doby bude prodejna i nadále obsluhována personálem, mimo tuto dobu již však bude fungovat v automatickém režimu,“ řekl při otevření prodejny ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP Lukáš Němčík.