Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Náměstí v Rokytnici v Orlických horách.

Rokytnice tone v záplavě sněhu

Rokytnice v Orlických horách /FOTO/ - Tak vydatnou sněhovou nadílku v Rokytnici v Orlických horách nepamatují více než deset let. Náměstí se pod bílou peřinou doslova ztrácí a odklízet takové množství sněhu nejde tak rychle.

Ilustrační foto.

Sérii vloupání ukončil na Znojemsku policejní pes. Pachatel byl z Vyškovska

Horní Břečkov – V chalupě v Horním Břečkově skončila v pátek večer série vloupání, kterých se na jihu Moravy od loňského léta měl dopustit pětatřicetiletý muž z Vyškovska. Policisté ho dopadli po oznámení na lince 158. „Když majitelé jedné z břečkovských chalup přijeli v pátek večer na víkend, měli podezření, že uvnitř je zloděj. Správně proto nešli dovnitř a zavolali na linku 158,“ popsala začátek případu mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Ilustrační foto.

Muž na Znojemsku vykradl několik chalup. Odhalil ho policejní pes

V chalupě v Horním Břečkově na Znojemsku skončila v pátek večer série vloupání, kterých se na jihu Moravy od loňského léta měl dopustit pětatřicetiletý muž z Vyškovska. Policisté ho dopadli po oznámení na lince 158. „Když majitelé jedné z břečkovských chalup přijeli v pátek večer na víkend, měli podezření, že uvnitř je zloděj. Správně proto nešli dovnitř a zavolali na linku 158,“ popsala začátek případu mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Vimperská liga sálovky má za sebou další ročník.

Vimperskou ligu sálovky vyhrál Tipsport

Vimperk – Posledním turnajem skončil další ročník Vimperské ligy sálového fotbalu. V něm si těsnou výhrou zajistil prvenství hráči Tipsportu. Druhé místo díky vzájemnému utkání vybojoval celek Sokola Stachy.

Ilustrační foto.

Z chalupy ukradl historické zbraně

Babčice – Policisté pátrají po zloději, který se v době mezi pondělím 21. ledna a středou 23. ledna vloupal do jedné z rekreačních chalup v obci Vodice-Babčice na Chýnovsku.

Ilustrační foto

Nedělejte z opuštěné chaty trezor, varuje policie chalupáře

Havlíčkobrodsko - Vloupání do rekreační chalupy, ke kterému došlo v období od začátku ledna do současnosti v obci Sázavka, řeší policisté ze Světlé nad Sázavou. Dosud neznámý pachatel vypáčil u chalupy okna a vlezl dovnitř. Ukradl šperky a jiné cennosti.

Z jednoho z předchozích ročníků výstavy Stavitel.

Výstava Stavitel nabídne i zdravé trendy bydlení

Lysá nad Labem - Blíží se 25. ročník národní výstavy stavebních materiálů, technologií a úspor energií Stavitel. Je určena především těm, kteří staví nebo rekonstruují dům, byt či chalupu. Plánujete zateplení nebo výměnu oken? Zajímají vás ekologické doplňkové zdroje energie, nebo hospodaření s dešťovou vodou? Právě takovou inspiraci Stavitel nabídne. Včetně nejnovějších trendů ve stavebnictví. Výstava začíná 14. února na Výstavišti v Lysé nad Labem.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

Gólman Frodl uhájil nulu a Plzeň sestřelila Hradec

Plzeň – Dobrá práce. V pátečním duelu 36. kola hokejové extraligy porazili plzeňští hokejisté před vlastními fanoušky hradecký Mountfield 4:0. Brankář Dominik Frodl vychytal v extralize druhé čisté konto v řadě a celkově čtvrté v běžící soutěži.

Jaroslav Bednář v dresu Vrchlabí.

Senzace na dosah. Z Vrchlabí kozlové vezou nakonec bod

Vrchlabí /FOTOGALERIE/ - Další skorosenzaci měli na hokejkách kolínští mušketýři. Proti druhému Vrchlabí, které je bod za první příčkou a vyhrálo šest utkání v řadě a bylo proti Kolínu posílené o ex-reprezentanty Jaroslava Hlinku a Jaroslava Bednáře, kozlové třikrát vedli. Nakonec utkání dovedli do prodloužení. V něm padli.

Ilustrační fotografie.

Zloděj vzal i obrázek Ježíše Krista

Řešín – Krádež, která se stala v přesně nezjištěném období od listopadu loňského roku do 11. ledna roku letošního, řeší policisté z obvodního oddělení v Konstantinových Lázní.

V Kulturním klubu Duha se setkaly na čtyři desítky jubilantů

Duha letos poprvé hositla jubilanty. Podívejte se

FOTOGALERIE / Na čtyři desítky sedmdesátníků a osmdesátníků si v úterý našly cestu na setkání jubilantů ve Školní ulici. Akci pravidelně pořádá město Prostějov v kulturním sále Duhy.

Ilustrační foto

Stát zvažuje zakázat chatařům čoudící kamna

Ministerstvo životního prostředí připravuje nová pravidla na snižování emisí v ovzduší. Po vyřazení starých kotlů z rodinných domů asi v příštích letech přijde na řadu vytápění chat a chalup.

Jaroslav Bob Kraus je šéfem osady od roku 2010. Trampem je od patnácti let. Jeho otec byl spoluzakladatelem Hawaie

Šerif Trampské osady Hawai: Sbalili jsme bágl a hned po práci vyjeli

ROZHOVOR /  Jaroslav Kraus ze Vsetína je tramp. Od patnácti. Kamarádi mu neřeknou jinak než Bobe. Setkali jsme se před svátky a povídali o osadě Hawai, kterou před osmdesáti lety založil se čtyřmi kamarády jeho otec. Teď je Bob ve svých dvaašedesáti letech jejím šerifem.

Do kouřimského skanzenu dorazí tradiční masopustní průvod.

Skanzen chystá tradiční masopustní průvod

Kouřim /FOTOGALERIE/ - Každoroční událostí je v Muzeu lidových staveb v Kouřimi i tradiční masopust. Minulý rok přilákal přes dva tisíce lidí. Letos se chystá na neděli 3. března od 10 do 16 hodin a přinese sebou opět kulturně nabité odpoledne. „Chybět nebude tradiční obchůzka masopustního průvod, přiblížena bude i venkovská zabijačka,“ uvedl ředitel skanzenu Vladimír Rišlink.

Dvě výstavy začaly ve čtvrtek vernisáží v Galerii města Přerova. Návštěvníci mohli obdivovat retro kousky ze sbírky čtrnáctiletého Patrika Horkého a druhou část expozice tvoří olejomalby výtvarníka Jiřího Heinze.

Obrazy zasněžených Valach i parádní retrokousky. Galerie praskala ve švech

Dobovým popíkem a šlágry Karla Gotta či Michala Davida, kterými se v sedmdesátých a osmdesátých letech zahřívali tanečníci na diskotékách, odstartovala ve čtvrtek vernisáž dvou výstav v Galerii města Přerova. Nestárnoucí hity zahrálo „retroduo“, které vytvořili speciálně pro tuto příležitost klavírista Stanislav Smoček a zpěvák Ruda Janoš.

Hokejové derby Trutnov - Dvůr Králové (1:2 po prodl.)

Derby vyhrál v prodloužení Dvůr. Vrchlabí doma přejelo Letňany

Trutnov - Šlágr dohrávaného 29. kola druhé hokejové ligy pro sebe urvali hráči dvorského Rodosu. Sedm minut před koncem normální hrací doby srovnali na 1:1 a půl minuty před koncem prodloužení jim cennou výhru zajistili přesnou trefou Tondr. Vrchlabí si doma s přehledem poradilo s outsiderem z Letňan.

Ilustrační foto

Zloděj poničil nádrž a ukradl naftu

Hořký nádech získal víkend v Beskydech pro třiačtyřicetiletého muže z Ostravska. V sobotu dopoledne přijel do Horní Bečvy a vůz značky Volkswagen zaparkoval u chalupy.

Ivana Chýlková a Vanda Hybnerová.

Ceně za štěstí pomohlo půvabné Slavonicko

Slavonicko – Rodina filmů, které využily jihočeské lokace, je opět bohatší. Snímek Cena za štěstí (do kin jde 10. ledna) měl pracovní název Děti samotářů a odkazoval na kultovní film Samotáři (2000).

Ilustrační fotografie.

Zloděj chatu doslova vybílil, bral i kamna

Chotěbořsko - Případ vloupání do chaty vyšetřují policisté z Chotěboře. K činu došlo v místní části Bílek. Dosud neznámý zlodějl v době od druhé hodiny odpoledne neděle 23. prosince do jedenácté hodiny dopoledne středy 2. ledna násilím vnikl do jedné místní chalupy, kterou doslova vybílil.

Ilustrační foto

Mladík se vloupal do rekreační chaty

Rychnovsko - Mladík, který na Nový rok vloupal do chaty v Orlických horách, skončil v policejní cele. Hrozí mu až tříletý nepodmíněný trest.

Ilustrační fotografie.

Ze sklepa chalupy zloděj ukradl sekeru, pilu a brusku

Věstín – Případ krádeže věcí ze sklepa rekreační chalupy prověřují policisté z obvodního oddělení v Bystřici nad Pernštejnem. Došlo k němu v obci Věstín, a to v době od šesté hodiny večer neděle 30. prosince do jedenácté hodiny dopoledne následujícího dne.

Přípitkem s bublinkami přivítali i na Hojné Vodě rok 2019.

Do nového roku jsme vstoupili s bublinkami a ohňostroji

Hojná Voda - Ve městě nebo na horách. Přes den procházky a o půlnoci přípitek, telefonování blízkým, se kterými lidé na Silvestra neslavili a domácí ohňostroje, které těší oko, ale děsí domácí zvířata.

Z expedice 2018

Výstup na K2 se stal tradicí

Žlebské Chvalovice – Je již tradicí trvající čtyři roky, že se skupinka nadšenců z řad hasičů z Třemošnice a Žlebských Chvalovic rozhodne zakončit rok výstupem na horu K2 – Krkaňka – (567 m. n. m). A to v plné zásahové výstroji.

ilustrační foto

Silvestrovský sloupek

České Budějovice - Také redaktor je jenom člověk, a tak při psaní článků častokrát chybuje. Nejinak tomu byloi v právě končícím roce, proto soupis překlepů, z nichž většinu (snad) zachytilo bedlivé oko korektorovo, je předlouhý.

Ilustrační foto.

Zloději řádili v chatách v Ruprechtově i Nemojanech. Někde se jen najedli

Vyškovsko – Čtyři chaty v Ruprechtově navštívil před vánočními svátky nezvaný host. Nic neukradl, nicméně v jedné z chat snědl jídlo a vypil nápoje. Nyní po něm pátrají policisté. „Násilným vstupem po sobě zanechal škodu v řádu desítek tisíc korun,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

Ilustrační foto

Silvestr se blíží. Pozor na zábavnou pyrotechniku

Litoměřicko - Silvestr je za dveřmi a začíná nákup pyrotechniky. Především rodiče by měli v tomto období a na Silvestra dohlédnout na své děti, kterým pyrotechnika do rukou nepatří! Právě děti a mládež při neodborné manipulaci s rachejtlemi, bouchacími kuličkami a podobnými pyrotechnickými výrobky vystavují velkému riziku úrazu sebe i své okolí.

Patina

Jak dodat dřevěnému nábytku starobylou patinu

V minulosti jsme radili, jak natírat starý nábytek, aby vypadal jako nový. Pokud ale máme interiér zařízený v retro stylu, bydlíme na venkově nebo chceme zachovat originální punc chalupy, najdeme naopak zalíbení v patině.