Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Herec a moderátor Aleš Háma.

Moje božstvo je v lese. Nelovím pro trofeje, říká herec a moderátor Aleš Háma

Nejsem sběratelem starých věcí, ale rád si listuji ve starých časech, prozrazuje o sobě Aleš Háma. Herec a moderátor, který si váží kontaktu s lidmi a umí s nimi vstřícně jednat i pracovat, si stejně tak cení přírody, v níž umí být sám. Rozhovor s ním přinesl čtvrteční magazín Deníku, který se zaměřuje na Zdraví, Bydlení, Hobby a Ženy.

Výtvarnice Kateřina Miler na chalupě v Dolním Dvoře v Krkonoších.

Je to ráj, říká o chalupaření v Krkonoších dcera autora slavného Krtečka

Na samotě vysoko v krkonošských kopcích, kam se chodí pást jeleni, tvořil autor slavné animované postavy Krtečka Zdeněk Miler. U malinkatého stolku u okna kreslil a vymýšlel příběhy, které zná celý svět. Chalupu nad Dolním Dvorem nyní obývá jeho dcera Kateřina. I pro ni je malebné horské prostředí zdrojem inspirace. „Tvoří se tu krásně. Tatínek tohle místo miloval,“ nadšeně mluví o chalupě v Krkonoších výtvarnice Kateřina Miler.

KEBIN je soběstačný kontejner bez potřeby připojení na inženýrské sítě, ukrytý u rybníka nedaleko Ondřejova.

Pronájmy venkovských domů jdou na dračku. Platí všude dobře, doma nejlíp

Statistiky mají jasno. Většina z nás tráví dovolenou v Česku. „Pořád je co objevovat. Spoustu krásných míst pořád máme schovaných přímo pod nosem,“ zapáleně popisuje Petr Kotík, zakladatel cestovatelského portálu Amazing Places. Před několika lety začal cíleně vyhledávat zajímavé ubytování, ať už chalupy a roubenky, nebo třeba architektonicky vydařené nově budované chaty, právě na takových místech. A překvapivě zjišťovat, kolik chalupářů stále častěji nabízí své domy k pronájmu.

Policie. Ilustrační foto.

V cizí chalupě se rekreoval, při odchodu kradl

Neznámý zloděj neměl zřejmě kam složit hlavu, tak si vybral v tu chvíli volnou rekreační chalupu v Křišťanově. Vloupal se do ní někdy v polovině dubna a nějakou dobu tam pobýval.

Požár v chalupě na Trutnovsku hasiči včas zkrotili.

V chalupě na Trutnovsku hořelo v kuchyni, hasiči oheň včas zkrotili

První dubnovou sobotu dopoledne spěchalo do obce Rudník, část Janovice, šest jednotek hasičů. V kuchyni rekreačního objektu začalo hořet. Zásah byl ale natolik rychlý, že škody na zhruba šestimilionovém objektu jsou asi jen padesát tisíc korun. Ubytovaní lidé stačili po zjištění situace chalupu opustit bez zranění.

Ilustrační foto

Chatový boom je pryč. Ceny rekreačních nemovitostí začínají klesat

V Olomouckém kraji lidé během pandemie covidu-19 ve velkém investovali do chat a chalup. Zájem byl obrovský a nabídku realitního trhu prakticky vyluxoval. Ruku v ruce s poptávkou vylétly vzhůru ceny rekreačních nemovitostí. Covid už ale nikoho neděsí, navíc vzrostly ceny energií a někteří vlastníci se proto začínají druhé domácnosti zbavovat.

Sarah Jessica Parkerová v seriálu A jak to bylo dál…

Tipy ze streamů: Vítěz Oscarů, pokračování Sexu ve městě i rekreace na Měsíci

Na streamech tentokrát najdete letošního držitele Oscara za nejlepší film Všechno, všude, najednou i špionážní drama z doby sametové revoluce Bez vědomí. K premiérám patří titul A jak to bylo dál…, který navazuje na legendární seriál Sex ve městě, nebo nová docu-reality show o proměnách chat a chalup nazvaná České chaty snů.

Ilustrační foto.

Chaty a chalupy v kraji. Které lokality jsou nejžádanější a jaké jsou ceny?

Lidé během koronavirové pandemie investovala do chat a chalup. Kvůli drahým energiím však nastal obrat a řada z nich se začala rekreačních objektů zbavovat. Kolik aktuálně stojí chaty a chalupy ve Zlínském kraji, které lokality jsou nejoblíbenější a jak se budou vyvíjet ceny v letošním roce prozradili Deníku realitní makléři ze Zlína.

Ubývání lesů na Vysočině kvůli kůrovcové kalamitě a jeho vliv na děti žijící v kraji. To ukazuje dokument České televize Lesní žal, který televize odvysílá v úterý 21. března. Ilustrační foto: Deník

Lesní žal na obrazovkách televize. Hlavní roli hrají ve filmu děti z Jihlavska

Původně šlo o psychologickou studii, která přerostla v půlhodinový dokument. Je plný výpovědí dětí z Vysočiny, kteří reagují na kůrovcovou kalamitu v kraji a postupné ubývání lesů. Tak popisuje vznik filmu s názvem Lesní žal Martin Kříž z organizace Chaloupky, která společně s Českou televizí na projektu spolupracovala. V dokumentu vystupují děti ze základních škol na Jihlavsku a Třebíčsku.

Chaty u přehrady někdy stavělo a přestavovalo několik generací majitelů, fantazii se meze nekladly.

Kolonie Žabinec v Brodě: hlad po chatách a chalupách je pryč. Lidé je prodávají

/TÉMA DENÍKU/ Jen kousek od centra Brodu a jste v přírodě. Ticho, klid, kouzelný pohled na hladinu přehrady. Chatová kolonie Žabinec má svoje neopakovatelné kouzlo. Pro některé chataře tak silné, že mu podlehli a rozhodli se zde usadit natrvalo. V současné době ale zájem o koupi chat k rekreaci klesá a lidé je spíš prodávají.

Lupič, zloděj - Ilustrační foto

Ve Františkově řádili zloději, za noc vybrali šest chalup

Z nájezdu zlodějů se v pátek 17. března vzpamatovával Františkov nad Ploučnicí. V noci na pátek se totiž stal cílem nájezdu zlodějů, kteří se zaměřili na chalupy. Zůstala po nich škoda ve výšce minimálně desítek tisíc korun.

Vlhkou nemovitost poznáte na první vizuální nebo čichový dojem. Uvnitř budovy to zapáchá, na stěnách jsou vlhké mapy nebo výkvěty soli.

Když máte doma plísně, řasy a mechy: Jak se jich zbavit

Zejména na chatách a chalupách se jejich obyvatelé setkávají s nebezpečnými potížemi. Jde o různé plísně, mechy a řasy na stěnách. Vlhké zdivo je velkým problémem, který může způsobit lidem závažné zdravotní obtíže. Bojovat s tím mohu i majitelé celoročně obydlených rodinných domů. Proč se plísně na zdi dělají? A jak se plísní zbavit?

Mezi nejoblíbenější způsoby, jak prožít jarní prázdniny, patří rodinná dovolená na horách. Špičák je jedním z oblíbených míst českých rodin

Jarní prázdniny 2023: Termíny podle okresů, kdy nejlépe zamluvit pobyt na horách

Po zhruba měsíci a půl budou moci školáci znovu odložit učebnice na týden do šuplíku. V pondělí totiž začínají v Česku jarní prázdniny. Mnohé rodiny s dětmi tak narychlo řeší, „kam s nimi“. Šanci najít ubytování mají relativně velikou i takzvaně na poslední chvíli. Zatímco v „předpandemických“ letech si většina zájemců pobyt rezervovala s několikaměsíčním předstihem, nyní vyčkávají a dovolenou strávenou v českých horách řeší týdny před plánovaným odjezdem.

Ledová kalamita v Zálesí u Javorníka v úterý 31. ledna 2023

Bojovali o život. Námraza donutila obyvatele v Rychlebských horách k evakuaci

Obyvatelům Travné a Zálesí v Rychlebských horách na Jesenicku už druhý týden komplikuje život námraza. V dolní části údolí Javornického potoka od minulého týdne opadala, viditelně ale přibylo stromů, které přetrhaly elektrické vedení nebo spadly na silnice. Z dlouhých úseků linky vysokého napětí zůstaly cáry, energetici ji kvůli bezpečnostnímu riziku stále nemohou opravit. Proud v obou osadách tak zajišťují výkonné generátory. Část obyvatel obcí se evakuovala.  

Ledová kalamita v Zálesí u Javorníka v úterý 31. ledna 2023

Bojovali o život. Námraza donutila obyvatele v Rychlebských horách k evakuaci

Obyvatelům Travné a Zálesí v Rychlebských horách na Jesenicku už druhý týden komplikuje život námraza. V dolní části údolí Javornického potoka od minulého týdne opadala, viditelně ale přibylo stromů, které přetrhaly elektrické vedení nebo spadly na silnice. Z dlouhých úseků linky vysokého napětí zůstaly cáry, energetici ji kvůli bezpečnostnímu riziku stále nemohou opravit. Proud v obou osadách tak zajišťují výkonné generátory. Část obyvatel obcí se evakuovala.  

Omítka umožňuje dokonale skrýt i největší nedostatky zdí, jako jsou trhliny, boule, prohlubně či vady, ke kterým došlo při stavbě. Vybírat můžete nejen z různých barev, ale také technologií.

Fasáda je tváří každé nemovitosti. Nemusí to být jen omítka

Fasáda domu je tím, co každý host či kolemjdoucí uvidí nejdříve. Design vnější výzdoby domu, chaty či chalupy by měl být v souladu s okolní krajinou a měl by odpovídat stylu vnitřní výzdoby. Kromě estetické funkce má ale i důležitější úkoly – chrání stěny a stropy budovy před vnějšími, zejména povětrnostními vlivy.

Polyuretanová pěna se vyznačuje odolností vůči teplotě, trvanlivostí a dobrými zvukově izolačními vlastnostmi.

Na chatě i chalupě je možné ušetřit až 90 procent. Jen se musí vědět jak

Teploty jsou v posledních letech jako na houpačce. Po velkou část roku je venkovní teplota vzduchu pro řadu lidí nepříjemná. Buď je zkrátka zima, anebo horko. Neustálé zvyšování nákladů na energie se týká i chatařů a chalupářů. Pokud chcete ušetřit, pak i rekreační nemovitosti jako je chata a chalupa vyžadují kvalitní tepelnou izolaci, se kterou je spojená úspora tepla. 

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: Bylo mi dopřáno víc, než bych si představil

Zeptat se Miroslava Bobka, ředitele pražské zoologické zahrady, na cokoliv kolem zvířat, znamená dostat příval zajímavých informací. Ostatně svým účinkováním v pražské zoologické zahradě si Miroslav Bobek plní svoje dětské sny. Nedávno se vrátil z krátké návštěvy indonéské Jakarty, kde absolvoval několik schůzek, prošel si tržiště se zvířaty a také zažil zemětřesení o síle 5,6 Richterovy stupnice.

Hasičský záchranný sbor Příbram

Požár špatně přístupné chalupy v Boroticích nepřežili starší muž a pes

Požár rekreační chalupy, jehož následky jsou tragické, likvidovali v noci na pátek 9. prosince hasiči na Dobříšsku. Do osady Jezera u obce Borotice byli přivoláni ve čtvrtek před osmou večer, přičemž už první telefonát na tísňovou linku naznačoval smutné souvislosti: volající uvedl, že uvnitř je člověk, který nejeví známky života. Úmrtí posléze také skutečně potvrdil lékař záchranné služby.

Vánoce v hornickém domku.

Muzeum nabízí Vánoce v hornickém domku, v dole i ve venkovských chalupách

/FOTOGALERIE/ Krásně vonět Vánocemi budou už předvánoční víkendy. Nebo alespoň dýchat vánoční atmosférou. To slibuje programová pracovnice Hornického muzea Příbram Stanislava Moravcová, která zve k návštěvě hned několika výstav a akcí. Jak v hornickém domku, tak v podzemí dolu Anna, ale i ve Skanzenu Vysoký Chlumec.

Pravčická brána.

Vouchery pro České Švýcarsko mizí, ministerské peníze stále nedorazily

Stovky voucherů na slevu na ubytování v Českém Švýcarsku si každý den zarezervují turisté mířící do této destinace. Z krajských pěti milionů, které jsou na podporu cestovního ruchu, je vyčerpáno už přibližně 70 procent. Další peníze mělo dodat ministerstvo pro místní rozvoj, jeho příspěvek je zatím v nedohlednu.