Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Chaloupka smutné paní.

Maněnka vypráví: Pohádka O smutné paní

Holčička Maněnka dětem na oplátku za jejich návštěvy vyprávěla pohádky. Tak běžel čas, prošel podzim a přicházel adventní čas. A to se začaly dít věci. Maněnka se pustila do vyprávění.

Medvídek Růženka.

Maněnka vypráví: Pohádka O medvídkovi Růžence

Na vrcholku kopce, v listnatém lese, žije roztomilý medvídek. Říkají mu Růženka. Rád usíná pod velikým košatým dubem a spí tam celé dny. Všechna zvířátka v lese z toho mají legraci. „Už zase spí“, říkají si. „Spí jako ta princezna ze šípkového zámku, která usnula na celých sto let. Budeme mu také tak říkat,“ dohodla se zvířátka. Tak medvídek dostal jméno Růženka. Od těch dob už mu nikdo jinak neřekl.

Maněnka měla hodně kamarádů.

Pohádka O Maněnce

Budu vám vyprávět příběh o nevidomé holčičce, která žila na úpatí Jeseníků v malé chaloupce uprostřed lesa. Měla hodně kamarádů, kteří ji často navštěvovali a hráli si s ní. A když pršelo, sedávali u ní v pokoji a poslouchali její vyprávění o lásce a laskavosti. Jmenovala se Maněnka.

Zazimovaná chalupa či chata, v níž se několik měsíců nevětrá a netopí, představuje ideální prostředí pro množení plísní.

Vyhněte se hororu. Oprava chalupy má jasná pravidla

Přemýšlíte, že svou chatu či chalupu proměníte v trvalé bydlení? Nebo stav vašeho rekreačního objektu už zkrátka stavební zásah potřebuje? Rekonstrukce probíhají často na dálku, což ztěžuje koordinaci prací a domluvu s řemeslníky. Může se také ukázat, že stavba byla v horším stavu, než se původně čekalo. Na tyto možnosti myslete včas, neboť později úpravy prodraží.

Kniha pohádek Mlcáskové

Mlcáskové. Kapitola 1: Kouzelné mlcamlíčko

Ve vesničce Mlcáskov stojí malá chaloupka dědy Šedivky Mlcáska. V chaloupce bydlí samí hodní mlcáskové – babička Šedivinka Mlcásková, maminka Zelenka Mlcásková, tatínek Hnědouš Mlcásek a jejich dvě děti – Modroušek a Růžovinka Mlcáskovi.

Slámový Betlém v Kudlovicích bude k vidění v chalupě Strmenských až do 2. ledna.

Sluší mu to. Vánoční ozdobou Kudlovic je velký slámový betlém

Pravou předvánoční atmosféru mohou od čtvrté adventní neděle až do 2. ledna zažívat v historické chalupě Strmenských obyvatelé Kudlovic. „Průjezd do dvora chalupy je vyzdoben slámovým betlémem, který je prací nadšené tvůrkyně Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty na Hodonínsku,“ přiznala s hrdostí kudlovická starostka Renata Čechmánková.

Miroslav Žingor zažíval v dětství skromné Vánoce.

Vánoce v Beskydech v minulosti? Skromné, vzpomíná rodák z Pinduly

Bohatá nadílka pod vánočním stromečkem, jak ji zná v současné době většina dětí i dospělých, nebývala v minulosti samozřejmostí. Devětasedmdesátiletý Miroslav Žingor, jenž žije s manželkou v Domově Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm, to potvrzuje.

Petrovická obecní doškovice opět lákala děti na předvánoční programy. Kvůli pandemickým omezením jich letos bylo méně než dřív.

Děti nadchl advent v petrovické doškovici. Přišly za nimi i strašidelné Lucie

Došková chalupa v Petrovicích často láká návštěvníky do časů venkovských babiček a prababiček. I letos na začátku adventu sem jezdili děti ze školek a škol v okolí poznávat vánoční tradice. Oblíbený program museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zastavit, i tak ale dětem zůstávají krásné zážitky. Děkujeme do Petrovic za krásný příspěvek a fotografie.

Petrovická obecní doškovice opět lákala děti na předvánoční programy. Kvůli pandemickým omezením jich letos bylo méně než dřív.

Děti nadchl advent v petrovické doškovici, přišly za nimi i strašidelné Lucie

Došková chalupa v Petrovicích často láká návštěvníky do časů venkovských babiček a prababiček. I letos na začátku adventu sem jezdili děti ze školek a škol v okolí poznávat vánoční tradice. Oblíbený program museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zastavit, i tak ale dětem zůstávají krásné zážitky. Děkujeme do Petrovic za krásný příspěvek a fotografie.

Pietní místo na Hrádečku připomínající úmrtí Václava Havla. Ukradené dřevěné srdce zachyceno v pozadí.

Stav se na kafe, řekl Havlovi. Už to nestihl, ten den ho soused viděl naposled

Psaly se tu dějiny našeho národa. Havlova chalupa na Hrádečku byla místem setkávání disidentů, chartistů, umělců a centrem protikomunistického odboje. Sám Václav Havel, který se do chalupy na samém okraji obce Vlčice na Trutnovsku nastěhoval v roce 1967, na svém oblíbeném místě také 18. prosince roku 2010 skonal.

Praha si v sobotu připomněla deset let od úmrtí Václava Havla.

Člověk, nikoli modla. Osobnosti v Česku uctily památku Václava Havla

Lidé si dnes na mnoha veřejných akcích po celé zemi připomněli desáté výročí úmrtí dramatika, vůdčí postavy sametové revoluce a prvního českého prezidenta Václava Havla. V centru Prahy v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, uctila dopoledne jeho památku řada politiků a dalších osobností. Po setkání v kavárně následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno.

Perníková chaloupka, která vznikla z bývalé budovy váhy v Pňovicích u Rožmitálu pod Třemšínem.

Podívejte se: V Pňovicích vyrostla perníková chaloupka

/FOTOGALERIE/ Ve vesničce Pňovice, která leží na cestě mezi Rožmitálem pod Třemšínem a Březnicí vyrostla perníková chaloupka. U cesty vedle návesního rybníčku, kde sídlí zemědělské družstvo Pňovice, stojí dlouhá léta váha, kterou družstvo využívalo na vážení příkladně obilí. V současnosti ji družstvo již nevyužívá a tak budova váhy chátrala. Tato skutečnost nebyla lhostejná Pňovické rodačce Pavlíně Blahotové, novinářce z Prahy, která má v Pňovicích rodný dům.

Brigádník David Vokrouhlík prodává stromky ve dvoře lounského pekařství.

Chalupář, zemědělec a pekař mají teď jedno společné. Prodávají vánoční stromky

Chalupář z Prahy Luděk Černý v Malé Černoci na Podbořansku, zemědělec Karel Lebeda z Tuchořic na Žatecku nebo Karel Vacek z lounské pekařské rodiny mají jedno společné. V současné době se zabývají prodejem vánočních stromků. Zatímco dřív se borovičky, smrčky a jedličky prořezávaly v lese, dnes téměř všechny vánoční stromky rostou na plantážích. A to i v okrese Louny.

Ve Džbánově u Voděrad znovu svítí vánoční pohádková chaloupka.

OBRAZEM: Tradiční české Vánoce. Chaloupka ve Džbánově září tisíci světly

V pohádce se v sobotu odpoledne ocitl každý, kdo zavítal na rozsvícení vánoční chalupy číslo popisné 15 ve Džbánově u Voděrad na Orlicku. Už po deváté tak pohled na nazdobené staročeské stavení zpříjemnil den malým i velkým milovníkům Vánoc. Vše svítí jen bíle a žlutě, žádné křiklavé barvy. „Žádná Amerika,“ říká muž, který každoročně rozsvěcí svůj dům pro širokou veřejnost.

Přemýšlíte, čím nahradit starou podlahu? Volbu důkladně zvažte

Vezměte to od podlahy. Šlapat můžete po dřevě, kameni či vinylu

Sebelepší podlaha jednou doslouží. Přemýšlíte, čím nahradit krytinu, kterou máte na chatě nebo chalupě už roky? Půjde o dlouhodobou investici, proto volbu důkladně zvažte. Díky své ploše má právě podlaha velký podíl na tom, jak se ve svém víkendovém útočišti budete cítit.

Jakoby se člověk vrátil zpět do doby našich předků.

Roubené chaloupky jsou srdcová záležitost manželů Štenglových

/ROZHOVOR/ Lidé se rádi ohlížejí po tradicích předků, chtějí zažít romantické prostředí bez televize a jiných technických vymožeností dnešní doby. Ve Rváčově u Hlinska na Chrudimsku stojí dvě roubené chaloupky, v nichž mohou návštěvníci relaxovat pěkně postaru, a přitom mnohdy netuší, že dovolenou tráví v novostavbě. "Chaloupky Melánka a Kavánka jsou s maželem naší srdcovou záležitostí," říká "paní domácí" Lenka Štenglová.

Lhotka u Berouna.

Očima chalupáře Přemysla Votavy: Lhotka je dobrá adresa

Lhotek jsou v Čechách stovky, přesto ta naše Lhotka u Berouna ač je asi ta nejmenší, ale určitě je nejhezčí. Ta vesnička uprostřed lesů schovaná, je tak malinká, že tam není hospůdka, ani obchod, ani kostel, natož škola, či obecní úřad. Však děti už v minulosti šlapaly do školy, jak v zimě, tak i v létě, ta cesta do Železné byla v zimě někdy hodně dlouhá. Z nedaleké rozhledny, vidíte až do Berouna, na Svatý Jan a přes Berounku na Zdejcinu.

Strážníci vyrazili do zahrádkářské kolonie v Ostravě-Výškovicích.

Když padne mlha aneb zlodějské počasí přímo vybízelo k vykrádání chat a chalup

/FOTOGALERIE, REPORTÁŽ DENÍKU/ Kdybych se specializoval na vykrádání chat a chalup, určitě bych si vybral tento týden. Nádherné zlodějské počasí v podobě dopoledních mlh a typicky sychravého podzimního počasí doslova vybízelo k vloupání do zahrádkářského či rekreačního objektu. Šance, že by se někdo nacházel uvnitř, není velká. Spoléhat se dá i na to, že řada majitelů podceňuje zabezpečení.

Roubenka Svatopluka Čecha u obecního úřadu v Obříství

Chaloupka Svatopluka Čecha: Kam se poděla vesnice z Národopisné výstavy

Letos koncem října vyhořel do základů pravoslavný kostel sv. Michala, který až do té chvíle zdobil horní část Kinského zahrady na pražském Smíchově. Dřevěnou stavbu z 18. století sem přenesli z Podkarpatské Rusi v září 1929 – jako dárek metropoli, jež tehdy byla nejen hlavním městem Čechů, ale i Rusínů. Málokdo ale ví, že na totéž místo měl být už o mnoho let dříve posazen kostelík z tzv. české vesnice, postavené speciálně pro Národopisnou výstavu v roce 1895. Podobné exponáty časem zmizely, byly rozebrány, zničeny. Některé však dosud stojí. Víte, kde se památky na slavné české výstavy nacházejí?

Beskydy z výšky. Ilustrační foto.

Obce v podhůří Beskyd doplácí na chataře. Starostové jsou naštvaní

Hodně naštvaní jsou starostové obcí ležících v podhůří Beskyd, na jejichž katastrech leží chaty, chalupy, jejichž majitelé nemají v obci trvalé bydliště. Důvodem jsou problémy způsobené novým Zákonem o odpadech. Ten totiž nezahrnuje do sumy komunálního odpadu, který vyprodukují lidé žijící v obci trvale chataře. 

Beskydy z výšky. Ilustrační foto.

Obce v podhůří Beskyd doplácí na chataře, starostové jsou hodně naštvaní

Hodně naštvaní jsou starostové obcí ležících v podhůří Beskyd, na jejichž katastrech leží chaty, chalupy, jejichž majitelé nemají v obci trvalé bydliště. Důvodem jsou problémy způsobené novým Zákonem o odpadech. Ten totiž nezahrnuje do sumy komunálního odpadu, který vyprodukují lidé žijící v obci trvale chataře. 

Podařená rekonstrukce jihočeské roubenky z roku 1750, které se Lenka Míková se svými spolupracovníky věnovala čtyři roky, naznačuje cestu, kterou byste se při částečně svépomocných opravách své chalupy mohli vydat

Opravu starého domu lze snadno pokazit. A to zbytečnými zásahy

Pouštíte-li se do rekonstrukce staré venkovské chaloupky, vstupujete na neprobádané území. Abyste si zařídili pohodlné víkendové bydlení, budete muset leckteré prvky modernizovat. Zároveň však nechcete přijít o atmosféru a přirozený půvab domu. Jak na to?

Ilustrační foto

Z chalupy zmizel křovinořez a řeznická mačeta

Policisté pátrají po zloději, který se v době od 16. do 21. října vloupal do jedné z chalup v katastru obce Horusice. Po násilném vstupu si z ní odnesl benzinový křovinořez značky OLEO MAC, sekeru značky Fiskars a starožitnou řeznickou mačetu délky 45 - 50 cm.

Roubenka U tří skřítků zvítězila ve veřejném hlasování v kategorii interiéry v rámci soutěže Dřevěná stavba roku 2021

Roubenka, kde vládnou skřítci: Útulný interiér lze udělat i bez vysokých nákladů

V horských oblastech se odjakživa stavěly roubenky. Moderní verzi tohoto tradičního venkovského obydlí najdete v malebném údolí v podhůří Orlických hor nedaleko Králického Sněžníku. Slouží jako rekreační chalupa pro majitele, jejich rodinu a přátele. Vlídný interiér může být inspirací, jak se dá v rámci běžně dostupných předmětů a bez zbytečně vysokých nákladů elegantně a osobitě takový objekt zařídit.