Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Michal Malátný, frontman kapely Chinaski, na své chalupě na Jičínsku dva měsíce rozhodně nezahálel.

Michal Malátný: Za všechno může Olympic

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Herec a zpěvák Michal Malátný, rodným jménem Novotný, pochází z Jičína. Frontman populární kapely Chinaski tvrdí, že za jeho úlet k hudbě může vlastně Olympic, pro který nyní skládá první text písně. Na chalupě v Nemyčevsi jsme si povídali o jeho rodině, práci, cestování, lásce k Českému ráji i oslavě padesátin.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku

Obavy z koronaviru. Polovina Čechů zrušila plánovanou dovolenou v zahraničí

Více než polovina Čechů (57 procent), kteří chtěli letošní letní dovolenou strávit v zahraničí, od svých plánů raději ustoupila kvůli možnému riziku nákazy. Pokud se hranice plně otevřou, pak ti, co plánují vycestovat, zamíří nejčastěji na Slovensko, dále pak do Chorvatska a Řecka. Vyplývá to z průzkumu, který úvěrová společnost Fair Credit uskutečnila koncem května mezi více než tisícovkou respondentů.

Návrh chalupy na Národopisnou výstavu

Uplynulo 125 let od Národopisné výstavy českoslovanské

Již to tak vypadá, že letošní léto budeme trávit doma, v České republice. Bude to nejspíš nuda, ale možná nás to zavede na místa, o kterých jsme neměli ani zdání. Můžeme se začít zabývat činnostmi, na které jsme dříve neměli čas (nebo jsme to jen říkali).

Celoživotním partnerem Ivy Janžurové byl herec a režisér Stanislav Remunda, se kterým má dvě dcery, Sabinu a Theodoru.

Iva Janžurová: Chtěla bych se dožít stovky, ale musím o tom vědět

V listopadu 2017, kdy vznikal náš minulý rozhovor, měla Iva Janžurová za sebou velmi plodný rok i úspěšné premiéry v Národním divadle a v Kalichu. Od té doby přibyly další, nejen divadelní role, zejména oceňovaná titulní úloha ve filmu Radka Bajgara Teroristka. Jak tedy prožívá současné zastavení uprostřed nabité sezony?

Není bydlení jako bydlení

Koupelna. Prostor pro očistu těla a mysli

Pokud chcete mít praktickou a zároveň pohodlnou koupelnu, věnujete při plánování rekonstrukce v prvé řadě pozornost správnému dispozičnímu uspořádání. Až pak se pusťte do výběru obkladů, sanity a doplňků.

Starosta obce Doubice Jan Drozd.

Pražáky vítáme. Jsme jednotní, říká starosta severočeské obce Doubice Jan Drozd

Starosta s místostarostou malebné vesnice Doubice, která je vstupní branou do národního parku České Švýcarsko, se v této krizové době o lidi v obci skutečně starají. Jan Drozd a Břetislav Jemelka osobně rozváží po chalupách dezinfekci a nehledí při tom na to, kdo je starousedlík a kdo chalupář. Ti ostatně v Doubici početně převažují. Osoby s trvalým pobytem žijí v asi šedesáti ze zhruba dvou set obývaných domů. Mezi chalupáři jsou největší skupinou „Pražáci“, z nichž ale někteří tráví v Doubici i několik měsíců v roce. „Roušky a dezinfekční prostředky se snažíme shánět, kde se dá. A pak rozdávat všem obyvatelům Doubice. Nejen občanům, ale všem, kteří tady mají nějaký dům a momentálně tu jsou,“ říká Jan Drozd.

Ilustrační foto

Jaro v Chřibech? Lufťáci na chalupách, mnohdy bez roušek. A rozhledna je zavřená

Ze zavlečení nového typu koronaviru se obává řada obyvatel obcí v podhůří Chřibů, jejichž součástí jsou chatové oblasti a rekreační nemovitosti. Ačkoliv ministerstvo zdravotnictví minulý týden důrazně doporučilo lidem dodržovat zákaz volného pohybu a omezit návštěvy chat a chalup, řada jejich majitelů k nim vyrazila.

Sama doma s dětmi, 13. den

Sama s dětmi v karanténě. Den třináctý: Samomluva

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Dnešek je posledním dnem manželovy a synovy karantény v Praze. A zítřek tedy posledním dnem nás osamocených holek tady na chalupě u lesa. Prožily jsme tu spoustu nevídaných zážitků, které může přinést snad jedině vypjatá situace, v jaké se teď nachází celá naše země. V neděli tedy pomalu sbalíme naše saky-paky a pojedeme zpátky domů, do Prahy. Naši muži jsou naštěstí v pořádku, ani rýmu na rozdíl od nás nechytili.  

Ilustrační foto.

Odjezdy na víkend se policie kontrolovat nechystá

Zajet si na víkend na venkov jako obvykle, nebo tentokrát v rámci opatření kvůli šíření koronaviru zůstat doma? Hledání odpovědi na tuhle otázku je nyní opět aktuální pro řadu majitelů chat a chalup.

Ilustrační foto.

Odjezdy na víkend se policie kontrolovat nechystá

Zajet si na víkend na venkov jako obvykle, nebo tentokrát v rámci opatření kvůli šíření koronaviru zůstat doma? Hledání odpovědi na tuhle otázku je nyní opět aktuální pro řadu majitelů chat a chalup.

Chalupa, ilustrační foto

Zůstaňte v Brně, vyzývají chalupáře lidé z Vysočiny

V oblíbených chatařských oblastech Brňanů na Vysočině je to v posledních dnech velké téma. Místní lidé chalupáře vyzývali, aby zůstali doma a nezavlekli do vesnic nákazu koronavirem. Chataři argumentovali tím, že lidé z vesnic jezdí do měst nakupovat.  

Ilustrační foto.

Karanténa na Šumavě? Ano, ale ne na běžkách

Zvolit si místo, kde stráví karanténu vyhlášenou pro celé Česko, může každý člověk podle vlastního uvážení. „Zákon je nastavený tak, že strávit volno mohou lidé kdekoliv, ale je vhodné, aby zůstali na svých chalupách,“ upozornil starosta šumavské Kvildy Václav Vostradovský.

Sama doma s dětmi

Sama s dětmi v karanténě. Díl první: Zvažuji směnný obchod

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Dětem zavřeli školy, manžel se ve špatný čas vrací z rizikové země. Rodinná rada rozhodla, že se s mladší dcerou a její kamarádkou raději uchýlíme na naši chalupu, zatímco muž se starším synem zůstanou v Praze v karanténě. Doufáme, že se to brzy přežene…

Kouzlo starého Kačerova žije, díky zatoulané lyži filmové hvězdy.

Kouzlo starého Kačerova žije, díky zatoulané lyži filmové hvězdy

Po údolíčku rozeseté malebné chaloupky, vedle nichž zurčí potok, v ohradě si pokojně přežvykují ovce. Všude naprostý klid. Atmosféru starých časů snad jen trochu kazí sloupy elektrického vedení z konce 80. let. Až do té doby tu elektřina nebyla. V roce 2016 byl Kačerov vyhlášen první vesnickou památkovou zónou v Orlických horách.

Malíř Hynek Fuka v ateliéru

Po havárii byl na prahu smrti. Svými obrazy teď Hynek Fuka oslavuje život

Když se po těžké autohavárii probral z kómatu, nemohl mluvit a hýbat se. Slova se mu postupně vracela a s nimi i jeho dětský sen: stát se malířem. I když, jak sám říká, to byl běh na dlouhou trať. Mezitím postavil na Novohradsku chalupu, kde si zařídil ateliér snů. Dnes bere Hynek Fuka štětce do rukou denně a veselými barvami vytváří svůj vlastní Svět v obrazech. Cesta to ale byla dlouhá.

Policie kontroluje chalupy v okrese.

Policie kontroluje chalupy v okrese

Chaty a chalupy v současné době zejí prázdnotou. Mohou se tak stát snadným cílem zlodějů, proto je vyráží pravidelně kontrolovat policie se psy.

Slavná chalupa na šumavském Srní je na prodej.

Šumavská chalupa, kterou proslavily známé filmy, je na prodej

Slavná chalupa na šumavském Srní, kam dříve chodíval za svými přáteli na návštěvy spisovatel Karel Klostermann a kde na přelomu 70. a 80. let minulého století natočil režisér Václav Gajer oblíbené filmy Pod Jezevčí skálou, Na Pytlácké stezce a Za trnkovým keřem, je na prodej.

Slavná chalupa na šumavském Srní je na prodej.

Šumavská chalupa, kterou proslavily známé filmy, je na prodej

Slavná chalupa na šumavském Srní, kam dříve chodíval za svými přáteli na návštěvy spisovatel Karel Klostermann a kde na přelomu 70. a 80. let minulého století natočil režisér Václav Gajer oblíbené filmy Pod Jezevčí skálou, Na Pytlácké stezce a Za trnkovým keřem, je na prodej.