Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Z Orlického Záhoří.

Orlické hory táhnou, ale staví tu spíš chalupáři. Chybí pracovní příležitosti

Čistý vzduch, oproti jiným horám relativní klid, nové turistické cíle, není tu tak draho a hlavně ten pohled na krásnou přírodu Orlických hor někdy až bere dech a láká k zastavení. Není proto divu, že tady chalupy a domky rostou jak houby po dešti. Jenže místo trvalého bydlení slouží k rekreaci. Udržet v některých zdejších obcích obyvatele či dokonce přitáhnout nové se tu nedaří.

Ceny chalup a chat letí v Česku raketově vzhůru.

Velká bitva o chalupy. Na Šumavě jejich ceny stoupají do astronomických výšek

Původní šumavská chalupa z roku 1930 s poměrně velkým pozemkem v Srní je na prodej za 15,6 milionu korun, stylová chalupa nedaleko Čkyně je k mání za necelých sedm milionů korun. Za malou chatičku v Rejštejně s pozemkem dáte tři miliony. Ceny šumavských nemovitostí pro rekreaci letí v poslední době strmě vzhůru. Deníku to potvrdili místní lidé i zástupci realitních kanceláří. 

Herecký i životní pár Bára Hrzánová a Radek Holub

Uvnitř jsme stále mladí, říkají hvězdní manželé Hrzánová a Holub

Na jevišti spolu hrají už sedmadvacet let, a i když to někdy bolí, divadelní představení jsou pro Báru Hrzánovou (57) a Radka Holuba (52) elixírem mládí. „Po představení mi v zákulisí diváci říkají, že jsem pořád taková mladá, ale když pak cestou domů vylézám z auta, cítím se jako stoletý stařík, co z okna už nevyskočí,“ směje se herečka. Manželé spolu hrají hned ve třech inscenacích Divadla Kalich a v srpnu oslaví stříbrnou svatbu.

Chata Bohumila Hrabala

Místa, kde hvězdy braly inspiraci. Domy slavných jsou na prodej

Chtěli byste bydlet tam, kde čerpaly inspiraci slavné osobnosti? Pokud máte v šuplíku pár přebytečných milionů, není to nemožné. Kromě někdejší chaty spisovatele Bohumila Hrabala je nyní v nabídce realitních kanceláří i chalupa loni zesnulé zpěvačky Evy Pilarové.

Deník na návštěvě, tentokrát ve Vesci u Sobotky - v ráji chalupářů, turistů i filmařů.

Vesec u Sobotky: Filmový Liptákov má novou lavičku pro všechny sousedy najednou

Už po cestě od silnice cítí nově příchozí tep historie. Vchází totiž do samého srdce Českého ráje. Vesec u Sobotky je součástí obce Libošovice a představuje přesně to, co si člověk vybaví jako typickou staročeskou vesničku. Z celkem 25 popisných čísel je 18 roubenek, které jsou součástí památkově chráněné rezervace. Skutečný ráj na zemi, výletníků i filmařů. 

Starosta Jiříkova Bohumil Hrnčíř.

Starosta Jiříkova, obce plné protikladů: Doktoři k nám už přestali jezdit

Jiříkov je obec protikladů. Hrad Sovinec a Pradědova galerie patří v kraji k nejznámějším turistickým atrakcím. Každý zná obyvatele Jiříkova díky fotografiím Jindřicha Štreita a z filmu Bohdana Slámy Divoké včely. Umělci dokázali autenticky zaznamenat atmosféru a životní styl obce, která vede celorepublikové tabulky nezaměstnanosti.

Prázdninové kratochvíle

Mámo, táto, pojďte si hrát

Prázdniny jsou v plném proudu a mámy a tátové zase musí přemýšlet, jak svým potomkům zpestřit společné chvíle, ať už je stráví na chalupě, u moře, nebo třeba na kolech.

Zkáza, kterou po sobě zanechala povodeň v červenci 1998.

Před 23 lety se prohnala krajem pod Orlickými horami velká voda a brala životy

/FOTO/ Dnes je to 23 let. Na tu noc z 22. na 23. července lidé žijící ve stínu Orlických hor jen tak nezapomenou. Ničivá povodeň tu smetla vše, co jí stálo v cestě. Zasáhla 30 tisíc lidí, 2 tisíce osob muselo být ze svých domovů evakuováno a bohužel brala i lidské životy. Za oběť jí pak padlo také kolem dvou a půl tisíce domácích zvířat a 55 tisíc kusů drůbeže. Přečtěte si nejotřesnější vzpomínky a příběhy. 

Levandulová farma rodiny Přikrylovy. Ivana Přikrylová pří sklizni.

VIDEO: Levandulové žně na farmě pod Velkou Javořinou. Podívejte se na tu krásu

Radek a Ivana Přikrylovi ze Strání se před deseti lety zamilovali. Do levandule. Rostlinky vyhlášené svou podmanivou aromatickou vůní. Na počátku bylo jejich dilema, jakou dominantní květinu nasadit k chaloupce, kterou právě přetvářeli do podoby rodinného penzionu. Zda medunku, anebo třezalku. Nakonec zvítězila levandule a postupně se stala jejich osudem.

Pozor na zloděje

Jak odradit zloděje? Tyto vychytávky jen tak nepřekonají

Všechno nasvědčuje tomu, že letos budete moci strávit svou dovolenou tak, jak tomu bylo v časech před covidem – někdo u moře, jiný třeba na horách. Abyste se mohli bez obav oddávat bezstarostnému odpočinku, měli byste se před odjezdem postarat o zabezpečení svého obydlí, včetně garáže, zahradního domku, chalupy či chaty.

Hrad Vízmburk je po obnově a rozsáhlé rekonstrukci oficiálně přístupný veřejnosti.

Od roubenky po hrad. Kraj ocenil práci dobrovolných zachránců památek

V České republice je přes 40 tisíc kulturních památek, z toho je více než sedm set na seznamu památek ohrožených. Stovka se jich nachází na území Královéhradeckého kraje. A nebýt dobrovolníků a spolků, většina z nich by brzy skončila v propadlišti dějin a zbyly by po nich jen fotografie.

Kostelečtí jsou hodně zatížení na zemědělství.

Deník na návštěvě: Nejmenší ze všech Kostelců je na Jičínsku. Žije zde 37 lidí

Na kopci asi kilometr od Jičíněvsi ční mezi korunami stromů vežička kostela. Nebýt asfaltové cesty a cedule značící začátek obce, kolemjedoucí neznalý kraje by si ani nevšiml, že se za odbočkou ze silnice na Dolany rozkládá malá víska. přišel by přitom o nevšední podívanou. Kostelec je se svými 37 obyvateli nejmenší obcí v Královéhradeckém kraji. "Žijí tu hlavně starousedlíci, líbí se nám ráz a malebnost malé vesničky," říká starosta Lukáš Velart.

První klapka Policie Modrava na Šumavě, začalo natáčení čtvrté řady.

Policie Modrava opět v akci. Pošťačka ale přišla o chalupu

„Rychle, rychle, jdeme točit, čekají tu auta,“ popoháněl celý štáb režisér Jaroslav Soukup, který začal natáčet již čtvrtou řadu Policie Modrava, populárního krimi seriálu ze Šumavy. První klapka padla oficiálně v pátek a filmaři to neměli jednoduché. Natáčení v centru Srní komplikovalo množství projíždějících motorkářů a řidičů. Jinak ale panovala skvělá atmosféra, na všech bylo vidět, že natáčení na Šumavě je baví.

Při nočním požáru chalupy v Dolní Brusnici na Královédvorsku zemřel člověk.

FOTO: Noční požár chalupy v Dolní Brusnici měl tragické následky, jeden mrtvý

V Dolní Brusnici na Královédvorsku v noci na pátek lehla popelem chalupa. Už před příjezdem hasičů uvnitř uhořel její obyvatel. Za hodinu byl požár zlikvidován. Podle vyšetřovatelů byla škoda odhadnuta zhruba na 1,5 milionu korun. Uchráněné hodnoty představují asi 250 tisíc korun. Příčinu požáru dosud nestanovili, je předmětem dalšího vyšetřování.

Tmavý středověký byt s bílou výmalbou a hnědým nábytkem oživil dekor oškrabaného stropu, francouzský křišťálový lustr a zařízení ve světlých barvách s barevnými akcenty. Podlaha byla zbroušena a opatřena nátěrem s bílým pigmentem.

Každý mix je osvěžující, říká autorka jedinečných interiérů Martina Králová

Hýří nápady, nebojí se míchání stylů, ani netradičních řešení a postupů. Její interiéry jsou vlídné a neformální. Cítíte se v nich svobodně, ať už jde o chatku u Vltavy, nebo byt s gotickými klenbami na pražském Starém Městě. „Tak jako stylistka probírá šatník a pomáhá vám hledat vlastní styl, já jako „apartment doctor“ dělám totéž, akorát v interiéru,“ říká Martina Králová.

Hotel Concertino - Zlatá Husa. Ilustrační foto.

Obsazenost hotelů a penzionů na Hradecku je nyní slabá, lidé najedou v létě

Většina ubytovacích zařízení na Jindřichohradecku již otevřela nebo to plánuje k 31. květnu. Do hotelů a penzionů přijíždí převážně tuzemští turisté. Informace potvrdil Milan Petr, manažer portálu hotel.cz. „Zatím je vytížení ubytovacích zařízení na Jindřichohradecku nízké, osmdesát procent veškerých rezervací směřuje na léto,“ upřesnil.

V rámci rekonstrukce venkovských chalup vyžadují většinou výměnu původně netěsnící okna.

Chalupy jsou hitem. Náročná údržba a opravy ale mohou zájemce odradit

Mít chatu nebo chalupu v době pandemie je terno. Není divu, že poptávka po rekreačních objektech od loňska strmě roste. Jenže zájem vysoko převyšuje nabídku. Pokud se na vás usměje štěstí, nebývá na dlouhé rozmýšlení čas. Otázkou však zůstává, jestli rozsah oprav, kterými musí vysněný domeček projít, unese vaše peněženka a vaše nervy.

Mít chatu nebo chalupu v době pandemie je terno. Není divu, že poptávka po rekreačních objektech od loňska strmě roste.

Pozor na nástrahy rekonstrukce. Víte, co vás čeká při opravě chaty nebo chalupy?

Především při opravě starší nemovitosti vždycky vstupujete na neprobádané území. Zatímco u novostavby se budoucí náklady odhadují snadno, u rekonstrukce domu, který prošel roky užívání a různými zásahy, nikoli. Přitom pokud se naskytne zajímavá nabídka, nebývá na dlouhé rozmýšlení čas, za vámi stojí řada dalších zájemců. Nenechte se však tlačit do překotného rozhodnutí a nejdřív si nechte posoudit technický stav objektu zkušeným odborníkem. Ten bezpečně pozná nekvalitní opravy, kterými někdy šikulové kryjí rozsáhlé závady. Z technických parametrů domu je při obhlídce chalupy i chaty důležité věnovat pozornost vlhkosti a statickým poruchám.

Chalupa Marka Dalíka v Bělé pod Pradědem je na prodej

Máte 24 milionů? Chalupa Marka Dalíka v Jeseníkách je na prodej

Velká poptávka žene vzhůru ceny nemovitostí v Jeseníkách. V nabídce lze nalézt i chalupy, které se svým charakterem i cenou obvyklé nabídce zcela vymykají. Aktuálně se za téměř 24 milionů korun prodává chalupa v Bělé pod Pradědem. Jejím majitelem je Marek Dalík, někdejší pravá ruka premiéra Mirka Topolánka.

Chalupa Marka Dalíka v Bělé pod Pradědem je na prodej

Chalupa Marka Dalíka v Jeseníkách je na prodej. Za 24 milionů

Velká poptávka žene vzhůru ceny nemovitostí v Jeseníkách. V nabídce lze nalézt i chalupy, které se svým charakterem i cenou obvyklé nabídce zcela vymykají. Aktuálně se za téměř 24 milionů korun prodává chalupa v Bělé pod Pradědem. Jejím majitelem je Marek Dalík, někdejší pravá ruka premiéra Mirka Topolánka.

Obyčejná chatka v zahrádkářské kolonii stojí dneska stovky tisíc, kdo chce koupit chatu v rekreační oblasti, třena na Stvořidlech, musí sáhnout do kasy pro miliony.

Ceny chatek raketově rostou: s pozemkem stojí na Vysočině i dva miliony korun

/SROVNÁNÍ CEN PŘED PĚTI LETY/ Někdy se nám sejde na jednu nemovitost tolik kupců, že musíme uspořádat aukci, prohlásil realitní makléř Miroslav Prokeš z Třebíčska. Trh s nemovitostmi zažívá zlaté čas. Na odbyt jdou byty, domy, pozemky, ale také chaty a chalupy o které tak před pěti lety nebyl valný zájem. Místo a stav nerozhoduje.

Pařezová chaloupka v Malé Zdobnici. Zdroj: Nadace Dřevo pro život

FOTO: Pařezová chaloupka z Malé Zdobnice je Dřevěnou stavbou roku

Dva zástupce měl Královéhradecký kraj ve finále celostátní ankety Dřevěná stavba roku a oba zabodovali. O to víc pak obyvatele Rychnovska může těšit, že tato dřevěná díla vznikla právě v jejich regionu. Zdobnická Pařezová chaloupka nakonec dokonce vyhrála. 

Vylezte na střechu a prohlédněte komín.

Jarní úklid chalupy: opatrně větrat, zkontrolovat střechu, okapy i vodu

Chatařská a chalupářská sezona už zase nedočkavě klepe na dveře. Co všechno vás při zprovoznění víkendového bydlení čeká? Po zimě je důležitá důkladná obhlídka objektu a kontrola systémů, abyste objevili viditelné poruchy, ale i možné skryté závady, třeba v podobě prasklé vodovodní trubky. Zkontrolujte, v jakém stavu je elektroinstalace, střecha, komín a okapy. Teprve pak se pusťte do vymetání pavučin ze všech koutů vašeho víkendového obydlí.

Obec Borovnice na Žďársku.

V Borovnici mají několik spolkových vodovodů. Na každý je napojeno pár chalup

Peníze na nový vodovod Borovnice nemá. A nemá ani žádný původní vodovodní řad. Jeho absenci vyřešili v Borovničtí po svém. Vždy několik chalup se napojilo na jeden pramen a zřídilo tak vodovod spolkový. „Máme asi pět spolků v obci, které jsou napojeny na společný zdroj,“ potvrdil starosta Borovnice Edvard Holeš.

Osada Pastvina s kapličkou. Současnost a historie.

OBRAZEM: Do chalupy v lesích se zamilovali. A opravili i rozbořenou kapličku

Zanedlouho to bude čtyřicet let, co Jaroslava a Jaroslav Karesovi vlastní chalupu v zaniklé osadě Pastvina (Helldroth) na Tachovsku. Jejich dům je jediný, který z původně téměř dvaceti obytných stavení na Pastvině zbyl. A stát zůstala také rozbořená kaplička. Tu Karesovi opravili a starají se o ni.