Kreativ

ŠTÍTEK: chalupa

Ilustrační foto.

Kutnohorští florbalisté zvítězili v derby

Kutná Hora - Mužský A tým FBC Kutná Hora odehrál po reprezentační pauze další dva divizní duely. Na programu bylo i odvetné derby s Kolínem, které kutnohorští florbalisté ovládli a zvítězili 5:1. Jak se vedlo také dalším zástupcům FBC Kutná Hora?  

Hokejové derby Dvůr Králové - Vrchlabí 3:4.

Dvorští hokejisté vedli už 3:0, přesto doma derby s Vrchlabím prohráli

Dvůr Králové nad Labem - Ani tříbrankový náskok hokejistům Rodosu nestačil. Středeční druholigové derby začali na domácím famózně, už po osmi minutách vedli 3:0. Vrchlabští se ale nevzdali, trpělivou hrou a dvěma góly ve druhé třetině snížili. V závěrečné třetině pak domácí zaskočili dvěma přesnými trefami během 110 vteřin.

Dechový orchestr Malá Haná vyrazil na Blanensko a Svitavsko na tradiční předvánoční koledování. Už po osmnácté. Navštívil osm míst. Před nedělním polednem hrál ve Světlé (na snímcích) u tamní kapličky.

Předvánoční koledování? Orchestr zahrál na osmi místech

Světlá – /FOTOGALERIE, VIDEO/ Mrzne, na trávnících leží poprašek sněhu, z komínů chalup se kouří. V neděli krátce po jedenácté se začínají lidé ze Světlé na Blanensku scházet před jedním z domů u tamní kapličky. Podává se horký čaj a punč. Zanedlouho přijede Dechový orchestr Malá Haná na tradiční předvánoční koledování.

Futsal. Ilustrační foto.

Davi Cup nalákal hvězdy i mezinárodní účast

Třebíč - „Spojte příjemné s užitečným a přijďte podpořit dobrou věc!“ To je motto pátého ročníku charitativního turnaje Davi Cup s mezinárodní účastí. Dobře obsazená futsalová akce se uskuteční v sobotu ve sportovní hale Manželů Curieových v Třebíči.

Ilustrační foto.

Mobilní aplikace radí, jak zabezpečit majetek

Příbramsko - Minulý týden se řádil zatím nezjištěný zloděj v jedné chalupě na Milínsku. Odcizil z ní počítač, tři fotoaparáty, obraz, kameru a finanční hotovost. Dále vypáčil vrata do stodoly, kde vzal elektro kolo a nářadí. Vnikl i do garáže, z které ukradl lodní motor a moped. Majiteli chaty způsobil škodu ve výši 175 tisíc korun.

kachlová kamna

Dopřejte si doma magii živého ohně

Plameny ohně, přinášející pohodlí a ochranu, patří od pradávna k tomu příjemnému v životě lidské společnosti. Živý oheň je fenoménem, který modernímu člověku, jenž je teplem zásobován dálkově, často chybí. Vždyť co je krásnějšího než pohled do tančících plamenů, vůně a zvuky praskajícího dřeva a příjemné teplo linoucí se z bezpečí kamen?

Vrchlabští hokejisté na vlastním ledě ve šlágru 24. kola II. ligy porazili Sokolov těsně 1:0.

Lubina se loučil výhrou, ve Vrchlabí rozhodla jediná trefa Vašíčka. Trutnov padl

Trutnov - Druhá hokejová liga v sobotu pokračovala 24. kolem. Dvorští na vlastním ledě jasně přehráli severočeskou Bílinu 6:2. Ztratili Trutnovští, kteří doma proti Řisutům neudrželi náskok 3:1 a prohráli 5:7. Jediný gól viděla návštěva kola ve Vrchlabí, kam si pro porážku 1:0 přijel lídr severní skupiny Sokolov.

Ilustrační foto.

Vodaři: Pozor, ať vám mráz nezničí vodoměr

Chraňte vodoměry ve svých domech a chatách před tím, aby nezamrzly. Vodaři upozorňují, že kdo tak neudělá, riskuje zamrznutí vodoměru i zhruba dva tisíce korun, které si vyžádá oprava a výměna vodoměru.

Havířské Vánoce před sto lety budou k vidění v hornickém domku na Březových Horách.

Hornické muzeum představí havířské Vánoce

Příbram - Vánoce v hornickém domku a Štědrovečerní šichta v Prokopské štole na dole Anna je název programu pořádaného Hornickým muzeem Příbram od pondělí 10. prosince, který potrvá až do pátku 21. prosince od 9 do 16 hodin, při němž se mohou návštěvníci, zejména ti nejmenší, přenést do dob havířských předků na Příbramsku před sto a více lety.

Ilustrační foto.

Zloději kradou, varují mobily i obecní rozhlasy

Střední Čechy - Málo lichotivé prvenství drží Středočeský kraj v policejních statistikách: vykradených chat a chalup, ale i rodinných domů je zde evidováno nejvíc v rámci republiky. Pouze v případě bytů, které nevítanou návštěvou poctili zloději, vede Praha. Dokonce velmi výrazně - zatímco v kraji policisté od počátku roku do konce října zaznamenali 111 takovýchto skutků, v metropoli jich řešili 756.

Ve Strážnici přiblížili vánoční zvyky našich předků

Nastal čas vánoční. Ve strážnickém skanzenu drali peří a lili olovo

Strážnice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Pečení vánočních oplatků, zdobení perníčků, zpívání koled či pouštění ořechových lodiček. To je jen malý výčet z programu předvánočního pořadu v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici, který je věnovaný adventním a vánočním tradicím z přelomu 19. a 20. století.

Vánoce na Veselém Kopci

Skanzen láká příchozí na vánoční tradice

Vysočina - Muzeum v přírodě na Veselém Kopci vychází nyní v předvánočním čase tradičně vstříc těm návštěvníkům, kteří se chtějí dozvědět více o obyčejích, jež v minulosti provázely zimní období od svatého Martina do Tří králů. Během uplynulé soboty zde totiž začala výstava s názvem Vánoce na Veselém Kopci aneb Ten vánoční čas.

Mikulášská družina vyrazila v sobotu 1. prosince 2018 do chalup ve Francově Lhotě.

VIDEO: Mikulášská družina ve Francově Lhotě čítala přes třicet masek

Je deset dopoledne a teploměr ukazuje minus čtyři. Přijíždím k jedné dílně ve Francově Lhotě, kde si dalo sraz na třicet místních chlapů. Zapadli dovnitř a za dvě hodiny náročného oblékání do masek Mikulášů, smrtek, koníka a čertů se široká vrata otvírají a ven se valí za ohlušujícího řinčení zvonců mikulášská tlupa, která vyráží na svou tradiční obchůzku.

Ilustrační foto

Vodohospodáři varují před mrazy

Příbramsko - S příchodem prvních mrazíků upozorňují vodohospodáři odběratele na zabezpečení vodoměrů a vodovodních přípojek. Lze tak totiž předejít jejich poškození. Teploty klesající pod nulu mohou způsobit nemalé komplikace, a to od zamrznutých a prasknutých víček vodoměrů, až po vytopený sklep.

Lidové vánoce v přerovském skanzenu.

Vánoce už jsou tady. Zatím jen o víkendech

Střední Čechy – Skutečný předvánoční shon budeme zažívat teprve za měsíc, nicméně Vánoce přišly už nyní. A jsou to ty pravé, nefalšované a nezkažené. Tradiční.

Roman Prouza přijel se svým flašinetem zpestřit vánoční trhy na Kuksu.

Flašinetář: „Jsem rád, že můžu dělat lidem radost“

Kuks - Stačí přivřít oči, zaposlouchat se a jako by vás zvuk flašinetu přenesl na jarmark o nějakých sto let zpátky. Do takové atmosféry se mohli o uplynulém víkendu ponořit i návštěvníci vánočních trhů na Kuksu, a to díky flašinetu Romana Prouzy ze Rtyně v Podkrkonoší.

Ilustrační foto.

S příchodem zimy lákají rekreační objekty zloděje

Příbramsko - S blížící se zimou většina lidí opouští své rekreační objekty a na tuto dobu čekají právě zloději, kteří si vybírají především odlehlé a špatně zabezpečené objekty. Jejich pozornost upoutají i chaty, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli.

Ilustrační fotografie.

Legata vládne první lize

Brno, Hustopeče – Házenkářům Legaty se letos zatím daří nad očekávání. V dosavadních sedmi prvoligových zápasech si připsali šest výher. Před týdnem doma porazili aktuálně druhé Strakonice 26:24, v sobotu pak vyhráli na palubovce druhých Maloměřic přesvědčivě 31:25.

Lidé si připomněli 29. výročí také na Hrádečku u Trutnova u chalupy Václava Havla.

OBRAZEM: Lidé se scházeli u chalupy prezidenta Václava Havla

Trutnov - Na revoluční dny listopadu 1989 vzpomínali lidé v sobotu také u chalupy prezidenta Václava Havla. Právě on se stal jednou z hlavních tváří sametové revoluce a díky svým častým pobytům na Hrádečku ve Vlčicích označoval zdejší kraj jak svůj druhý domov.

Hokejisté Kolína ve středu urvali proti vrchlabskému celku dva cenné body.

Krize Kozlů prolomena, lídr padl

Kolín /FOTOGALERIE/ - Kozlové sice prohráli tři utkání v řadě a do středečního druholigového utkání šli jako papírově slabší tým, ale na ledě to vidět nebylo. Ba naopak. Proti lídrovi z Vrchlabí předvedli domácí hokejisté aktivní hru a zvítězili po prodloužení.

Ilustrační foto

Vloupal se pro jídlo a pití do zahradních chatek

Dvůr Králové nad Labem - Druhého recidivistu chytili policisté během čtyř dnů.  V pátek se ocitl za mřížemi sedmapadesátiletý muž, v pondělí osmadvacetiletý. Oba si obživu zajišťovali především vykrádáním rekreačních chalup a chat.

Ilustrační foto.

Florbalisté FBC mají za sebou soutěžní víkend

Kutná Hora - Mužský A-tým FBC Kutná Hora se po venkovních nezdarech představil na domácí půdě. O víkendu sehrál dva divizní zápasy, nejprve v sobotu v rámci devátého kola přivítal rezervu superligových Bohemians a poté v nedělní dohrávce šestého kola Kladno B. Oba duely nabídly ofenzivně laděnou třetí část, v sobotu v ní padlo osm branek a v neděli dokonce deset.

Ilustrační foto

Češi jsou národem chatařů. Chalupu vlastní pětina lidí

Trutnov - Malebná roubenka s kůlovým plotem a košatými muškáty v oknech. Ideálně na kraji lesa plného hub či u rybníka. To je stále sen drtivé většiny současných Čechů. Dokládají to i poslední data společnosti RE/MAX Europe: chatu nebo chalupu k odpočinku podle nich vlastní dokonce pětina Čechů. To je pátý nejvyšší počet v Evropě. 

Sedmapadesátiletý muž, který byl již v minulosti odsouzen, kradl v rekreačních objektech potraviny a alkohol.

Kriminalisté chytli zloděje, navzdory podmínce kradl v chalupách

Trutnov - Kriminalistům se podařilo zadržet sedmapadesátiletého muže, který se vloupal od konce října do tří rekreačních chalup na Trutnovsku a do dalších se pokusil vniknout. V pátek putoval do vazby. V době loupeží byl v podmínce a nyní mu hrozí tříleté vězení.

Policisté kontrolují rekreační oblasti, ale zabezpečení chat a chalup je na majitelích. Foto: Policie ČR

Zloději už čekají, až chataři vypadnou

Českobudějovicko – Pracovní „výlet“ mají za sebou boršovští policisté, kteří spolu s psovodem a preventistkou krajského ředitelství kontrolovali zabezpečení chat a chalup ve svém rajonu.

Policie kontroluje chatové oblasti pravidelně.

Opuštěné chaty začínají lákat zloděje

Příbramsko - S příchodem chladnějšího počasí a souvisí menší návštěvnost chat a chalup. Někteří majitelé na zimu své rekreační objekty opouštějí nadobro, této skutečnosti ale právě využívají zloději.