Kreativ

ŠTÍTEK: dovolená

Bzeneckým fotbalistům se v divizi nedaří. Herně to nejde ani záložníkovi Petru Horňákovi (na snímku), který nedokázal zabránit další porážce.

Bzenec v divizi dál tápe. V Rosicích nováčka srazil hattrick kanonýra Malaty

Bzenec – Čekání na čtvrtou divizní výhru se nepříjemně protahuje. Bzenečtí fotbalisté naposledy brali všechny body v sobotu 10. září, kdy doma přehráli Žďár nad Sázavou. Od té doby sbírají pouze porážky a remízy. Tentokrát Kasala a spol. neuspěli v Rosicích, na hřišti druhého týmu tabulky po dalším nepovedeném výkonu vysoko prohráli 0:4.

Břidličná v Orlové brzy vedla, domácí však do poločasu i v deseti otočili, ale hosté nakonec odvezli remízu.

Břidličná získala v Orlové bod

Fotbalisté Břidličné jsou jediným neporaženým týmem krajského přeboru. V sobotu cestovali na hřiště třináctého celku tabulky Slávie Orlová, která ještě v předminulé sezoně hrála Moravskoslezskou ligu.

Sudoměřičtí útočníci Jan Kaluža (vlevo), Milan Hujsa (vpravo) a Matěj Fraňo (uprostřed) se radují, slovácký celek doma zdolal Hradec Králové 4:3.

Sudoměřice otočily zápas z 0:3 na 4:3. Domácí úřadovali v přesilovkách

Sudoměřice – Fantastický obrat předvedli v osmém kole extraligy sudoměřičtí hokejbalisté. Jihomoravané v 18. minutě prohrávali s Hradcem Králové 0:3 a byli na odpis. Domácí se však za nepříznivého stavu neskutečně zvedli a výsledek čtyřmi brankami otočili. Tým vedený trenérem Zdeňkem Juráskem úřadoval hlavně v přesilovkách, když z osmi jich využil hned čtyři. Obrat režíroval kapitán Jan Kaluža. Člen širšího reprezentačního výběru vítěznou trefu zaznamenal ve 39. minutě.

Ilustrační foto.

Meziroční inflace podle odhadů zůstala v září na 0,6 procenta

Praha - Meziroční inflace zůstala v září podle odhadů analytiků oslovených ČTK na 0,6 %. Ve srovnání se srpnem podle ekonomů ceny mírně klesly především kvůli levnějším dovoleným. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci v pondělí 10. října.

Při jízdě mezi Budějovicemi a Lišovem už řidiči nemusejí odbočit na objízdnou trasu. Omezení tady ale trvá místo čtyř pruhů jsou teď průjezdné jen dva.

Lišovské silnici vrátili první pruh

České Budějovice - Obrat k lepšímu, pokud se týká dopravních omezení na silnici mezi Českými Budějovicemi a Lišovem, mohou pozorovat projíždějící řidiči. Stavbaři, kteří ke krajskému městu přibližují dálnici D3, už vrátili přímé dopravě dva ze čtyř jízdních pruhů, které byly zabrané kvůli chystanému sjezdu z dálnice.

Ilustrační foto

Kupní síla Čechů roste

Praha - Vysoký růst maloobchodních tržeb v srpnu podle analytiků potvrzuje rostoucí kupní sílu obyvatel, kteří stále více utrácejí za výrobky, které nutně nepotřebují. Výrazně se zvýšil odbyt mimo jiné vybavení domácností či výrobků pro volný čas. Za nečekaně vysokým nárůstem útrat v obchodech stály kalendářní vlivy, příznivá finanční situace Čechů a stagnace cen.

Olympie porazila Lány 5:1

Lánské dělilo od výhry deset minut

Lužná – Lánští fotbalisté byli v Lužné velmi blízko vítězství, když do 81. minuty vedli 1:0. Domácí Sparta však v závěrečné desetiminutovce výsledek otočila.

Mladý hodonínský brankář Ondřej Haloda (na snímku) inkasoval ve Vsetíně rychle dvě branky a už v 7. minutě střídal.

Drtiči inkasovali ve Vsetíně sedm branek a čtrnáct dvouminutových trestů

Hodonín – Hodonínu to na Valašsku nejde. Před týdnem Drtiči prohráli v Meziříčí 2:6, v sobotu večer zase neuspěli Na Lapači, kde s favorizovaným Vsetínem rovněž padli rozdílem čtyři branek. Kromě sedmi gólů hosté inkasovali také čtrnáct dvouminutových trestů. Právě nedisciplinovanost hráčů, zbytečné fauly a chyby připravily hosty o lepší výsledek.

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze vraždy v tramvaji

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze v pátek podalo obžalobu na muže, který se přiznal k zastřelení ženy v tramvaji číslo 17. Za vraždu s majetkovým motivem, nedovolené ozbrojování a neoprávněné opatření platebního prostředku mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Novinářům to sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Ilustrační foto

Syřané jdou do detence a pak pryč ze země

Praha - Klecany – Ze 11členné skupiny Syřanů, které v autě s německou registrační značkou zajistili ve čtvrtek odpoledne středočeští policisté na dálnici D8 hned za Prahou u Klecan, bude deset cizinců vyhoštěno. Po ověření totožnosti všech osob to v pátek uvedl Jakub Vinčálek ze středočeského policejního ředitelství.

Hotovost nalezená při domovní prohlídce.

Obchodník se zbraněmi a drogami už sedí za mřížemi

Domažlice – Obchod s drogami a zbraněmi může vynést devětačtyřicetiletému Domažličanovi, který již sedí ve vazbě, až desetileté vězení. Jeho jednačtyřicetiletá ´kolegyně´může za distribuci drog strávit za mřížemi pět let.

Pavel Vyhnal (v zeleném) dal v Prostějově první gól Vlašimi.

Stoper Piško vymetl Prostějov

Prostějov – Na hřišti posledního Prostějova velelo fotbalistům Vlašimi ve druhé lize vyhrát, aby vylezla ze sestupových vod. To se povedlo a z Moravy veze tři body za třígólovou výhru.

Obžalovaný Martin Charamza(vpravo) a jeho obhájce Petr Skalka u Okresního soudu v Blansku.

Knihy kradené z fary? Oba obžalovaní dostali podmínku

Blansko – Dvouapůlletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Takové tresty v pátek udělil Okresní soud v Blansku oběma obžalovaným v kauze kradených knih z křtinské fary. Jitku Reichenauerovou ze Křtin soud uznal vinnou z krádeže a nedovoleného ozbrojování. Podle soudkyně Heleny Frantelové ukradla v roce 2013 z fary celkem dvě stě třicet kusů knih. Čtyřiadevadesát jich prodala sběrateli Martinu Charamzovi z Přerova. Za tisky téměř dvoumilionové hodnoty zaplatil Reichenauerové sto šedesát tisíc korun.

Hodonínský obránce Martin Miklík (na snímku) si v úvodních dvou zápasech připsal tři kanadské body za gól a dvě asistence.

Obránce Drtičů Miklík poprvé v kariéře skóroval ve hře tří proti šesti

Hodonín – V přípravě se mu nedařilo sbírat body, v devíti letních duelech si obránce Martin Miklík připsal jedinou gólovou přihrávku. Vstup do sezony ale čtyřiadvacetiletému hodonínskému obránci stejně jako celému mužstvu náramně vyšel. V úvodním střetnutí proti Novému Jičínu bývalý hráč Břeclavi zaznamenal dvě asistence, v nedělním utkání na ledě Kopřivnice pak poctivý bek poprvé i skóroval, když střelou do odkryté brány pečetil při power play soupeře výhru Drtičů na 5:3.

O pohár města Nového Strašecí 2016

Novostrašečtí padli v Dobřanech

Dobřany – V 4. kole druhé nejvyšší hokejbalové soutěže Nové Strašecí vyrazilo na půdu Dobřan. S místními šneky se Novostrašečtí utkali v srpnu v rámci přípravných turnajů hned dvakrát a v obou případech se mohli radovat z vítězství. Přesto bylo už před tímto duelem při pohledu na domácí soupisku jasné, že tento souboj bude mnohem těžší, což se také potvrdilo, když si Dobřany v závěrečné části došly pro vítězství.

Ilustrační foto

Dárců krve je málo

S úbytkem dárců se v letním období potýká odběrové středisko bruntálské transfuzní stanice. K určitému poklesu v létě sice dochází každoročně, ale současná situace už začíná být vážná.

Fotbalisté Kyjova brali v první A třídě bod. Na hřišti Velké nad Veličkou remizovali 2:2.

Velká nad Veličkou remizovala s Kyjovem, Blatnice si poradila s béčkem Vyškova

Velká nad Veličkou – Souboj Velké nad Veličkou a Kyjova v první A třídě skončil remízou 2:2. Domácí sice po brance Martina Mičky od 4. minuty vedli, ale hosté zásluhou dvou gólů Dominika Kuchaře výsledek otočili. O dělbě bodů nakonec rozhodl sporný pokutový kop, který v 80. minutě proměnil Marek Spazier.

FNL: Baník Sokolov - MAS Táborsko

Sokolov doma porazil Táborsko

Sokolov - Fotbalisté druholigového Baníku Sokolov protáhli sérii bez porážky na pět zápasů, navíc si po třech remízách připsali na své konto znovu výhru. Táborsko v domácím prostředí porazili 2:1.

Dopravní policie. Ilustrační foto.

Na pásy zapomnělo šestatřicet motoristů

Praha /TABULKA/ – Hříšníků, kteří nepoužili bezpečnostní pás, pražští policisté v minulém týdnu při celorepublikové dopravní akci (koordinované celoevropskou organizací policejních složek Tispol a zamřené právě na používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček) nachytali 36. V pondělí to připomněl Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Během středečních kontrol dodržování pravidel silničního provozu, které v metropoli zajišťovaly téměř dvě stovky policistů, bylo podle jeho slov zkontrolováno 2689 vozidel.

Ilustrační foto.

Do bytů v Plzni létají netopýři, ekologové jich zachránili už 800

Už víc než 800 netopýrů odchytili v posledních týdnech ochránci přírody v plzeňských bytech. Na nutnost chránit byty při větrání nebo opuštění upozorňují v Plzni už roky, situace se ale každoročně opakuje. Ochránci zvířat už odmítají jezdit do stále stejných lokalit. Letošní netopýří sezona je v počtu odchycených zvířat, četnosti zásahů i doby trvání nadprůměrná, řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Policisté kontrolovali na železnicích.

Pokutovali přebíhání kolejí i risk na přejezdech

Klatovsko – Na kolejiště a železniční přejezdy se v rámci akce „Železnice" zaměřili ve středu v Plzeňském kraji policisté spolu se zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty. Posvítili si na riskující chodce i na nezodpovědné řidiče.

Donald Trump

Brit, který chtěl střílet na Trumpa, se k činu přiznal

Las Vegas - Dvacetiletý Brit Michael Sandford se v úterý u soudu přiznal, že se pokusil sebrat zbraň policistovi a že s ní chtěl střílet po republikánském kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi. Podle agentury AP by díky přiznání mohl vyváznout s dvouletým trestem vězení. Pokud by se nepřiznal a byl by odsouzen, hrozil mu až dvacetiletý trest.

Ilustrační foto.

Frenštát přivezl bod z Dětmarovic. Výhra byla blízko

Po čtyřech zápasech konečně utnul sérii porážek. Frenštátský Beskyd totiž už v sedmém zápase nové sezony krajského přeboru remizoval 2:2 na horké půdě Dětmarovic, kde však v závěrečné čtvrt hodině ztratil vedení 2:0.

Ilustrační foto

Černý trh s alkoholem se zmenšil, říkají výrobci lihovin

Praha - Černý trh s alkoholem se díky legislativním opatřením zmenšil. Loni tvořil podle odhadu výrobců lihovin zhruba osm procent trhu, před zákazem prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012, to byla více než třetina prodejů. Dnes to na tiskové konferenci řekli zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Podle nich by se dal ilegální trh ještě více potlačit. Navrhují, aby se nedovolená příprava lihovin stala trestným činem, v současnosti jde o přestupek. Pomoci by dle nich mělo i zavedení elektronické evidence tržeb.

Policie - ilustrační foto

Zatčený příbramský podnikatel je ve vazbě

Praha – Vydírání, nebezpečné vyhrožování, nebezpečné pronásledování – a k tomu ještě nedovolené ozbrojování. To jsou podle slov mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové trestné činy, ze kterých kriminalisté obvinili známého podnikatele z Příbrami. Podle Českého rozhlasu se jedná o Roberta Hrabého. Podle reportéra Českého rozhlasu Janka Kroupy je Hrabý spojován s velkými zločiny v 90. letech a patří mezi lidi blízké Františku Mrázkovi a Tomáši Pitrovi.

Ilustrační foto

Zadržený muž byl obviněn nejen z vydírání a nedovoleného ozbrojování

Příbram – S velkou pozorností se nejen na Příbramsku setkal středeční zásah policie, při němž byl v jednom v příbramských sport barů v oblasti v okolí „Křižáku" zadržen tamější podnikatel Robert Hrabý. Jde o muže, o němž se proslýchá, že jeho aktivity jsou poměrně rozsáhlé a rozmanité, takže je těžké spekulovat, čeho se aktuálně řešené kauza může týkat.

Spolek Zachraňme-Floru.cz zorganizoval v srpnu u pavilonu H ve Smetanových sadech v Olomouci guerillovou výsadbu trvalek.

Divoká výsadba z parku zřejmě zmizí

Olomouc – Skupina nadšenců osázela opuštěná zákoutí Smetanových sadů v Olomouci. Protože se na výsadbu trvalek nikoho neptali, bere ji město jako nedovolený zásah. Úředníci výsledek zhodnotí, místa pak pravděpodobně upraví zahradníci správce parku.

Ilustrační foto

Bilance zahraničního obchodu v červenci spadla do schodku

Praha - Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci ve schodku 1,5 miliardy korun, o rok dříve byla v přebytku 4,4 miliardy korun. Naposledy byla v deficitu loni v prosinci. Na červencovém výsledku se nepříznivě podepsaly celozávodní dovolené hlavně v automobilovém průmyslu a meziročně nižší počet pracovních dnů. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.