Kreativ

ŠTÍTEK: dovolená

Cyklista Roman Kreuziger

Kreuziger se seznamuje s novým týmem, chystá se pokořit ledovec

Praha - Od pondělí je opět v akci český cyklista Roman Kreuziger. V italském Gavirate se poprvé začlenil mezi nové kolegy v týmu Orica-BikeExchange. Po nezbytných procedurách se ve středu celý tým přesunul do Švýcarska, kde členy australské stáje majitele Gerry Ryana čekají první čtyři dny sportovních aktivit.

KRIMINALISTÉ Radka Maršálková a Vladimír Zetek informovali o objasnění závažného sexuálního případu.

Zvrhlík lovil školačky na sociálních sítích

Otřesný případ dětské pornografie, který začal na sociálních sítích, rozplétají ostravští policisté. Obviněným je osmadvacetiletý muž z Ostravska, který si na internetu tipoval nezletilé dívky. Těm zasílal vlastní sexuálně laděné fotografie a nahrávky. Současně jim navrhl, že pokud mu na oplátku pošlou své snímky, dá jim peníze nebo dárky.

Sedmasedmdesátiletý Leoš Krška obžalovaný z vraždy na Brněnsku u Krajského soudu v Brně.

Střelil přítele své dcery mezi oči. Důchodce dostal za vraždu 9 let

Brno – Na devět let do vězení půjde sedmasedmdesátiletý Leoš Krška za vraždu přítele své dcery a nedovolené ozbrojování. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně. Rozsudek je zatím nepravomocný. Důchodce, kterému hrozilo až dvacet let, se u soudu přiznal, že muže střelil pistolí mezi oči. Vyvrcholily tím dlouhodobé spory mezi nimi. „Mezilidské vztahy v této rodině nefungovaly tak, jak měly. Příčinou ale nebyly jen jejich hádky, ale i vztah s dcerou obžalovaného. Ten se cítil jako oběť bezpráví," konstatovala předsedkyně senátu Andrea Svobodová.

Ilustrační foto.

Slovenské úřady dostaly podezřelé zásilky

Bratislava - Několik úřadů a institucí na Slovensku obdrželo v uplynulých dnech podezřelé listovní zásilky a nejméně v jednom případě byla potvrzena přítomnost látky, která může ohrozit zdraví osob. Upozornila na to slovenská policie. Zásilky se vyznačují zvýšenou radioaktivitou.

Rita Jeptoová

Bývalý agent Jeptoové byl zbaven obvinění z napomáhání k dopingu

Nairobi - Bývalý agent keňské maratonkyně Rity Jeptoové, jež si odpykává čtyřletý trest za užívání nedovolených látek, byl v Keni zbaven obvinění z napomáhání k dopingu. Italský atletický manažer Federico Rosa byl letos v červenci obviněn, že dodával Jeptoové a ještě další méně známé běžkyni látky zvyšující výkonnost.

Škoda. Miroslav Svoboda předvedl v brance řadu skvělých zákroků. Přesto Dukla doma prohrála.

Jihlava doplatila na absence

Jihlava – Jihlavskou Duklu trápí zranění několika klíčových hráčů, přesto byla před domácím zápasem proti Frýdku-Místku v 24. kole WSM ligy jasným favoritem.

Špaček obecný. Ilustrační foto.

Špačkové čelili žalobě kvůli porušení autorských práv

Praha - Dadaistický umělec Kurt Schwitters skládal své nejslavnější zvukové dílo Ursonate na norském ostrově Hjertöya. Tamní volně žijící špačci, naslouchající jeho skladatelskému úsilí, se neustálým opakováním skladbu naučili a po generace ji automaticky předávali svým potomkům. Nakonec z toho byl soud kvůli neplacení autorských poplatků. Debatu o tom, zda ptačí schopnost imitovat nejrůznější zvuky může mít i nechtěné právní důsledky, chystá na úterý pražský Goethův institut.

Goethe-Institut v Praze. Ilustrační foto.

V pražském Goethe-Institutu proběhne debata o zajímavém právním sporu

Praha - Dadaistický umělec Kurt Schwitters skládal své nejslavnější zvukové dílo Ursonate na norském ostrově Hjertöya. Tamní volně žijící špačci, naslouchající jeho skladatelskému úsilí, se neustálým opakováním skladbu naučili a po generace ji automaticky předávali svým potomkům. Nakonec z toho byl soud kvůli neplacení autorských poplatků. Debatu o tom, zda ptačí schopnost imitovat nejrůznější zvuky může mít i nechtěné právní důsledky, chystá na úterý pražský Goethův institut.

Ilustrační foto

FK ERA-PACK neměl s Helasem slitování

Brno - Český futsalový Pohár FAČR už zná všechny své semifinalisty. Mezi nimi nechybí ani obhájce titulu z Chrudimi, který v osmifinále vyřadil brněnský Helas výsledkem 6:0.

Nalezené výbušniny v brněnském bytě.

V bytě schovávala výbušninu TNT. Ženě z Bystrce i dvěma mužům hrozí vězení

Brno – Pět náloží TNT smíchaného s vysoce výkonnou trhavinou našli policisté v bytě v brněnské Bystrci u devětadvacetileté ženy. Nálože si k ní schoval její přítel, kterému ji donesl jeho sedmadvacetiletý kamarád před nástupem do vězení. „Nálože pocházejí zřejmě z druhé světové války. Pachatelé je buď našli, nebo je koupili na černém trhu," popsal pyrotechnik a soudní znalec Jiří Chladík.

Ilustrační foto.

Dva vlaky jely proti sobě. Jeden s lidmi

Praha – Nikomu se nic nestalo a ani nedošlo ke střetu. Tak zná dobrá zpráva k mimořádné události na železnici, která se stala ve čtvrtek dopoledne v Praze; ve výhybně Praha-Vyšehrad. Méně radostným sdělením je informace, že vůbec mohlo dojít k tomu, že na jedné koleji jely proti sobě přemisťovaná souprava a osobní vlak obsazený cestujícími, mířící z Berouna do stanice Praha-hlavní nádraží. Naštěstí se zastavily 98 metrů od sebe, když strojvedoucí začali včas brzdit. Pasažéry z jednotky CityElefant pak bylo třeba evakuovat.

Ivan Kraus v Šumperku.

Ivan Kraus v Šumperku představil svou Čítanku

Šumperk – Pořadatelé unikátního festivalu Město čte knihu, přivítali v úterý svou hlavní hvězdu. V plném sále šumperského G-klubu s diváky besedoval spisovatel Ivan Kraus a představil tak svou novou knihu Čítanka. Právě ta letos provází celý festival.

Ilustrační foto.

Ministerstvo zřejmě bude moci zakázat včas zpětný vývoz léků

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zřejmě bude moci zakázat zpětný vývoz vybraných léků tak, aby v Česku nehrozil jejich nedostatek. Seznam budou vytvářet odborníci na základě zpráv z lékáren. Změnu má přinést vládní novela o léčivech, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Jičínské "pohádkové" náměstí.

Domeček plný koleček a lidiček

Jičín - Cílem projektu je vybudovat bezbariérové bydlení s asistencí pro vozíčkáře a lidi mentálně či psychicky postižené; provozovat chráněná pracovní místa pro asi 50 lidí se zdravotním postižením, zajistit osobní asistence, odlehčovací službu pro nesoběstačné lidi, kteří potřebují zajistit bezbariérové ubytování s osobní asistencí na přechodnou dobu (např. z důvodu onemocnění, nebo dovolené pečující osoby). Zařídit také sportovní a volnočasové aktivity, fyzioterapii pro obyvatele a pracovníky v DOMEČKU i širší veřejnost a mnoho dalšího.

SK Šenov vs. TJ Vendryně.

Vendryně uspěla i v oslabení

Vendryně – Citelně oslabená Vendryně si odvezla ze Šenova hodnotné tři body, ke kterým došla poctivým kolektivním výkonem.

Florbalisté Znojma přehráli Ostravu 9:3.

Jasná výhra florbalistů Znojma 9:3. Trefil se i oslavenec Fridrich

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Šesté ligové vítězství v řadě a posun na druhé místo prvoligové tabulky. Znojemští florbalisté se dostávají před důležitým pohárovým duelem do výborné formy. V sobotu přicestoval na jejich palubovku šestý tým tabulky 1. MVIL Ostrava WOWW a jednalo se tak o přímý souboj o páté místo.

Sedmadvacetiletého muže ze Strážnice navštívili ve čtvrtek u něj doma kriminalisté. Pěstoval marihuanu.

Za pěstování konopí může jít až na půl roku do vězení

Strážnice – Sadil, pěstoval, sklízel, sušil i užíval. Sedmadvacetiletého muže ze Strážnice navštívili ve čtvrtek u něj doma kriminalisté. Měli k tomu dobrý důvod a také povolení. „K tomuto kroku je vedly poznatky, že právě za vraty tohoto obydlí se nelegálně pěstuje marihuana," informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Brankář Dobroměřic Lukáš Pechar několikrát podržel svůj tým. Sice si koledoval o druhou žlutou kartu, ale výkonem rozhodně nezklamal.

I.A třída: Individuální chyby připravily Perštejn na Zadních Vinohradech o body

Chomutov - Penaltový rozstřel, množství vyložených šancí, vlastní gól, dva pokutové kopy během hry a zajímavý fotbal to všechno vidělo 250 diváků v sobotním večeru při utkání I. A třídy Perštejn Dobroměřice. Radovaly se nakonec Dobroměřice, po penaltovém rozstřelu získaly dva body a navýšily svůj náskok na čele před druhým Spartakem na tři body.

Útočník Bostonu David Pastrňák.

VIDEO: Pastrňák si v NHL dva zápasy neškrtne, dostal dodatečný trest

New York - Hokejový útočník David Pastrňák bude v nejbližších dvou zápasech chybět v sestavě Bostonu. Vedení NHL ho dodatečně potrestalo za zákrok na Dana Girardiho z New York Rangers. Český hráč kvůli tomu navíc přijde o téměř 10.300 dolarů (více než čtvrt milionu korun), které poputují na podpůrný hráčský fond.

Útočník Bostonu David Pastrňák.

Dostane trest? Pastrňáka čeká disciplinárka za faul na Girardiho

New York - Útočníka Davida Pastrňáka z Bostonu čeká v pátek disciplinární řízení kvůli zákroku na obránce Dana Girardiho z New York Rangers. Nejproduktivnější český hokejista nové sezony NHL v 31. minutě fauloval Girardiho ve středním pásmu a za nedovolený zákrok na hlavu dostal od sudích Jona McIsaaca a Justina St. Pierrea dvouminutový trest.

Jan Knotek

Střelec Olomouce Knotek: Výhru už jsme potřebovali jako prase drbání

Olomouc /ROZHOVOR/ – Důležité tři body zajistil Jan Knotek po přímočaré akci. Olomoučtí hokejisté mohli po třech týdnech slavit vítězství, hořkost porážky předtím zažívali v pěti zápasech po sobě. Devětadvacetiletý útočník prožívá slibný vstup do sezony, ve střeleckých statistikách se zařadil do nejlepší sedmičky osmigólových kanonýrů.

Rohatecký záložník Filip Vanda patří mezi klíčové hráči druholigového futsalového týmu FC Tango Hodonín B. Proti Vyškovu skóroval hned dvakrát.

Divoká remíza. Tango B se ve druhé futsalové lize podělilo o body i s Vyškovem

Hodonín – Hodonínští futsalisté ve druhé lize sbírají zatím pouze remízy. Před týdnem se béčko Tanga o body podělilo s nováčkem Atraps-Hombres Brno, v pátek večer zase hrálo s Amorem Vyškov 5:5. Domácí tým sice ve druhém poločase stáhl dvougólové manko protivníka a výsledek otočil, v hektickém závěru ale na první letošní výhru nedosáhl. Rušný souboj dvou jihomoravských rivalů poznamenala spousta faulů a tři neproměnné desetimetrové kopy.

Neprůstřelný Carlos udržel čisté konto

Neprůstřelný Carlos vynuloval i Benago a FK ERA-PACK se osamostatnil na čele

Zruč nad Sázavou – Šlágr podzimní části sezóny 2016/2017 je za námi, slavit může ERA-PACK Chrudim! V divácky atraktivním duelu před televizními kamerami chrudimští futsalisté zvládli partii s Benagem, díky jedné vstřelené brance Matěje Slováčka vyhráli 1:0 a osamostatnili se na čele Chance Futsal ligy.

Policejní cvičení v terénu.

Policisté proháněli studenty po krajině

Praha /FOTOGALERIE/ – Vyhledávání podezřelých osob v členitém terénu a jejich eskorta neznámou krajinou, která navíc nabízí spoustu příležitostí k útěku i úkrytu. To si v prostředí, které se přes víkend stává místem odpočinku, v týdnu vyzkoušeli jezdci na koních z odboru služební kynologie a hipologie policejního prezidia společně s jezdci ze všech krajských ředitelství policie. K prvnímu společnému cvičení tohoto druhu vyrazili až na Pardubicko, do podzimně probarvených lesů v okolí obce Trpišov nedaleko Chrudimi a přilehlé rekreační oblasti Kochánovice. Doprovod jim tam dělali i místní policejní psovodi. Vypomohli při plnění úkolů v místech, kam se koně nedostanou – nejenom v budovách, ale také třeba v oblasti mokřadů.

Karvinští hokejbalisté (v bílém) si poradili s Berounem až po nájezdech.

Lumír Rosůlek zařídil dva body

Karviná /FOTO/ – Prvoligoví hokejbalisté Karviné doma vydřeli v dalším kole soutěže dva body za výhru nad berounskými Kelty.

Veselský obránce Bohumil Vardan (na snímku) neproměnil v úvodu sobotního střetnutí pokutový kop, domácí tým i tak v derby nad Rohatcem zvítězil 5:4.

Veselí vedlo v derby nad Rohatcem 5:1. V závěru se strachovalo o tři body

Veselí nad Moravou – Divokou přestřelku přineslo derby FC Veselí nad Moravou s rohateckým Slavojem. Tým vedený trenérem Richardem Hrotkem sice nad okresním rivalem po hodině hry vedl už 5:1, ale nakonec se strachoval o těsný náskok, když oslabení hosté ofenzivní partii pořádně zamotali. Hokejovou výhru 5:4 Veselanům zařídili Adam Pollák s Alešem Radmilem, za Rohatec dvakrát skóroval Tomáš Netík, po jedné brance přidali Filip Konečný s Jakubem Kolaříkem.

Ilustrační foto.

Novojičínsko: nezaměstnanost nyní stagnuje

Počet lidí bez práce byl na Novojičínsku v září téměř na stejné úrovni jako v předešlém měsíci. Podle odhadů by však nezaměstnanost mohla ještě do konce roku o něco klesnout.