Kreativ

ŠTÍTEK: Fakultní nemocnice Olomouc

Záběr z dokumentu "Nitěnky" - Příběh bez předsudků

"Nitěnky". O dvojčatech, které zná celá Olomouc, vznikl dokument

Dvě drobné hubené sestry, dvojčata, která od vidění zná snad každý Olomoučan. Pod hlavičkou Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v těchto dnech vznikl unikátní patnáctiminutový dokument, jehož autoři se rozhodli zpracovat strastiplný životní příběh dvojčat - sester Rulíškových, známých spíše jako „Nitěnky“.

Tragická srážka osobního auta a kamionu na D46 v Prostějově, 23. září 2021

Tragická nehoda zavřela D46 u Prostějova. Kolony ucpaly město i okolí

Jeden mrtvý a tři zranění. Čtvrteční ranní srážka kamionu s osobním vozidlem na dálniční estakádě Haná v Prostějově měla tragické následky. Po srážce audi s kamionem zůstali lidé uvězněni ve zdemolovaném autě. Dálnice byla až do večera zavřená, na průjezdu Prostějovem i v okolních obcích se kvůli tomu po celý den tvořily zácpy a kolony.

Olomoucké Poděbrady, 1. září 2021

Fakultka zve na Poděbrady. Proklepne lidem zdraví a poradí, jak posílit kondici

Nechat si změřit cholesterol a krevní tlak, dozvědět se více o zdravé výživě, otužování či správném dýchání? To vše nabídne dvoudenní akce na Poděbradech pořádaná Fakultní nemocnicí Olomouc. Festival zdraví Pohybrady, kde odborníci zájemcům proklepnou zdraví a poradí, jak posílit kondici, startuje u jezera v pátek ve 14:00.

Infekční oddělení v prostějovské nemocnici

Covid v Olomouckém kraji přidal, na infekčním leží pět lidí

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji v posledním týdnu zrychlila. Ve čtvrtek bylo potvrzeno 26 případů, před týdnem 12. Sedmidenní incidence v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v pátek poskočila na hodnotu 15 ze čtvrtečních 13. Pět pacientů s covidem leží v prostějovské nemocnici.

Nejstarší pavilon Fakultní nemocnice Olomouc známý jako Franc Josef, září 2021

Franc Josef půjde k zemi, ale později. Fakultka posunula stavbu "superpavilonu"

Pandemie covidu odsunula start strategické investice ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jedná se o novostavbu hlavní budovy B za zhruba dvě miliardy korun, která nahradí nejstarší současný pavilon v nemocničním areálu známý jako Franc Josef. Toho nyní čeká posledních pár měsíců, než navždy zmizí z areálu nemocnice.

Výhled ze střechy Hotelového domu Olomouc, 11. 9. 2021

Olomouc z hoteláku. Střecha se na chvíli otevřela, takový je z ní výhled

Zahrádkářská kolonie ve Slavoníně, hejčínský kostel svatého Cyrila a Metoděje, bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. Ale také větrný park nad Šternberkem nebo vrcholky Jeseníků. To a mnohem více nabízí úchvatný výhled ze střechy Hotelového domu v Olomouci. Užít si ho mohl každý, kdo v sobotu 11. září nepropásl jedinečnou šanci v rámci Dnů evropského dědictví.

Vyšetření protilátek proti onemocnění Covid-19 na olomoucké poliklinice, prosinec 2020. Ilustrační foto

Stát spustí studii na protilátky, v Olomouci a v Praze

Ministerstvo zdravotnictví spustí v průběhu září a října celorepublikovou studii na protilátky proti koronaviru. Zjišťovat chce také míru buněčné imunity. Zapojeno bude celkem 8 tisíc osob včetně chronických pacientů, zdravotnického personálu a osob testovaných v roce 2020 při první fázi. Výzkum proběhne v Praze a Olomouci.

Novou jednotku intenzivní a resuscitační péče začala využívat Dětská klinika Fakultní nemocnice Olomouc, 6. září 2021

V Olomouci otevřela nejmodernější dětská jipka. Nahlédněte dovnitř

Nejmodernější dětskou jednotku intenzivní a resuscitační péče (JIRP) v těchto dnech otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Klíčové pracoviště s celkem 13 lůžky a řadou novinek vzniklo přestavbou druhého nadzemního podlaží, které doposud sloužilo administrativnímu zázemí dětské kliniky.

Kojenec. Ilustrační snímek

Prvorodičky rychle stárnou, pojistkou pozdního mateřství je zmražení vajíček

Dotazy na to, co dělají děti o prázdninách nebo co si přejí k Vánocům, slýchá třiatřicetiletá Jana Mašková v okolí často. Odpověď je stále roky stejná. „Žádné děti nemám, i když jsem vdaná třicátnice a děti určitě chci. Jen později,“ připouští. Přestože její vrstevnice i rodina se nad věkem budoucí prvorodičky bezmála křižuje, ona sama je spokojená. 

Robotické centrum Fakultní nemocnice Olomouc.

Rakovinu hltanu operují šetrně robotem da Vinci Xi

Nejmodernější způsob léčení nádorů v oboru ORL nabízí pacientům Fakultní nemocnice Olomouc, kde specialisté provádějí výkony na nejnovější generaci robotického systému da Vinci Xi. Kromě olomouckého centra tyto výkony v oboru dělá už jen nemocnice v Ústí nad Labem. Aktuálně má olomoucký ORL tým za sebou již tři desítky miniinvazivních operací.

Očkování bez předchozí registrace v olomoucké Šantovce, 31. července 2021

Očkovací místo v Šantovce mění provozní dobu, na sever kraje vyrazí mobilní týmy

Mobilní očkovací týmy začnou v průběhu příštího týdne působit na severu Olomouckého kraje. Možnost očkování proti COVID-19 tak dostanou také obyvatelé méně dostupných a vyloučených lokalit v okrajových částech kraje. Zároveň bude od pátku 13. srpna upravena provozní doba očkovacího místa v nákupní galerii Šantovka. Zájemci bez registrace tam mohou každý den přijít od 11 do 19 hodin.

U Paseky skončil motorkář pod koly traktoru.

Motorkář skončil pod traktorem, letěl pro něj vrtulník

Pod koly přívěsu traktoru skočil zaklíněný devětadvacetiletý motorkář. Ke kolizi došlo v pátek odpoledne na silnici mezi Pasekou a Komárovem, když se motorkář snažil předjet zemědělský stroj. Záchranáři zraněného motorkáře letecky transportovali do Fakultní nemocnice Olomouc.

Obyvatele Nedvězí násilná smrt jejich oblíbené a srdečné sousedky velmi zasáhla. K tragédii došlo v rodinném domě, pachatele zadrželi v úkrytu v rozestavěné budově v sousedství

Vražda otřásla Nedvězím: lupič zabil ženu v jejím domě, místní jsou zdrcení

Obyvateli olomoucké městské části Nedvězí v těchto dnech velmi otřásla vražda čtyřiaosmdesátileté seniorky. Do rodinného domu vitální a mezi místními oblíbené ženy se v noci na středu vloupal čtyřicetiletý muž ze sousedství, fyzicky ji napadl a rdoušením a škrcením usmrtil. Policisté ho po pár hodinách zadrželi v sousedním rozestavěném domě.

"Tady někde to bylo," ukazuje Sylva Seidlmanová místo na zahradě u popínavých fazolí, kde zmije uštkla jejího syna.

Na zmijí kousnutí bude mít Péťa památku v podobě 80 stehů

Na letošní červencový svátek Den upálení Mistra Jana Husa dlouho nezapomene Sylva Seidlmanová z Meziměstí a hlavně její syn Péťa. „Byla jsem doma, Péťa byl venku a najednou jsem slyšela jen ,au au au´. Šla jsem se podívat proč brečí a on mi řekl, že ho kousl velký had a ukázal mi dvě ranky mezi palcem a ukazováčkem,“ popisuje tři týdny starou událost, která se záhy ukázala jako velice závažná. „Hned mu to začínalo fialovět a natékat. Říkal, že ho bolí břicho a začínal být malátný. Na nic jsem nečekala a volala záchranku. Ta ho odvezla do broumovské nemocnice, kam pro něho přilétl vrtulník a frčel do Hradce Králové,“ popisuje rychlý sled událostí.

Chodník od tramvajových zastávek v Brněnské ulici do areálu Fakultní nemocnice Olomouc zavře oprava, 16. července 2021.

Chodník do fakultky z Brněnské ulice zavře oprava

Od pondělí se pěší nedostanou do olomoucké fakultní nemocnice po frekventovaném chodníku vedoucím od tramvajových a autobusových zastávek v Brněnské ulici. Rozbitý úsek od podchodu směrem do areálu nemocnice zavře oprava, a to až do 29. srpna.

Ilustrační foto

Ve Stínavě pokousal pes dívku. V obličeji

Záchranka vyjížděla v pátek večer do Stínavy na Prostějovsku, kde pes pokousal malé dítě. Dívenka podle záchranářů utrpěla tržné rány v obličeji a byla transportována do olomoucké fakultní nemocnice.

Kapela Slza vystoupí v pátek 16. července ve FunPark Šantovka. Koncert začíná v 19 hodin.

U Šantovky to rozjede Slza, na Paloučku Mig21

Populární kapela Slza po delší době opět vystoupí před olomouckým publikem. Koncert začíná v pátek 16. července v 19 hodin v zábavním areálu FunPark Šantovka. Vstupné je 299 korun.

Zmije obecná. Ilustrační foto

První letošní případ na Olomoucku. Chlapce kousla do krku zmije

Ve Fakultní nemocnici Olomouc leží chlapec, kterého o víkendu uštkla zmije do krku. Zaútočila v chatové osadě u Jívové na Olomoucku. Vzhledem k tomu, že lokalita je hůře dostupná, zasahoval na místě vrtulník. Podle záchranářů nebylo dítě v bezprostředním ohrožení života. Letos se jedná o první případ na Olomoucku.

Fakultní nemocnice Olomouc. Ilustrační foto

Ve fakultce přibudou parkovací místa a odpočinková zóna

Ve Fakultní nemocnici Olomouc přibudou nová parkovací místa. Celkem 87 jich vznikne pod dětskou klinikou a u ubytoven pro zaměstnance. Hotovo by měli mít stavbaři v říjnu. V areálu největší středomoravské nemocnice je aktuálně k dispozici 1142 parkovacích míst.

Popraskaná dálnice D35 mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi vlivem extrémních teplot

Vedrem popraskaná D35? Opravy začínají, provoz by měl být obnoven ve čtvrtek

Dálnice D35 v úseku mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku, kde v sobotu odpoledne vlivem extrémních došlo k poškození betonových desek vozovky, je nadále v obou směrech uzavřena. Doprava je odkloněna po vedlejší silnici přes Daskabát, kde je provoz plynulý. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR bude dálnice v daném úseku uzavřena s největší pravděpodobností do středy.

Popraskaná dálnice D35 mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi vlivem extrémních teplot

Vedrem popraskaná D35? Opravy začínají, provoz by měl být obnoven ve čtvrtek

Dálnice D35 v úseku mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku, kde v sobotu odpoledne vlivem extrémních došlo k poškození betonových desek vozovky, je nadále v obou směrech uzavřena. Doprava je odkloněna po vedlejší silnici přes Daskabát, kde je provoz plynulý. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR bude dálnice v daném úseku uzavřena s největší pravděpodobností do středy.