Kreativ

ŠTÍTEK: Fakultní nemocnice Olomouc

K děsivě vyhlížející nehodě došlo ve čtvrtek 10. srpna večer v Brněnské ulici v Olomouci, kde řidička prorazila zábradlí u tramvajové zastávky. Kromě ní byli zraněni dva lidé stojící na zastávce.

Řidička v Olomouci prorazila zábradlí na zastávce tramvají. Zranila dva lidi

K děsivě vyhlížející dopravní nehodě došlo ve čtvrtek pozdě večer v Brněnské ulici v Olomouci, kde řidička na rovném úseku prorazila s vozem BMW zábradlí u tramvajové zastávky, kde stáli cestující. Dva lidé byli zraněni. Poranění utrpěla i dvaašedesátiletá řidička. Záchranáři je převezli do nemocnice

Pouhých 24 stupňů. Kardiochirurgové v Olomouci zachránili život podchlazeného pacienta díky mimotělnímu oběhu.

Pouhých 24 stupňů! Specialisté v Olomouci zachránili podchlazeného muže

Specialistům Fakultní nemocnice Olomouc se podařilo téměř nemožné. Když se nedávno dostal do jejich péče osmačtyřicetiletý pacient, byla jeho tělesná teplota pouhých 24 stupňů a měl zástavu srdce. Pokusy o oživování trvaly do té doby už desítky minut. K obnově životních funkcí a návratu pacienta do života pomohla lékařům specializovaná technologie pokročilé resuscitace s využitím mimotělního oběhu.

Roman Havlík

Ředitel PNKM Havlík: Nemocnici vedu, jako bych tady měl být napořád

/ROZHOVOR/ Až do úspěšného ukončení výběrového řízení na nového ředitele vede Psychiatrickou nemocnici v Kroměříži (PNKM) Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). V rozhovoru pro Deník popisuje, jak nemocnice vypadala při jeho nástupu, kam by měla směřovat a co se aktuálně v PNKM řeší.

Ve Chválkovické ulici u pevnůstky ve směru na Šternberk se srazilo nákladní a osobní auto. Foto: Adriana Slováčková, se souhlasem

Na výpadovce na Šternberk střet náklaďáků s osobákem. Zranění není vážné

/AKTUALIZOVÁNO/ K dopravní nehodě došlo ve středu po sedmé hodině na okraji Olomouce na výpadovce na Šternberk. Před pevnůstkou ve směru na Šternberk se střetla dvě nákladní a jedno osobní auto. Řidička osobního vozidla byla převezena do nemocnice. Podle zdravotnické záchranné služby se nakonec jednalo spíše o lehčí poranění.

Ilustrační foto

Na zahradě v České Vsi šlo o život. Muže zachytila rotující vrtule

Dramatické okamžiky prožili při čtvrteční hlídkové službě policisté z Jeseníku. Při plánované kontrole vozidel uslyšeli policisté v České Vsi nadměrný hluk a volání o pomoc. Neváhali a běželi na místo. Tam našli chlapíka s masivním poraněním pravé ruky. Ihned zraněnému poskytli první pomoc a přivolali záchrannou službu. Lékař nařídil okamžitý letecký transport do Fakultní nemocnice Olomouc.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc finišuje dostavba Kliniky nukleární medicíny, nový přístroj PET/CT je již na místě.

Dostavba kliniky s tomografem za sto milionů finišuje

Rozsáhlá rekonstrukce a dostavba tomografického pracoviště na Klinice nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc míří do finále. V areálu již stojí nová dvoupodlažní budova a odborníci v těchto dnech převzali a instalují to nejdůležitější - nový přístroj PET/CT. Taky nejcennější, protože stojí bezmála 100 milionů korun.

Mladík na motocyklu nedal u Bohutína přednost, vjel do cesty golfu a skončil i se spolujezdkyní ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Mladík na motorce nedal přednost. On i jeho spolujezdkyně skončili ve fakultce

Bez řidičáku a zkušeností zavinil osmnáctiletý mladík vážnou dopravní nehodu. Jízda se spolujezdkyní na motocyklu bez registrační značky skončila u Bohutína srážkou s golfem. Mladá spolujezdkyně byla transportována letecky do Fakultní nemocnice Olomouc, kam ji se zraněními následoval sanitkou i její partner.

Hromadná nehoda šesti aut ochromila v úterý odpoledne provoz na silnici I/55, a to místech sjezdu dálnice D1 na Přerov.

Hromadná nehoda na sjezdu z D1. Šest aut v sobě a těžce zraněný řidič

Srážka šesti vozidel ochromila v úterý odpoledne provoz na silnici I/55, a to v místech sjezdu z dálnice D1 na Přerov. Při nehodě utrpěl těžké zranění šofér jednoho z aut, kterého transportovala do Fakultní nemocnice v Olomouci letecká záchranka. Řidička jiného auta skončila na ošetření v přerovské nemocnici.

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži, srpen 2021.

Stažení výpovědí projednají lékaři z psychiatrické nemocnice až s novým vedením

O stažení svých výpovědí budou lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM) jednat až s novým vedením, které se nemocnice ujme na začátku července. Zástupkyni lékařů v tomto smyslu citovala čt24. Dvacítka lékařů podala výpověď kvůli sporům se stávajícím ředitelem nemocnice Pavlem Polákem. Ten v pondělí oznámil svou rezignaci.

Bourání nejstaršího pavilonu v olomoucké fakultní nemocnici přezdívaného Franz Josef, 30. května 2023.

VIDEO: Franz Josef už téměř zmizel, z historického pavilonu moc nezbývá

Obří demolice v areálu Fakultní nemocnice Olomouc pokročila a z monumentálního pavilonu B už mnoho nezbývá. Nejstarší budova, které nikdo neřekl jinak než Franz Josef, podle jména habsburského panovníka, jenž v roce 1896, kdy byla dokončena, vládl tehdejšímu Rakousku-Uhersku, mizí před očima. Rozsáhlé bourací práce sledují zaměstnanci, pacienti i kolemjdoucí.

Demolice pavilonu Franz Josef, nejstarší budovy v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. 2. května 2023

Franz Josef je odstrojen, demolice začne za pár dní

Obří demolice pokračuje v areálu Fakultní nemocnice Olomouc, kde firma rozebírá majestátní budovu nesoucí název Franz Josef. Pavilon je již „odstrojen“ a v příštím týdnu začne strojní destrukce. Na místě nejstarší nemocniční budovy vyroste moderní superpavilon. Pokud vše půjde podle předpokladů, mohl by nový objekt sloužit pacientům do čtyř let.

Nemocnice v Přerově. Ilustrační foto

Doktorů je málo. Nemocnice v kraji je lákají na nástupní bonus 100 tisíc

Nedostatek personálu je dlouhodobým problémem zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji. Nemocnice však omezovat poskytování péče rozhodně nemusejí. Největší, olomoucká fakultní nemocnice aktuálně hledá podle svých webových stránek třináct lékařů a přerovská nemocnice deset, například na LDN, neurologii nebo dětské oddělení.

V Olomouci-Neředíně, nedaleko Fakultní nemocnice Olomouc, vyroste sanatorium, které nabídne dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Bude mít 120 lůžek.

V Neředíně vyroste soukromé sanatorium. Kapacitu bude mít 120 lůžek

Do oblasti následné péče v Olomouckém kraji vstupuje významný soukromý investor. Olomoucký miliardář Richard Morávek chce ještě letos zahájit výstavbu sanatoria s kapacitou 120 lůžek. Zařízení bude mít privátního provozovatele, jenž má s poskytováním tohoto typu péče zkušenosti a dokáže zajistit kvalitní odborné zázemí.

Jmenuje se LUMIR XLIF CAGE a jeho jedinečnost spočívá zejména ve funkčních parametrech a materiálu. Revoluční meziobratlový implantát pomohl již stovce pacientů.

V Olomouci používají unikátní meziobratlový implantát. Pomohl už stovce lidí

Nesnesitelné bolesti zad a problémy s chůzí. Trápení, které zažívají lidé s onemocněním páteře, přesněji meziobratlových plotének. Okamžitou úlevu jim přináší revoluční implantát XLIF Lumir cage. Název nese po svém „objeviteli“, přednostovi Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice (FN) Olomouc Lumíru Hrabálkovi. S unikátní náhradou ploténky přišel před pěti lety. Od té doby pomohla zhruba stovce pacientů.

Jmenuje se LUMIR XLIF CAGE a jeho jedinečnost spočívá zejména ve funkčních parametrech a materiálu. Revoluční meziobratlový implantát pomohl již stovce pacientů

Pomohl už stovce lidí. V Olomouci používají unikátní meziobratlový implantát

Nesnesitelné bolesti zad a problémy s chůzí. Trápení, které zažívají lidé s onemocněním páteře, přesněji meziobratlových plotének. Okamžitou úlevu jim přináší revoluční implantát XLIF Lumir cage. Název nese po svém „objeviteli“, přednostovi Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice (FN) Olomouc Lumíru Hrabálkovi. 

Hluboká mozková stimulace je moderní metodou, která spočívá ve stimulaci specifických míst v mozku pacienta elektrickým proudem, čímž dokáže výrazně potlačit nebo i odstranit projevy Parkinsonovy nemoci. Ve Fakultní nemocnici Olomouc využívají jako jediní

VIDEO: Stimulace mozku v Olomouci pomáhá s Parkinsonem, takto vypadá operace

Parkinsonovou chorobou trpí v České republice na 50 tisíc lidí. Toto závažné neurodegenerativní onemocnění nelze vyléčit, ale jsou způsoby, jak projevy choroby zmírnit. V případech, kdy už klasické léky nestačí, může být řešením takzvaná hluboká mozková stimulace. Využívá vysokofrekvenční stimulace přesně určených struktur hluboko v mozku pomocí trvale zavedených elektrod. Ve Fakultní nemocnici (FN) Olomouc jako jediní v České republice používají nejšetrnější metodu, která nevyžaduje fixaci stereotaktického rámu na hlavu pacienta.

Nejmodernější mamograf s umělou inteligencí pořídilo Oddělení mamární diagnostiky Fakultní nemocnice Olomouc. Jedná se o přístroj GE Senographe Pristina 3D.

Olomoucká fakultka má top mamograf s umělou inteligencí

Jeden z nejmodernějších mamografů na světě pořídilo Oddělení mamární diagnostiky Fakultní nemocnice (FNO) Olomouc. Přístroj GE Senographe Pristina 3D disponuje umělou inteligencí a umožňuje zobrazovat pořízené snímky digitálně v 2D i 3D režimu, a to šetrně, při zachování stejné dávky záření.