Kreativ

ŠTÍTEK: Fakultní nemocnice Olomouc

Olomoučtí boxeři z klubu Spider Box Club

Aspero Spider Night se blíží. Večer bude i ve znamení pomoci dobré věci

Na začátku září v roce 2020 uspořádal olomoucký boxer a trenér Spider box clubu Petr Řezníček benefici, jejíž výtěžek šel ve prospěch dětské onkologie. Letos na tuto akci naváže Aspero Spider night, kterou pořádá olomoucký Spider box club. Ten se skuteční v pátek 7. dubna v kongresovém sále Regionálního centra Olomouc.

Operace pomocí robotického systému da Vinci při transplantaci ledviny na Urologické klinice FN Olomouc

Operace robotem ve FNOL: mnohem menší stres a dřív domů. Jak dlouho se čeká?

Významné prvenství si na konci minulého roku připsali chirurgové z Fakultní nemocnice (FN) Olomouc, když jako první v Česku dokázali provést náročné operační výkony na slinivce břišní s pomocí robotického systému da Vinci Xi. Otevřeli tím další cestu pro robotickou chirurgii, která má podle olomouckých specialistů velkou budoucnost. Pro pacienta znamená takto provedená operace menší zátěž v porovnání s operací provedenou klasickým způsobem.

Řada oslovených porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu zrušila nebo jej nikdy nezavedla. Naopak chce motivovat muže, aby u porodu byli. Ilustrační foto

Otec u porodu zdarma? Někde platí za kávu a oblečení, jinde za dozor

V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.

Babybox. Ilustrační foto

Nový babybox ve Šternberku hledá sponzory. Odezva je mizivá

Speciální vyhřívaná schránka, která má pomoci zachraňovat odložené děti, je nově ve šternberské nemocnici. Babybox byl ve čtvrtek umístěný u zadního vjezdu do areálu na budovu D, kde je porodnice a dětské oddělení. Spolek na něj hledá sponzory. Z tisícovek oslovených dárců zareagovalo ani ne procento.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.

77plus1: Ostuda v Brně, Gottova kavárna v Praze i Nové Město bez restaurace

Měla to být pocta slavné moravské osobnosti, zatím však převažují spíše rozpaky. S novou sochou, která odkazuje na přírodovědce, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti Johanna Gregora Mendela, odhalili v Brně i pravopisnou chybu na pamětní desce. Tu snad půjde opravit rychle, kdy a jestli vůbec se ale změní kritický pohled řady Brňanů na podobu díla, jemuž začali někteří přezdívat Lysohlávky v průvanu, je otázkou.

Kateřina Petulová z Hemato-onkologické kliniky fakultní nemocnice v Olomouci se stala držitelkou titulu Sestra sympatie

Nejsympatičtější sestřička v ČR pracuje v olomoucké fakultce

Královnou nejsympatičtějších zdravotních sester v Česku je pro tento rok Kateřina Petulová z olomoucké fakultní nemocnice. Usměvavá sestřička z hemato-onkologické kliniky zvítězila v celostáním klání Sestra sympatie. Finálový galavečer dvanáctého ročníku se konal na pražském Žofíně.

V Olomouci-Neředíně, nedaleko Fakultní nemocnice Olomouc, vyroste sanatorium, které nabídne dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Bude mít 120 lůžek.

Nové sanatorium v Olomouci, postaví jej developer Morávek. Pomůže to i fakultce

Lůžek pro následnou péči o pacienty po těžké nemoci nebo vážném úrazu je v Olomouci nedostatek. Zlepšit situaci v krajském městě by mohlo nové sanatorium, které chce v Olomouci-Neředíně postavit podnikatel Richard Morávek. Olomoucký developer stojí za komplexem obchodního centra Šantovka či novou administrativní budovou Envelopa Office Center.

Pavilon B z roku 1896 známý jako Franz Josef ve FN Olomouc, 21. února 2023

Při demolici Franze Josefa objevili vzkaz budoucím generacím

Mince, pamětní medaile s portrétem císaře Františka Josefa a jeho manželky „Sisi“ nebo dokumentaci ke stavbě budovy. To všechno obsahovala časová schránka, kterou našli dělníci při demolici nejstarší budovy v areálu Fakultní nemocnice Olomouc - pavilonu B z roku 1896 známém pod názvem Franz Josef.

Základem léčby hypertenze je pravidelné domácí monitorování tlaku za pomoci kvalitního tlakoměru

Léčbu vysokého tlaku usnadní tetování. Nahradí tlakoměr i injekce

Na internetu každou chvíli někdo hledá, jak se léčí hypertenze, tedy vysoký krevní tlak. A není divu, vždyť tento problém se celosvětově týká 1,13 miliardy osob. Hypertenze postihuje každou pátou ženu a každého čtvrtého muže a nemá žádné specifické příznaky. Proto lidé bolesti hlavy, bušení srdce, poruchy spánku či dušnost při námaze ve výsledku s krevním tlakem nijak nespojují a tlak si nekontrolují.

Ve středu večer srazila řidička Fiatu na komunikaci ze Všechovic do Kelče chodce. 8.2. 2023

Řidička srazila u Všechovic chodce

Tmavé oblečení a absence reflexních prvků se stalo osudným sedmašedesátiletému muži. Špatně viditelný chodec šel ve středu večer po pravé krajnici silnice spojující Všechovice s Kelčí. Řidička jedoucí ve stejném směru ho přehlédla a po srážce skončil muž v olomoucké fakultní nemocnici.

Fakultní nemocnice Olomouc se loučí s dominantou, která sloužila 127 let. Začíná demolice nejstaršího pavilonu známého jako Franz Josef, 25. ledna 2023

Loučení s Franzem Josefem, demolice začíná. Postaví superpavilon za 4 miliardy

VIDEO / FOTOGALERIE / Pavilon B olomoucké fakultní nemocnice, kterému nikdo neřekne jinak než Franz Josef, podle jména habsburského panovníka, jenž v roce 1896, kdy byla budova dokončena, vládl tehdejšímu Rakousku-Uhersku. Majestátní objekt rozkládající se uprostřed areálu Fakultní nemocnice Olomouc dosloužil a půjde k zemi, aby na jeho místě do čtyř let vyrostl moderní superpavilon.

Ilustrační foto

Dítě po padesátce? V Olomouci rodila žena v 56 letech, v ČR jde spíše o raritu

Věk rodiček v Česku roste, což není nic nového. Že mají ženy miminko po čtyřicítce, nad tím už se taky nikdo nepozastavuje. Ale po padesátce? V Olomouci nedávno rodila žena narozená v roce 1966. V šestapadesáti letech přivedla na svět potomka. Porody po padesátce jsou však v Česku spíše výjimkou. Ženy v tomto věku už obvykle děti mít buď nemohou, nebo je rozhodně nechtějí.

Ilustrační foto

Dítě po padesátce? V Olomouci rodila žena v 56 letech

Věk rodiček v Česku roste, což není nic nového. Že mají ženy miminko po čtyřicítce, nad tím už se taky nikdo nepozastavuje. Ale po padesátce? V Olomouci nedávno rodila žena narozená v roce 1966. V šestapadesáti letech přivedla na svět potomka. Porody po padesátce jsou však v Česku spíše výjimkou. Ženy v tomto věku už obvykle děti mít buď nemohou, nebo je rozhodně nechtějí.

Ilustrační foto

Dítě po padesátce? V Olomouci rodila žena v 56 letech

Věk rodiček v Česku roste, což není nic nového. Že mají ženy miminko po čtyřicítce, nad tím už se taky nikdo nepozastavuje. Ale po padesátce? V Olomouci nedávno rodila žena narozená v roce 1966. V šestapadesáti letech přivedla na svět potomka. Porody po padesátce jsou však v Česku spíše výjimkou. Ženy v tomto věku už obvykle děti mít buď nemohou, nebo je rozhodně nechtějí.

Melanie, která se narodila jako první na Nový rok 2023 v přerovské porodnici. V koláži s rodiči

Malá Melanie, první přerovské miminko roku 2023, dostala dárek

Malá Melanie se stala vůbec prvním dítětem, které přišlo na svět na Nový rok v přerovské porodnici. Dívenka se narodila 1. ledna v 8 hodin 57 minut, vážila 3 150 gramů a měřila 50 centimetrů. Novopečené mamince přišli v úterý popřát a předat malý dárek zástupci vedení města.

Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Zubní pohotovost v Olomouci? Neuspěl, měli plno dlouho před "zavíračkou"

„Neuvěřitelné. Tam stoprocentně nejezděte,“ rozlítil se na sociálních sítích Jakub B., když se jeho známý v neděli o půl čtvrté odpoledne už nedostal na ošetření na zubní pohotovosti ve Fakultní nemocnici (FN) Olomouc. Ta o víkendech oficiálně ordinuje v době od 8 do 20 hodin. Nemocnice potvrdila, že ten den měli skutečně plno a další pacienty kromě těžkých úrazů a život ohrožujících stavů už přijmout nemohli. Jak funguje zubní pohotovost v Olomouci? A jaká je aktuálně situace s "volnými" zubaři v Olomouckém kraji?

Výstava s názvem Pavel Novák k Vánocům patří v Galerii Přerov - snímky jsou ohlédnutím za jeho tvorbou a projekty.

Na Pavla Nováka mohou Přerované zavzpomínat na výstavě fotografií

Snímky z koncertů na náměstí, ale i návštěvy dětí na hemato-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, které dlouhá léta podporoval. Chvíle rodinné pohody, Pavlova hudební kuchyně nebo nostalgická vzpomínka na jeho působení ve skupině Pirillo. V obchodním centru Galerie Přerov začala v sobotu odpoledne výstava s názvem „Pavel Novák k Vánocům patří“.

Ilustrační foto

Pobodaný muž z Mohelnice zemřel. Pachatel ve vazbě je vrahem

Potyčka na nože, která se stala před mohelnickým obchoďákem v sobotu 12. listopadu, má tragický konec. Pobodaný sedmadvacetiletý muž po čtrnáctidenním boji v olomoucké Fakultní nemocnici svým zraněním podlehl. Dvaadvacetiletý pachatel dlící ve vazební nemocnici se tak stal vrahem.