Kreativ

ŠTÍTEK: Fakultní nemocnice Olomouc

Petra Kašparová s dcerou Maruškou

Osm tisíc dětí ročně se rodí předčasně. Váží i jen půl kila

Kvůli chronickému onemocnění s ledvinami měla Petra Kašparová problém najít gynekologa, který by se neobával jejího těhotenství. Nakonec zakotvila v pražské porodnici U Apolináře. „Jsem šťastná, že jsem se už ve třináctém týdnu těhotenství dostala k lékaři Michalu Kouckému, který je v republice jedním z největších odborníků na rizikové pacientky,“ řekla Deníku.

Ilustrační foto.

Na parkovišti v Mohelnici pobodal muže, hrozí mu osmnáct let

Krajští kriminalisté řeší od soboty 12. listopadu pokus o vraždu, ke kterému došlo na parkovišti u obchodního domu v Družstevní ulici v Mohelnici. Policie nyní k případu zveřejnila podrobnosti. V Olomouckém kraji jde letos o jedenáctou vraždu či pokus o ni.

Fanoušci HC Olomouc. Ilustrační foto

Zadarmo na hokej? Mora obdaruje fanoušky, kteří pomáhají

Zdarma na nedělní hokej mohou v Olomouci letošní dárci krve či krevní plazmy. V rámci spolupráce mezi extraligovým HC Olomouc a Fakultní nemocnicí Olomouc funguje již bezmála dva roky projekt Kápni božskou červenou. V neděli 20. listopadu se tak brány plecharény dárcům otevřou bez nutnosti platit běžných 160 – 220 korun. Mora přivítá v 17.10 Liberec.

Ilustrační foto

Krvavý útok na parkovišti v Mohelnici, mladíka obvinili z pokusu o vraždu

Kriminalisté šetří od sobotního rána násilný trestný čin, ke kterému došlo na parkovišti u obchodního domu v Družstevní ulici v Mohelnici. Sedmadvacetiletého muže pobodal nožem dvaadvacetiletý mladík. Vážně zraněný skončil v péči lékařů a musel být převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Fakultní nemocnice Olomouc nabízí zájemcům bezplatné vyšetření PSA, tedy markeru, který v některých případech může indikovat onemocnění prostaty.

Fakultka nabízí bezplatné vyšetření PSA, může včas odhalit rakovinu prostaty

K akci Movember, která v listopadu upozorňuje na nebezpečí karcinomu prostaty a varlat coby nejčastějšího nádorového onemocnění v mužské populaci, se připojila Fakultní nemocnice Olomouc. Ve dnech 22. až 24. listopadu nabízí zájemcům bezplatné vyšetření PSA, tedy markeru, který v některých případech může indikovat onemocnění prostaty.

V nedělních časných ranních hodinách nezvládla straší žena jízdu mezi Olšany u Prostějova a Lutínem a skončila s autem na střeše.

Auto skončilo na střeše, řidička v nemocnici

V nedělních brzkých ranních hodinách došlo k vážné nehodě na silnici mezi Olšany u Prostějova a Lutínem. Před pátou hodinou skončil Volkswagen Passat řízený starší ženou na střeše.

Nehoda u Daskabátu na D35 z Olomouce na Lipník nad Bečvou. 3. listopadu 2022

Muž, který vběhl na D35 pod náklaďák, je mimo ohrožení života

Mimo ohrožení života je muž, který ve čtvrtek nedaleko Přáslavic vběhl na dálnici D35, kde ho srazilo nákladní auto a do toho následně zezadu najela dodávka. Nehoda si vyžádala celkem tři zranění a na několik hodin zastavila provoz ve směru na Ostravu. Jezdilo se po objížďce.

Richard Šatínský žil sportem a byl obětavým kamarádem. Jeho bezvládné tělo našli v Moravské ulici v Krasicích brzy ráno 30. září 2022

Podivná smrt Richarda Šatínského. Jaké byly poslední hodiny do tragédie

Smutná a šokující zpráva zaskočila regionální sportovní rodinu na Prostějovsku. Nečekaně tragicky zemřel ve svých třiapadesáti letech organizátor sportovních akcí Richard Šatínský. Po těžkém zranění hlavy, které utrpěl za nejasných okolností v pátek 30. září, byl v bezvědomí odpojen od přístrojů v úterý 4. října. 

Aktéři druhé kola souboje o senátorské křeslo v obvodu 61 (Olomoucko): vlevo Milan Brázdil (ANO), vpravo Lumír Kantor (KDU-ČSL)

ŽIVĚ: Přesvědčivá výhra. Staronovým senátorem je Lumír Kantor

Historie se opakuje. V případě senátních voleb na Olomoucku dopadlo 2. kolo téměř navlas stejně jako v roce 2016. V přímém souboji mezi Lumírem Kantorem (KDU-ČSL) a Milanem Brázdilem (ANO) opět dominoval prvně jmenovaný a obhájil tak post senátora za obvod 61 na další období.

Aktéři druhého kola souboje o senátorské křeslo v obvodu 61 (Olomoucko): vlevo Milan Brázdil (ANO), vpravo Lumír Kantor (KDU-ČSL)

Brázdil versus Kantor. Začíná repríza "doktorského" duelu v boji o Senát

V pátek a v sobotu čekají Olomouc a okolní obce volby do Senátu. Z prvního kola postoupili poslanec a letecký záchranář Milan Brázdil (ANO) a primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Lumír Kantor (za KDU-ČSL), který křeslo v horní komoře za obvod 61 obhajuje. Na Olomoucku se tak opakuje duel z roku 2016.

V pátek 30. září se v Olomouci koná oblíbená popularizační akce Noc vědců

Noc vědců si návštěvníci užijí všemi smysly. Už tento pátek!

Dlouho do tmy budou mít tento pátek 30. září otevřeno laboratoře, přednáškové sály a další prostory spojené s vědeckým bádáním v Olomouci. Návštěvníci budou moci opět prožít Noc vědců, oblíbenou popularizační akci. Letos na téma Všemi smysly. Na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) a ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOl) na dětské i dospělé návštěvníky čeká mezi 16. hodinou a půlnocí pestrý program. Nabídne komentované prohlídky, přednášky, pokusy, také ochutnávky i fire show. Chybět nebude ani nafukovací model Země.

V Benově na Přerovsku v noci na úterý 27. 9. 2022 hořel rodinný dům.

V Beňově hořel rodinný dům. Policie nevylučuje úmyslné zapálení

Rodinný dům v Beňově na Přerovsku zasáhl v noci na úterý požár. Do boje s plameny vyjely čtyři jednotky hasičů. V silně zakouřených prostorách v dýchacích přístrojích pátrali hasiči po majiteli domu. Téměř osmdesátiletého seniora našli ve vejminku, kam plameny nedosáhly. Policie nevylučuje úmyslné zapálení nemovitosti. Okolní domy nebyly požárem zasaženy.

Milan Brázdil (ANO) - vlevo - a Lumír Kantor (KDU-ČSL). Postupující do 2. kola boje o Senát za Olomoucko (obvod 61)

První kolo o Senát vyhrál Brázdil (ANO). Do duelu s ním jde Kantor (KDU-ČSL)

V senátních volbách na Olomoucku vyhrál současný poslanec a záchranář Milan Brázdil za hnutí ANO. Spolu s ním postoupil do druhého kola primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Lumír Kantor (za KDU-ČSL), který křeslo v horní komoře za obvod 61 obhajuje. V Olomouci se tak zopakuje duel z roku 2016. Brázdil získal v prvním kole 32,5 procenta hlasů, Kantor 26 procent.

Na konci července dva 16letí chlapci havarovali při sjezdu na půjčených koloběžkách z Pusteven v Beskydech.

Poranění mozku, sešitý obličej. Těžkých nehod koloběžkářů přibývá, varují lékaři

Před riskováním a nedodržováním pravidel při jízdě na koloběžce a elektrokoloběžce, jejichž popularita stále roste, varují záchranáři i specialisté olomoucké fakultní nemocnice. Narůstá totiž počet úrazů spojených se těmito vozítky. Bohužel i těch závažných. V uplynulých týdnech skončili někteří neopatrní jezdci na operačním sále s poraněním krční páteře, obličejového skeletu či devastujícím poranění zubů.

Od pátku 9. září mohou využívat rodiče v porodnici Fakultní nemocnice Olomouc nový fotokoutek.

V olomoucké porodnici zřídili fotokoutek s balonky a kolébkou

Tapeta s obláčky v modrém i růžovém provedení, plyšáci, balonky, světýlka a nezbytná kolébka v podobě ručně tkaného košíku. V porodnici ve Fakultní nemocnici Olomouc zřídili speciální fotokoutek. Sympatickou novinku mohou rodiče využívat od pátku 9. září.

Odborníci z olomoucké kliniky tělovýchovného lékařství otestovali nanuky.

Experti z kliniky tělovýchovného lékařství otestovali nanuky. Výsledek?

Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc se v těchto horkých letních dnech rozhodli zjistit, nakolik jsou nanuky běžně prodávané v českých obchodech zdravým mlsáním. Proklepli celkem dvě desítky náhodně vybraných mražených krémů.