Kreativ

ŠTÍTEK: Fakultní nemocnice Olomouc

David Hepnar bojuje s s Amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Na menším snímku s manželkou Žanetou, v době, kdy mu ještě nemoc dovolila věnovat se práci na domě

David si šel pro diagnózu smrti, v nemocnici potkal anděla

Před pěti lety se mu zhroutil svět. Příčinou je Amyotrofická laterální skleróza (ALS), vážná nemoc která Davida Hepnara připoutala trvale na lůžko. Rázem se tak ocitl se svojí manželkou Žanetou bez prostředků a potřebuje pomoc. Rodným Nezamyslicím nebyl jeho osud lhostejný a vypsali na pomoc těžce zkoušenému páru veřejnou sbírku.

Jak se projevuje infarkt? Dlouhotrvající bolestí na hrudníku, která se může šířit do krku, zubů, dolní čelisti nebo obou horních končetin. Infarkt provází také bolest v zádech či břiše.

Nejvíce infarktů dostávají Češi na přelomu roku. Stres je pouze jedním z důvodů

Během svátků nečíhá za rohem jen strašák v podobě několika kil navíc, ale rovnou infarkt. Přetížení srdce způsobují každodenní maličkosti, od stresu z nákupu dárků až po odhrabávání sněhu před domem. Poslední kapkou je nízká teplota, která chod oběhového systému ovlivňuje. Lékaři varují, že v době pandemie rapidně narostly počty neléčených srdečních příhod, které si životy teprve vyžádají.

Romský asistent prevence kriminality v Přerově Pavel Mirga: "Radíme jim, aby byli zodpovědní vůči okolí. Osobně čekám na třetí dávku a spousta mých známých se očkovat nechala..."

Mezi přerovskými Romy převažují neočkovaní. "Zájem je spíš u starších dětí"

V sociálně vyloučených lokalitách v Přerově, které se nacházejí v Husově či Kojetínské ulici u nádraží, žije početná komunita romských obyvatel. Ne všichni ale mají informace o dostupnosti očkování proti nemoci covid-19 a mnozí ani netuší, na koho se obrátit. S lepší orientací jim pomáhají pracovníci charity či Armády spády, zájem ale zjišťuje i Státní zdravotní ústav. Mobilní očkovací týmy zatím do vyloučených lokalit nedorazily.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto

Fakultka výrazně omezuje plánovanou péči, zejména chirurgickou

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem musela od pondělí přistoupit k výraznému omezení plánované péče, zejména chirurgické. Podle vedení nemocnice je velice pravděpodobné, že v dalších dvou týdnech překročí maximum hospitalizovaných z předchozích vln pandemie. Nemocnice se zároveň potýká s nemocností personálu.

Tvrdé restrikce vůči neočkovaným zvyšují zájem o vakcíny proti covidu. Na snímku fronta v sobotu po poledni před očkovacím místem ve Fakultní nemocnici Olomouc, 20. listopadu 2021

Smyčka kolem neočkovaných se utahuje, v Olomouci stojí fronta na vakcínu

V Česku se utahuje smyčka kolem neočkovaných proti Covidu-19, kteří se od pondělí 22. listopadu nedostanou do hospody, kina ani ke kadeřnici. Testy se nebudou až na výjimky uznávat jako covidový certifikát. Kdo chce chránit sebe a ostatní před závažným průběhem infekce a alespoň trochu normálně žít, nemá jinou možnost, než se nechat naočkovat. Zájem o vakcinaci to v Olomouckém kraji zvyšuje.

Studenti UP Olomouc opět pomáhají se zvládáním sílící epidemie koronaviru. Nastoupili do nemocnic a na hygienu.

Studenti pomáhají se zvládáním epidemie, nastoupili do nemocnice i na hygienu

Desítky studentů Univerzity Palackého v Olomouci (UP) opět pomáhají se zvládáním rostoucí zátěže v nemocnicích, ale i s trasováním kontaktů na Krajské hygienické stanici Olomouckého kraje. Kromě budoucích lékařů a zdravotníků posílili tamní personál studenti pedagogické fakulty. Další dobrovolníci z řad vysokoškoláků jsou připraveni nastoupit.

Ilustrační foto

Covid v kraji je nejhorší v ČR: desítky lidí na JIP, 186 tříd v karanténě

MAPA NAKAŽENÝCH PODLE OBCÍ / Rekordní denní přírůstky pozitivně testovaných na Covid-19 a nárůst hospitalizovaných o 100 procent proti minulému týdnu. Epidemická situace v Olomouckém kraji je špatná. Eskaluje ve školách a školských zařízeních, kde je aktuálně uzavřeno pro prezenční výuku 186 tříd.

Plicní fibróza. Ilustrační snímek

Drsná fakta. Dlouhodobé dopady covidu na stav plic můžou pokazit život

Narůžovělý párový orgán, umožňující výměnu plynů mezi krví a vzduchem a skládající se z milionů plicních sklípků, bývá někdy nazýván „orgánem života“. Význam plic pro přežití pochopili již staří Egypťané, kteří vytvořili speciální hieroglyf zobrazující plíce připojené k průdušnici a symbolizující tak nenarušitelnou jednotu mezi Horním a Dolním Egyptem.

Přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vladimír Študent

Po padesátce na vyšetření prostaty! Během epidemie nechodí muži včas

Nižší záchyt případů časného stadia rakoviny prostaty a naopak zvýšený počet těch, kdy pacienti přicházeli již s pokročilým stavem nemoci, zaznamenala Urologická klinika Fakultní nemocnice Olomouce během koronavirové epidemie. Právě listopad je měsícem, kdy se v rámci akce Movember cílí na prevenci rakoviny prostaty a varlat coby nejčastějšího nádorového onemocnění v mužské populaci.

S rakovinou bojují špičkové technologie

Vysoce inovativní léčba dává naději mužům s nevyléčitelnou rakovinou prostaty

Rakovina prostaty. Diagnóza, kterou si v České republice každoročně vyslechnou tisíce mužů a výskyt neustále roste. Incidence stoupá s věkem. Novou naději pro pacienty s pokročilým a nevyléčitelným karcinomem prostaty nyní přináší terapie, kterou v klinické studii jako jediní v České republice zkoušejí odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc.

MUDr. Martin Nevrlý, Ph.D.Centrum pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění, Neurologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc

Droga, nebo přírodní zázrak? Konopí zabírá, ale není to všelék, říká neurolog

Léčebné konopí. Třaskavé téma, které nepřestává vyvolávat emoce. Zatímco jeho příznivci dlouho kritizovali, že je málo dostupné pro pacienty a nedostatečně hrazené ze zdravotního pojištění, odpůrci si mohou hlavu ukroutit nad tím, že pacient dostává z rukou lékaře takovou „drogu“. Neurolog Martin Nevrlý z Centra pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc využívá konopí u některých svých pacientů již několik let. 

Konopí. Ilustrační foto.

Léčba konopím? Zabírá, ale není všelék. Zkušenosti olomouckého neurologa

ROZHOVOR/ Léčebné konopí. Třaskavé téma, které nepřestává vyvolávat emoce. Zatímco jeho příznivci dlouho kritizovali, že je málo dostupné pro pacienty a nedostatečně hrazené ze zdravotního pojištění, odpůrci si mohou hlavu ukroutit nad tím, že pacient dostává z rukou lékaře takovou „drogu“. Neurolog Martin Nevrlý z Centra pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc využívá konopí u některých svých pacientů již několik let. 

Osobní vlak, do kterého 31. července v Němčicích nad Hanou narazila lokomotiva, stojí na hlavním nádraží v Olomouci, 5. listopadu 2021

Zdemolovaný vagon z Němčic stojí v Olomouci, lidé si jej fotí

Zdemolovaný vůz osobního vlaku, do něhož 31. července v Němčicích nad Hanou narazila lokomotiva, stojí v železniční stanici Olomouc hl. n., kde budí pozornost kolemjdoucích, kteří si vrak fotografují. Jak v pátek sdělila Drážní inspekce, nehoda je stále v šetření.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto

Covid v kraji dál přitvrzuje, počet hospitalizovaných se zdvojnásobil

Epidemická situace v Olomouckém kraji, kde jsou nyní ukazatele nejhorší v rámci České republiky, se nadále zhoršuje. Počty pozitivně testovaných v tomto týdnu opět výrazně vzrostly a zdvojnásobil se počet hospitalizovaných. Hygienici znovu apelují na osobní odpovědnost každého při dodržování základních hygienických pravidel.

Odběr vzorku pro test na koronavirus. Ilustrační foto

Kolik za testy? Zájem o očkování v kraji roste, hygiena chystá kontroly

Odpůrci očkování si připlatí. Hrazení preventivního vyšetření na Covid-19 ze zdravotního pojištění končí a zároveň se kvůli zhoršující se epidemické situaci zkrátí doba platnosti těchto testů, které slouží jako vstupenka na bazén, do posilovny či do divadla. Taky do restaurací a barů, kde od 1. listopadu už nebudou smět obsloužit hosta, který neprokáže bezinfekčnost a neukáže vrchnímu platný certifikát.

Ilustrační foto

Covid v kraji "přitvrdil", přibylo lidí, kteří skončili v nemocnici

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji za poslední týden prudce zesílila. Počty nově prokázaných případů se zdvojnásobily. Přibylo také hospitalizovaných, avšak počty těch, kteří jsou ve vážném stavu v nemocnici, nejsou zatím velké. Převážně jsou to lidé, kteří nemají očkování proti Covidu-19.

Ilustrační foto

Kraj podpoří chytrý projekt na měření cukrovky v těhotenství

Stoupá počet žen, které v těhotenství trpí diabetem 1. stupně. Olomoucký kraj díky novému smart projektu pomůže financovat zakoupení měřících přístrojů, které budou hlídat hladinu cukru v krvi, aniž by pacientka musela dojíždět do zdravotnických zařízení na odběry.

Helena Šišmová z Drahlova se transplantace v olomoucké fakultní nemocnici dočkala 25. října 1991.

Úžasný nový život, raduje se. V Olomouci provedli už tisíc transplantací ledvin

„Po transplantaci mi začal v podstatě nový život, který je úžasný“, svěřila se po letech Helena Šišmová z Drahlova. Pro pacientku trpící chronickým onemocněním ledvin nastal zlom v říjnu 1991, když dostala novou ledvinu. Zákrok provedli odborníci z Transplantačního centra Fakultní nemocnice Olomouc. Letos uskutečnili již tisící transplantaci tohoto orgánu. První zákroky tohoto druhu byly v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě realizovány v roce 1984.

Nemocnice Hranice vyhlásila zákaz návštěv. Foto z 20. října 2021

Nakažených v kraji prudce přibylo, zákaz návštěv zatím v jedné nemocnici

V Olomouckém kraji se prudce zvýšil denní záchyt případů koronaviru. Za úterý překročil hranici 300. Nákaza se šíří hlavně mezi mladými. V seniorní populaci 65+ přibyly ve středu tři desítky nakažených. V nemocnicích postupně přibývá pacientů, intenzivní péči však vyžaduje minimum covid pozitivních.

V září se Roska Česká Lípa, spolu se spřátelenou Roskou Liberec, zúčastnila víkendového rekondičního pobytu v klášteře Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích.

Členové českolipské Rosky vyjeli na rekondici do Hejnic

V září se naše Roska Česká Lípa (organizace pro pomoc lidem nemocným roztroušenou sklerózou), spolu se spřátelenou Roskou Liberec, zúčastnila víkendového rekondičního pobytu v klášteře Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích.

Záchranka musela využít palubní jeřáb, aby se v nepřístupném terénu u Hluboček dostala ke zraněnému muži.

Cyklista havaroval při sjezdu u Hluboček, sanitka se k němu nemohla dostat

Náročný manévr absolvovali záchranáři, když se v neděli potřebovali dostat k cyklistovi, který utrpěl zranění při sjezdu v nepřístupném terénu nedaleko Hluboček. K muži se spustili v podvěsu pod vrtulníkem a v něm zraněného přesunuli na přístupné místo, kde jej přeložili do sanitky.

Infekční oddělení v prostějovské nemocnici

Covid nabral na síle, v prostějovské nemocnici leží 13 pacientů

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji nabrala na síle. Za čtvrtek přibylo 77 nově potvrzených případů nákazy, ve středu to bylo 84. Týdenní incidence v kraji poskočila ze čtvrtečních 52 na 55 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na infekčním oddělení v Prostějově zaznamenali nárůst pacientů, jeden vyžaduje umělou plicní ventilaci.

Dvoudenní festival zdraví Pohybrady na Poděbradech, 24. září 2021

Poděbrady obsadil festival zdraví Pohybrady. Pokračuje v sobotu

Lidem, pro které je zdraví priorita a mají zájem dozvědět se něco více o tom, jak kondici ještě zlepšit, patří olomoucké Poděbrady. Na oblíbeném letovisku mezi Olomoucí a Horkou nad Moravou se koná dvoudenní festival zdraví s názvem Pohybrady pořádaný Fakultní nemocnicí Olomouc.