Kreativ

ŠTÍTEK: festival

32. ročník festivalu Jičín - město pohádky se podle ohlasů na sociálních sítích i v ulicích města vydařil.

Pohádkový festival v Jičíně navštívily desítky tisíc lidí nejen z okolí

Po pěti dnech skončil 32. ročník festivalu Jičín město pohádky. Navštívily jej desítky tisíc lidí z okolí i vzdálenějších míst. Úspěch měl videomapping i nová festivalová soutěž. ČTK to dnes ředitelka Nadačního fondu Jičín – město pohádky Petra Hanušová. Fond je spolu s městem Jičín pořadatelem festivalu.

Z Garage Fest Kolín.

Video, foto: Nejen kolínské kapely si zahrály na Garage Festu

Začátky kolínského, především punkového, festivalu Garage Fest sahají opravdu do garáží, když v několika z nich měly kolínské kapely zkušebny a zpočátku dali zvukovou aparaturu před jednu z nich, bubeník se potil uvnitř a před ní hráli ostatní spoluhráči a tančili fanoušci. 

Z multižánrového festivalu Múzy na Valech v Nymburce.

Na Valech se tančilo, zpívalo, hrálo divadlo i recitovalo. Dorazily múzy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Multižánrový festival Múzy na Valech rozproudil dění na několika scénách poblíž vodárenské věže. V sobotu 16. září odpoledne a večer tak byla k vidění třeba divadelní pohádka pro děti, ale také Perverzní kabaret, který rozhodně mladistvým určen nebyl.

Slunce ve skle v Plzni - Černicích.

Tipy na víkend: Slunce ve skle, festival Divadlo, městské a slavnosti vína

Zatímco pivaři si o víkendu dají dostaveníčko v Plzni-Černicích na festivalu minipivovarů Slunce ve skle, vinaři mohou vyrazit například v Plzni na Doubravku nebo do Janovic. Pokračuje Mezinárodní festival Divadlo, a to i venkovními představeními,v Rokycanech a Spáleném Poříčí chystají městské slavnosti, slavit se bude i u rozhledny v Plané a v Horažďovicích si připomenou stará řemesla.

Open House Praha - Vodní dílo Štvanice.

Objevte architektonické poklady Prahy, které bývají běžně nepřístupné

Během jednoho víkendu v roce se v Praze každoročně otevírají sídla firem, úřadů či moderních technických staveb, ale také historické paláce či honosné vily. Za jejich zdi se máte málokdy šanci podívat. U zrodu mimořádně oblíbeného festivalu Open House Praha stála před deseti let Andrea Šenkyříková.

Stadion v Krupce

Děti, přijďte sportovat! Krupský festival sportu zažije v neděli reprízu

V loňském roce se konal na krupském Městském stadionu první ročník akce Krupský festival sportu. Podařil se. Více jak 40 dětí si v rámci absolvování úkolů na jednotlivých stanovištích vyzkoušelo různé druhy sportů, pohybových aktivit a také znalostí základních pojmů turistiky. V neděli se na stejném místě uskuteční repríza.

Tisíce lidí si nenechaly festival Chrudim (o)žije ujít.

Mlsný Pecivál probudil Chrudim. A byla to jízda. Spokojená je i organizátorka

/FOTO, VIDEO/ Jana Švecová už patnáctým rokem vítá zákazníky v obchůdku Mlsný Pecivál, který stojí na chrudimském Resselově náměstí. Pecivál nabízí kávu, čaje a čokoládu pocházející ze všech koutů světa, proto se lidé do voňavých prostor rádi vracejí. Provozovatelka ale před lety chtěla oživit celé centrum města, proto vymyslela pouliční festival Chrudim (o)žije.

Moravané uchvátili městečko Greding v Bavorsku. V kroji působili jako celebrity

Moravané uchvátili městečko Greding v Bavorsku. V kroji působili jako celebrity

Malebné městečko Greding u sousedů v Bavorsku se první zářijový víkend proměnilo ve veselý folklorní rej. Náměstí u místní radnice obsadilo na sto stánků a na pódiu se střídali krojovaní s lidovými muzikanty. Ti všichni přijeli na 30. ročník „Gredinger Trachtenmarkt“, dvoudenního festivalu, který zájemcům ukazuje kroje a vše, co k nim patří. Tři desetiletky přitom nebyly jediné jubileum, které oblíbená akce oslavila. Na tento rok připadlo i 140. výročí bavorského krojového hnutí.

Sofian Medjmedj, jméno, které se raketově šíří po celé republice. Vystoupení mladého popového zpěváka před novoměstským kinem bylo velice úspěšné!

Sofian Medjmedj si před novoměstským kinem získal hlavně mladé publikum

Třetí den 45. ročníku festivalu České filmové komedie bylo divácky narváno před kinem, ale i v něm! Ukázalo se, že pořadatelé festivalu myslí na všechny generace. Zatímco mladší publikum před biografem zaujal Sofian Medjmedj, v hledišti si ti starší užívali vztahové komedie pro dospělé Buď chlap! a Ostrov.

Letošní téma Pohádkové oKouzlení v průvodu představoval kouzelník Tomáš Podzimek. Za ním šla Dětská pohádková rada, král Pohádkového království Václav Vydra a legendární čaroděj Rumburak. V jeho kostýmu přijel kdo jiný, než patron festivalu Jiří Lábus.

Festival Jičín - město pohádky: Průvodem prošel i král Vydra a Rumburak Lábus

/FOTO, VIDEO/ Jičín po roce ovládla Pohádka. Průvodem masek začal 32. ročník festivalu Jičín - město pohádky, tentokrát na téma kouzel, čar a magie nejen v pohádkách, ale všude kolem nás. Festivalem bude návštěvníky provázet kouzelník Tomáš Podzimek, který spolu s bubeníkem vedl zahajovací průvod centrem města. Hned za ním šla Dětská pohádková rada s novou purkmistryní Emou, starosta Jan Malý, král Pohádkového království herec Václav Vydra a v kostýmu čaroděje Rumburaka nikdo jiný, než patron festivalu Jiří Lábus.

Taška Fest v areálu Mayrovky.

Taška fest podesáté. Jubilejní ročník divadelního festivalu se koná na Mayrovce

/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/  Nesoutěžní přehlídka prací amatérských i profesionálních divadelních souborů či filmů, na kterých se aktivně podílejí lidé s mentálním a kombinovaným postižením mezinárodního filmového festivalu Mental power se uskuteční v sobotu 16. září od 11 hodin v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařích. Součástí Taška festu jsou také hudební vystoupení žáků středočeských uměleckých škol a kapel. Z těch nejznámnějších vystoupí Laura a její tygři

Fresh senior festival v Praze.

Podívejte se: Fresh senior festival se letos zaměřil na národnostní menšiny

Jedenáctý ročník Fresh senior festivalu s názvem Barevný kaleidoskop se tématicky zaměřil na kulturní a společenskou spolupráci národnostních menšin. Program kulturně společenského odpoledne nabídl návštěvníkům hudební a taneční vystoupení různých národností či výtvarné a hudební workshopy. 

Mělnický festival sportu 2023

Podívejte se: Mělnický festival sportu rozhýbal více než tisícovku dětí

/FOTOGALERIE/ Okolo jedenácti stovek dětí z prvních stupňů základních škol zcela zaplnily sportovní areál na Podolí během dalšího ročníku Mělnického festivalu sportu. V rámci akce organizované Českou unií sportu ve spolupráci s městem Mělník a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou si vyzkoušely více než dvacet sportovních odvětví.

Ve sportovním areálu Hamr Braník proběhl další ročník oblíbené akce Sporťáček.

Podívejte se: Sporťáček bavil a lákal. Do Braníku zavítalo 12 a půl tisíce lidí!

/FOTOGALERIE/ Nádherné počasí, k tomu 12 a půl tisíce návštěvníků a především řada spokojených dětí, které možná našly svůj nejvíce oblíbený sport, kterému se budou dlouhodobě věnovat. Třináctý ročník rodinného festivalu Sporťáček byl zdařilou akcí, která si klade za cíl pomoct dětem a rodičům se správným výběrem sportu. „Našim cílem je každého zapojit do hry,“ říká Jakub Makalouš, zakladatel Sporťáčka a Wannado Festival Tour. „A jsem rád, že se nám to pořád daří.“

Druhý festivalový den sršil vtipy před kinem i v něm. O cenu smíchu soutěžily snímky Cool Girl a Grand Prix. Před kinem odpoledne zahrála kapela Revival Kabaret, pánové Dubnička a Lahoda, kteří hudbu prokládají vtipnými scénkami.

Ani Kozub není záruka Hrnce smíchu, komedie Grand Prix na metu nedosáhne

Dalšími produkcemi pokračoval v pondělí a v úterý 45. ročník Festivalu české filmové komedie. V novoměstském kině na začátku týdne soutěžili o přízeň diváků snímky Cool Girl a Grand Prix. Jisté je, že ani jeden z těchto snímků si diváckou cenu neodnese, neboť pomyslný žebříček smíchu vede se 17,3 procenty smíchu film „Život pro samouky", který v neděli celý festival odstartoval. Do nejvíce prosmátého filmu loňského ročníku ale stále chybí hodně smíchu - vloni kralovala komedie Mimořádná událost s 32,72 procenty prosmátého času.

Fragment aneb Tři sestry očima ruského vyděděnce Dmitrije Krymova

Do Plzně vtrhnou Trójanky, barbaři i švédské trojky. Začíná festival Divadlo

Osudy žen, mužů i dětí, satira, politika, verše, pohádky, vulgarismy, ruská i česká klasika. To všechno se letos vešlo do programu 31. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo, který startuje ve středu 13. září v Plzni. Tradičně zahrne několik scén včetně vystoupení pod širým nebem a představení pro děti.

Zahajovacím filmem festivalu Finále bude Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli

Festival Finále zahájí v Plzni film Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli

Na filmovém festivalu Finále Plzeň se objevuje pravidelně a má za sebou dokonce i roli porotkyně. Letos přijede na jeho 36. ročník uvést zahajovací snímek režiséra Matěje Chlupáčka Úsvit. Eliška Křenková se v něm představí v hlavní roli sebevědomé lékařky Heleny. Celý film ale v Plzni nezhlédne.

Miroslav Žbirka a Marika Gombitová (na snímku z roku 2001)

Žena s nezdolnou vůlí žít. Mariku Gombitovou nezastavilo peklo ani české fámy

Sudičky ji obdařily neobyčejným pěveckým talentem. Kromě toho ale nekorunovaná královna slovenského popu Marika Gombitová, která 12. září oslavila sedmašedesáté narozeniny, hrála od dětství na klavír a kytaru. Později zářila jako součást několika kapel, šťastné a plodné období zažila zejména se skupinou Modus. Mimořádně úspěšná byla a je i na sólové dráze. Momentálně se těší na dva lednové koncerty v Praze.

Elbe Dock 2023.

Elbe Dock zná letošní vítěze. Festival pokračuje ozvěnami v Praze

/FOTO/ Letošní 6. ročník Mezinárodního filmového festivalu Elbe Dock zná vítěze. Cenu Elbe Dock získal krátkometrážní film Sen strýčka Vakha režisérky Joanny Rój. Cenu Pavla Kouteckého v kategorii celovečerních dokumentů získal snímek Pongo Calling režiséra Tomáše Kratochvíla.

Kapela Olympic.

Festival Energie pro kulturu pobaví Ústí, těšte se na Olympic a Annu K.

Čtvrtý ročník hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu do Ústí nad Labem přiveze bohatý kulturní program. Festival proběhne v pátek 15. a v sobotu 16. září v ústeckém Letním kině a návštěvníci se mohou těšit třeba na Annu K., Michala Hrůzu nebo Olympic. Cílem festivalu je propojení lokálních umělců se známými jmény a také podpora ekologie. Vstup je zdarma.

Vinná stezka Průhonickým parkem.

Na Vinnou stezku krásným Průhonickým parkem se vydaly stovky lidí

Úžasné! Nejčastěji slýchané slovo od návštěvníků Vinné stezky v Průhonickém parku, kam v sobotu 2. září přivezl Táborský festival vína 39 vinařů s více než 100 vzorky rozličných vín Moravy, Čech i Rakouska. Návštěvníci obdivovali nejen lahodná vína, ale také kouzelnou přírodu. Za příspěvek a fotky děkujeme Davidu Peltánovi.

45. ročník Festivalu české filmové komedie byl v neděli večer zahájen komediemi Život pro samouky a Za vším hledej ženu. Před zahájením festivalu návštěvníky na dobrou notu naladila před kinem kapela Furt Fajn.

Festival komedie se rozjel, smíchoměřiči měřili procenta prosmátého času

Opět po roce patří novoměstské kino novým českým komediím, osobnostem tuzemského filmu a smíchu. 45. ročník Festivalu české filmové komedie byl v neděli večer zahájen komediemi Život pro samouky a Za vším hledej ženu. Před zahájením festivalu návštěvníky na dobrou notu naladila před kinem kapela Furt Fajn.

Příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník pivního festivalu.

Najdete se na fotkách? Náměstí ve Vyškově poprvé ovládl Pivní festival

/FOTOGALERIE/ Vyškov byl sice dlouho známý pro místní pivovar, v tom však už roky nikdo pivo nevaří. Jednoho dne proto dostaly zaměstnankyně turistického informačního centra nápad na pozvání menších pivovarů ze širokého okolí a uspořádání Pivního festivalu přímo ve městě. V pátek osmého září tak příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník této akce.