Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Monkey Business.

Jazz in Hall v Zábřeze letos láká na Martina Chodúra a pecky Monkey Business

Druhý říjnový víkend v Zábřeze patří festivalu Jazz in Hall. Již 19. ročník jazzově laděné akce představí, jak je zvykem, zajímavé hudební hosty v prostorách zámeckého sklepení nebo tenisové haly. Letos láká na pop/funky kapelu Monkey Business nebo zpěváka Martina Chodúra, který vystoupí s domácím Moravia Big Bandem.

V Táboře vystoupí klavíristka a skladatelka Nikol Bóková.

Do Tábora míří jazzová světová kvalita

V rámci festivalu Klasici v Táboře vystoupí světový hornista Radek Baborák. Po jeho boku se představí velký talent české hudby, výjimečná osobnost, klavíristka a skladatelka Nikol Bóková.

Českou část Mandava Jazzu zahájil ve Varnsdorfu koncert Ondřeje Rumla.

Hudební tsunami už se valí řekou Mandavou. Odstartoval festival Mandava Jazz

Festival Mandava Jazz odstartoval prvními třemi z celkových šestadvaceti koncertů. Ukrajinští Radz, českoslovenští Ondřej Ruml a Matej Benko Quintet a němečtí Black Patti, to byly první tři koncerty letošního ročníku. V žitavském Kronenkinu a hudební hospodě Jolesch a ve varnsdorfském městském divadle začala koncertní šňůra, která slibuje neobyčejnou pestrost i kvalitu.

Dobročinný festival pro Jistebnicko se v zámeckém areálu konal ve čtvrtek 28. září již potřetí. Nenechaly si ho ujít desítky návštěvníků.

Zámecký festival v Jistebnici navštívily davy lidí. Výnos pomůže hned dvakrát

Na svatého Václava ve čtvrtek 28. září se uskutečnil již 3. ročník Dobročinného festivalu pro Jistebnicko. Do zámeckého parku v Jistebnici na Táborsku a na jeho nádvoří pozval zámecký pán Ivan Svítek s místními spolky veřejnost na dobré jídlo i pití, nechyběl bohatý kulturní program a pro nejmenší zábavně naučná stezka s několika stanovišti.

Na hradě Křivoklát se uskutečnilo 25. Křivoklání.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend mezi šermíři, princeznami, běžci nebo vinaři

/FOTO, VIDEO/ Ani se začínajícím podzimem nabídka kulturních, společenských i sportovních akcí na Kladensku a dalších místech ve středních Čechách neslábne. Tentokrát se můžete bavit na koncertech, slavnostech, pohádkových představeních, ale třeba i na běžeckých závodech, festivalu vína, jablkobraní nebo šermířském turnaji. Stačí si vybrat. 

V Plzni skončil 36. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní film získal snímek Brutální vedro. Cenu převzali herec Vincent Hospodářský, herečka Zdeňka Petrová a režisér Albert Hospodářský (zleva).

Zlatého ledňáčka z Plzně má Brutální vedro, dvakrát uspěl Král Šumavy

Plzeň - Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní snímek získalo na 36. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň drama Brutální vedro, které režíroval Albert Hospodářský. O vítězích tradičně rozhodovaly mezinárodní poroty, Ledňáčka udělily v dalších čtyřech kategoriích. Letos si navíc ve dvou z nich odnesli autoři jednoho z filmů i zvláštní ocenění. 

Čokofest v Pardubicích

VIDEO, ANKETA: Připomeňte si víkend plný gastrozážitků

Minulý víkend bylo v Pardubicích obzvláště dobře všem milovníkům dobrého jídla a pití. Ve stejném termínu se v krajském městě konaly totiž hned tři food festivaly. Byli jste na některém a nebo jste vyrazili na všechny tři. Připomeňte si skvělé pochutiny ve videích a na fotografiích.

Židenické hody 2018.

Víkend v Brně a okolí. U Vaňkovky zavoní burgery, Židenice si užijí hody

Nadešel poslední zářijový víkend, který nabídne opět spoustu akcí na Brněnsku. V Židenicích si lidé užijí hody. O tradice ani zábavu tak nouze nebude. Akce u Galerie Vaňkovka potěší všechny milovníky lahodných burgerů. Chystaný festival nabídne od pátku delikatesy právě v podobě tohoto pokrmu. U těch to ale nekončí, lidé si budou moci pochutnat na nápojích, bublinkových vaflích i makronkách.

Provozovatelé lulečského originálního bistra Panelka uspořádají místní Oktoberfest.

Víkend ve Vyškově a okolí. Chovatelé zvou na výstavu, Luleč láká na Oktoberfest

Nadešel poslední zářijový víkend, který nabídne opět spoustu akcí na Vyškovsku. Jednou z nich je Oktoberfest na Panelce. Lidé tak pod bavorskými vlajkami zažijí atmosféru slavného mnichovského pivního festivalu. Chovatelé z Vyškova zase zvou na místní výstavu holubů i drůbeže, která bude obohacena expozicí exotického ptactva. 

Uměleckou garantkou 22. ročníku festivalu je přední česká klavíristka Jitka Čechová.

Výhodou klavíru je jeho mnohostrannost, říká garantka festivalu Jitka Čechová

Uměleckou garantkou právě probíhajícího 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica je přední česká klavíristka Jitka Čechová. Její angažmá určuje i převládající programové zaměření festivalu, kterým je představení klavírního umění v jeho různých formách a podobách z širšího historického i žánrového zaměření.

Sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru.

Objev konstrukce! Den architektury zavzpomíná na Ještěd a ukáže skleněný dům

Tento týden začíná 13. ročník festivalu Den architektury. Největší architektonický festival u nás nabídne od pátku 29. září do čtvrtka 5. října na více jak 450 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý festivalový program se uskuteční i v Libereckém kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky nebo program pro děti.

Sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru.

Objev konstrukce! Den architektury zavzpomíná na Ještěd a ukáže skleněný dům

Tento týden začíná 13. ročník festivalu Den architektury. Největší architektonický festival u nás nabídne od pátku 29. září do čtvrtka 5. října na více jak 450 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý festivalový program se uskuteční i v Libereckém kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky nebo program pro děti.

Dobročinný festival pro Jistebnicko v roce 2021.

Zámek v Jistebnici opět otevírá brány veřejnosti. Festival pomůže už potřetí

Historický zámek v Jistebnici na Táborsku je nejen významnou dominantou, ale dokáže spojovat místní samosprávu, spolky i obyvatele pro dobrou věc. Letos majitel Ivan Svítek již potřetí otevře zámecké brány veřejnosti. Výtěžek z pestrého programu, který připravil společně s dobrovolnými hasiči, skauty, sportovci a dalšími aktivními organizacemi, navíc pomůže dobré věci.

V sobotu 23. září pokračoval 22. ročník festivalu Lípa Musica populárním večerem v rytmu tanga ve vyprodaném kině Hvězda v Kamenickém Šenově.

FOTO: Orient a tango. Festival dorazil do kostela v Prysku a šenovského kina

Sedmý festivalový večer letošního Mezinárodního festivalu Lípa Musica se v pátek 22. září uskutečnil v kostele sv. Petra a Pavla v Prysku. Ten se stal dějištěm výjimečného projektu německého souboru Anima Shirvani, který návštěvníkům představil dialog západní a východní hudby i poezie.

Rondokubistická stavba radiotelegrafní vysílací stanice v Poděbradech.

Týdenní festival Den architektury zavítá také do Nymburka, Poděbrad a Čelákovic

/FOTO, VIDEO/ Přelom léta a podzimu bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival v České republice nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý program pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky a řadu dalších akcí. Na Nymbursku nevyjímaje.

Z prvního street food festivalu Strágo na talíři na Komenského náměstí v Novém Strašecí.

Street food festival Strágo na talíři lákal do centra města davy lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V sobotu se na Komenského náměstí v Novém Strašecí sjeli gastráci z celého světa, neboť zde vypukl 1. ročník street food festivalu Strágo na talíři. Davy lidí, které proudily v dopoledních i odpoledních hodinách do centra města, mohly ochutnat dobroty a speciality od Jamajky po Indonésii od několika desítek prodejců a kuchařů.

Čokofest v Pardubicích

VIDEO: V Ideonu to voní čokoládou. Pardubice přivítaly Čokoládový festival

Od pátku 22. září do neděle 24. září se na Výstavišti Ideon v Pardubicích koná již čtvrtý ročník Čokoládového festivalu. K vidění jsou čokoládové speciality z celého světa. Na akci dorazili nejen milovníci čokolád, cukrovinek, ale i ti, co se chtěli pobavit či přiučit kulinářskému umění. 

Ze druhého ročníku Benefičního street food festivalu v Poříčí nad Sázavou

Street festival v Poříčí nad Sázavou splnil benefiční cíl. Přispět lze stále

Úplně všichni sousedé z ulice Na Rubši se zapojili do organizace druhého ročníku Benefičního street festivalu v Poříčí nad Sázavou. Své pozemky poskytli i ti, co byli mimo domov, a také ti, co ještě nemají ani dostavěno. Záštitu převzal Pavel Pavlík, statutární zástupce a náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví.

Dvaapadesátý ročník divadelního festivalu FEMAD začal v poděbradském Divadle Na Kovárně.

Na Kovárně začal divadelní festival. Zahájila ho absurdní tragikomedie

/FOTOGALERIE/ Dvaapadesátý ročník divadelního festivalu FEMAD začal v poděbradském Divadle Na Kovárně. Jedná se o celostátní přehlídku ochotnických souborů, které zůstaly před branami postupu do hlavního programu celostátních, případně národních přehlídek. Právě těmto souborům je určena tvůrčí konfrontace na festivalu.

Ze druhého ročníku Benefičního street food festivalu v Poříčí nad Sázavou.

Street festival v Poříčí nad Sázavou splnil benefiční cíl. Přispět lze stále

/FOTOGALERIE/ Úplně všichni sousedé z ulice Na Rubši se zapojili do organizace druhého ročníku Benefičního street festivalu v Poříčí nad Sázavou. Své pozemky poskytli i ti, co byli mimo domov, a také ti, co ještě nemají ani dostavěno. Záštitu převzal Pavel Pavlík, statutární zástupce a náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví.

Bohemian Burlesque Festival: Bohemian Cabaret Ostrava v divadle Loutek, 20. září 2023, Ostrava.

VIDEO: Erotická show místo loutek. Do Ostravy dorazily burlesky, podívejte se

/FOTOGALERIE/ Třpytky, kamínky, peříčka a svůdná hudba. Loutkové divadlo v Ostravě se večer 20. září proměnilo v dějiště Bohemian Burlesque Festivalu, který zde startoval poprvé. „Burleska není pro konzervativní diváky, kteří mají problém s nahotou a erotikou,“ vysvětluje producentka Bohemian Burlesque Festivalu  

Tisková konference České obce sokolské (ČOS) k XVII. všesokolskému sletu 2024.

Všesokolského sletu se příští rok zúčastní skoro dvacet tisíc cvičenců

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Všesokolského sletu se v pražském Edenu na začátku července 2024 zúčastní skoro 20.000 cvičenců. Rozpočet akce je podle pořadatelů více než 150 milionů korun, na financování se má podílet mimo jiné Národní sportovní agentura (NSA). Místo konání festivalu a další podrobnosti dnes novinářům představili pořadatelé sletu.

Manželé Ivana a Pavel Prchlíkovi z Chvalkovic

Jezdili na festival pracovně rožnit prasátko, teď vyrazili na všechny komedie

Manželé Ivana a Pavel Prchlíkovi z Chvalkovic jezdili na Festival české komedie do Nového Města nad Metují dlouhé roky. A ani letošní 45. ročník nebyl výjimkou. Přesto byl pro ně mimořádný. Zatímco v minulých letech jezdili před novoměstské Kino 70 jako prodejci občerstvení pro vyhládlé návštěvníky, tak letos nechali své pojízdné „krmítko“ doma a koupili si lístky na všech 11 soutěžních filmů. Premiérově si tak dopřáli všech šest festivalových dní v pozici návštěvníků.