Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Sam Smith

Sam Smith v Česku. Colours of Ostrava hlásí první hvězdy 2024

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava oznámili jména prvních umělců nadcházejícího ročníku, který se uskuteční od 17. do 20. července 2024. Mezi nimi i první velké jméno. Do Ostravy příští rok dorazí držitelé pěti cen Grammy a jednoho Oscara Sam Smith. 

Slavičínské Cantare vystoupilo v Itálii, v rámci festivalu MRF už popáté.

Slavičínské Cantare vystoupilo v Itálii, v rámci festivalu MRF už popáté

Po delší pauze způsobené utlumením cestovního ruchu i kulturního dění se zpěváci ze slavičínského pěveckého sboru Cantare opět zúčastnili festivalu v Itálii. Konal se ve dnech 19. až 22. října v malebném městě Riva del Garda, které leží v severním cípu Gardského jezera a je obklopeno skalnatými vrcholy pohoří Východní Alpy.

Spirituál kvintet.

Hudboslovení nabídne v Přerově Rudyho Linku i známé písně Spirituálu

Pestrá kulturní nabídka v rozumných dávkách. Velcí umělci i začínající hvězdičky. Takový je už tradiční mini festival hudby a slova s názvem Hudboslovení, na jehož jednadvacátý ročník se mohou Přerované v listopadu těšit. Všechny koncerty se uskuteční v přerovském klubu Teplo.

Největší filmový festival zimních sportů v České republice inspiruje návštěvníky k přemýšlení o smyslu cestování

Filmový festival zimních sportů inspiruje k přemýšlení o smyslu cestování

Blíží se další ročník festivalu Snow Film Fest. Od 20. října do 31. prosince se uskuteční již dvanáctý ročník tohoto filmového festivalu, který přinese osm snímků od českých i zahraničních autorů. Stejně jako každý rok se promítání koná ve více než stovce kin, kaváren a kulturních domů po celé České republice a na Slovensku.

Klárka Doležalová s rodiči

Hudba pomáhá se už blíží! Festival podpoří nemocnou Klárku ze Suché Lhoty

Benefiční festival Hudba pomáhá už má vybráno, komu letos věnuje výtěžek koncertů. Tentokrát organizátoři podpoří tříletou Klárku Doležalovou ze Suché Lhoty. Festival pomáhá potřebným už sedmnáct let. Vloni se uskutečnily koncerty pro Elišku Novotnou z Pardubic. Peníze rodina využila na přestavbu garáže na bezbariérový pokoj pro dceru.

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill na jazzovém festivalu v Přerově

Jazzový festival v Přerově skončil, finále patřilo Judith Hill

/VIDEO/ Procítěný soulový zpěv, drsný zvuk kytary, kterou během vteřiny přehodí přes rameno a vymění ledabyle za klávesy, aby v sále rozpoutala taneční smršť funky a jazzu. Americká zpěvačka Judith Hill se stala nepsanou královnou jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově, který v sobotu večer skončil.

Hořice JazzNights

Pozvánka: Hořice JazzNights 2023

Vážení hudební nadšenci, každoroční festival Hořice JazzNights aneb Jazzobití pod horami se blíží a já bych Vás rád seznámil s programem letošního, již 28.ročníku tohoto festivalu.

Americký herec Dean Cain ztvárnil roli Clarka Kenta v seriálu Superman,byl hlavní hvězou na festivalu  Comic-Con Junior na brněnském výstavišti.

Seriálový Superman v Brně. Herec Dean Cain zavítal na festival Comic-Con Junior

/VIDEO/Americký herec Dean Cain, jenž mezi lety 1993 a 1997 ztvárnil roli Clarka Kenta v seriálu Superman, byl jednou z hlavních hvězd festivalu popkultury Comic-Con Junior na brněnském výstavišti. Hrál ve více než dvou stovkách filmů a seriálů, kromě jiných i v kultovním Beverly Hills, 90210. Nejvíce spjat je právě se Supermanem.

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill na jazzovém festivalu v Přerově

VIDEO: Jazzový festival v Přerově skončil, finále patřilo Judith Hill

Procítěný soulový zpěv, drsný zvuk kytary, kterou během vteřiny přehodí přes rameno a vymění ledabyle za klávesy, aby v sále rozpoutala taneční smršť funky a jazzu. Americká zpěvačka Judith Hill se stala nepsanou královnou jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově, který v sobotu večer skončil.

Druhý den jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově.

VIDEO: Vzduchem létaly paličky, Jeff Lorber Trio ocenil i Dave Weckl

Nejprve funk-soulová jazzová smršť skvělé české formace Top Dream Company, která zvedla posluchače ze židlí, potom sólo pro předního českého kontrabasistu Františka Uhlíře a na závěr bonbonek v podobě amerického Jeff Lorber Tria. Takový byl páteční program největšího hudebního svátku v Přerově - Československého jazzového festivalu.

Americké hudební duo Larkin Poe tvoří sestry Rebecca a Megan Lovellovy

Rády si pohráváme s očekáváním druhým, říká sesterské bluesové duo Larkin Poe

Sestry Lovellovy jsou jednou z největších hudebních senzací současnosti. Jejich bluesrockové duo s názvem Larkin Poe sklízí ovace na mnoha světových pódiích – počínaje rodnou Georgií na severovýchodě USA. Už dvakrát vystupovaly na obřím festivalu Glastonbury. Byly nominovány na cenu Grammy, objevily se na albech Stevena Tylera, Billyho Gibbonse i Elvise Costella. V úterý 31. října to Rebecca (kytara, zpěv) a Megan (lapsteel, dobro, zpěv) rozjedou na koncertě v pražském Foru Karlín.

Ilustrační foto. Výstava modelů z kostek LEGO®.

Tipy na víkend. Na Karvinsku hokej, rock, fotbal i LEGO

Jak si užít nastávající víkend? Na Karvinsku můžete navštívit výstavu LEGO kostek, zajít na hokej či fotbal, nebo se pobavit v Hard Cafe na tvrdě rockovém festivalu. Mnoho se toho děje i jinde v kraji, více v Tipech Deníku.

Dvoudenní Comic-Con Junior v Brně nabídne pestrý program. Foto z minulých ročníků.

Víkend v Brně a okolí. Na výstaviště zavítá Superman, Bohunice ovládnou dýně

Superman, hvězda Star Trecku nebo pohádkový král se potkají s fanoušky na brněnském výstavišti v rámci festivalu Comic-Con Junior. Dýňobraní v Bohunicích nabídne tvořivé odpoledne plné dlabání dýní i zábavných úkolů pro děti. Pavel Tomeš, známý z Comedy clubu a Na stojáka, zase rozveselí publikum svou stand-up comedy show v Semilassu v Brně.

Ilustrační foto

Víkend na Znojemsku: Tmavý večer rozzáří světla, milovníky vína čeká festival

Vrbovec na Znojemsku se chystá oslavit podzim světelným průvodem, při kterém stovky svíček a vydlabaných dýní rozzáří obec a přinesou magickou atmosféru. Souběžně se koná Dýňová stezka v obci Dyjákovice. Pro děti i dospělé zde budou připravené trasy s úkoly a tvořivé dílničky. Lákadlem pro milovníky vína je zase 32. Festival otevřených sklepů na Znojemsku, kde se návštěvníci mohou těšit na degustace mladých vín od velkých, středních i malých vinařů.

Hardwicke Circus.

Mandava Jazz přiváží oblíbenou kapelu Paula McCartneyho

Když se za nějakou skupinu postaví Sir Paul McCartney, je to výjimečné a znamená to hodně. Minimálně pak záruku kvality a jedinečnosti. Řeč je o mladé britské klubové kapele Hardwicke Circus. Aby nevznikl dojem, že slavný Beatle se vyslovil jen formálně – když se dával dohromady program letošního Glastonbury, vložil se do věci a vyžádal si zařazení koncertu Hardwicke Circus. Pochopitelně mu bylo vyhověno.

Duo Manera vystoupí v rámci festivalu Podblanické tóny v neděli 22. října 2023 v kostele sv. Havla v Poříčí nad Sázavou.

Festival Podblanické tóny uvede v říjnu a listopadu pět koncertů klasické hudby

/VIDEO/ Na přání obyvatel Podblanicka vznikl festival Podblanické tóny, který navazuje na mnohaletou tradici Podblanického podzimu. Spolupráce agentury ArtMusis a Opera studio Praha umožňuje propojení myšlenky podpory mladých umělců s profesionálními umělci. Tato idea společně s hledáním cest mezi českou a zahraniční hudbou provádí diváka celým festivalem.

Webrovkafest na Klučance 2023

Webrovkafest na Klučance 2023

Blíží se dvacátý druhý ročník charitativního festivalu, jehož cílem je podpora dětí z dětských domovů. Webrovkafest na Klučance se uskuteční v sobotu 18. listopadu 2023 od 14:30 hodin v objektu Klučanky v Dědově u Teplic nad Metují.

Olomouc Design Days nabídne i komentované prohlídky nevšedních interiérů olomouckého hotelu Nezvalova Archa.

Nový festival designu v Olomouci. Našlapaný program láká i na Ivana Theimera

Výstavy, přednášky, beseda s Ivanem Theimerem, zajímavé vycházky městem v doprovodu průvodce nebo promítání a workshopy. Program nového festivalu s názvem Olomouc Design Days je nabitý a v listopadu rozhodně bude z čeho vybírat. Na přípravách festivalu spolupracuje město Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje.

Signál festival pokračoval v sobotu večer.

Signal festival pokračoval v Karlíně a na Mariánském a Staroměstském náměstí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Videomappingy nejen v centru metropole pokračoval letošní festival Signál také v sobotu 14. října. Pořadatelé připravili dvě trasy, jednu v centru Prahy a druhou v Karlíně a Holešovicích. Návštěvníci zhlédli instalace využívající kromě světla také zvuk, 3D scanning a nejnovější digitální technologie.

Eliška Podešvová maluje na festivalu KOMA

KOMA podpoří Ratolest. Umělci malují v bývalé brněnské věznici. Podívejte se

/VIDEO/Brněnská tatérka Eliška Podešvová se i letos zúčastnila benefičního malování na Mezinárodním komiksovém festivalu KOMA. Výtvarníci budou malovat obrazy pod širým nebem na dvoře brněnské Káznice, bývalého vězení z dob Marie Terezie. Po konci festivalu se bude konat dražba obrazů, výtěžkem organizátoři podpoří spolek Ratolest Brno.