Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Street Food Festival v Neratovicích.

Kam o víkendu: na Mělnicku k táboráku, na retro disco nebo gastro festival

/FOTO, VIDEO/ Poslední dubnový víkend nabídne na Mělnicku i u sousedů ve středních Čechách řadu akcí. Můžete se vozit na ponících i v parním vlaku, bavit se na koncertech gotického rocku, popu a funky nebo jižanského rocku, vyběhnout na rozhlednu nebo fandit koním při lesním závodu. 

Na nebi v Plasích se při Dni ve vzduchu opět objeví i stíhačky Jas 39 Gripen vzdušných sil armády ČR.

Tipy na víkend: Den ve vzduchu, půlmaraton, Treffpunkt a festival vína

Řadu hojně navštěvovaných akcí nabízí víkendový program na Plzeňsku. Koná se Den ve vzduchu v Plasích, poběží se Půlmaraton Plzeňského kraje, na dobré plzeňské i bavorské pivo bude možná zajít do Depa na Treffpunkt, milovníci vína zamíří do centra Plzně na jarní vinařský festival a ti, co se rádi zakousnou do burgeru nejspíš nevynechají třídenní Burger Street Festival v Prazdroji. Až do neděle pak potrvají Dny dobrovolnictví.

Prodaná nevěsta.

Netradiční místa, kurz pěvců, Kroj Pride. Divadlo se chystá na EHMK 2028

Jihočeské divadlo připravilo v rámci projektu České Budějovice Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028) již na tento rok několik divadelních představení pod širým nebem nebo na neobvyklých scénách v rámci festivalu Jižní Svéráz a do budoucna má s tímto žánrem další plány. Festival Jižní Svéráz, na němž se podílí kromě Jihočeského divadla také Divadlo Continuo nebo REZI.DANCE Komařice, je podle ředitelky Jihočeského divadla Martiny Schlegelové jednou z hlavních linek EHMK 2028 pro tento rok.

Ladná Čeladná, ilustrační foto.

Ladná Čeladná láká nejen na Monkey Business, ale i na Jankulovského s Barošem

Oblíbený (nejen) rodinný festival Ladná Čeladná se letos bude konat ve dnech 2. a 3. srpna. Pořadatelé pro návštěvníky opět chystají atraktivní program, již nyní lákají na zvučná jména vystupujících jako jsou Monkey Business, Tata Bojs, Lenny, Michal Prokop s Framus Five a další oblíbené české kapely či interpreti. 

Ilustrační foto.

Tři místa v Poodří ožijí folklorem, rozbíhá se Festival Františka Lýska

Co se účasti týká, spíše komornějším výletem pod názvem Pochod krajem Jistebnických zpěváčků se rozebíhal předposlední dubnový víkend letošní Festival Poodří Františka Lýska. Následovat bude, jak pořadatelé informovali, program v Jistebníku, Staré Vsi nad Ondřejnicí i Proskovicích od pátku 26. do soboty 1. června.

Festival připomene hodnoty Evropské unie.

Kam o víkendu? Na Evropský festival na hranicích tří zemí

Zpestřete si svůj volný čas zajímavým programem pro děti i dospělé a dorazte oslavit Den Evropy na Trojmezí. V sobotu 27. dubna se v bodě, kde se setkávají hranice tří zemí, uskuteční Evropský festival připomínající hodnoty Evropské unie.

Swap Teplice.

Na Výměnný festival, swap, v neděli v Teplicích přinesli lidé 2,5 tuny věcí

V neděli 21. dubna se v teplické sokolovně konal Výměnný festival, který přinesl do města Teplice závan udržitelnosti a společného sdílení. Tato událost byla organizována za účelem podpoření myšlenky recyklace a obnovení věcí, které již nejsou potřebné pro jednoho, ale mohou být prospěšné pro druhého.

Country festival Starý dobrý western, Bystřička u Vsetína, srpen 2023

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Valašsku

Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by letos rozhodně neměli uniknout milovníkům muziky na Valašsku. Těšit se můžou na metalový nářez ve Staré Vsi, pohodu v Krnově a dračí lodě na Slezské Hartě.

Dny města Kladna.

Letní festivalová sezona nabídne jubilejní Valník i nadupané Dny města Kladna

Letní festivalová sezona se nezadržitelně blíží i na Kladensku a milovníci hudebních akcí už teď nakupují vstupenky v předprodejích. Některá hudební setkání pod širým nebem jsou i zdarma, jinde je vstupné dobrovolné s přispěním na dobrou věc. Stačí si vybrat. Podle toho kdo na co sází, ať je to rock, popík, metal, folk, country nebo třeba dechovka.

Vůbec první ročník festivalu Grow Fest hostila o víkendu jihomoravská metropole.

VIDEO: Konopí, kam se podíváš. Na Growfestu v Brně nabízeli i vzrostlé rostliny

Specifická vůně konopí se v sobotu dopoledne line brněnskou Novou Zbrojovkou. Stovky lidí si na místě vychutnávají vůbec první ročník festivalu konopí s názvem Growfest. Menší stromky s kultovně známými listy konopí, sušená verze nebo například kratom, na své si v brněnských Židenicích přijde opravdu každý.

Ztracená ulice v historickém centru Olomouce bude hostit první ročník akce s názvem ZTRACENÁ FEST! Její pořadatel Jaroslav Krátký

Ztracená poprvé ožije gastrofestem s muzikou! Co nabídne

Prvním ročníkem akce s názvem ZTRACENÁ FEST! ožije ve středu 1. května Ztracená ulice v centru města. Návštěvníci se mohou těšit na speciality místních gastropodniků, nápoje od lokálních prodejců a vystoupení olomouckých hudebníků.

Zahájení 77. plavební sezony na Brněnské přehradě

Tipy na víkend na Brně a okolí. Start plavební sezony i festival konopí

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Na Brněnské přehradě odstartuje 78. plavební sezona. Obchodn centrum Olympia si zase připomene Světový den zdraví a v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se zase koná den země. Zájemce možná také naláká festival konopí - Growfest.

Academia Film Olomouc 2024

V Olomouci vypukne AFO, letos na nových místech. Co nabízí

Festival AFO se uskuteční od 23. do 28. dubna. Letošní téma filmového festivalu populárně-vědeckých filmů provede návštěvníky fyzickou i virtuální pamětí. Olomouc se tak ocitne ve víru filmů, workshopů nebo třeba živých koncertů.

Duhový pochod v ulicích Brna

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.

Duhový pochod v ulicích Brna.

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

/VIDEO/ Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.

Přehrady Fest na Seči mají velmi lákavý program.

Výběr Deníku: TOP letní festivaly na Chrudimsku. Na který zavítáte?

K nadcházejícím měsícům patří slunce, dobrá nálada a festivaly. Deník přináší přehled těch největších letních akcí na Chrudimsku. Například na Seči se v srpnu opět rozběhne PŘEHRADY FEST a tentokrát diváky potěší Divokej Bill, stálice festivalu Jelen a dále kapely UDG, Poletíme? nebo Pokáče a Sofiana Medjmedje.

Festival FM CITY FEST v areálu textilky Slezan, 24. června 2023, Frýdek-Místek.

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Frýdecko-Místecku

Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by neměli milovníkům muziky na Frýdecko-Místecku uniknout. Těšit se můžou na jeden z největších tuzemských hudebních festivalů ve Frýdku-Místku, roztančenou atmosféru na Čeladné a také na originální dramaturgii frýdeckých umělců a patriotů.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 19. července 2023, Ostrava.

Top 4 festivaly v Ostravě se blíží. Lákají na světové hvězdy, filmy i design

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S blížícím se létem už začíná klepat na dveře festivalová sezona. Redaktoři Deníku vybrali čtyři festivaly, které mohou milovníci hudby a kultury během nadcházejících měsíců navštívit. Letní akce nabídnou hvězdy světového formátu, filmové premiéry, gastronomické zážitky a pestrý program.

Třídenní Svatovavřinecké hody v Přerově začaly v pátek odpoledne koncerty na náměstí T. G. Masaryka. K největším tahákům programu patřilo vystoupení vizovické skupiny Fleret, která na pódiu oslavila své čtyřicátiny staršími a téměř zapomenutými skladbami,

Petice proti festivalu vzbudila rozruch. Změna místa se zatím neplánuje

Petiční archy s podpisy více než jedenácti set lidí, kteří požadují změnu místa konání obřího festivalu Velká Morava fest, předali na pondělním jednání zastupitelstva organizátoři protestu vedení radnice. Pod petici se podepsalo na 1121 lidí, další ji podpořili on-line. Zatímco stěžovatelé chtějí chránit „rodinné stříbro“ Přerova, radní jsou přesvědčeni o tom, že festival pro klidnou lokalitu v sousedství Národní přírodní rezervace Žebračka a lagun nepředstavuje hrozbu. Akce se má uskutečnit 13. července a vystoupí na ní třeba Ewa Farna, kapela No Name nebo Michal Hrůza.

ZubrFest 2023, davy lidí pobavil Trautenberk

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly v regionu. Kde a za kolik

Areál pivovaru Zubr, zámecká zahrada v Dřevohosticích a letos vůbec poprvé také přerovský park Michalov. Z těchto míst bude během letošní nabité letní sezony dunět muzika nejrůznějších stylů a žánrů. Posluchači se mají rozhodně na co těšit.