Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Aleš Brichta bude hlavní hvězdou festivalu Roc na Plumlově 2024

Nová adresa i energie, stejná vášeň pro hudbu. Rock na Plumlově mění scénu

Nářez. Jízda, smršt. Prostě letní rockový festival jak má být. Rock na Plumlově 2024 už zná svůj přesný termín, konkrétně si ve vašem diáři zakřížkujte 8. června 2024. Svátek bude mít zrovna Medard. Snad se tedy nenaplní nejznámější pranostika vážící se k tomuto dni „Medardova kápě - čtyřicet dnů kape“ a naopak legendární festival se odehraje zalitý sluncem. Tak neváhejte a zajistěte si vstupenky v předprodeji za příznivé ceny. Právě nyní na jejich koupi probíhá „valentýnská“ akce.

Od pátku do neděle se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostila oblíbený Čokoládový festival

Čokoládové pivo, bonbóny i svatební kytice. Milovníci sladkého mlsali v Plzni

Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu.

Od pátku do neděle se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostila oblíbený Čokoládový festival

Stovky lidí mlsaly v Plzni čokoládu. Konal se tu Čokoládový festival

Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.

Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Na festivalu Hrady CZ zahraje Lucie, naposledy tam s nimi zazpívá David Koller

Festival Hrady CZ, který opět zamíří v rámci zastávek také do Švihova, postupně zveřejňuje kapely, které tam zahrají. A rozhodně se bude na co těšit. Repertoár bude rozmanitý. Navíc tam návštěvníci zažijí i jednu derniéru – naposledy totiž na Hradech zazpívá s kapelou Lucie David Koller.

Příbramský region v jarních měsících již po pětapadesáté ožije v doprovodu Antonína Dvořáka klasickou hudbou.

Příbramsko již po pětapadesáté ožije hudbou v doprovodu Antonína Dvořáka

O velkolepé zahájení festivalu se ve čtvrtek 25. dubna postará jedinečný orchestr Česká Simfonietta pod vedením Radka Baboráka, tentokrát v roli dirigenta. V Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami přednese věty z cyklu Bedřicha Smetany Má vlast spolu s díly Antonína Dvořáka, Josefa Suka či Oskara Nedbala.

Zastupitelstvo města Ostravy.

Chtějí konec Coloursů a B4L? Zastupitelé v Ostravě dlouho debatovali o hluku

Jedním z ústředních témat středečního zasedání zastupitelstva v Ostravě se stalo schvalování vyhlášky o nočním klidu, která každoročně připouští řadu výjimek pro kulturní akce. Opozice diskusi živila přes hodinu. K jakému závěru nakonec zastupitelé došli a proč podle některých hudební akce do Dolních Vítkovic nepatří?

Ilustrační foto

Petice proti obřímu festivalu v parku. Velká Morava fest budí emoce

Premiéra hudebního festivalu Velká Morava fest, na kterém mají 13. července v Přerově vystoupit například Ewa Farna, zpěvák Michal Hrůza nebo kapela No Name, budí emoce. Iniciátoři petice, která v těchto dnech koluje po městě, požadují změnu místa konání - festival se má totiž uskutečnit ve vyhlášeném přerovském parku Michalov.

Miloslav Dohnal, Pomáháme městu - ODS a nezávislé osobnosti

Miloslav Dohnal: Festival v Michalově oživí kulturu v Přerově

/ANKETA/ Přerovem v těchto dnech koluje petice, která usiluje o to, aby se nultý ročník letního festivalu Velká Morava fest nekonal v parku Michalov. Obavy petentů, kteří nechtějí, aby chloubu města během festivalu poničili vandalové, radní vyvracejí. Podle náměstka primátora Miloslava Dohnala (Pomáháme městu - ODS) je festival organizačně zajištěn tak, aby k devastaci městského majetku nemohlo dojít.

Na hudební festival Velká Morava fest v Přerově přijede koncertovat i česká slavice roku 2023 Ewa Farna.

Přerované brojí peticí proti obřímu festivalu v parku Michalov. Hlasujte

/ANKETA/ Obří hudební festival Velká Morava fest, na kterém mají 13. července v Přerově vystoupit například vítězka ankety Český slavík Ewa Farna, zpěvák Michal Hrůza nebo kapela No Name, budí emoce. Iniciátoři petice, která v těchto dnech koluje po městě, požadují změnu místa konání - festival se má totiž uskutečnit ve vyhlášeném přerovském parku Michalov.

Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 22. července 2023, Ostrava.

Colours 2024 s Lenny Kravitzem, teď je poslední šance na levnější vstupenky

Už jen posledních pár dní je k dostání limitovaná edice vstupenek na Colours of Ostrava 2024 za aktuálně nejnižší možnou cenu. Návštěvníci 21. ročníku, který se letos koná 17. až 20. července, zažijí koncerty takových hvězd, jako jsou Lenny Kravitz, Sam Smith, Queens of the Stone Age, James Blake či Khruangbin.

Křižíkova elektrárna u řeky Lužnice v Táboře se brzy dočká rekonstrukce, dosud se tam konaly jen jednorázové akce.

Z Křižíkovy elektrárny bude kreativní centrum. Ožije už během cyklokrosu

Muzeum historie elektřiny, elektrické dráhy, interaktivní a hravé prvky i kavárna s venkovním posezením a pěkným okolím, které by lákaly nejen školní exkurze ale i místní a turisty. Tak si představují budoucí podobu Křižíkovy elektrárny v Táboře architektky z Kanceláře architekta města (KAM).

Fifty. Soutěžní představení Dejvického divadla bylo v Pardubicích vyprodané za dvě minuty.

V Pardubicích začíná festival smíchu. Na Trojana bylo vyprodáno za dvě minuty

Soutěžní přehlídka nejlepších divadelních komedií začíná v pondělí 22. ledna ve Východočeském divadle Pardubice (VČD). Diváci mohou během Grand festivalu smíchu navštívit sedm nejlepších komedií, které vybrala dramaturgyně Jana Uherová. Akce se tak vrací do svého tradičního termínu na přelomu ledna a února. Loni se kvůli obavám z toho, aby ho nenarušila covidová pandemie jako v předchozích letech, konal festival až v dubnu.

Marie Copps, Caniff.

Přihlaste své krátké filmy o módě do uznávaného kanadského festivalu

Členka výběrové komise Kanadského mezinárodního festivalu krátkých módních filmů (CANIFF), Marie Copps, vyzývá české filmaře, aby využili této jedinečné příležitosti a přihlásili své tvůrčí práce do tohoto festivalu. Věříme, že česká filmová tvorba má mnoho co nabídnout na globální scéně, a těšíme se na vaše příspěvky.

Do 23. ledna se v plzeňském DEPO2015 bude konat festival zábavy pro nejmenší děti KUK.

Tipy na víkend: Nejmenší zabaví festival KUK, pro velké se chystají plesy

Naplno se rozjela plesová sezona, v kraji se tak chystá řada bálů, ať už je pořádají město, městys či zájmové spolky. Pro nejmenší pokračuje dál festival KUK v plzeňském Depu, turisté mohou vyrazit na Kašperk či zámek Zbiroh, pro chovatele je připravena výstava v Želčanech a v bazénu v Rokycanech budou o nejlepší snímek pod hladinou soutěžit fotografové. V plzeňské Šeříkovce oslaví 20 let kapela Abba Stars, svoji novinku představí v Divadle Pod lampou metalový Llyr, rockery možná naláká Hromfest v Hromnici a ve Stříbře zazpívá Jan Bendig.

Ilustrační foto

Jičín hodlá zajistit dlouhodobé fungování pohádkového festivalu

Město Jičín je nyní držitelem všech práv a licencí k festivalu Jičín – město pohádky. Zajistí pořádání letošního ročníku. Zároveň hledá nejlepší, dlouhodobě udržitelnou právní formu jeho fungování a organizování. Doposud festival fungoval na základě nadačního fondu, který ovšem na podzim 2023 odevzdal veškerá práva a licence právě městu.

Ilustrační foto

Hudební taháky na Olomoucku: Nohavica, Nazareth i rap. Přehled pecek roku 2024

Rok 2024 přinese na Olomoucku velké hudební zážitky. Na podiích to rozjedou hvězdné rockové mašiny včetně Lucie a Kabátu, v Olomouci zahraje i Jaromír Nohavica, ve Šternberku světová legenda Nazareth a olomouckou novinkou je festival s hvězdami rap/pop scény. Nechybí ani našlapaná metalová párty s Dymytry či Traktorem nebo retrofest s Luneticem.

Koláž, Mirai Navrátil a Gevorg Avetisjan.

Marlenka poskytla areál pro FM City Fest. Koncert kapely Mirai nedostane. Proč?

Marlenka se stěhuje. Také FM City Fest se stěhuje. Obojí na jedno místo. Hudební festival dříve a dočasně, výrobce medových dortů později a natrvalo. Majitel Marlenky Gevorg Avetisjan proto poskytl svůj nově vydražený areál zakladateli festivalu a frontmanovi známé kapely Mirai Navrátilovi, aby v něm dva roky akci pořádal. Chtěl za to jediné – zahrát při „otevíračce“ nového sídla své firmy. Nepochodil. Jaké jsou podle obou stran důvody?

Ilustrační foto

Hudební taháky na Olomoucku: Nohavica, Nazareth i rap. Přehled pecek roku 2024

Rok 2024 přinese na Olomoucku velké hudební zážitky. Na podiích to rozjedou hvězdné rockové mašiny včetně Lucie a Kabátu, v Olomouci zahraje i Jaromír Nohavica, ve Šternberku světová legenda Nazareth a olomouckou novinkou je festival s hvězdami rap/pop scény. Nechybí ani našlapaná metalová párty s Dymytry či Traktorem nebo retrofest s Luneticem.

Festival vína  festivalu Bottled Alive v Táboře.

Bottled Alive 2024: Do Tábora se na vinařskou akci sjede 90 vinařů

Sedmého ročníku vinného festivalu Bottled Alive se zúčastní rekordní počet 90 vinařů z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Německa, Slovinska, Maďarska, Itálie, Francie a Portugalska. Hlavní ochutnávka se uskuteční v sobotu 20. ledna 2024 v prostorách spolkového domu Střelnice v Táboře od 11 do 18 hodin. Za příspěvek děkujeme organizátorovi akce.

Skutečský festival se blíží

Skutečský festival 2024 se blíží

Už jen 2,5 měsíce zbývá do zahájení 19. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Vstupenky jsou v prodeji a sedm různých koncertních prostor, (vedle Skutče festival hostuje také v Chrasti, Luži, Proseči a na Rychmburku v Předhradí) se pomalu zaplňuje.

V dobách největší slávy v minulém století působilo ve městě na třicet školních a spolkových divadel. Nejvýznamnějším se stalo loutkové divadlo Vladimíra Matouška Radost.

Břeclav uctívali jako mekku loutkového divadla. Dočká se expozice i festivalu

/FOTOGALERIE/ Publikum bavili v Praze i rakouské Vídni, kde v dobách největší slávy pravidelně hostovali. Ještě v minulém století ve městě působilo na třicet školních a spolkových divadel. Až nyní, po více jak sto letech, se úspěšní břeclavští loutkáři dočkají vlastní expozice v místním kině. V plánu je i víkendový podzimní loutkářský festival.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.