Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Hlavní hvězdou Metalfestu v roce 2024 budou američtí Five Finger Death Punch.

Metalfest oznámil hlavní hvězdu. Budou jimi Five Finger Death Punch

Pomalu, ale jistě se zaplňuje seznam kapel, na které se mohou těšit příznivci metalu na plzeňském Metalfestu v příštím roce, který opět bude prvním velkým festivalem příští sezony. Organizátoři už oznámili i jeho hlavní hvězdu, budou jí američtí Five Finger Death Punch.

Webrovkafest na Klučance 2023

Webrovkafest na Klučance 2023

Blíží se dvacátý druhý ročník charitativního festivalu, jehož cílem je podpora dětí z dětských domovů. Webrovkafest na Klučance se uskuteční v sobotu 18. listopadu 2023 od 14:30 hodin v objektu Klučanky v Dědově u Teplic nad Metují.

Tipy na prodloužený víkend na Brněnsku. Na Zelňáku začne advent, bude i ČokoFest

Tipy na prodloužený víkend na Brněnsku. Na Zelňáku začne advent, bude i ČokoFest

Prodloužený víkend je před námi a s ním i další tipy na akce v Brně a okolí. Na Zelném trhu odstartují v pátek adventní trhy. Milovníky čokolády zase potěší informace o Čokoládovém festivalu, který po dobu tří dnů obsadí výstaviště. Pořádné peklo na zemi udělají krampusáci. Nebude chybět ohnivá show a pořádný řachot.

Rockeři Queens of the Stone Age budou patřit k dalším magnetům Colours of Ostrava 2024.

Kalifornští rockeři Queens of the Stone Age rozburácí Colours of Ostrava

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pořadatelé multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava představili další část programu pro příští ročník. Britské umělce Sam Smith doplní americká rocková legenda Queens of the Stone Age. Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 17. do 20. července 2024.

Ikona newyorské avantgardy Laurie Andersonová patří k hvězdám podzimního programu Divadla Archa

Laurie Andersonová: Tenhle svět nedává smysl, ale to je ok

Jedna z nejvýznamnějších představitelek americké hudební avantgardy zavítá 21. listopadu do Divadla Archa. V rámci festivalu Respect pořádaného agenturou Rachot představí Laurie Andersonová v Praze projekt Let X=X, v němž je jí partnerem newyorská skupina Sexmob.

Městská knihovna Mělník pořádá autorské čtení a besedu s Martinou Kastnerovou a Alenou Křičkovou.

V mělnické knihovně přečtou své básně Martina Kastnerová a Alena Křičková

/POZVÁNKA/ Zátiší v proutěných křeslech, tak je jmenuje autorské čtení a beseda s Martinou Kastnerovou a Alenou Křičkovou se uskuteční v úterý 14. listopadu od 17 hodin v Městské knihovně Mělník. Vstup je zdarma. Akce se koná v rámci festivalu Den poezie. Kromě básní nebudou chybět ani sušenky, káva a čaj.

Na místě bývalé synagogy v Trutnově byly v neděli 12. listopadu 2023 představeny Kameny zmizelých připomínající trutnovské oběti holocaustu.

Kameny zmizelých připomínají obyvatele Trutnova zavražděné při holocaustu

Šest nových Kamenů zmizelých připomínajících oběti holocaustu, kteří byli obyvateli Trutnova a zahynuli v koncentračních táborech během druhé světové války, bylo představeno symbolicky na místě vypálené trutnovské synagogy při nedělní tryzně v rámci 20. ročníku festivalu česko-německé židovské kultury Devět bran.

Zpěvák skupiny G. Love & Special Sauce si našel vlastní styl.

G. Love & Special Sauce: Koukáme, že se z naší hudby stává klasika

Ti, kteří neodolatelný žánrový koktejl americké skupiny G. Love & Special Sauce užívají pro své duševní zdraví bezmála tři desetiletí, vědí, že jde o kultovní bandu se zástupy oddaných stoupenců. Kdo nevěří, ať běží do Šumperka na festival Blues Alive. Ostřílené trio zde vystoupí v pátek 17. listopadu. A bude to jízda jako za starých časů.

Leoš Kyša alias František Kotleta, Ostrava, 4. 11. 2023

Sametová revoluce bez odsunu Němců? Román z regionu je nový knižní hit

/ROZHOVOR/ Sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců? Nad touto otázkou se ve svém románu Sudentenland zamyslel spisovatel Leoš Kyša, známý především pod pseudonymem František Kotleta. A stvořil tak rodící se bestseller. V rozhovoru pro Deník bruntálský rodák popsal nejen to, co jej vedlo ke spojení historie s fikcí.

Vrcholem dne bude premiéra domácího souboru, známá hra Naši furianti - klasika českého realismu z prostředí vesnických typických představitelů a šarvátek.

Novoměstský DiFestival pro Emmu nabídne nejen divadlo, ale i víno a punč

Svatomartinské víno je první víno ročníku, které můžeme poprvé ochutnat 11. 11. v 11 hod a 11 minut. Punč zase neodmyslitelně patří ke hře Naši furianti, jejíž premiéru připravují novoměstští divadelníci také na 11. listopadu. Obojí mohou ochutnat návštěvníci charitativního DiFestivalu pro Emmu, který se uskuteční v sobotu v místním kině.

Orchestr Harmonie 1872 vystoupil v kolínském Městském divadle.

Muzikanti z Harmonie 1872 beznadějně vyprodali divadlo, lákala nejen muzika

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V letošním roce je to už dvacet let, kdy z tehdejší kolínské Městské hudby Františka Kmocha odešla většina muzikantů a založila si svůj vlastní orchestr. Ten po mnoha peripetiích dostal jméno Harmonie 1872 a nakonec zapadl do kolínského hudebního světa. Pravidelně se zúčastňuje festivalu Kmochův Kolín a organizuje další koncerty. Jedním z těch pravidelných je Svatomartinský, který se uskutečnil ve středu v kolínském Městském divadle. 

Nová ambasadorka Olympijského festivalu u jezera Most dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková.

Sport, kemp, ambasadoři, hrdinové. Takový bude Olympijský festival u jezera Most

Už teď se můžete těšit na léto 2024! Přes padesát sportů, největší fanzóna i vítání českých reprezentantů. Olympijský festival u jezera Most, který bude probíhat ve stejném termínu jako hry v Paříži, slibuje od 26. července do 11. srpna 2024 parádní zábavu. Co všechno pro vás bude přichystáno? 

Czech Music Festival v Belgii

Pardubické kapely míří do Belgie, v Bruselu odehrají speciální koncert

Výprava šesti kapel z Pardubic a okolí míří do Bruselu. Už 18. listopadu jim v rámci speciálního minifestivalu bude patřit klub Au Bassin. Hudebníci se vydají společným, plně obsazeným tourbusem v počtu 55 osob. Událost se koná pod záštitou vícehejtmana Pardubického kraje Romana Línka

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Druhý listopadový víkend nabídne Brněnsko kromě tradičních oslav sv. Martina mnoho dalších akcí. Rodiny s dětmi i zapálení tvořitelé mohou zavítat do vědeckého parku Vida. Tam si užijí festival kutilství. V Labyrintu se zase chystá výroba a následné uspávání broučků. Kostel Jana Amose Komenského láká na koncert ke Dni válečných veteránů.

Slavnostní otevření Theatronu ve Valdštejnské lodžii

VIDEO: Nová éra Lodžie začala požárním poplachem. Stačilo ale otevřít okna

Divadelní sál Theatron je sice už pár měsíců hotový, slavnostní otevření pro veřejnost si ale Valdštejnské imaginárium šetřilo až na listopad. Spolu se zahájením 10. jičínského ročníku festivalu současného divadla Malá inventura odstartovalo novou éru Valdštejnské lodžie fantaskním představením pro širokou veřejnost. A rovnou otestovalo i bezpečnostní opatření nového sálu v barokní kulturní památce. Divadelní kouř totiž spustil požární poplach.

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Berounsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Berounsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Kladensku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Ze Svatomartinského podvečera v Mělníce 12. listopadu 2021.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Mělnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Mělnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Příbramsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Příbramsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Lampionový průvod. Ilustrační snímek.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Rakovnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Benešovsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Benešovsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Kolínsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Kolínsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Nymbursku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Nymbursku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Keanu Reeves

Hvězda Matrixu Keanu Reeves přijede na Rock for People

Filmoví fanoušci z něj šílí. Teď si hvězdu filmů Matrix užijí i na hudebním pódiu. Herec Keanu Reeves se v červnu chystá na festival Rock for People, kde to rozbalí s kapelou Dogstar. Pořadatelé akce to ohlásili ve středu.

Několik divadelních souborů předvede na divadelním festivalu v Hluboké nad Vltavou hlavně komedie.

Napoleon a svazek mrkve na ochotnickém festivalu v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.

Festival Votvírák 2023 v pátek 16. června.

Votvírák jde s dobou. Jako první v Česku nabídne pět tisíc míst k sezení

Jeden z největších a nejstarších hudebních festivalů v Česku se mění. Jako první český festival nabídne Votvírák v rámci areálu na bývalém letišti Boží dar v Milovicích příští rok v červnu pět tisíc míst k sezení. Zároveň pořadatelé představují další část hvězdného programu. A rozhodně je na co se těšit.

Festival Votvírák 2023 v pátek 16. června.

Votvírák jde s dobou. Jako první v Česku v létě nabídne pět tisíc míst k sezení

/FOTO, VIDEO/ Jeden z největších a nejstarších hudebních festivalů v Česku se mění. Jako první český festival nabídne Votvírák v rámci areálu na bývalém letišti Boží dar v Milovicích příští rok v červnu pět tisíc míst k sezení. Zároveň pořadatelé představují další část hvězdného programu. A rozhodně je na co se těšit.

Viktorka Rys popovídá v sobotu 11. listopadu o Arménii.

Prachcest vytáhne na vrcholky hor i na pláže Karibiku

Cestovatelé a milovníci cestování si o tomto víkendu přijdou na své v Prachaticích. Vášnivý světoběžník, ochránce slonů a přírody vůbec a také cyklista, který na kole projel hned několik kontinentů, Tadeáš Šíma totiž chystá Prachcest, dvoudenní festival o cestování.

Den, kdy chce každá nevěsta zářit. Brno okouzlil Svatební festival

Den, kdy chce každá nevěsta zářit. Brno okouzlil Svatební festival

Třetího a čtvrtého listopadu proběhl v jedinečných prostorách brněnského hotelu Passage další ročník exkluzivního Svatebního festivalu. Na místě toho bylo spoustu. Návštěvníci mohli obdivovat překrásné svatební šaty na módních přehlídkách, svatební dekorace, sladké bary, svatební dorty, květinové výzdoby a spoustu dalšího. 

Festival knižních závisláků, Ostrava, 4. 11. 2023

VIDEO: Na festival do Ostravy se sjeli závisláci z celé republiky. Kvůli knihám

Nejen tradiční knižní festival, který se koná na Černé louce, ale nově také Festival knižních závisláků. Ostrava získala novou akci, jejíž první ročník v moravskoslezské metropoli uspořádala síť knihkupectví Knihy Dobrovský. Nechyběla řada autorů včetně Leoše Kyši alias Františka Kotlety, jehož nový román se brzy může stát bestsellerem.

Park Michalov v Přerově

Festival pro osm tisíc lidí v parku Michalov? Opozici místo konání vadí

Zvládne vyhlášený přerovský park Michalov, který je chloubou města a kulturní památkou, nápor fanoušků Ewy Farné a skupiny No Name? Nehrozí po skončení festivalu Velká Morava fest, který se uskuteční v červenci 2024, kalamita kelímků, odpadků, vytrhané květiny a pošlapané záhonky?

Festival Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl odtajnila příští program. Oslaví 200 let narození skladatele

/PROGRAM FESTIVALU/ Všechny opery Bedřicha Smetany zazní příští rok na festivalu Smetanova Litomyšl. Pořadatelé odtajnili část programu 66. ročníku největšího mimopražského festivalu klasické hudby v České republice. Festival připomene 200 let od narození tohoto slavného hudebního skladatele. V prodeji jsou už operní sady lístků nebo vstupenky na galakoncert britsko-italského tenoristy Freddie De Tommasa, který je považován za následovníka Luciana Pavarottiho.

Miroslav Hanuš

Krimifest v Březové navštíví herec Miroslav Hanuš alias major Korejs

Letošní Krimifest Březová - festival kriminálních filmů a prevence kriminality bude provázet téma jednoho z nejúspěšnějších televizních seriálů Případy prvního oddělení, který trhal rekordy ve sledovanosti. Každé pondělí přivedl k obrazovkám České televize kolem milionu a půl diváků. A major Korejs, alias herec Miroslav Hanuš, přijede do Březové u Sokolova osobně. Je hvězdou nejen řady detektivních seriálů či divadelních představení, ale mnoho diváků ho zná i z nekonečného seriálu Ulice.

Jedním ze dvou herců, kteří letos na Juniorfestu převezmou Zlatou rafičku, bude Pavel Nový.

Juniorfest ocení Hanzlíka a Nového a připravil hru o zájezd do Disney Landu

V šesti městech Plzeňského kraje se od 3. do 8. listopadu uskuteční 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest. V Plzni, Domažlicích, Klatovech, Horšovském Týně, Přešticích a Dobřanech přinese soutěžní i nesoutěžní filmové projekce, workshopy, zábavná odpoledne, besedy a mnoho dalšího.