Kreativ

ŠTÍTEK: festival

Duhový pochod v ulicích Brna.

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

/VIDEO/ Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.

Duhový pochod v ulicích Brna

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.

Přehrady Fest na Seči mají velmi lákavý program.

Výběr Deníku: TOP letní festivaly na Chrudimsku. Na který zavítáte?

K nadcházejícím měsícům patří slunce, dobrá nálada a festivaly. Deník přináší přehled těch největších letních akcí na Chrudimsku. Například na Seči se v srpnu opět rozběhne PŘEHRADY FEST a tentokrát diváky potěší Divokej Bill, stálice festivalu Jelen a dále kapely UDG, Poletíme? nebo Pokáče a Sofiana Medjmedje.

Festival FM CITY FEST v areálu textilky Slezan, 24. června 2023, Frýdek-Místek.

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Frýdecko-Místecku

Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by neměli milovníkům muziky na Frýdecko-Místecku uniknout. Těšit se můžou na jeden z největších tuzemských hudebních festivalů ve Frýdku-Místku, roztančenou atmosféru na Čeladné a také na originální dramaturgii frýdeckých umělců a patriotů.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 19. července 2023, Ostrava.

Top 4 festivaly v Ostravě se blíží. Lákají na světové hvězdy, filmy i design

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S blížícím se létem už začíná klepat na dveře festivalová sezona. Redaktoři Deníku vybrali čtyři festivaly, které mohou milovníci hudby a kultury během nadcházejících měsíců navštívit. Letní akce nabídnou hvězdy světového formátu, filmové premiéry, gastronomické zážitky a pestrý program.

Třídenní Svatovavřinecké hody v Přerově začaly v pátek odpoledne koncerty na náměstí T. G. Masaryka. K největším tahákům programu patřilo vystoupení vizovické skupiny Fleret, která na pódiu oslavila své čtyřicátiny staršími a téměř zapomenutými skladbami,

Petice proti festivalu vzbudila rozruch. Změna místa se zatím neplánuje

Petiční archy s podpisy více než jedenácti set lidí, kteří požadují změnu místa konání obřího festivalu Velká Morava fest, předali na pondělním jednání zastupitelstva organizátoři protestu vedení radnice. Pod petici se podepsalo na 1121 lidí, další ji podpořili on-line. Zatímco stěžovatelé chtějí chránit „rodinné stříbro“ Přerova, radní jsou přesvědčeni o tom, že festival pro klidnou lokalitu v sousedství Národní přírodní rezervace Žebračka a lagun nepředstavuje hrozbu. Akce se má uskutečnit 13. července a vystoupí na ní třeba Ewa Farna, kapela No Name nebo Michal Hrůza.

ZubrFest 2023, davy lidí pobavil Trautenberk

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly v regionu. Kde a za kolik

Areál pivovaru Zubr, zámecká zahrada v Dřevohosticích a letos vůbec poprvé také přerovský park Michalov. Z těchto míst bude během letošní nabité letní sezony dunět muzika nejrůznějších stylů a žánrů. Posluchači se mají rozhodně na co těšit.

Holešovská Regata 2023.

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Kroměřížsku

Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by neměli milovníkům muziky na Kroměřížsku uniknout. Těšit se můžou na slavnosti piva, Regatu v Holešově a festival Máj a Les.

Benátská přilákala tisíce fanoušků česko-slovenské muziky. Ilustrační foto.

Velkolepé kulatiny chystá Benátská! A blíží se i další festivaly na Liberecku

/FOTO, VIDEO/ Vrcholem festivalového léta na Liberecku je každoročně Benátská! Letos navíc slaví 30 let a slibuje party, jak má být. Mezi hlavní hudební lákadla patří kapely Scooter, Suzi Quattro a Slade a k tomu 3 pódia a 3 dny plné muziky. Z letních festivalů to však zdaleka není všechno, přímo v Liberci se chystá třeba Studánka Fest nebo Rock in Town, v sousedním městě je v plánu Hrádek Rock Summer a na své si při letních akcích přijdou i milovníci vína či dokonce knížek a pořadatelé festivalů nezapomínají ani na děti.

Takto hrála pro Vyškov kapela Kryštof před třemi lety v září.

Festivalová sezóna v regionu? Rock in Vyškov, Kryštof, Bezva Fest i Slavkov Žije

K nadcházejícím měsícům patří slunce, dobrá nálada a festivaly. Deník přináší přehled těch největších akcí na Vyškovsku i v Brně. Například příznivce rockové hudby naláká v červnu Rock in Vyškov, do města se navíc vrátí Kryštof. V květnu potěší návštěvníky Slavkova Bezva Fest, v červenci zase Slavkov Žije. Mimo jiné i MIG 21 zahraje v Bučovicích na Litava Parku.

Zleva Michal Mašek (pianista a ředitel festivalu Hudební setkání) a Radek Baborák (český hornista a dirigent) na akci v Knihovně Ústeckého kraje.

V knihovně probíhají setkání s osobnostmi české hudební scény

V Knihovně Ústeckého kraje byl úspěšně zahájen třináctý ročník festivalu Hudební setkání. V rámci tří hudebně debatních večerů knihovnu navštívili pianista Ivan Klánský, skladatel a pianista Emil Viklický a hornista Radek Baborák. V rámci zmiňovaného festivalu do knihovny v říjnu zavítají ještě klavírista Martin Kasík a violoncellista Petr Nouzovský.

Tvarůžkový festival na Horním a Dolním náměstí v Olomouci, 13. dubna 2024

Tvarůžkový festival zaplnil centrum Olomouce. Lákal davy

Tvarůžkové speciality u stánků, pěnivý mok z místních minipivovarů, regionální produkty a bohatý doprovodný program. Tisíce návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Počasí bylo jako na objednávku, takže to na Horním a Dolním náměstí vypadalo jako na Václaváku. Dvoudenní oslava pokračuje i v neděle, opět zajímavým programem. 

Tvarůžkový festival na Horním a Dolním náměstí v Olomouci, 13. dubna 2024

Tvarůžkový festival zaplnil centrum Olomouce, přilákal davy

Tvarůžkové speciality u stánků, pěnivý mok z místních minipivovarů, regionální produkty a bohatý doprovodný program. Tisíce návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Počasí bylo jako na objednávku, takže to na Horním a Dolním náměstí vypadalo jako na Václaváku.

Ohňostroj, ilustrační snímek.

Město zveřejnilo vyhlášku k nočnímu klidu. Víme, kdy se v Hradci nevyspíte

S hezkým počasím také začíná sezóna venkovních akcí. A ty se dost často konají po setmění. Účastníci festivalů, posluchači koncertů a účastníci všemožných dalších akcí se většinou dobře baví, někteří se ale chtějí vyspat. Zastupitelstvo Hradce Králové na svém zasedání 26. března schválilo vyhlášku, která určuje výjimky z dodržování nočního klidu. Podívejte se, ve které dny a v jakých městkých částech se vám v krajském městě bude hůře spát.

Festival je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby, a to jak z řad profesionálů, tak amatérů.

FOTO: Jaroslav Svěcený zahájil v České Třebové Festival Bennewitz

Včerejší zahajovací koncert XXVI. ročníku Festivalu Bennewitz představil patrona festivalu Jaroslava Svěceného ve znamení zpěvu, strun a slov. Mluveným slovem návštěvníky kulturního centra provázela televizní a divadelní herečka s kořeny v našem regionu Zdeňka Žádníková. Postupně zazněly slavné árie a instrumentální i verbální koncerty od Bacha, Vivaldiho, Händela, Mozarta a Belliniho.

Vymetání výfuků mšenského veteran klubu.

Kam o víkendu: na zahájení veteránské sezony, bál i festival romské muziky

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend slibuje opět letní počasí, a tak je skvělé, že se na Mělnicku i v dalších koutech středních Čech konají také četné akce pod širým nebem. Od trhů a jarmarků přes pochody až ke koncertům. I nabídka pod střechou je bohatá, vyrazit můžete třeba na festival romské muziky, burzu elpíček a cédéček nebo na taneční zábavy. 

Tvarůžkový festival v centru Olomouce, 15. dubna 2023

Kam o druhém dubnovém víkendu? Na Přerovské mosty nebo do Měšťáku

Druhý dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. S příchodem teplého počasí se začínají konat různé venkovní akce, ta největší bude přímo v centru Olomouce - Tvarůžkový festival. Zajímavé akce se ale konají v každém okrese.

Olomoucký tvarůžkový festival

Kam o víkendu? Na tvarůžky i metalové legendy

Druhý dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. S příchodem teplého počasí se začínají konat různé venkovní akce, ta největší bude přímo v centru Olomouce - Tvarůžkový festival. Zajímavé akce se ale konají v každém okrese.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce, 15. dubna 2023

Kam o druhém dubnovém víkendu? Na tvarůžky, cirkus nebo Transformers

Druhý dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. S příchodem teplého počasí se začínají konat různé venkovní akce, ta největší bude přímo v centru Olomouce - Tvarůžkový festival. Zajímavé akce se ale konají v každém okrese.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce, 15. dubna 2023

Kam o druhém dubnovém víkendu? Na tvarůžky, Harlej nebo hasičské závody

Druhý dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. S příchodem teplého počasí se začínají konat různé venkovní akce, ta největší bude přímo v centru Olomouce - Tvarůžkový festival. Zajímavé akce se ale konají i na Prostějovsku.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce, 15. dubna 2023

Kam o druhém dubnovém víkendu? Na tvarůžky, dechovku nebo TaťánaFEST

Druhý dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. S příchodem teplého počasí se začínají konat různé venkovní akce, ta největší bude přímo v centru Olomouce - Tvarůžkový festival. Zajímavé akce se ale konají v každém okrese.

Tipy na víkend na Blanensku. Komiksy, filmy i gaming, Boskovice ovládne BozaCon

Tipy na víkend na Blanensku. Komiksy, filmy i gaming, Boskovice ovládne BozaCon

O druhém dubnovém víkendu mohou lidé na Blanensku vyrazit na komiksový festival, párty nebo na vycházku. BozaCon v Boskovicích láká na pestrý výběr hostů i na herní novinky. Dělnický dům v Blansku zažije Tlapkovou párty a milovníci přírody mohou vyrazit na jarní botanický výšlap rozkvetlou krajinou.

Okřešánek na mezinárodním festivalu v Belgii.

Okřešánek vystoupil na festivalu v Belgii. Představil i vozembouch

Ve dnech 28.3. – 2.4.2024 se Okřešánek zúčastnil mezinárodního velikonočního festivalu v belgickém městě Leuven. V letošním roce se jednalo již o 47. ročník s účastí tří belgických místních souborů a čtyř zahraničních souborů. Měli jsme možnost tančit společně se soubory z Belgie, Estonska, Španělska a Německa. Organizace festivalu byla naprosto skvělá, vše bylo dokonale naplánované.

Olomoucký tvarůžkový festival, 2022

Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce, bude největší v historii. PROGRAM

Spoustu gastronomických specialit, zábavy a zážitků nabídne o víkendu 13. a 14. dubna sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. V sobotu a neděli provoní tvarůžky celé Dolní i Horní náměstí. Festival láká také na kuchařské klání o titul Tvarůžkového krále a bohatý doprovodný program pro malé i velké.