Kreativ

ŠTÍTEK: fotografie

Zimní motocyklový závod Budějovice - Hradec - Tábor, budějovické náměstí Svobody, 1929. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.

Takhle vypadaly Budějce. Bryčky na náměstí, mlékař ve stoce i závody motorek

Přinášíme 30. díl fotoseriálu ze zažloutlého alba Českých Budějovic. Nahlédneme do něj prostřednictvím fotografií, pohlednic a obrázků, které pořídil či nasbíral Jiří Dvořák z Rožnova (1924 - 2004), železničář a velký nadšenec historie města. Jeho sbírka je uložena ve Státním okresním archivu České Budějovice. S laskavým svolením archivářů fotografie publikujeme.

Červená Lhota je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Jihočeském kraji. Ilustrační snímek.

KVÍZY: Jak dobře znáte jižní Čechy? Otestujte se v našich kvízech

Pravidelně vám přinášíme zábavné kvízy na nejrůznější jihočeská témata. Níže si tak můžete vybrat z nabízeného přehledu a ověřit si, jestli skutečně znáte jižní Čechy tak dobře, jak jste přesvědčeni. Naše kvízy se věnují například nářečí, potravinám, přírodě, parku Šumava, památkám, filmům a mnoha dalším okruhům.

Focení je velké hobby Martina Vodňanského z Ústí nad Labem.

VIDEO: Kostel v louži i Klaus na Míráku. Snímky ústeckého fotografa lidi baví

/FOTO/ Jeho fotky občas připomínají koláže. Svého času totiž amatérský fotograf Martin Vodňanský fotografoval nejraději ústecké dominanty, jak se zrcadlí ve vodě. Především té, která se dá najít na ulici po dešti. Podle toho také svým fotografiím říkal, totiž „loužovky“, protože prostě fotografoval obrazy, odrážející se na hladině kaluží. Od té doby velmi pokročil. Založil na Facebooku skupinu Ústecké fotografie, která nasbírala na ústecké poměry docela dost členů, něco přes 3,5 tisíce.

Georgiei Clarke na jejím profilu sleduje téměř 600 tisíc fanoušků.

Krásná Georgie prozradila, jak modelky snadno skryjí špíčky nebo celulitidu

Mít takřka dokonalé tělo bez převislé kůže na břichu, celulitidy na hýždích či strií na bocích je velmi jednoduché. Stačí se dobře natočit při focení a správně využít světla. Poukazuje na to bloggerka Georgie Clarke. Prozradila tak, jak to dělají mnohé modelky. Stejně tak odhaluje, že dokonalou postavu má opravdu málokterá žena.

Matěj Houška si užívá rybaření, focení pro časopis, ale také natáčení v televizi nebo přednášku v zaplněné O2 Areně v Praze.

Depp nebo Stallone, nyní se do hledáčku fotografa dostal rybář Matěj Houška

Patnáctiletý rybář Matěj Houška, který na západě Čech už několik let objevuje zapomenuté revíry, se dostal jako jediný český rybář na titulní stranu světového měsíčníku pro pány, Esquire. Student osmiletého gymnázia ve Stříbře si focení užíval, ale také se mu povedl kapitální úlovek. Tím byl obří sumec chycený v Labi, na kterého se Matěj těšil a připravoval už od svých tří let.

Oliver König pózoval s Karolínou Holcovou

Königa focení s modelkou nebavilo. Raději budu potit krev, říká před Mostem

Touží se o víkendu předvést. V Mostě bude moct spolehnout na fanouškovskou podporu, v hledišti budou jeho blízcí. Druhá sezona mistrovství světa superbiků se pro Olivera Königa nevyvíjí podle jeho představ. Ještě nedosáhl na mistrovský bod. Stejně na tom byl i před rokem, umístění do patnáctého místa přišla až v závěru šampionátu.

Letos se focení finalistek Miss Czech Republic neslo v arabském stylu připomínajícím honosnost Spojených arabských emirátů

Fotograf finalistek Miss Petr Huser: Můj styl je žena a moře, miluji obojí

Fotografování si našel jako koníček během studií a postupně se vypracoval ke špičce v oboru reklamní fotografie. Nedávno se vrátil ze soustředění Miss Czech Republic v Dubaji, kdy už podruhé fotil úchvatné snímky finalistek. Ačkoli má na svém kontě řadu úspěchů, přiznává, že ani jemu se nevyhnulo vyhoření. Jak vypadá zákulisí focení pro Miss Czech Republic? Co musí fotograf udělat proto, aby uspěl ve světě módní fotografie? A změnil názor na „pozlátkový“ svět nereálné krásy po narození dcery? Nejen o tom mluví Petr Huser v rozhovoru pro Deník.

Fotografka psů Elke Vogelsang ví, jak ze psů dostat nejlepší grimasy

Žena fotí psy jako nikdo jiný. Zná triky, kvůli kterým dělají grimasy

Každý, kdo má psa nebo kočku jako domácího mazlíčka, si chce občas pořídit vydařený snímek na památku. Čtyřnozí parťáci ale chvíli nepostojí a získat povedenou fotku je někdy oříšek. Když však znáte ty správné triky, chlupáč bude pózovat sám, focení si užije a vy získáte ty nejlepší fotky. Stejně jako úspěšná fotografka mazlíčků Elke Vogelsang z Německa, která sdílí své know-how.

Eva Holubová je součástí kampaně organizace Debra. Trička NADOTEK mohou lidé koupit na e-shopu webových stránek www.debra.cz

Svět mne bolel, říká Eva Holubová. K organizaci Debra ji přivedly bezesné noci

Organizace Debra, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel, přišla na konci loňského roku s novou kampaní. Vstoupila do ní jak patronka Jitka Čvančarová, tak podporovatelé z řad sportovců i umělců. K novým tvářím patří herečka Eva Holubová, která v rozhovoru pro časopis Story prozradila, že jednu dobu nemohla spát a neměla, s kým souznít. Dlouhé noci proto trávila na Facebooku, který ji k organizaci Debra dovedl. 

Ve Volarech si lidé užívali focení v dobových kostýmech.

Nasadit klobouky, začínáme! Ve Volarech si užili focení v dobových kostýmech

Zimní čas je pro pracovnice Musea Fotoateliér Seidel náročným obdobím a znamená pro ně velké pracovní vytížení. Dámy vyjíždějí víkend co víkend mimo Český Krumlov, kde má ateliér sídlo, do mnoha částí našeho regionu. Pravidelnou zastávkou jsou již několik let také Volary, kde fotí zájemce v dobových kostýmech. Letos vznikaly snímky před zajímavým motivem zasněžené krajiny.

Václav Chloupek

Za východem slunce jsem musel do Jetřichovic šestkrát, říká fotograf Chloupek

/ROZHOVOR/ Vstane ve dvě v noci, udělá si svačinu, vezme fotoaparát a vyrazí do přírody. Pospíchá zachytit východ slunce z nějaké skály na kopcích v Ústeckém kraji. I taková je jedna z aktivit 29letého fotografa Václava Chloupka, který pochází z Teplic a momentálně žije v Ústí nad Labem. Východy a západy slunce, ale i další záběry z přírody, ho lákají odmalička.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Fotograf Roman Franc vyfotil naloučanské hasiče, snímek vlastní americký Kongres

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Hoří, má panenko. Fotka českých hasičů se dostala do sbírky amerického Kongresu

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.

V Ostrově bude mít premiéru Krušnohorský fotofest

V Ostrově bude mít premiéru Krušnohorský fotofest

Dům kultury Ostrov se rozhodl podpořit budování fotografické komunity. Na pomoc si přizval místní mladou fotografku Dominiku Dostálovou. Společně vytvořili Sdílený ateliér pro všechny nadšence focení. Nyní se chystá první Krušnohorský fotofest.

Kostelík na pobřeží Vesterál (Norsko).

FOTO: Žasnete. Polární zář v Laponsku, divoká krajina Norska i moravský kostelík

Asi jste jeho fotografie také už viděli. Plní sociální sítě, objevují se na fotografických i některých zpravodajských webech, ve velkoformátovém provedení zdobí prostory Centra služeb pro seniory v Kyjově nebo budovy hodonínských lázní. V červenci vystavoval v Radniční galerii v Kyjově. Pětačtyřicetiletý Marek Svoboda není profesionálním fotografem. Vystudoval střední průmyslovou školu v oboru elektronické počítačové systémy a pracuje jako IT technik. Od roku 2017 má registrovánu jako vedlejší pracovní činnost fotografování. Narodil se v Kyjově a v současné době zde také žije. Pro Deník ho vyzpovídala paní Marie Budíková.

Hana Kalvachová

Fotila Gotta i Pitta. Bývalá bulvární fotografka ukazuje lidem, že jsou krásní

/ROZHOVOR/ Hanku Kalvachovou znají lidé v Jičíně jako éterickou usměvavou ženu plnou energie, často schovanou za objektivem fotoaparátu. Profesionální fotografka a máma dvou holčiček v srpnu vystavila sérii svých fotografií tanečnic z ateliéru Zuzany Richterové v jičínské kavárně Amos, na kontě má ale i focení stovek českých i zahraničních celebrit. 

Jak dobře znáte zákoutí oblasti Česká Kanada? Vyzkoušejte si náš turistický fotokvíz.

KVÍZ: Turistická Česká Kanada. Vyzkoušejte si, jak znáte nádherný přírodní park

Přírodní park Česká Kanada bezesporu patří mezi nejkrásnější destinace jižních Čech. S přicházejícím podzimem jsou její zákoutí snad nejkrásnější z celého roku. Vyzkoušejte si fotokvíz Deníku a zjistěte, jak dobře tuto turistickou oblast znáte - a zároveň si během hádání načerpejte tipy na cestování a krásné výlety.

Opět po roce se ve Svinné sešli fotografové z celé republiky.

Do Svinné opět dorazili fotografové z celé republiky

Rok se s rokem sešel a do Svinné se opět sjeli fotografové ze všech koutů republiky. Jejich setkání stejně jako loni zorganizovala nadšená fotografka a ornitoložka Hana Kinkalová, která je členkou stříbrského fotoklubu.

Z výletu na kole po Kroměřížsku.

FOTO: Na kole přes Kroměříž do Holešova. Zámecký park je na procházku ideální

Nevíte, kam na výlet nejen na kole? Já jsem se tentokrát vydal severněji, a to konkrétně přes Kroměříž (nádherné město s perfektním minipivovarem) do Holešova. Ten den jsem měl štěstí na pěkné počasí a tak se jelo i parádně, sem tam při lehkém závanu větru nebylo ani vedro. Po necelých třech hodinách jsem dorazil do cíle, a to na druhý konec parku, kde jsem sesedl a pěšky při kole se vydal parkem až k nádhernému architektonickému zámku.

Fanynka na fotbale Novosedlice - Litvínov

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynka na fotbale v Neštěmicích

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynky Litvínova

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynky na fotbale Brozany - Mladá Boleslav B

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynka na fotbale Chlumčany - Osek

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynky na fotbale v Dolní Poustevně

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Fanynka hokejových Pirátů z Chomutova

HLASUJTE! Nejsympatičtější fanynku čeká focení s profíkem a rozhovor

Startuje anketa Deníku o nejsympatičtější sportovní fanynku Ústeckého kraje! Vítězka se může těšit na focení s profesionálem a celostránkový rozhovor v Deníku. Vybírat můžete z téměř šedesáti děvčat, slečen a žen z celého kraje a napříč různými sportovními odvětvími. Hlasování bude probíhat do konce července. 

Z výletu na kole po Kroměřížsku.

FOTO: Na kole přes Kroměříž do Holešova. Zámecký park je na procházku ideální

Nevíte, kam na výlet nejen na kole? Já jsem se tentokrát vydal severněji, a to konkrétně přes Kroměříž (nádherné město s perfektním minipivovarem) do Holešova. Ten den jsem měl štěstí na pěkné počasí a tak se jelo i parádně, sem tam při lehkém závanu větru nebylo ani vedro. Po necelých třech hodinách jsem dorazil do cíle, a to na druhý konec parku, kde jsem sesedl a pěšky při kole se vydal parkem až k nádhernému architektonickému zámku.