Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

První vyrobený československý vojenský letoun Letov Š-1. Před ním stojí konstruktér Alois Šmolík a pilot Klement Adamec.

Od letounu ke tryskáči. České letectvo slaví 105 let, tady jsou největší milníky

V listopadu si české vojenské letectvo každoročně připomíná výročí svého vzniku. Letos uplyne již 105 let od chvíle, kdy do vzdušného prostoru nad novým státem vyrazila letadla pod vlajkou nové Československé republiky. Dne 28. října roku 1918 byl ustanoven československý stát a vzápětí jeho první vojenský letecký útvar.

Trénink oddílu rugby Sokol Mariánské Hory, 5. října 2023, Ostrava.

Ragbyový trénink? Nudle v bandasce a bdělost do tří v noci, líčí redaktor Deníku

/REPORTÁŽ – NA VLASTNÍ KŮŽI/ Velká část sportovního světa žije v těchto týdnech ragbyovým mistrovstvím světa ve Francii. Jeden z nejstarších sportů se v Moravskoslezském kraji hraje ve dvou klubech – v Ostravě-Mariánských Horách a v Havířově. Redaktor Deníku přijal možnost prvního z nich a absolvoval v Raisově ulici trénink.

Úspěšné družstvo ragby dospělých Slávistů, které nedávno vybojovalo 2. místo na mistrovství republiky v „sedmičkovém, tedy olympijském“ ragby, přišlo podpořit dětský turnaj.

Podívejte se: V Edenu se uskutečnil turnaj malých ragbistek a ragbistů

Nejen ve Francii se hraje špičkové ragby. O šišku umí parádně zabojovat taky holky a kluci všech věkových kategoriích. V neděli 8. října to dokázali na hřišti Rugby Club Slavia Praha, kde se uskutečnil turnaj malých ragbistů a ragbistek do 10 let. Do Edenu přijely týmy z celé republiky, z Jablonce, Babic, Českých Budějovic, Rumburku, Plzně, Úžic a samozřejmě několik pražských. Pořadatelé ze Slavie napočítali přes dvě stě malých bojovníků a bojovnic.

Český tenista Tomáš Macháč.

Dva týdny snů. Tenista Macháč si podmanil Francii a vybojoval kariérní maximum

Skvělou formu předvedl už na nedávném Davis Cupu ve Španělsku, kde pomohl českému výběru k vytouženému postupu do čtvrtfinále. Dvaadvacetiletý tenista Tomáš Macháč si však vítěznou náladu převezl i do Francie, kde v uplynulých týdnech absolvoval dva challengery v řadě. Závěrečný účet rozjetého českého mladíka? Titul v Orleans, titul v Mouilleronu-le-Captif. A jako sladká odměna životní posun do osmé desítky světového žebříčku.

Dne 3. listopadu 1948 poslala Berta Grynszpanová svému bratru dopis, v němž mu popisovala uvíznutí rodiny v bídných podmínkách mezi hraničními přechody dvou zemí, Německa a Polska, jež nechtěly Židy přijmout. O čtyři dny později začal mladík střílet

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zabiják u zrodu křišťálové noci

Psalo se datum 7. listopadu 1938, když se německým velvyslanectvím v Paříži rozlehly výstřely z pistole. Německý legační sekretář Ernst vom Rath se zhroutil k zemi, zasažený dvakrát do břicha. O dva dny později zemřel. Pachatelem atentátu byl sedmnáctiletý polsko-německý Žid Herschel Feibel Grynszpan. Aniž to tušil, právě spáchal čin, který poslouží nacistům k rozpoutání rozsáhlého protižidovského pogromu.

Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv

V Izraeli umírali i cizinci. Unesené občany pohřešují Německo, USA či Thajsko

Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišlo o život deset občanů Nepálu, dva Thajci, dvě Ukrajinky a jeden občan Francie. Uvedly to v neděli úřady dotčených zemí. Mezi mrtvými jsou také nejméně čtyři Američané, napsala agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele USA. Mnoho cizinců je nezvěstných, u některých z nich je potvrzeno, že je bojovníci Hamásu zadržují. O unesených občanech má informace Mexiko nebo Německo.

Ilustrační foto

Od sousedů: Mrtvý český horolezec v Alpách

Další smutná zpráva přišla v sobotu z Rakouska. Čeští horolezci nastoupili v pátek na východní stěnu Watzmannu v Berchtesgadenských Alpách. Ve výšce 1900 metrů poblíž Schönau dva zabloudili a právě když našli správnou cestou, vedoucí z nich spadl ze zatím nezjištěných příčin 60 až 80 metrů v příkrém skalnatém terénu.

Ratíškovičtí si připomněli při předhodovém pátečním odpoledni 30 let své radnice a 25 let slováckého mužského pěveckého sboru.

VIDEO: Ratíškovice slavily třicet let radnice a čtvrtstoletí mužského sboru

Už předhodové páteční odpoledne oplývalo v Ratíškovicích slavnostní atmosférou dvou jubileí. Radnice čtyřtisícové obce se místním poprvé otevřela před třiceti lety. A zdejší mužský slovácký pěvecký sbor si jak jinak než zpěvem připomněl své čtvrt století. Na něj pak navázala svým vystoupením před obecním úřadem a na místě bývalé studny dechová hudba Veselá muzika z Ratíškovic.

Erik Cais při rallye v Sardinii

Nabitá startovka. Do Česka dorazí hvězdy rallye, Rovanperä může slavit titul

Motorističtí fanoušci se mají na co těšit. Na premiérový ročník Středoevropské rallye dorazí do Česka celá světová špička. Představí se osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie i vedoucí závodník šampionátu a obhájce titulu Kalle Rovanperä z Finska, který může být korunován staronovým šampionem.

Kadaň. Ilustrační foto.

Oslavy 220 let gymnázia Kadaň začnou první říjnový víkend

V době, kdy byl ve Francii u moci Napoleon Bonaparte a Kadaň byla ještě součástí Habsburské monarchie v čele s Františkem I., začaly se psát dějiny jedné z nejstarších středních škol našeho kraje a celého českého severozápadu. Na kadaňském gymnáziu bylo vyučování zahájeno 24. října 1803 a tak není náhodou, že v říjnu také započnou oslavy tohoto jubilea.

První výskyt sršně asijské byl potvrzen v Plzni.

Invazní sršeň asijská už je i v České republice, zachycena byla v Plzni

Výskyt sršně asijské, která se specializuje na lov včel, byl poprvé potvrzen i v České republice, a to v Plzni u základní školy ve Skvrňanech. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) je nyní klíčové zajistit, aby se tento invazní druh nešířil dál. Důležité je co nejdříve najít a zlikvidovat hnízdo. 

Motokrosaři Orionu v Přerově.

Sezonu motokrosařů ozdobily veteránské tituly. Na závěr na „bedně“ i Repčák

Závěrečný podnik HT Wood mezinárodního mistrovství České republiky napsal v Přerově tečku za domácí motokrosovou sezonou. Litomyšlský Orion Racing Team díky titulům Petra Bartoše a Ivana Černého ve veteránských kategoriích zkompletoval svoji letošní sbírku medailových umístění v nejvýznamnějších seriálech v Česku a na Slovensku na osm cenných kovů a má tak za sebou další povedený rok.

Devatenáctiletý Filip Jicha coby nejmladší kladenský přemožitel Kanálu La Manche.

Plavba mezi odpadky a medúzami, zima a tma. Kladeňák překonal La Manche

/FOTO, VIDEO/ Filip Jícha je nejmladším Kladeňákem, který přeplaval kanál La Manche. Devatenáctiletý student je dnes už zase ve školní lavici, ještě před pár týdny ale bojoval s vlnami Atlantiku. Za 13:41 hodiny zvládl uplavat přes 60 kilometrů, z toho sedm a půl hodiny v naprosté tmě, kdy nesvítil ani měsíc. Teplota vody přitom jen lehce přesahovala 18 stupňů Celsia.

V Litvínově vysadili Strom Míru jako památku na oběti válek.

V Litvínově vysadili Strom Míru jako památku na oběti válek

V pátek 29. září jsme zasadili Strom Míru v Litvínově. Společně se na tom podíleli starostka města Kamila Bláhová a Laurent Guillet, náš kamarád a francouzský spisovatel literatury faktu. Slavnostní akt proběhl za přítomnosti některých zastupitelů a občanů města.

Rytíř d'Éon jako žena. První polovinu života prožil jako muž, druhou jako žena

Žena, nebo muž? Francouzský špion d'Éon měnil pohlaví, pravdu odhalila až pitva

Jako muž vstoupil do tajných služeb krále Ludvíka XV., jako žena se infiltroval na ruský carský dvůr. Jako muž udatně bojoval ve válce, pak se nechal oficiálně prohlásit ženou a Ludvík XVI. mu pořídil i bohatý dámský šatník. Na to, jaké pohlaví má ve skutečnosti rytíř d'Éon, francouzský špion žijící v 18. století, se za jeho života uzavíraly sázky. Pravdu odhalila až pitva. 

Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková

Vysněné angažmá. Šustáčková vypráví o Norsku: Jsem nadšená nejen z přírody

Přestup plný kontrastů. Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková vyměnila soutěž individualit za kolektivní ligu, boj o záchranu za útok na medaile, žhavé fanoušky za tiché i mírné podnebí za chladné. Šestadvacetiletá pravá spojka po třech letech opustila francouzský Saint-Amand Handball a už válí v norském Molde Elite. „Plním si svůj sen,“ říká a vyhlíží ostrou reprezentační bitvu (11. října, 17:15) s Finskem.

Sběr trnek se doporučuje až po prvních mrazících. Získají prý nasládlou chuť.

Rostou skoro všude. Vyzkoušejte plody, které před zimou posílí vaši imunitu

Kdo okusil tyto extrémně trpké plody, na jejich chuť nikdy nezapomene. Řeč je o trnce obecné, která nepotřebuje dlouhé představování. To ale není důvod, proč bychom neměli její léčivé plody na podzim sbírat. Kromě šípků, černého bezu či hlohu totiž patří mezi rostliny, které před zimou probudí imunitní systém, ale navíc i podpoří vaši snahu zhubnout pár kilo. Co vše se z trnek dá připravit, kdy je sbírat, jak poznat, že jsou zralé a jak připravit trnkový čaj či víno?

Lucie Šafářová.

Šafářová navzdory postupu v Remeši dohrála. Nesplnila kritéria pro návrat

Tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Remeši i přes vítězství v prvním kole pokračovat nebude. Podle Mezinárodní tenisové federace (ITF) totiž nesplnila kritéria pro návrat k profesionálnímu tenisu a z toho důvodu ve Francii pokračovat nemůže. Šestatřicetiletá tenistka přitom už před úvodním zápasem deklarovala, že se k profesionálnímu tenisu vracet nehodlá.

Kapybary v brněnské zoo.

Kapybary jsou díky vtipným videím hit internetu. V zoo Brno táhnou víc než Cora

/VIDEO, ANKETA/ Největší zájem návštěvníků brněnské zoo je v posledních době o kapybary, trumfují i velké šelmy, například i oblíbenou lední medvědici Coru. "Je to díky tomu, že se kapybary staly díky sociálním sítím virální hvězdou," uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Kapybary chová brněnská zoo aktuálně tři.

Kapybary v brněnské zoo.

Kapybary jsou díky vtipným videím hitem internetu. V zoo Brno předčí velké šelmy

/VIDEO, ANKETA/ Největší zájem návštěvníků brněnské zoo je v posledních době o kapybary, trumfují i velké šelmy, například i oblíbenou lední medvědici Coru. "Je to díky tomu, že se kapybary staly díky sociálním sítím virální hvězdou," uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Kapybary chová brněnská zoo aktuálně tři.

Iva Frühlingová

Iva Frühlingová o psychických problémech: Myslela jsem, že umírám a je konec

Příští rok tomu bude deset let, co zpěvačka a moderátorka Iva Frühlingová zažila noční můru. Jela autem po dálnici, vzadu malé miminko a myslela si, že má infarkt. Nyní o svých problémech otevřeně promluvila. Trvalo víc než pět let, než se pomocí medikace a terapií dala dohromady a uvědomila si, že se není za co stydět. Dnes se snaží lidem s psychickými problémy pomáhat.   

Lucie Šafářová se od konce kariéry v roce 2019 účastnila pouze tenisových exhibicí, nyní si zahraje ostrý soutěžní zápas.

Nečekaný comeback! Šafářová si zahraje turnaj ITF ve Francii

S kariérou se oficiálně rozloučila před čtyřmi a půl roky, nyní ale připravila velké překvapení. Bývalá elitní česká i světová tenistka Lucie Šafářová z Brna se už v úterý představí na malém halovém turnaji kategorie ITF ve francouzské Remeši s dotací 25 tisíc dolarů, na který přijala divokou kartu. Její soupeřkou bude hráčka z osmé světové stovky, Francouzka Jaroslava Bartaševičová.

Lucie Šafářová se od konce kariéry v roce 2019 účastnila pouze tenisových exhibicí, nyní si zahraje ostrý soutěžní zápas.

Nečekaný comeback. Dvojnásobná máma Šafářová si zahraje turnaj ve Francii

S kariérou se oficiálně rozloučila před čtyřmi a půl roky, nyní ale připravila velké překvapení. Bývalá elitní česká i světová tenistka Lucie Šafářová z Brna se už v úterý představí na malém halovém turnaji kategorie ITF ve francouzské Remeši s dotací 25 tisíc dolarů. Její soupeřkou bude hráčka z osmé světové stovky, Ruska Jaroslava Bartaševičová.

Citroën DS v celé své kráse.

Jezdil s ním Fantomas i Mentalista. Revoluční Citroën DS se vyráběl dvacet let

Vůz měl na svou dobu neobvyklý vzhled. Žertem se o něm v době začátků kosmických letů říkalo, že vypadá skoro jako kosmická loď. Ostatně této skutečnosti využili například filmaři v sérii komedií o Fantomasovi, kdy jej známý zloduch za jízdy přeměnil Citroën DS v tryskové letadlo a zmizel svým pronásledovatelům z dohledu. Auto si zahrálo i v americkém seriálu Mentalista.

Pohádkový hrad Carcassonne.

Carcassonne patří k nejzachovalejším středověkým pevnostním městům v celé Evropě

Vracíme se z Iberského poloostrova už domů. Opouštíme Pyreneje a tu se před námi objevuje na obzoru rozsáhlý barevný středověký hrad. I z dálky se nám moc líbil. Vždycky, když jsme se vraceli z Pyrenejí, Španělska či Portugalska jsme si říkali: tam se musíme podívat. Nikdy k tomu ale nedošlo, touha po domově byla silnější, až dnes.

Velkolepá tragikomedie ze soukromí poslední královny Francie.

Karolína Baranová jako liberecká Marie Antoinetta zazářila. Získala Cenu Thálie

/FOTOGALERIE/ Divadlo F. X. Šaldy v Liberci zaznamenalo velký úspěch při letošním předávání Cen Thálie, kterými jsou oceňování nejen divadelní umělci za jevištní výkony. V kategorii činohra za titulní roli Marie Antoinetty cenu získala Karolína Baranová. Regionální divadlo se tak raduje podruhé v řadě. Loni za nejlepší ženský výkon v činohře získala Thálii Veronika Korytářová za ztvárnění postavy krále komiků Vlasty Buriana.

Eva Feřteková.

Triumf „baby masters“. Squashistka Feřteková je nejlepší v Evropě

Je akční, činná a na squashových kurtech také úspěšná. Eva Feřteková totiž vybojovala historicky první místo na mistrovství Evropy masters. V Hamburku dominovala v kategorii nad 35 let. „Musím přiznat, že jsem byla překvapená, jak hladce vše šlo. Moji připravenost prověřilo asi hlavně finále,“ dodala Feřteková, která v něm porazila Maud Duplob z Francie a domácí Janinu Jasper. Celkem se turnaje masters účastnilo 33 českých squasnistů, nejstarší kategorií je nad 80 let.

Signatáři Mnichovské dohody, zleva doprava Neville Chamberlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler, Benito Mussolini a Mussoliniho zeť, italský diplomat Galeazzo Ciano

Mnichovská dohoda měla přinést mír. Vedla však k nejhorší válce lidské historie

„Jaká je to volba – mezi vraždou a sebevraždou!“ prohlásil v noci z 29. na 30. září 1938 československý diplomat Vojtěch Mastný, když se v hluboké noci seznámil v konferenční síni hotelu Regina v Mnichově s textem Mnichovské dohody. Od podpisu dokumentu, který v konečném důsledku znamenal zánik předválečného Československa, uplynulo 85 let.

Čeští baseballisté si zahrají o páté místo.

Baseballisté deklasovali na domácím ME Francii a zahrají si o 5. místo

Čeští baseballisté deklasovali na domácím mistrovství Evropy v Brně Francii 11:1 a zahrají si o páté místo. Tým trenéra Pavla Chadima uspěl  den po čtvrtfinálovém nezdaru s Velkou Británií a může stále vyrovnat předloňské umístění na kontinentálním šampionátu. O konečnou pátou příčku se národní tým utká v sobotu v brněnské aréně v Komárově od 18:30 s Izraelem, který porazil Švédsko 6:4.

Čeští baseballisté podlehli ve čtvrtfinále domácího mistrovství Evropy Velké Británii 2:12.

Baseballisté do semifinále domácího ME neprošli, Velké Británii podlehli 2:12

Čeští baseballisté se do semifinále domácího mistrovství Evropy neprobojovali. Výběr trenéra Pavla Chadima dnes podlehl v Brně výběru Velké Británie 2:12 a přišel o šanci získat historicky první medaile. Češi budou hrát o 5. až 8. místo. V pátek nastoupí proti Francii, která prohrála po napínavém závěru s Německem 5:6.

Zklamaní Jakub Hajtmar, Vojtěch Menšík, Matěj Menšík a Petr Zýma po prohraném čtvrtfinále baseballového ME.

Medailový sen se rozplynul. Baseballisté do semifinále domácího ME neprošli

Čeští baseballisté se do semifinále domácího mistrovství Evropy neprobojovali. Výběr trenéra Pavla Chadima dnes podlehl v Brně výběru Velké Británie 2:12 a přišel o šanci získat historicky první medaile. Češi budou hrát o 5. až 8. místo. V pátek nastoupí proti Francii, která prohrála po napínavém závěru s Německem 5:6.

Ha Thanh Špetlíková se narodila v Hanoji. Do Česka se přestěhovala ve čtyřech letech s maminkou.

Ha Thanh Špetlíková: Věřím, že se jednou vdám podruhé. Bojuji proti předsudkům

Ve své nejnovější roli se Ha Thanh Špetlíková postavila proti stereotypům i předsudkům a říká: „Přežité tradice ráda opustím. Bez toho bychom se přece nikam nepohnuli.“ Herečka prozradila, proč si po rozvodu s bývalým manželem Martinem Špetlíkem nezměnila příjmení a čím se s partnerem, Arthurem Sniegonem, vzájemně obohacují.