Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky

ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky

Evropská ICT Roadshow 2024 společnosti Huawei zavítala minulý týden i do České republiky. Návštěvníci si mohli uvnitř stylového kamionu v rámci interaktivní výstavy prohlédnout zbrusu nová řešení v oblasti 5G a 5.5G sítí, pevného bezdrátového připojení, cloud computingu, zelené energetiky či datových úložišť. Hlavním tématem letošní roadshow je „Rozvoj inteligentního světa“.

Výstava v Muzeu papírových modelů představuje zemědělství v trochu širším pohledu.

Po žních k Turkoj: Otík nechybí mezi zemědělskými modely traktorů a kombajnů

/FOTO, VIDEO/ Snad každý, kdo alespoň jednou viděl komedii Vesničko má středisková, si vybaví bránu zemědělského areálu s nápisem „JZD Mír Neveklov, středisko Křečovice", kterou sladěným krokem procházeli řidič pan Pávek a jeho ne zrovna bystrý závozník Otík Rákosník. A právě tato brána s papírovými postavičkami obou hlavních protagonistů doplněná o alegorickou „vejtřasku" ukazuje jednu z tváří nejen tuzemského zemědělství, které připomíná několik desítek exponátů vystavených v polickém Muzeu papírových modelů.

Slavnostní ceremoniál zapálení ohně pro olympijské hry v Paříži ve starověké Olympii v Řecku.

VIDEO: Olympijský oheň pro Paříž byl zažehnut. Kvůli mrakům ze záložního plamene

V řecké Olympii byl při tradičním ceremoniálu slavnostně zažehnut oheň pro olympijské hry v Paříži. Pochodeň do Francie zamíří po jedenáctidenním putování Řeckem příští týden. Štafeta s pochodní začne v Marseille 8. května, sportovní svátek pod pěti kruhy se ve francouzské metropoli uskuteční od 26. července do 11. srpna.

Adolf Mayer za války

Ústečané se skládají na pamětní desku perzekvovaného válečného hrdiny Mayera

Na pořízení pamětní desky Adolfu Mayerovi se skládají obyvatelé města Ústí nad Labem. Na platformě Donio vybrali už přes 7,8 tisíce korun, přičemž cílová částka čini deset tisíc. Bude umístěna na budově OC Forum Ústí nad Labem, která stojí v místě, kde stál před bombardováním města na konci 2. světové války dům, kde Ústečan a válečný hrdina Adolf Mayer žil se svojí rodinou.

Jaroslav Prášek a jeho slavný vůz Aero Minor Sport

Závod v Le Mans? Nic pro amatéry, domnívá se majitel veterána z Vysočiny

Dlouhou a bohatou historii má obdivuhodné auto, se kterým zaparkoval na náměstí v Humpolci na Pelhřimovsku Jaroslav Prášek z Kynic na Havlíčkobrodsku. Tento stříbrný „doutník“ Aero Minor Sport se v první půlce dvacátého století proháněl na trase nejslavnějšího automobilového závodu ve francouzském Le Mans.

Nehoda autobusu ve Spišském Podhradí na východě Slovenska. Při tragédii zemřely tři dívky

Co zavinilo tragickou nehodu autobusu na Slovensku? Variant je hned několik

O příčině tragické události na Slovensku, při níž zemřely tři talentované studentky, se stále diskutuje. Zatím není jasné, jestli za ni mohla technická závada na starém autobusu dovezeném z Polska, chyba řidiče, nebo něco úplně jiného. Slovenský deník Pravda všechny možnosti důkladně rozebral.

Vítězství v soutěži Chardonnay du Monde navíc nebylo prvním. Josef Valihrach si z Francie cenu nejlepšího Chardonnay odvezl dokonce počtvrté. Vinařství Josef Valihrach na soutěžích reprezentuje české víno.

Vinná senzace. Nejlepší Chardonnay na světě je znovu z Břeclavska

/FOTO/ Nejlepší Chardonnay světa pochází z vinic na jihu Moravy. Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku totiž zvítězilo v prestižním francouzském klání Chardonnay du Monde. To je nejstarší soutěží jedné odrůdy vína na světě a mezi vinaři se těší velké prestiži. Vinařství Josef Valihrach ji navíc ovládlo již počtvrté.

Zahájení dostihové sezony na pardubickém Dostihovém závodišti v loňském roce.

Zimní spánek u konce. Na pardubickém závodišti otevřou překážkovou sezonu

Dny zbývají do velké události. Velké události pro každého koňáka. Pro koňáka, který vysílá své koně přes překážky dostihů. Už v neděli 14. dubna se otevřou brány dostihového závodiště v Pardubicích. Program obstará trojice rovin a stejný počet proutěnek, které zahájí českou překážkovou sezónu. Diváci se mohou těšit na početná startovní pole. Celkem se totiž v šesti závodech představí 68 koní. Mezi nimi lze najít několik zajímavých jmen.

Cesare Dell'Acqua: Mexická delegace nabízí Maxmiliánovi Rakouskému mexický trůn

Před 160 lety přijal Maxmilián Habsburský korunu císaře Mexika. Stála ho život

V neděli 10. dubna roku 1864 hostil zámek Miramare u Terstu zvláštní návštěvu: mexickou delegaci, nabízející rakouskému arcivévodovi Ferdinandu Maxmiliánovi Habsburskému korunu mexického císaře. Maxmilián, mladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I., tuto korunu přijal a ještě v květnu téhož roku odcestoval se svou manželkou Charlottou Belgickou do Mexika. O tři roky později byl v Mexiku popraven.

Francie v Poličce

Francie v Poličce pohledem studentů

Dne 17. 3. roku 2024 na území našeho malebného města Polička dorazila delegace z naší partnerské školy v Pithiviers ve Francii. Francouzi dorazili v počtu asi 50 studentů a učitelů.

Členové SOE ve Francii, rok 1944. Vpředu zleva plukovník Charles, velitel Thomas, Marcel Lacouture a major McKenzie. Vzadu kpt. R. Maloubier (SOE), podporučíci Lannoux a Jean Claude Guiet, mjr. Jacques de Guelis (SOE), Andre Simon a Jacques Dufour (SOE)

Agent Lake seskočil do Francie připravit invazi. Když proběhla, uslyšel: Padejte

Před 80 lety, v neděli 9. dubna 1944, seskočil do jižní Francie britský tajný agent Peter Lake, příslušník Oddělení zvláštních operací, aby ve francouzském vnitrozemí připravil půdu pro blížící se spojeneckou invazi. Úkol splnil, ale vděku se hned nedočkal. Šéf francouzského exilu Charles De Gaulle ho dokonce vyhodil z místnosti. Později však k sobě našli cestu.

Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.

Podívejte se, jak zachycovali zatmění Slunce nadšenci z jihu Moravy

/FOTO, VIDEO/ Úplné zatmění Slunce bude možné v pondělí pozorovat ve Střední a Severní Americe. Zatímco lidé na jižní Moravě tuto šanci tentokrát nemají, mnozí se v kraji už dříve mohli pochlubit fotografiemi zatmění při řadě příležitostí. Neváhali kvůli tomu ani s výjezdem na druhý konec světa. Připomeňte si je v naší fotogalerii.

Akademického malíře Miroslava Konráda můžete na jeho výstavě v Galerii Freiberger potkat ještě v sobotu 27. dubna.

Sobota s malířem Miroslavem Konrádem v nové galerii v Plachého

Poživačné koupání krásek v přírodních lázních na jihozápadě Francie, ušlechtilí klusáci v Bretani, bílé plachetnice na modrých mořských vlnách, ale třeba také vzpomínky na Bechyni anebo poklona herečce Janě Hlaváčové - i to jsou obrazy akademického malíře Miroslava Konráda.

Poslední mise, obraz Florence Ramioulové zachycující útok německého stíhače na letoun Lockheed P-38 Lightning, pilotovaný Antoinem Saint-Exupérym

Před 20 lety našli vrak letadla Saint-Exupéryho. Záhadu Malého prince nevyřešili

Byla středa 7. dubna 2004. Francouzský podmořský záchranný tým mířil k místu nedaleko slavného přístavního města Marseille, kde už o 15 let dříve zaznamenal potápěč Luc Vanrell na mořském dně vrak válečného letadla. Tehdy ho považoval za německý stroj, ale o osm let později přišel objev stříbrného náramku se jménem Antoine Saint-Exupéry. Ani před 20 lety ale nebylo tajemství smrti autora Malého prince rozluštěno. 

Kladno Volejbal cz -  Jihostroj České Budějovice  3:0,  EL Volejbalu , SF, 3. 2. 2024 (stav 1:2)

Orli zářili, série míří do čtvrtého pokračování

Volejbalisté Kladna odvrátili konec semifinálové série. Ve třetím utkání porazili České Budějovice 3:0 a ve středu budou na jihu Čech (17.00, ČT sport) čelit druhému mečbolu soupeře. Orli potěšili fanoušky výkonem, který patřil mezi nejlepší v sezoně.

... a její "vypouštěč" Barnet.

Od sousedů: Nosorožci na cestách

Zoo Schmiding v Krenglbachu (okr. Wels-venkov) přestěhovala samici nosorožce tuponosého Malou o váze asi půldruhé tuny do zoo Barben v jižní Francii. Má tam navázat s nepříbuzným samcem na pěstební úspěchy svých rodičů.

Po parádní sezoně v Králově Poli zamířily Ela Koulisiani (nahoře) a Magdaléna Bukovská do Francie, kde mají za sebou první ročník ve společném klubu.

Řidičák nezískaly, zkušenosti ale ano. Bukovská a Koulisiani dobývají Francii

Před rokem slavily s Královým Polem double, na jehož zisku se podílely obří měrou. A následně se vydaly tak trochu do neznáma. Volejbalistky Magdaléna Bukovská a Ela Koulisiani zamířily do francouzského týmu Pays d´Aix Venelles, se kterým vybojovaly devátou příčku. „Musely jsme vystoupit z komfortní zóny. Byla to pro nás ale neskutečně cenná zkušenost a moc si vážíme toho, že jsme dostaly takovou příležitost,“ popisuje Bukovská.

V brněnské Knihovně Milana Kundery je dostupný osobní Kunderův archiv. Před smrtí jej věnoval Moravské zemské knihovně.

Unikátní Kunderova knihovna v Brně: pro Francouze povinnost, láká lidi z Islandu

Brněnská Knihovna Milana Kundery oslavila rok od spuštění provozu. Speciální oddíl Moravské zemské knihovny s názvem Knihovna Milana Kundery za rok navštívilo okolo čtyř a půl tisíce lidí, a to nejen z České republiky. Jeden z nejpřekládanějších původem českých spisovatelů láká čtenářstvo z celého světa. „Ve středu tady byli čtenáři z Islandu, před dvěma týdny z Honkongu a pro návštěvníky z Francie je zastávka v Brně prakticky povinností,“ vyjmenoval ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Markéta Jeřábková v posledním zápase mistrovství světa,
v němž české házenkářky prohrály s Černou Horou (24:28) a obsadily tak konečné osmé místo.

České házenkářky se po dvou letech vrací do Plzně. Budou zase slavit?

Česká reprezentace házenkářek se vrátí po dvou letech do Plzně. Tehdy na západě Čech slavily senzační vítězství nad olympijskými šampionkami z Francie (31:30). Teď tady přivítají v neděli od 18 hodin na závěr kvalifikace Portugalsko a můžou v zápase zpečetit postup na prosincové Euro.

Aleš Kuthan z Trubské si ve volných chvílích rád maluje. Pár obrázků zdobí jeho dům, zbytek má v šuplíku.

Rád si maloval do šuplíku. Pak uspořádal výstavu a většinu obrazů prodal

Aleš Kuthan (78) z Trubské si ve volných chvílích rád maluje. Obrázky si ukládal do šuplíku. Pak ho napadlo v místě bydliště uspořádat výstavu, kde většinu obrázků ke svému překvapení prodal. Zakázky se mu jen hrnou, což ho těší. Důchodce je důkazem toho, že splnit si sen je možné v každém věku.

Nové veřejné pétanquové hřiště na Dětském dopravním hřišti v Náchodě - Bělovsi.

FOTO: Novinka na dopravním hřišti! V Náchodě si zahrajete pétanque

Dětské dopravní hřiště v Náchodě - Bělovsi je od dubna opět otevřené veřejnosti. Za příznivého počasí se to tam hemží velkým množstvím dětí i rodičů, kteří zde s oblibou sportují i tráví volný čas. A mají tady k dispozici unikátní novinku - pétanquové hřiště! Jedná se o první sportoviště tohoto druhu v Náchodě.

Fotbalistka Slovácka Zuzana Obadalová na srazu české ženské reprezentace do 19 let.

Fotbalistka Slovácka Obadalová chce být lékařkou, ale teď se porve o Euro

ROZHOVOR/ V týmu české reprezentace fotbalistek do 19 let patří Zuzana Obadalová z 1. FC Slovácko k těm nejzkušenějším, na kontě má už 25 startů za národní tým a na Euru této věkové kategorie si zahrála už před rokem. Dobře tedy ví, do čeho jde. Výběr trenéra Jana Navrátila bude od středy do neděle usilovat o další účast na šampionátu.

Česká reprezentace žen do 19 let na únorovém turnaji ve Španělsku, který vyhrála.

Norsko, Ukrajina, Francie. Blšany přivítají mezinárodní fotbal

České fotbalistky do 19 let odehrají počátkem dubna v Blšanech na Podbořansku kvalifikační utkání s Norskem, Ukrajinou a Francií. Bojovat budou o svoji třetí účast na mistrovství Evropy za sebou, kam postoupí jen vítězky skupiny. Ostatní utkání bude hostit Chomutov.

Na zahájení hlavní turistické sezony roku 2024 si  na zámku Fryštát připravili představení Tři mušketýři, 30. března 2024, Ostrava.

VIDEO: Velikonoce na Zámku Fryštát v Karviné. Přijeli tři mušketýři a další

Proti proudu času, až do 17. století a rovnou do sladké Francie ke dvoru slovutného krále Ludvíka XIII., se v sobotu přenesli návštěvníci Zámku Fryštát v Karviné. Poslední březnovou sobotu toto šlechtické sídlo po dvou letech navštívili Athos, Porthos, Aramis a jejich přítel d'Artagnan, tedy Tři mušketýři v podání členů brněnského Divadla historie v pohybu Exulis.

Přijímací zkoušky na Gymnáziu Luďka Pika. Ilustrační snímek

Zájem o střední školy v Plzni převyšuje jejich možnosti. Někde až devítinásobně

Čtenáře zajímalo, poté co jsme psali o úspěšných základních školách, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Nejvíce jste se zajímali o řízení na gymnáziích a školách, které svou působností přesahují okres, a prestižní školy technického zaměření. A tak jsme se na to ředitelů pěti vybraných středních škol a gymnázií v Plzni zeptali.

Rakovnické gymnázium slaví 190 let od založení.

Víme, jak musí zvládnout přijímačky uchazeči o střední školy na Rakovnicku

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivé střední školy na Rakovnicku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a o jaké školy byl největší zájem. Současně jsme se ptali ředitelů škol, na kolik museli přijatí žáci splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Ilustrační foto.

Kam o svátcích: střední Čechy nabízejí desítky velikonočních akcí

/FOTO, VIDEO/ Ve volných dnech letošních svátků jara můžete vyrazit na výlet po středních Čechách, kde na na mnoha místech konají velikonoční akce. Nejen jarmarky, kde se budou plést pomlázky a zdobit kraslice, ale třeba i králičí hop, soutěž o nejlepší velikonoční nádivku, jízdy parním vlakem nebo šermířské šarvátky a taškařice kejklířů.