Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

Kateřina Perknerová

Fiala nakupuje v Německu

Ministři evidentně potřebují budíček. Možná přijde už 27. listopadu při odborářském Dni protestu.

Strakoničtí vojáci během cvičení Bold Quest v Dánsku.

Strakoničtí vojáci testovali v Dánsku zařízení pro identifikaci letadel

Strakoničtí vojáci se mohou pochlubit výrazným úspěchem. „Během nedávného cvičení Bold Quest v Dánsku úspěšně otestovali zařízení IFF mód 5, sloužící k identifikaci vlastních a cizích prostředků vzdušného napadení,“ říká kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.

Táborský symfonický orchestr Bolech - Večer španělské kytary v Milevsku.

Večer španělské kytary s podtitulem: „Temperament a vášeň“

Táborský symfonický orchestr Bolech zve na nevšední koncert španělské kytarové hudby v bazilice Milevského kláštera. Projekt připravil fagotista orchestru Michal Novák, který je též absolventem Konzervatoře v Českých Budějovicích na koncertní kytaru. Za příspěvek a fotky děkujeme Petru Voborovi.

ilustrační foto

Mladí nohejbalisté čelákovického klubu se stali mistry světa

Za účasti devíti zemí (ČR, Španělsko, Rumunsko, J. Korea, Francie, Maďarsko, Slovensko, Irák a Itálie) se konalo v Modřicích mistrovství světa juniorů U21 v nohejbalu. Stejně jako u ženské kategorie, také dorostenci se po dvouleté pauze dočkali svého světového šampionátu a čekal je úkol nejtěžší, obhajoba všech tří disciplín. Povedlo se na výbornou, k čemuž přispěli také hráči Spartaku Čelákovice.

Komiksy na téma mělnické zastupitelstvo baví tamní obyvatele.

Komunální politika s vtipem a nadhledem. Tajemný autor komiksu baví Mělník

/FOTOGALERIE/ Že to na Mělníku mezi zastupiteli vře, není žádným tajemstvím. Naopak se z toho stala dlouhotrvající tradice. Nekonečné dohady na jejich zasedáních jsou pro mnohé občany na místě i sledující přímé přenosy z domova dost únavné. Někteří se tam ale naopak královsky baví. A když se k tomu přidá grafický talent, vtip a nadhled, zprostředkuje to i ostatním. Už sedmý díl komiksu představil na sociální síti tajemný autor vystupující pod pseudonymem Občan Mělnický. Co svěřil Deníku? 

Slezský šlechtic Petr Vok z Kravař se stal řízením osudu majitelem slezských a moravských držav templářského řádu. V pozadí tohoto obchodu byla možná tajemná hra komtura řádu Ecca, jenž se chtěl vložit do soupeření o český trůn

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O templářích a Petru Vokovi

Snad žádný mnišský řád není spojen s tolika legendami jako templáři. Tito „Chudí rytíři Kristovi a Šalomounova chrámu“, jak se oficiálně jmenovali, představovali nejmocnější, nejbohatší a nejzáhadnější vojenskou organizaci středověku. Své jméno odvozovali od Šalomounova chrámu v Jeruzalémě, na jehož místě vybudovali své původní sídlo. Jejich řád hýbal dějinami mnoha států. Chtěl ale ovlivnit i volbu českého krále?

C-17 Globemaster indického vojenského letectva

Rusko ztrácí důležitého spojence. Indie se zbavuje letadel a Moskvu obchází

Největší demokracie světa, jak je Indie dlouhá desetiletí nazývána, spouští poměrně často obří tendry na nákup vojenské techniky, která má ubránit bezmála zemi s bezmála půldruhé miliardy obyvatel primárně proti vlivu ze strany Číny. Posledním velkým nákupem budou transportní letouny pro indické letectvo, které dlouhá léta spoléhalo zejména na Iljušin Il-76. Časy se mění a do budoucna již Rusové do Indie svoje transportní letouny dodávat nebudou.

Útočník oblečený v černém a s částečně zakrytým obličejem u ženy zazvonil a poté, co mu otevřela, ji dvakrát bodl nožem. Ilustrační foto.

Pokus o vraždu v Lyonu: Maskovaný útočník pobodal mladou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon v sobotu odpoledne pobodal maskovaný útočník 30letou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.

Festival svatomartinských vín a husí pečínky na náplavce v Praze.

Svatomartinské slavnosti se blíží. Menu s husou vyjde v Praze asi na tisícovku

Příští sobotu, 11. listopadu v 11 hodin, nabídnou restaurace svatomartinské hody. Součástí je většinou husí kaldoun, paštika, hustí stehno a svatomartinské víno. Menu se vším všudy vyjde Pražany asi na tisícovku. Restaurace přitom doporučují rezervovat si stůl s dostatečným předstihem. Nezřídka i týden předem. Husu na doma si budou lidé moci pořídit mimo jiné na farmářských trzích na Rašínově nábřeží.

Eduards Tralmaks v dresu Kladna

Rytíři mají dalšího reprezentanta, Lotyši povolali do služby Tralmakse

Hokejové Kladno bude mít svoje zastoupení během reprezentační přestávky nejen v českém národním týmu. Lotyši, kteří na posledním světovém šampionátu brali senzační bronz, totiž povolali do služby kanonýra Eduardse Tralmakse. Šestadvacetiletý útočník, jenž posílil tým Jaromíra Jágra před sezonou, je jedním ze dvanácti nominovaných útočníků na dvojzápas proti Francii.

Bouře Ciarán zasáhla i Itálii

Bouře Ciarán má 17 obětí. Lidé umírali v Itálii i Portugalsku, voda odnesla auta

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.

Václav Svěrkoš je ikonou Baníku

Svěrkoš se našel v roli agenta: Do Sparty nikomu nebráním, hádám se i s Baníkem

Slibnou hráčskou kariéru mu ukončila zranění, před časem se tak pustil do nového dobrodružství. A zatím úspěšného. Někdejší útočník Václav Svěrkoš, který kromě svého milovaného Baníku hrál v Německu, Rakousku, Řecku i ve Francii, a vstřelil první gól mistrovství Evropy 2008, se nevydal na dráhu trenéra. Místo toho založil v Ostravě s parťákem Ondřejem Mikou agenturu Sports & Counselling. „Baví mě to, navíc si práci můžu naplánovat podle potřeb svých i rodiny,“ líčí po sedmi letech fungování na trhu ve středu čerstvý čtyřicátník v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Následky bouře Ciarán v ulicích Londýna

Na Evropu udeřila bouře Ciarán, zemřelo sedm lidí. Výstraha platila i pro Česko

Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta ve čtvrtek od Británie přes Francii po Německo vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy. Velmi silný vítr může podle meteorologů působit problémy až do pátečního rána.

V plzeňské zoo bude pro děti v sobotu připravena strašidelná stezka, zakončená lampionovým průvodem a show v amfiteátru.

Tipy na víkend: Juniorfest, běh pro zoo a přednáška profesionálního pračlověka

V pátek začíná filmový Juniorfest, který zavítá do šesti měst, v Plzni jsou připraveny dvě oblíbené akce v zoo či festival pro cestovatele nebo milovníky Francie, v nedaleké Zruči pak Moravský večer. V Domažlicích mohou zájemci navštívit přednášku profesionálního pračlověka, v Klatovech začíná plesová sezona a v Rokycanech a v Kladrubech nová výstava v muzeu. V Tachově si pak lidé mohou užít netradiční prohlídky kláštera, pro děti jsou na řadě míst připraveny strašidelné stezky.

Petr Kasal o sobě říká, že rád rozdává radost.

Petr Kasal: Maskot fotbalových legend a ambasador Pomocných tlapek

„Neodmítnu žádnou akci, která je pro dobrou věc a kdy můžu rozdávat radost dětem, ale i dospělým,“ říká Petr Kasal ze Stříbra. Ten obléká dres maskota Alfíka fotbalového SIGI teamu, který je složen především z fotbalových legend, a společně s ním objíždí v rámci jednotlivých utkání velkou část naší republiky.

Václav Svěrkoš je ikonou Baníku

Svěrkoš se našel v roli agenta: Do Sparty nikomu nebráním, hádám se i s Baníkem

Slibnou hráčskou kariéru mu ukončila zranění, před časem se tak pustil do nového dobrodružství. A zatím úspěšného. Někdejší útočník Václav Svěrkoš, který kromě svého milovaného Baníku hrál v Německu, Rakousku, Řecku i ve Francii, a vstřelil první gól mistrovství Evropy 2008, se nevydal na dráhu trenéra. Místo toho založil v Ostravě s parťákem Ondřejem Mikou agenturu Sports & Counselling. „Baví mě to, navíc si práci můžu naplánovat podle potřeb svých i rodiny,“ líčí po sedmi letech fungování na trhu ve středu čerstvý čtyřicátník v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Zpěvačka Angélique Kidjo bývá nazývána první dámou africké hudby.

Angélique Kidjo: Do Afriky se vracím s pocitem, že ji nikdy nepřestanu objevovat

Je držitelkou pěti cen Grammy a čerstvou laureátkou hudební nobelovky Polar Music Prize. Rodačka z Beninu, žijící od osmdesátých let ve Francii, bývá právem považována za největší žijící africkou zpěvačku. Osmnáct nadšeně přijatých alb mluví za vše. Stejně jako duety s nejzářivějšími hvězdami současnosti, mezi nimiž nechybí Bono, Peter Gabriel, Alicia Keys, Carlos Santana ani Sting. Výjimečná umělkyně překračuje žánry s lehkostí tance, kterým doprovází svá vystoupení. V úterý 7. listopadu bude Angélique Kidjo hvězdou festivalu Prague Sounds.

Vstup do Zoo Hodonín v době rekonstrukce vstupního objektu.

Dědictví pro zoo v Hodoníně. Peníze z prodeje bytů pomohou rekonstrukci

/VIDEO/ Pro mnohé pro překvapivě poslední vůli se rozhodl rodák z Hodonína. V rozhodování, komu odkáže v testamentu dva své byty, zřejmě sehrálo roli právě jeho jihomoravské rodiště. Jeden byt je sice v Praze a druhý v Jindřichově Hradci, avšak přesto jej poslal do rukou zoologického zahrady ze svého rodného města. Ta svůj vděk plánuje přiblížit důstojnou připomínkou.

Výjimečně pro veřejnost otevřený zámek v Trpístech přinesl přehlídku světelných a digitálních instalací, které návštěvníky nadchly.

Světelné a digitální instalace na zámku v Trpístech návštěvníky nadchly

Neobvyklý zážitek si odnesli návštěvníci, kteří se vydali večer v sobotu 28. října do Trpíst. V rámci evropského projektu La Nuit des Chateaxu – Noc zámků se představil zdejší zámek se svým projektem Illuminate vol.2. Stejně jako při loňském premiérovém ročníku i letos přinesly interiéry zámku a částečně také venkovní prostory nebývalou světelnou podívanou. Pro návštěvníky byla přichystána přehlídka světelných efektů, zvukových a digitálních instalací. Nechyběla živá ani reprodukovaná hudba, tvořivé dílny pro děti a občerstvení.

Dým stoupá ze severní části pásma Gazy v důsledku izraelského náletu poblíž hranic s Gazou 28. října 2023

Washington vyzval Izrael, aby rozlišoval mezi Hamásem a palestinskými civilisty

Spojené státy vyzvaly Izrael, aby rozlišoval mezi radikálním hnutím Hamás a palestinskými civilisty. Apel vyslaly prostřednictvím bezpečnostního poradce Bílého domu v druhý den intenzivnější fáze izraelské protiofenzivy proti Hamásu v Pásmu Gazy, která je reakcí na teroristický útok islamistů na Izrael ze 7. října. Americký prezident Joe Biden podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem zdůraznil, že Izrael musí bránit své občany před terorismem způsobem, který chrání civilisty.

Aktivisté polili oranžovou barvou pařížský Louvre

Klimatičtí aktivisté v Paříži zaútočili na Louvre. Pyramidu polili barvou

Aktivisté z francouzského hnutí Dernière Rénovation polili část slavného muzea v Paříži oranžovou barvou. Konkrétně se vyřádili na známé skleněné pyramidě, která stojí na hlavním nádvoří paláce Louvre. Jedná se přitom jen o jeden z řady podobných útoků proti památkám, jež v poslední době řeší v několika evropských zemích.

Badmintonisté B.O. Chance Ostrava Sportclub v minulém ročníku extraligy smíšených družstev jako nováček vybojovali bronz, na který chtějí letos navázat.

Badmintonisté B.O. Ostrava už mají bronz, teď jdou znovu do boje o další medaili

/FOTOGALERIE/ V extralize smíšených družstev v minulé sezoně jako nováček vybojovali badmintonisté B.O. Chance Ostrava Sportclub bronz, na který letos chtějí navázat. Tým kolem české reprezentantky Terezy Švábíkové začíná nový ročník v sobotu 28. října od 15 hodin v domácí hale Ridera Sport proti devítinásobnému českému šampionovi z Benátek nad Jizerou, v neděli od 10 hodin ho ve SC Fajne čeká regionální derby se Sokolem Klimkovice.

Jean-Marc Porte na Sněžných jámách

Třídenní přechod Krkonoš s francouzským novinářem a cestovatelem

Ve dnech 24. – 27. 9. proběhl v Krkonoších individuální press trip zahraničního zastoupení Francie. Třídenní pěší přechod nejvyššího tuzemského pohoří organizačně zajišťovala destinační společnost Krkonoše (DMO Krkonoše) a Czech Tourism ve spolupráci s několika dalšími subjekty. Výstupem press tripu bude rozsáhlá fotoreportáž ve francouzském dvouměsíčníku o horolezectví a pěší turistice TREK Magazine, který vychází v nákladu padesáti tisíc výtisků.

Prezident Petr Pavel

Prezident bude vyznamenávat. Z Třebíčska by mohli ocenění dostat tři lidé

Prezident Petr Pavel bude v sobotu poprvé za dobu svého působení na pražském Hradě předávat ocenění významným osobnostem. Kancelář prezidenta oficiální seznam vyznamenaných zatím tají, přesto jsou už některá jména známá, případně se hovoří o možných kandidátech. Mezi nominovanými by měli být i přinejmenším tři lidé z Třebíčska.

Divadlo Ventyl v Hranicích působí od roku 2013.

Nová sezona s novou premiérou. Hranické divadlo Ventyl nevypadlo z tempa

SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ Divadlo Ventyl v Hranicích působí od roku 2013 a za desetiletí má na kontě osm komedií, tři české premiéry, více než 200 představení a tisíce diváků. Premiéru nové úsměvné hry Ať žije Bouchon! odehraje divadlo Ventyl v sobotu 11. listopadu od 19 hodin v hranické Sokolovně. O sezoně uplynulé i té budoucí jsme si povídali s principálem, režisérem a hercem Kamilem Štroncerem.

Mezinárodní ekologický projekt zavedl žáky z Plzně i ze zahraničí také k Boleveckému rybníku. Tam mohli zkoumat místní ekosystém, nebo si z bezprostřední blízkosti prohlédnout různé druhy ryb v městských sádkách.

Do Plzně přijeli sluchově postižení studenti, zaujaly je rostliny i ryby

Základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Plzeň pořádá v tomto týdnu Mezinárodní projekt Ecological citizenship, díky kterému se v Plzni setkávají žáci a studenti od patnácti do jedenadvaceti let. Účastní se děti a mladí se sluchovým postižením z České republiky, Slovenska, Rumunska, Litvy, Španělska, Srbska a Francie.

Tisíce lidi se přišlo podívat na pražské Hradčanské náměstí kde prezident Petr Pavel slavnostně zahájil Středoevropskou rallye.

Obrazem: Premiéra světové rallye v Česku. Piloty vítal prezident Petr Pavel

Středoevropská rallye byla slavnostně zahájena na Hradčanském náměstí v přítomnosti českého prezidenta Petra Pavla, který si nemohl nechat ujít premiéru světové rallye v Česku. Ze startovní rampy u Pražského hradu sjel i úřadující šampion Kalle Rovanperä z Finska či osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie. Jezdce vítaly davy nadšených fanoušků.