Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

Letošní vánoční obleva je rekordní za posledních 50 let

Letošní vánoční obleva je rekordní za posledních 50 let

Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové pozoruje počasí půl století. Tak razantní vánoční oblevu, jaká byla letos, však ještě nezažil. Celá oblast byla nasycená vodou a tak nebylo výjimkou, že sklepy měli vytopené nejen lidé bydlící v blízkosti řek, ale i v kopcích, na stráních a v horských oblastech.

Pardubičtí hokejisté ladili nástroje na čtvrteční souboj s Kuopiem.

Obhájce prvenství odstraněn z cesty. Teď čeká Dynamo další vítěz Spengler Cupu

Sedlák vystřelil nejen první vítězství na Spenglerově poháru ale také den přípravy na víc. Pardubičtí hokejisté vstoupili do 95. ročníku této prestižní akce výhrou nad švýcarským týmem Ambri-Piotta. Nad obhájcem prvenství. Vydřeli ji až v prodloužení a podle turnajového pavouku se tak vyhnuli středeční bitvě s Kuopiem. Finský celek je čeká až ve čtvrtek. Jen tak mimochodem, znovu nastoupí proti premiantu jednoho z ročníků. Kuopio totiž senzačně opanovalo, když se k triumfu probránilo, konec roku 2018.

Lenka Hlaváčková z Berouna s dcerou Eliškou

Deník vděčnosti: Epilepsie dcery jí obrátila život naruby. Pomáhá ale i ostatním

/FOTO, VIDEO/ Sváteční čas na konci roku vede i k přemítání, jaký je náš život a za co jsme v něm nejvíce vděčni. Lenka Hlaváčková z Berouna za to, že se lékař její dcery Elišky, u které byl diagnostikována epilepsie, nebál oslovit nejlepšího evropského neurochirurga, zda by přiletěl do Prahy a provedl náročnou operaci mozku. Ta se povedla a dívce zkvalitnila život.

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

David Jaček

Finalistu soutěže Muž roku hledá policie, vyhýbá se nástupu do vězení

Byl zvyklý na záři reflektorů, objektivy fotoaparátů a pódium a zájem ze světa modelingu. Nyní má o něj zájem policie. Řeč je o Davidu Jačkovi, který se před dvěma týdny objevil v tzv. Patrosu, jak policisté říkají systému, v němž jsou vedené hledané osoby, po nichž zákon pátrá. Důvodem, proč se někdejší finalista soutěže nejkrásnějších českých mužů ocitl na ne zrovna reprezentativním seznamu je, že se vyhýbá nástupu do výkonu trestu. Podle informací, které se Deníku podařilo získat, není vyloučeno, že by mohl být aktuálně ve Francii.

Průmyslová zóna Joseph u Mostu. Ilustrační foto

U Mostu má vzniknout další továrna. Investor plánuje i vývojové středisko

Město Most prodá za 20 milionů korun volné pozemky v průmyslové zóně Joseph německé společnosti Imorada. Rozhodlo o tom zastupitelstvo. Firma hodlá v zóně postavit továrnu na výrobu strojů pro balení a zaměstnat až 200 lidí. Schválená transakce se týká padesáti tisíc metrů čtverečních. Zóna vybudovaná městem Most leží u obce Havraň v jižní části okresu u silnice na Žatec.

V neděli 10. prosince spolek Mládež za lidská práva uspořádal osvětovou pouliční akci zaměřenou na zvýšení povědomí o lidských právech i mezi občany Tábora.

Členové spolku Mládež za lidská práva informovali i obyvatele Tábora

V neděli 10. prosince 2023, v den výročí Dne boje za svobodu a demokracii, spolek Mládež za lidská práva uspořádal osvětové pouliční akce, které jsou zaměřeny na zvýšení povědomí a znalost lidských práv mezi občany. Základní lidská práva a svobody jsou plně ustanoveny ve Všeobecné listině základních lidských práv a svobod, která byla schválena Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 10. prosince 1948 v Paříži ve Francii. Za příspěvek děkujeme Aleně Račanové.

Rekordního sumce chytil Jaromír Lev na Borské přehradě

Ryby nechytám kvůli fotkám na Facebooku, říká rybář Jaromír Lev

Sám prodává před Vánocemi kapry, ale na svůj štědrovečerní talíř si raději chytne štiku nebo candáta. Jaromír Lev je dlouholetým členem Rybářského svazu a zároveň hospodář Místní organizace Dobřany. Pracuje také jako člen profesionální rybářské stráže Územního svazu Plzeň.

Společně za lidská práva v Budějovicích i v Táboře.

Společně za lidská práva v Budějovicích i v Táboře

V neděli 10. prosince 2023, v den výročí DNE BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII, spolek Mládež za lidská práva uspořádal osvětové pouliční akce, které jsou zaměřeny na zvýšení povědomí a znalost lidských práv mezi občany.

Basketbalistky KP TANY Brno (v zeleném) prohrály v odvetě 1. kola play-off EuroCupu a letošní ročník pro ně končí.

Další senzace se nekonala. KP ve Francii prokletí nezlomilo a v EuroCupu končí

Letošní výjimečná pouť EuroCupem basketbalistek KP TANY Brno ve středu večer skončila. Jihomoravský celek v odvetě prvního kola play-off prohrál na palubovce francouzského favorita Lattes Montpellier 59:89, a nedokázal tak navázat na týden starou domácí výhru 71:63. Brňanky nezlomily prokletí zápasů hraných ve Francii, když v západoevropské zemi prohrály i svůj sedmý duel za poslední roky.

Návštěva českého prezidenta Petra Pavla v Paříži

Nejen Dukovany. Francie chce mít v Česku partnera, řekl Macron Pavlovi

/Od zvláštního zpravodaje ve Francii/ Nebylo to jen naoko. Červený koberec, čestné stráže, přehlídka v Invalidovně, setkání s prezidentem, premiérkou i vedením parlamentu. Francie přivítala po deseti letech v Petru Pavlovi opět hlavu českého státu. A dala si záležet na tom, aby to bylo nejen s plnou parádou, ale také aby jednání byla velmi konkrétní.

Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) doma senzačně přemohly Montpellier.

Zápočty a dárky? Počkají, KP se u moře porve o další milník

Místo toho, aby podobně jako v minulých letech touto dobou honily zápočty ve škole nebo dokupovaly poslední dárky na Vánoce, ženou se basketbalistky KP TANY Brno za senzačním postupem do osmifinále EuroCupu. Do odvety prvního kola play-off proti francouzskému Montpellieru, která se odehraje na jihu Francie u Středozemního moře ve středu od osmi hodin večer, si totiž přibalily osmibodový náskok z domácího vyhraného duelu 71:63.

Česká házenkářská reprezentantka Natálie Kuxová.

MS? Neskutečný zážitek. I v Mostě je to o něčem jiném, říká házenkářka Kuxová

I česká ženská házenkářská reprezentace se letos postarala o kousek štěstí pro českého fanouška. Na nedávno skončeném mistrovství světa v Dánsku, Norsku a Švédsku se totiž po řadě skvělých výkonů dostala až do čtvrtfinále, kde pak vypadla až s pozdějšími mistryněmi z Francie. Ani v následných bojích o umístění s Německem a Černou Horou sice neuspěla, osmým místem však vyrovnala dosud nejlepší umístění z roku 2017. Součástí týmu byla i teprve dvacetiletá odchovankyně olomoucké Zory a nyní členka historicky nejlepšího českého týmu z Mostu Natálie Kuxová, která i přes svůj nízký věk nijak nepropadla.

Antonín Honejsek

Cítil křivdu, konec nechápe. Honejsek o Francii, Porubě i Beranech

ROZHOVOR/ Francii si zamiloval, chtěl tam strávit další roky. Kdo ví, třeba i dohrát kariéru. Sen se mu ale zbortil, tamní hokejový hegemon z Rouenu s ním přestal počítat. Antonín Honejsek v Normandii skončil měsíc nazpět. „Byl jsem z toho v šoku, do teď jsem zklamaný. Nemyslím si, že to bylo potřeba, výkonnost jsem prokazoval každý zápas. Celkově mě to dost mrzí, vše bylo na jiné úrovni, než jsem byl poslední roky zvyklý,“ říká Honejsek, který v rozhovoru pro Deník mluví o odchodu do Poruby, (ne)možnosti návratu do Zlína i situaci Beranů.

Michal Novák skončil ve sprintu volnou technikou na 26. místě. Ilustrační foto.

Novák skončil v Trondheimu ve sprintu ve čtvrtfinále

Běžci na lyžích se přesunuli ve Světovém poháru ze Švédska ke čtvrté zastávce do norského Trodheimu. Tam absolvují tři závody, sprint volně, skiatlon a vše zakončí závod na deset kilometrů klasickou technikou.

U vánočního stromu.

Na Přimdě přivítali kamarády ze Slovenska

V týdnu od 4. do 8. prosince hostila Základní škola na Přimdě 17 žáků a tři vyučující z partnerské Základní školy Š. M. Daxnera v Rimavské Sobotě. Z přimdské školy se setkání zúčastnili žáci 9. ročníku a částečně i ročníku 8.

Obdélný půdorys „od okna k oknu“ přetíná železobetonová nosná stěna.

Panelákový byt ze skla. Nevídané, co vzniklo na jednom pražském sídlišti

Když se dříve stavěla sídliště, podobaly se byty v jednotlivých lokalitách prakticky jako vejce vejci. Stejná kuchyň, stejná koupelna, podobné podlahy či tapety na stěnách. Po letech však nastal čas na rekonstrukce a ty mají už jen technická omezení. Velmi zajímavě toho využil sochař a sklář Vladimír Bachorík, jehož byt skutečně stojí za pozornost.

Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.

Akce Česko zpívá koledy před divadlem v Šumperku. 13. prosince 2023

V Šumperku s lidmi zpívali koledy herci z divadla

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na sto padesát lidí se sešlo ve středu 13. prosince v 18 hodin před šumperským divadlem, aby si zde zazpívali nejznámější vánoční písně. Zapojili se do akce Deníku Česko zpívá koledy, která se v letošním roce konala již po třinácté.

Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) doma senzačně přemohly Montpellier.

Evropská pohádka KP pokračuje! Doma zkrotilo Francouzky a má další primát

Královopolská pohádka pokračuje. Poté co se basketbalistky KP TANY Brno před dvěma týdny poprvé v novodobé historii probojovaly do play-off EuroCupu, připsaly si další cenný primát. Poprvé přemohly tým z nejprestižnější evropské soutěže. Čtvrtý tým aktuální tabulky francouzské ligy Montpellier ve středu večer doma přehrály 71:63 a do odvety prvního kola play-off, která se uskuteční příští středu na jihu Francie, poletí ve výhodné pozici.

Vánoční koledy s Deníkem zpívalo ve Zlíně plné náměstí

VIDEO: Vánoční koledy s Deníkem zpívalo ve Zlíně plné náměstí

Oblíbené vánoční zpívání s Deníkem je po roce zpět. Letos se lidé napříč Českou republikou potkali už po třinácté na akci Česko zpívá koledy. Ve středu se od 18 hodin zaplnilo náměstí Míru ve Zlíně a lidé se svařákem či čajem v ruce společně notovali oblíbené Neseme Vám noviny, Půjdem spolu do betléma či Pásli ovce Valaši. Díky hudební škole Yamaha a jejich malým zpěváčkům se do vánoční atmosféry přenesli naprosto všichni.

České házenkářky prohrály ve čtvrtfinále mistrovství světa s Francií.

Bez překvapení. České házenkářky ve čtvrtfinále MS prohrály vysoko s Francií

České házenkářky prohrály ve čtvrtfinále mistrovství světa s Francií vysoko 22:33 a do bojů o medaile nepostoupily. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla ztrácely v Trondheimu s vysokým favoritem po prvním poločase dvě branky, po změně stran však daly jen šest gólů a obhájkyně stříbra a úřadující olympijské šampionky už dominovaly.

Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) dokráčely k historickému postupu 30.listopadu domácí suverénní výhrou 101:63 nad Antalyí. Připomeňte si duel v galerii.

KP vyhlíží další milník a troufá si i na Gazely. Doma ho podpoří Procházka

Jeden obří milník mají za sebou a další velký vánoční před sebou. Basketbalistky KP TANY Brno po premiérovém postupu do play-off EuroCupu v moderní historii klubu čeká první konfrontace ve vyřazovacích bojích o postup do osmifinále prestižní evropské soutěže. Jihomoravanky odehrají dvojzápas s aktuálně čtvrtým týmem tabulky francouzské ligy Lattesem Montpellier. První utkání se uskuteční v brněnské hale ve Vodově ulici ve středu od pěti hodin odpoledne, odveta je na programu ve Francii o týden později na palubovce Gazel, jak se klub označuje. Slavnostní výhoz středečního domácího utkání obstará šampion UFC Jiří Procházka.

Ilustrační foto

ON-LINE: Lékař FN Plzeň odpoví na dotazy o mozkové cévní příhodě

Postihla někoho z Vašich blízkých mozková cévní příhoda? Máte dotaz k prevenci či léčbě tohoto onemocnění? Zeptejte se vedoucího lékaře Neurologické kliniky MUDr. Vladimíra Rohana, Ph.D. online. Své dotazy můžete posílat tento týden od úterý do čtvrtka, lékař bude odpovídat ve čtvrtek od 10 hodin.

České koledy se rozezněly na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Už ve středu bude Česko zpívat koledy s Deníkem. Přidají se i Češi v zahraničí

Do středy 13. prosince, kdy se v 18 hodin tisíce lidí po celém Česku připojí k již 13. ročníku akce Česko zpívá koledy, zbývají v době vydání článku už jen dva dny. Zpívat se bude na mnoha místech v naší zemi, ale připojí se i krajané v zahraničí. Letos české vánoční písně zazní v Norsku, Německu, Španělsku, Francii nebo v Itálii, kde se letos české koledy ponesou také Svatopetrským náměstím. Jak bude akce probíhat přiblížila Kateřina Di Paola Zoufalová, předsedkyně krajanského sdružení Associazione Praga, které setkání organizuje již devátým rokem.

Trenérka házenkářek Kunovic Lenka Fleková.

Fleková o úspěchu házenkářek: Jeřábková je paní hráčka, trenér zase psycholog

Dres české ženské házenkářské reprezentace nosila neuvěřitelných jednadvacet let. S národním týmem absolvovala mistrovství světa i Evropy, patřila k oporám týmu. Nyní někdejší vynikající spojka Lenka Fleková vede prvoligové Kunovice a sleduje novou generaci házenkářek, která na letošním světovém šampionátu prošla až do čtvrtfinále.

Squashisty čeká světový šampionát.

Squashisté rozehrají šampionát týmů. Ve skupině narazí na Cookovy ostrovy

Po šesti letech si čeští squashisté zahrají na mistrovství světa týmů. Od pondělí do neděle budou na Novém Zélandu usilovat o historický výsledek, což je vylepšení 21. místa. Ve skupině E sehrají utkání proti Cookovým ostrovům a USA. Český tým je ve složení Martin Švec, Viktor Byrtus, Daniel Mekbib a Jakub Solnický. „O Cookových ostrovech skoro vůbec nic nevíme, USA pro nás nemusí mít nehratelný soupeř. Mají kvalitní tým a podobně jako naši kluci jsou velmi vyrovnaní a blízko na světovém žebříčku,“ prohlásil trenér Ondřej Uherka.

Sezónu už zahájilo jako jedno z mála středisek božídarské Novako.

Podívejte se: V Krušných horách se už lyžuje. V provozu je ale jen pár středisek

Počasí v posledních dnech přeje provozovatelům lyžařských středisek v Krušných horách. Některá už zahájila sezónu, ačkoliv příliv milovníků zimních sportů lze očekávat až s příchodem vánočních svátků, záleží samozřejmě na sněhových podmínkách. Jak totiž mnoho podnikatelů vysvětluje, během adventního období nemají lidé čas vyrazit na hory.

Trenér Kladna Arnaud Josserand a univerzál Kristaps Platačs.

CEV Cup: Volejbalové Kladno vyzve v úterý Nantes

Hned v úterý, dva dny po souboji s Libercem, nastoupí volejbalisté Kladna k dalšímu utkání. V prvním osmifinálovém souboji CEV Cupu vyzvou na domácí palubovce špičkový francouzský tým Nantes Rezé Métropole Volley.