Kreativ

ŠTÍTEK: Francie

Sbírka betlémů v Kněžičkách čítá už 1 300 vystavených kousků.

Vánoční betlémy slaví 800 let. Jejich ráj se nachází ve stodole na Liberecku

/FOTO, VIDEO/ Někdo v ní uchovává seno, obilí či další zemědělské produkty, jiní zase nepotřebné harampádí. Stodola v Kněžičkách u České Dubu ale ukrývá doslova vánoční poklad. Při vstupu do ní se naskytne návštěvníkovi pohled na rozsáhlou sbírku betlémů a doslova se ocitne v adventním ráji. Sbírku vlastní manželé Kabátníkovi, kteří se na Liberecko přestěhovali z Bělé pod Bezdězem právě kvůli tomu, aby mohli betlémy vystavit. Řada z nich totiž končila kvůli nedostatku prostoru v krabicích.

Nová, moderní prodejna ze sítě Lidl má vyrůst v Kyjově v Boršovské ulici.

VIDEO: Novou prodejnu v Kyjově Lidl potvrdil, má být za zelení v Boršovské

Jedenáctitisícový Kyjov bude mít druhou prodejnu Lidlu. Jeho kontury se rýsují v Boršovské ulici na území místní části Nětčice na plochách, kde budou sousedy ČSAD a silničáři. Krajský úřad na přelomu listopadu a prosince zahájil zjišťovací řízení na posouzení vlivu na životní prostředí nové prodejny. Ta má totiž vyrůst v poněkud jiné poloze, než byl dřívější plán.

Iveta Miculyčová zakončila sezonu pod vedením trenéra Michaela Berana vítězstvím

VIDEO: Prima zpestření. Miculyčová závodit vůbec neměla, ale všechny porazila

Podařený konec sezony. Česká hvězda freestyle BMX Iveta Miculyčová si zpříjemnila soustředění v eindhovenském skateparku Area 51 vítězstvím v závodě kategorie C1. „Byla to poslední akce roku a teď už se těším na trochu jiné ježdění,” culila se čerstvě osmnáctiletá cyklistka, že na horách vymění kolo za jiný adrenalinový sport.

Za rok se otevře Notre-Dame. Katedrála nyní dostala nový kříž

Pařížská katedrála Notre-Dame dostala nový kříž. Otevřena má být za rok

Rok před svým znovuotevřením dostala pařížská katedrála Notre-Dame kříž na novou věž, kterou před čtyřmi lety zničil požár. Na střechu věže nyní zbývá položit olověnou krytinu, aby z katedrály mohlo zmizet lešení a příští rok v prosinci mohla znovu uvítat věřící i turisty, informovala agentura AFP.

Odstavená auta při vjezdu do Hodonína buď bez SPZ nebo s francouzskou první prosincové úterý 2023.

VIDEO: Do příhraničního Hodonína si odložili BMW z Německa i VW z Francie

Autovraků, odstavených vozů bez registrační značky, s propadlou technickou nebo zjevně nepojízdných aut řeší strážníci a úředníci v Hodoníně ročně desítky. Nejenže těchto aut týdny okupujících parkovací místa přibývá, ale objevují se i vozy ze zahraničí, a to nejen od sousedů ze Slovenska.

Rakouská arcivévodkyně Marie Luisa se jako druhá manželka francouzského císaře Napoleona stala na čtyři roky francouzskou císařovnou. Manželství bylo šťastné

Druhá žena Napoleona? Marii Luisu mu přihrál Schwarzenberg

Poprvé se ženil z čiré lásky, podruhé šlo o politický kalkul. Druhou manželkou císaře Napoleona se stala habsburská arcivévodkyně Marie Luisa, která byla paradoxně celý život vedena k nenávisti vůči Francouzům. K překvapení všech se však mezi manželi nakonec vyvinul láskyplný vztah. Napoleonovy vojenské prohry ale pár rozdělily. 

Přenos schvalovacího jednání přímo z Botswany bylo možné sledovat v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. 

VIDEO: V Jablonci slaví! Ruční výroba skla se dostala na seznam UNESCO

Ruční výroba skla a bižuterie je od středy 6. prosince na reprezentativním seznamu nemateriálního seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO. Společnou nominaci České republiky, Francie, Španělska, Německa, Maďarska a Finska schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně.

Američanka Natália Kucowská (v bílém) se vrací do Brna po roce a půl.

KP reaguje na zranění. Do Brna se vrací americká pivotka. Nehrála kvůli válce

K historickému postupu do play-off EuroCupu a úspěšnému podzimu dokráčely s ryze českým kádrem. Nyní ale okolnosti přinutily vedení basketbalového KP TANY Brno sáhnout po posile ze zahraničí. Kvůli aktuálnímu zranění achillovky Ludmily Dudáčkové se do Králova Pole vrací dobře známá americká pivotka Natalia Kucowská, která už v klubu působila v sezoně 2021/2022.

Scéna Vzkříšení tří chlapců z polyptychu Výjevy ze života svatého Mikuláše z Bari (vyobrazení zázraků). Do italského města Bari v Apulii byly ostatky sv. Mikuláše převezeny v obavě, aby se nestaly kořistí pirátů

Tři rozřezané děti v láku: Nejhrůznější mýtus o svatém Mikuláši je o kanibalismu

I když je v Česku největším postrachem spojeným s mikulášskou obchůzkou čert strkající děti do pytle, je dobré vědět, že některé původní legendy o Mikuláši zmiňovaly historii ještě mnohem děsivější. Mikulášský příběh je také příběhem kanibalského řezníka a masového vraha, který rozřezal tři děti, aby je naložil do okurkového láku.

Trenér Zlína Milan Buday.

Nový kouč Buday jde naučit házenkářky Zlína vyhrávat. Co musí zlepšit?

/ROZHOVOR/ Hraje z celého klubu nejlépe na kytaru, je zvyklý vyhrávat! A právě tuto dovednost se od nového kouče Milana Budaye nyní potřebují naučit interligové házenkářky Zlína, od kterých po posledním podzimním kole sám odešel Jiří Mičola, nespokojen s výkony a také až s desátou příčkou a pěti získanými body.

Jaké pevnostní brány měla nebo má Praha a jaké příběhy jsou s nimi spojeny?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O pražských hradbách a pevnostech

Během válek o rakouské dědictví mezi Marií Terezií a pruským králem Friedrichem II., podporovaným Francií, Španělskem, Švédskem, Neapolskem a později i Bavorskem a Saskem, došlo v letech 1741 a 1742 k okupaci Prahy francouzskými, bavorskými a saskými vojsky. Praha padla sychravého rána 26. listopadu 1741 po jejich spojeném nočním útoku. Byl veden současně ze tří stran, proti třem pražským branám.

Napoleonova první manželka Josefína se jako císařovna stala módní ikonou. Právě díky ní se v období empíru začaly nosit bílé šaty. O svůj vzhled a šatník důsledně pečovala.

Napoleonova životní láska? Josefína měla černé zuby a množství milenců

Denně se třásla strachy, že zemře pod gilotinou. Část dospělého života se nechala vydržovat od bohatých milenců a nakonec si podmanila nejmocnějšího muže Francie, který z ní sice udělal francouzskou císařovnu, ale také hysterickou manželku. Takhle ve zkratce vypadal život první ženy císaře Napoleona Josefíny. Ve své době určovala módní trendy a Napoleon zřejmě nikoho v životě nemiloval víc než ji. Jejich vztah se ale změnil v teror.

MS UCI 2023

Hanáčtí trialisté zářili. Domů dovezli evropské i světové medaile

Členové Biketrial klubu Olomouc se po vydařeném jarním Chorvatském soustředění nominovali a zúčastnili v červenci mládežnického mistrovství světa v UCI cyklotrialu World Youth Games, které se konalo ve Španělské Duraně. Z tohoto klání dovezl favorit Josef Buriánek (kat. Poussin U12) titul vicemistra světa a společně se svým starším bratrem Matyášem, Olomoučákem Věnkem Valentou a dalšími třemi členy reprezentace stříbrnou medaili v kategorii národů za domácími Španěly.

Jakub Solnický a Daniel Mekbib.

Boj o historický výsledek! squashisté odletí na Nový Zéland na šampionát týmů

Mají před sebou mimořádně prestižní událost. Český squashový tým odlétá v neděli na mistrovství světa týmů na Nový Zéland. A to ve složení Martin Švec, Viktor Byrtus, Daniel Mekbib a Jakub Solnický. Na akci budou nejlepší světoví hráči, favorité jsou squashisté z Egypta. „Na světovém šampionátu týmů se objevíme počtvrté a rádi bychom skončili do patnáctého místa, což by byl pro nás historický výsledek,“ vyhlásil Ondřej Uherka, reprezentační trenér. První zápasy začnou v Tauranze 11. prosince.

Generační vývoj Dacie Duster

Třináct let Dacie Duster: Podívejte se, jak se měnilo nejlevnější SUV

Přibližně každou minutu vyjede z bran výrobního závodu Dacie v rumunské Pitesti jeden Duster. Nejprodávanější model značky už na světě existuje v počtu převyšujícím 2,2 milionu kusů, má čím dál víc příznivců a naopak výrazně ubylo těch, kteří se nejlevnějšímu SUV většiny západních trhů posmívali. Za 13 let existence totiž ušla Dacia Duster dlouhou cestu.

Petra Kudláčková

Všechno musí jít zprava! Kudláčková o rituálech, návratu domů i soupeřkách na MS

Úvahy o tom, že se stahuje z výsluní, razantně rozprášila. Brankářka Petra Kudláčková je i po návratu do pražské Slavie velkou oporou české házenkářské reprezentace, se kterou se probojovala na mistrovství světa.  „Rozhodnutí vrátit se domů ani v nejmenším nelituji, nemám důvod si stěžovat a něco zpětně přehodnocovat,“ hlásí devětadvacetiletá Kudláčková, která navíc házenou mísí s civilním zaměstnáním.

Jedním z příznaků suchého zápalu plic je horečka. Postihuje hlavně děti.

Suchý zápal plic se už šíří Evropou: Jaké jsou příznaky, jak je na tom Česko

Po Číně se i v Evropě začal šířit suchý zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma pneumoniae. K nárůstu dochází ve Francii nebo Nizozemsku. Onemocnění postihuje zejména děti do patnácti let věku. Deník přináší informace o situaci v České republice i o tom, co onemocnění znamená, jaké má příznaky a jak ho léčit.

Basketbalistky Žabin (v bílém) se na eurocupový zápas ve Francii naladily víkendovou ligovou výhrou nad Trutnovem.

Těžká francouzská mise: Žabiny zkusí opět umlčet favorita, stačit může i prohra

Naladily se ideálně, na horší úvod sezony daly v minulých týdnech zapomenout. A nyní vstupují do jedné z nejdůležitějších a nejtěžších bitev podzimu. Basketbalistky Žabin se vydaly do Francie, kde ve středu od osmi hodin večer vyzvou na závěr eurocupových skupinových bojů klub Flammes Carolo, duel nabídne přímý souboj o druhé místo.

Opavští basketbalisté dorazili do Dijonu

OBRAZEM: Opava je v Dijonu, Kryštof Vlček se potkal ve Vídni se spolužákem

/FOTOGALERIE/ Opavští basketbalisté už jsou v Dijonu. Ve Francii je čeká čtvrtý zápas letošního ročníku Ligy mistrů. Před středečním večerním duelem mají na programu ještě dva tréninky. Ve výpravě nechyběla ani americká posila Marques Townes. Naopak zranění nepustilo do Francie Jakuba Šiřinu, Filipa Zbránka a Miroslava Kvapila.

Basketbalistky Žabin (v bílém) zdolaly Trutnov 86:61.

FOTO: Žabiny uhájily domácí tvrz, před cestou do Francie stvrdily druhé místo

Tak suverénní výkon jako ve středečním utkání EuroCupu nepředvedly, přesto si připsaly poměrně pohodovou výhru. Basketbalistky Žabin Brno se v sobotu opět představily před svými příznivci, které podruhé v jednom týdnu rozradostnily svým vítězstvím. Brňanky zdolaly Trutnov 86:61 a vrátily se na druhé místo nejvyšší soutěže.

Vítězné vtipné foto.

Od sousedů: Zastřelil z brokovnice matku

31letý muž ze Salcburku zatelefonoval ve čtvrtek odpoledne na tísňové volání, že zastřelil 55letou matku ve společné domácnosti v Loferu. V policie našla v obýváku mrtvou ženu a zajistila brokovnici, kterou muž držel legálně. Při zatýkání se doznal, k motivu se ale nevyjadřoval. Svědkové žádní nejsou.

Ilustrační snímek.

Chtěl si koupit z Francie dva hady. Naletěl podvodníkům a přišel o dvacet tisíc

Muž z Prahy se rozhdl přes internet koupit dva hady v hodnotě 450 Euro (11 tisíc korun). Údajný chovatel z Francie po něm ale po uhrazení požadoval dodatečnou platbu za čipování zvířat a výdaje s tím spojené. Muž mu tedy postupně poslal dalších několik stovek Eur. Podvedený muž nakonec přišel o více jak dvacet tisíc korun.