Kreativ

ŠTÍTEK: Vyšní Lhoty

Prašivá ve Vyšních Lhotách, kam se na sobotu 17. června svolávají turisté - dobrovolníci pro projekt Stezky z lásky.

Stezky z lásky: Dobrovolníci zvelebí okolí chaty Prašivá

Projekt Stezky z lásky, jehož cílem je postupná obnova poškozených turistických tras a čištění studánek v celém Česku, se v regionu rozjíždí naplno. Dobrovolníci se svolávají na sobotu 17. června do Vyšních Lhot k chatě Prašivá.

Romští uprchlíci z Ukrajiny v dočasném táboře na Hůrkách.

Ukrajinští Romové z Pardubic vízum dostali. Sebrali dávky a odjeli neznámo kam

/FOTOGALERIE/ Tři rodiny kočovných romských uprchlíků z Ukrajiny, které minulý týden dorazily do Pardubic, získaly víza a v úterý se měly přestěhovat do zařízení pro uprchlíky v Bělé-Jezové u Mladé Boleslavi. Ubytování od státu však nakonec nevyužily a z nádraží odjely neznámo kam. Celkem šlo o více než 40 lidí, podle policie s nimi problémy nebyly. Válka jim podle charity přerušila na Ukrajině tradiční způsob života, proto odjeli do Česka.

Dočasné nouzové ubytování v Beskydech určené ukrajinským občanům hledajícím pomoc v České republice, 27. dubna 2022 Vyšní Lhoty.

Bez znalců romské kultury to nejde. Takto žijí uprchlíci z Ukrajiny v Beskydech

/FOTOGALERIE/ Registrační humanitární středisko kousek od Frýdku-Místku, ve Vyšních Lhotách v Beskydech, dnes poskytuje azyl asi 170 válečným uprchlíkům z Ukrajiny, nejčastěji romským. Převládají děti do deseti let a ženy mezi pětatřiceti až čtyřiceti. Jak si žijí, kdo se o ně stará a co na to sousedé?

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou invazí míři do Registračního humanitárního střediska, 2. března 2022 ve Vyšních Lhotách.

Vyšní Lhoty a příběhy z Ukrajiny, Tatiana pro útěk před válkou dostala padáka

/FOTOGALERIE/ Humanitárním střediskem pod Prašivou ve Vyšních Lhotách, které začalo sloužit jako mezistanice pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, od soboty 28. února prošlo okolo tisícovky lidí. Jen ve středu 2. března jich odtud odcestovalo na pět set, příjezd dalších k registraci v Česku byl očekáván v noci na čtvrtek 3. března

Úpravna vody ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku, kde mají malou, avšak účinnou vodní elektrárnu i zajímavou architekturu.

Zajímavý "poklad" z šedesátých let v Beskydech: úpravna vody nedaleko Prašivé

/FOTOGALERIE/ Severozápadně pod známým vrchem Prašivá se nachází malá, avšak účinná vodní elektrárna zajímavá i svou architekturou. Úpravna vody ve Vyšních Lhotách díky přítoku okolo 300 litrů za sekundu z přehrady Morávka a třem turbínám o celkovém výkonu 326 kilowattů vyprodukuje ročně dvakrát tolik „proudu“, než sama využije.

Úpravna vody ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku, kde mají malou, avšak účinnou vodní elektrárnu i zajímavou architekturu.

Působivá architektura i výroba energie. Beskydy ukrývají úpravnu vody z 60. let

Severozápadně pod známým vrchem Prašivá se nachází malá, avšak účinná vodní elektrárna zajímavá i svou architekturou. Úpravna vody ve Vyšních Lhotách díky přítoku okolo 300 litrů za sekundu z přehrady Morávka a třem turbínám o celkovém výkonu 326 kilowattů vyprodukuje ročně dvakrát tolik „proudu“, než sama využije.

Vozidlo ťuklo do cyklisty, ten skončil v příkopu. Ilustrační foto.

Vyšní Lhoty: srazil cyklistu a z místa dopravní nehody ujel

Děje se to nejen v Praze, ale i u nás. Ve čtvrtek 28. října 2021 před půl sedmou ráno dosud nezjištěný řidič za obcí Vyšní Lhoty na silnici III. třídy č. 4774 ve směru od obce k Nošovicím srazil cyklistu a ten spadl do příkopu.