Kreativ

ŠTÍTEK: Vyšní Lhoty

Předseda ZDV Nošovice Zdeněk Škola.

Nejen Hyundai a Radegast. Jak se v Nošovicích daří zemědělskému družstvu

Když se řekne Nošovice, mnoha lidem se pravděpodobně vybaví především zdejší pivovar Radegast a korejská automobilka Hyundai. Ovšem své místo tady má také Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice sídlící přímo v centru obce naproti obecnímu úřadu. Uvnitř nás provede předseda ZDV Nošovice Zdeněk Škola.  

Tomáš Ptáčník

Štědrost ani koronavirová opatření nezastavila

Provozovatelé chaty Prašivá ve Vyšních Lhotách dostali „šek“ na více než dvě stě tisíc korun na úpravu okolí a další venkovní atrakce. Více než půl milionu korun dostane kostel sv. Cyrila a Metoděje v Chlebovicích na nové varhany.

Chata Prašivá.

Prašivá, horská chata v Beskydech, bude hezčí. Získala více než dvě stě tisíc

Náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher předal zástupci Klubu českých turistů Martinu Stillerovi výtěžek loňské sbírky DARUJ F≈M na zvelebení okolí horské chaty Prašivá. Klub českých turistů, odbor Beskydy, tak získal částku více než dvě stě tisíc korun. Sto tisíc korun z toho přispělo do sbírky Statutární město Frýdek-Místek.

Jonatán ve znojemské pivnici Na Statku.

Jonáš byl člen první undergroundové kapely ve Znojmě. Rudý běs rozprášila StB

Jiřího Jonáše znají nejen muzikanti ze Znojemska jako Jonatána. Jako toho, který pořádá znojemské festivaly. Například Statek Fest. Čtyřiapadesátiletý lehce prošedivělý muž miluje hudbu od dětství. Přes třicet let je členem znojemské kapely PPD. Hraje na bicí. Živí ho však práce ze zcela jiné sféry lidské činnosti. Pracuje pro farmaceutickou společnost a prodává umělou výživu.

Na Prašivé uklízela lesní škola Hnízdo.

Železné tyče, děravá bota, igelitové obaly. Na Prašivé se uklízelo

/FOTO/ Na Prašivé proběhla další z úklidových akcí, která si dala za cíl zlikvidovat svinčík, který tam nadělali nezodpovědní lidé. Tentokrát se na sběr odpadků po nepořádných turistech vydala asi třicítka dětí a dospělých z lesní školy Hnízdo doprovázených chatařem z Prašivé Martinem Stillerem, jeho dcerkou Stellkou a kamarádkou Aničkou.

Petr Drozd, zakladatel létajícího pivovaru v Hustopečích nad Bečvou.

V hustopečském létajícím pivovaru čepují Hustý ležák

Pojem létající pivovar, kterému se někdy přezdívá i kočovný, může u mnohých vyvolat lecjakou humornou představu, jde však o zcela jednoduchý princip. Létající pivovar nemá na výrobu piva vlastní technologií, sídlo ani zařízení. Nechává si jej vařit jinde ale pod vlastní obchodní značkou.

Ilustrační foto.

Vodní kanál napájecí Žermanickou přehradu čeká oprava

Povodí Odry chystá v regionu jednu z nejrozsáhlejších stavebních akcí za poslední roky. Po loňském dokončení bezmála půlmiliardové rekonstrukce přehrady Šance a přestavbě Staroměstského jezu ve Frýdku-Místku za padesát milionů korun letos státní podnik upře pozornost na opravu přivaděče Vyšní Lhoty – Žermanice.

Stavba toalet na horské chatě Prašivá.

U chaty stavějí nové ekologické záchody

Vyšní Lhoty – Ekologické záchody na dešťovou vodu budou brzy moci využít lidé na kopci Prašivá. Stavba v sousedství oblíbené chaty Prašivá začala v září a je v plném proudu.

Hudební festival Kamenité Open 2017 ve Vyšních Lhotách.

OBRAZEM: Rockové Kamenité bylo letos na blátě

Vyšní Lhoty - Snad jen počasí zradilo organizátory a fanoušky letošního ročníku hudební přehlídky Kamenité Čas Rock Fest, která se v podhůří Beskyd odehrávala od čtvrtka do brzkého nedělního rána. Chyběla jen málokterá z metalových legend, představily se i mladé kapely.

Kai Hansen.

Kamenité přivítá Ravenclow a Kai Hansena

Vyšní Lhoty – Dymytry, Traktor, Arakain, Harlej, Doga Debustrol a navrch hlavní hvězda v podobě slovenské kapely Ravenclow, jejímž hostem bude legendární zpěvák a kytarista kapely Gamma Ray Kai Hansen. To jsou ty největší hvězdy letošního, už 12. ročníku festivalu Kamenité Čas Rock fest.

Horská chata Prašivá.

Auta nechte pod Prašivou. Na oblíbený kopec už jen pěšky nebo na kole

Beskydy - Pořádný rozruch vzbudilo rozhodnutí zakázat autům vjezd na komunikaci, která vede na Malou Prašivou. Tamní turistická chata a dřevěný kostel jsou oblíbené výletní cíle, byť mnozí raději než pěšky či na kole dlouhá léta vyráželi na kopec autem. Jenže zejména na silný víkendový provoz není cesta stavěná.

Ilustrační foto.

Dětský ráj u chaty Prašivá ladí s přírodou

Klub českých turistů má necelých 40 tisíc členů, z toho téměř čtvrtinu mládeže, a jeho historie sahá do roku 1888. Členové KČT organizují každoročně přes tisíc akcí určených pro členy klubu i neorganizované zájemce o všechny druhy turistiky.

Cizinci nacházejí dočasný azyl ve středisku v Havířově-Dolní Suché.

Uprchlíci v okrese vítáni nejsou

Karvinsko - Pobytové a integrační středisko Havířov: 103 osob. Zařízení pro zajištění cizinců Vyšní Lhoty: 26 cizinců. Společnost Residomo: 14 bytů obsazených uprchlíky.

Prolézat ze stromu na strom, a nebýt v lese. Na Prašivé vzniklo přírodní hřiště.

Na Prašivé vzniklo nové hřiště

Vyšní Lhoty - Chataři hlásí další novinku na Prašivé. V uplynulých dnech zprovoznili přírodní hřiště, které se nachází pár metrů od legendární chaty.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Uprchlický tábor je poloprázdný

Zařízením pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách v podhůří Beskyd už prošly stovky migrantů, v posledních měsících jich tam je ale jen několik desítek.

Zásah záchranářů u zraněného muže.

Muž v Beskydech spadl ze skály

K záchranné akci v Beskydech byli ve čtvrtek před polednem vysláni horští záchranáři, hasiči i zdravotníci, včetně vrtulníku.