Kreativ

ŠTÍTEK: Vyšní Lhoty

Letečtí záchranáři zasahovali ve středu u zraněného paraglidisty v Beskydech.

Paraglidista spadl z patnáctimetrové výšky, letěl pro něj vrtulník

Beskydy – Letečtí záchranáři zasahovali ve středu u zraněného paraglidisty v Beskydech. Zdravotnické operační středisko dostalo informaci o pádu muže po sedmnácté hodině. Na místo v lokalitě Prašivé poblíž Vyšních Lhot vzlétl vrtulník letecké záchranné služby, kterému nechybělo vybavení pro záchranu pacienta pomocí lanové techniky.

Army shop, který se nachází v centru Frýdku-Místku, nabízí kromě replik zbraní i plynové pistole a revolvery. Právě o ně mají někteří zákazníci zájem.

Lidé zbrojí. V kurzu jsou i sebeobranné prostředky

Region - Pepřové spreje, boxery, paralyzéry, ale i pistole. Prodejci zbraní a obranných prostředků se shodují, že v poslední době stoupla prodejnost nabízeného sortimentu. Podle některých za to může takzvaná uprchlická krize.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Migrantů je v obci jen pár

Vyšní Lhoty - Zařízením pro zajištění cizinců v podhůří Beskyd už prošly stovky migrantů, v posledních měsících jich tam je ale jen několik desítek. Policisté zadržují na území republiky minimum ilegálních běženců.

Davy lidí si o víkendu nenechaly ujít tradiční pouť v Dobré.

OBRAZEM: Tradiční pouť v Dobré

Davy lidí si o víkendu nenechaly ujít tradiční pouť v Dobré. Děti lákaly po oba dny kolotoče, střelnice a adrenalinové atrakce, které vyrostly na asfaltové ploše bývalého dřevoskladu u vlakového nádraží.

Úklidová akce v Beskydech.

Stovky lidí vyčistí Beskydy

Velký jarní úklid Beskyd veřejnosti Poděkuj horám. Tak se jmenuje akce, kterou už druhým rokem pořádá spolek Čisté Beskydy.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman v Kostelci vyvracel obavy lidí z příchodu migrantů

Kostelec nad Orlicí – Prezident Miloš Zeman dnes v Kostelci nad Orlicí vyvracel obavy lidí z rozšíření místního pobytového azylového střediska. Zeman při dnešní návštěvě Kostelce řekl, že detenční středisko pro imigranty v Kostci nevznikne. V šestitisícovém Kostelci v posledních dnech koluje petice proti příchodu imigrantů do Kostelce.

Ilustrační foto

Obce s azylovými zařízeními možná dostanou milion korun

Praha – Obce s azylovými zařízeními podle všeho dostanou více peněz od státu. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby nově dostaly jednorázový příspěvek jeden milion korun. Chce také zvýšit denní příspěvek za ubytovaného cizince z nynějších osmi na deset korun. Vyplývá to z materiálů, které ve středu projedná vláda.

Ilustrační foto.

Zařízení pro uprchlíky mají volnou kapacitu

Benešov – Na četné telefonáty čtenářů Benešovského deníku ohledně medializovaného záměru zvažovaného převedení Pražských kasáren v Dukelské ulici Ministerstvu vnitra a jejich využití jako záchytného zařízení pro imigranty zveřejňujeme aktuální statistiky kapacity detenčních zařízení k půlnoci z pondělí 8. na úterý 9. února.

Vodní elektrárna.

Malé vodní elektrárny vyrobily loni 4517 MWh elektřiny

Region - Sedm malých vodních elektráren provozovala v roce 2015 společnost SmVaK Ostrava. Vybraná vodárenská zařízení kromě hlavního poslání, které spočívá ve výrobě a dodávkách pitné vody, využívá rovněž pro výrobu čisté energie.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Migrantů ve Vyšních Lhotách dále ubývá

Zatímco v prosinci se počet migrantů ve Vyšních Lhotách pohyboval kolem padesátky, v noci z neděle na pondělí jich v zařízení podle statistik ministerstva vnitra bylo jednatřicet.

Ilustrační foto

Do města proudí i voda z Morávky

Frýdek-Místek - Přehrada Šance je naplněna přibližně z třiceti procent své kapacity. Společnost SmVaK Ostrava proto po dohodě s Povodím Odry přišla v uplynulých dnech s dalším opatřením, jehož cílem je šetřit objem vody v beskydském vodním díle a naopak více využít vodu z údolní nádrže Morávka.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Podle policie by měli být uprchlí migranti už mimo kraj

Víkendový útěk tří cizinců z Afghánistánu, Libye a Alžíru ze zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách vyvolal řadu otázek. V současné době probíhá intenzivní vyšetřování, které má objasnit, jak se trojici podařilo z přísně střeženého areálu s žiletkovým plotem utéct.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Ze střediska pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách utekli tři cizinci

Praha - Ze zařízení pro migranty ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku dnes utekli tři cizinci. Všichni tři se snažili o propuštění ze střediska, aby mohli požádat o mezinárodní ochranu v jiném státě Evropské unie. Je tedy pravděpodobné, že se pokusí dostat z Česka. Ani jeden z nich není napojen na organizovaný zločin, ani není jinak nebezpečný. Policie po nich pátrá. Sdělila to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto

Vánoční kapr: tradice trvá

Frýdecko-Místecko - Ryba na Vánoce? Podle některých regionálních prodejců tradice neutuchá. Lidé stále kupují nejvíce kapra, v závěsu je amur.

Ilustrační foto

Ministerstvo vnitra se chystá na opravy detenčních zařízení

Praha - Ministerstvo vnitra chce využít nízkou obsazenost zajišťovacích zařízení pro cizince k opravám a zlepšení jejich vybavení, dnes to sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. K dnešku bylo v detenčních zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Drahonicích a Vyšních Lhotách obsazeno 126 z 1392 míst.

Část uprchlíků v zařízení v Drahonicích pokračuje v hladovce. Došlo i k několika zraněním, vyhrozená situace se zklidňuje. K problémům došlo poté, co se část běženců začala obávat deportace. Transparenty požadují svobodu.

Maročan podněcoval nepokoje v Drahonicích, policie ho odvezla

Drahonice – Situace v detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku se uklidnila, hladovkářů ubývá. Na páteční večeři a dnes ráno na snídani nepřišlo 31 uprchlíků, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ministerstvo vnitra nehodlá na Litvínovsku zřídit žádné zařízení, které by sloužilo migrantům.

Cizinecká policie řešila v uplynulých třech měsících v uprchlických zařízeních v Česku 56 potyček mezi cizinci. Ilustrační foto.

Ostrahu uprchlíků napadl cizinec z Afghánistánu

Jezová - Útoku čelil v pondělí zaměstnanec zařízení pro internaci cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. V úterý o tom informovala vedoucí kanceláře ředitele služby cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Cizinec afghánské státní příslušnosti napadl pracovníka ochranky Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR," uvedla.

Cizinecká policie řešila v uplynulých třech měsících v uprchlických zařízeních v Česku 56 potyček mezi cizinci. Naposledy zasahovala ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kde se v pondělí porvalo devět běženců kvůli sledování televize.

Policie řešila v uplynulých třech měsících 56 potyček mezi běženci

Praha - Cizinecká policie řešila v uplynulých třech měsících v uprchlických zařízeních v Česku 56 potyček mezi cizinci. Naposledy zasahovala ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kde se v pondělí porvalo devět běženců kvůli sledování televize. V Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku jeden cizinec tentýž den napadl pracovníka tamní ochranky, dnes to sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Ilustrační foto.

„Pro uprchlíky ne," slyší občas lidé z charity

Karvinsko - „Pro uprchlíky ne". Také takové věty občas slyší pracovníci a dobrovolníci sociálních obchůdků a šatníků humanitární organizace ADRA na Karvinsku, kam lidé nosí v rámci pomoci potřebným nejen starší oblečení. Dění kolem uprchlíků v Evropě samozřejmě proniká do všech částí naší země a zejména pracovníci charit a neziskovek se s tímto setkávají nejčastěji.

Bývalá věznice v Drahonicích.

Zařízení v Drahonicích si před vstupem běženců prohlédnou místní

Drahonice – Záchytné zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku si dnes budou moci prohlédnout místní obyvatelé. Od pondělí bude bývalá mužská věznice sloužit běžencům. Kapacita je 220 lidí. Obdobná zařízení už fungují v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku, Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

Do tábora ve Vyšních Lhotách každý týden míří několik pytlů s oblečením.

Frýdecko-místecká ADRA pomáhá oblékat běžence

Frýdek-Místek - Většina uprchlíků dorazila do detenčního zařízení ve Vyšních Lhotách v letních měsících. Bylo jasné, že brzy vyvstane otázka, co si běženci obléknou v chladnějších dnech.

Návštěva prezidenta Miloš Zeman ve Vyšních Lhotách.

Zeman ve Vyšních Lhotách: Setkám se jen s pozvanými cizinci

Vyšní Lhoty /FOTOGALERIE/ – Prezident Miloš Zeman dnes ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku uvedl, že se se zahraničními hosty setkává pouze tehdy, když si je sám pozve. To není tento případ, řekl prezident na setkání s lidmi v obci, kde byl nedávno otevřen uprchlický tábor. Do tábora se Zeman nevypravil. Český národ podle Zemana nikdy nebyl xenofobní, měl by ale zabránit takzvané islamizaci.

Prezident Miloš Zeman. Ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman procestuje region

Region - Prezident republiky Miloš Zeman přijede tento týden do Moravskoslezského kraje. Podstatnou část své cesty stráví na Frýdecko-Místecku, kde navštíví tři města a obec Vyšní Lhoty.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Někteří si stěžují na příliš hlučné uprchlíky

Utečenecký tábor ve Vyšních Lhotách už má za sebou přibližně měsíc běžného provozu. Deník se u této příležitosti vypravil mezi místní, aby zjistil, jaké mají s tímto časovým odstupem s novými sousedy zkušenosti.

Nový web Ministerstva vnitra je určen problematice migrace.

Ministerstvo spustilo web o migraci, pro uprchlíky je ještě 264 míst

Praha - V záchytných zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Zastávce u Brna a Vyšních Lhotách bylo k dnešku 1104 uprchlíků. V táborech zbývalo 264 volných míst. Vyplývá to z informací na novém webu ministerstva vnitra, který byl dnes zprovozněn a má podávat aktuální informace o migraci. Cizinecká policie v minulém týdnu zajistila na českém území 519 běženců, devět lidí prověřuje pro podezření z převaděčství.

Utečenecký ve Vyšních Lhotách by měl opět po několika letech začít fungovat. Názory se kvůli tomu různí.

Migrantů ve Vyšních Lhotách přibývá, dnes jich tam je 330

Vyšní Lhoty – Uprchlíků v táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku přibývá. Podle původních plánů ministerstva vnitra jich mělo být v zařízení umístěno 220, dnes tam žije 330 lidí. Kapacity pro přijetí dalších lidí se nyní připravují. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který si areál přijel prohlédnout.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Plot už stojí, uprchlický tábor spouští plný provoz

Necelé čtyři týdny poté, co do Vyšních Lhot dorazili první nelegální migranti, se provoz zařízení pro zajištění cizinců rozjíždí v plném rozsahu. Vyrostl už i čtyři a půl metru vysoký plot s žiletkovým drátem, který zabezpečí rozšířený vycházkový prostor.