„Léto je obdobím plným pohody a vychutnávání si života,“ říká v rozhovoru ministr zemědělství Petr Gandalovič. Jeho koníčkem je jízda na kole, nepohrdne opečenými buřty a těší se na grilování s přáteli. Jako ministr zemědělství má mimo jiné v popisu práce starat se o to, aby naše potraviny byly kvalitní.
Blíží se léto a řada z nás se nepochybně těší, až bude moci poprvé vyrazit k vodě. Pak jsou ale tací, kteří se už nemohou dočkat, až roztopí pod kotlem – tedy vlastně pod grilem. Tak aby se vám v letní kuchyni dařilo, nabízíme vám pár rad a receptů.
O tom, jaké potraviny zabalit do prázdninového košíku, jsme si povídali s MVDr. Kateřinou Plucarovou z odboru veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy.
Chrudim - Milí čtenáři, patříte mezi ty, kteří s netrpělivostí očekávali začátek grilovací sezony? Deník pro vás spolu s hlineckým pivovarem Rychtář připravil letní soutěž o nejlepší fotografii/video od grilu Pardubického kraje.
Hradec Králové - Čtyři sta rohlíků na jednohubky, patnáct kilogramů kuřat nebo uzeniny ke grilování, sedmdesát litrů koly, více než sto "lahváčů" nebo půl hektolitru dvanáctky v soudku - to vše se dá za tisíc korun pořídit na maturitní večírek. Deník přispěje třeba právě vaší třídě!
Itálie - Minulý týden to v půvabném zimním a lázeňském středisku Ponte di Legno a přilehlém lyžařském centru Passo Tonale v Itálii vypadalo jak v Uherském Hradišti na náměstí.
Zvole - Bez makrel pečených na zahradě za domem Antonína Žváčka by ve Zvoli snad ani nezačaly Vánoce. Patří k nim už devatenáct let a s každým rokem přibývá těch, kdo si makrely a příležitost k setkání napěchovanému legráckami nenechají ujít.
ZLÍN - Tam, kde začínal Pavel Ševčík jako číšník, se vrátil jako šéf. Jeho snahou je, aby podnik ve Zlíně žil. „Šéfovat tak této restauraci,“ říkal si mladý číšník Pavel Ševčík na praxi v Zámecké restauraci ve Zlíně. Tenkrát vzdálený sen se stal za sedmnáct let skutečností.
PLZEŇSKO - Sezona výlovů rybníků je v plném proudu. O uplynulém víkendu byly vyloveny například rybníky na návsi ve Štěnovickém Borku, v Želčanech, Vlkošově či ve Kbelu u Přeštic. Tam mají vodní plochu v nájmu místní hasiči. Výlov se koná jednou za dva roky a bývá pro veřejnost významnou událostí.
SÁZAVA - Obyvatelé Sázavy a okolí se dočkali příjemné novinky. V areálu Ostrov vzniklo relaxačně – zábavní centrum. Už v sobotu 6. října se poprvé představilo veřejnosti. Na více než 60 tisících metrech čtverečních čeká v přírodním prostředí na návštěvníky nejen sportovní a kulturní vyžití, ale také relaxace a odpočinek. Areál nabízí v průběhu roku celou škálu možností využití volného času.
SÁZAVA - Obyvatelé Sázavy a okolí se dočkali příjemné novinky. V areálu Ostrov vzniklo relaxačně – zábavní centrum. Už v sobotu 6. října se poprvé představilo veřejnosti. Na více než 60 tisících metrech čtverečních čeká v přírodním prostředí na návštěvníky nejen sportovní a kulturní vyžití, ale také relaxace a odpočinek.
HORA SV. VÁCLAVA -Opakováním loňského nepříliš vydařeného výlovu rybníčka na návsi v Hoře Sv. Václava či soutěží o nejkrásnější pánskou nohu se bude oslavovat letošní výročí otevření tamního Penzionu Pohoda. To sice není nijak kulaté, nabízí ale příležitost k setkání přítel i ke společné zábavě.
FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ-LUBNO – Stížnost na nesnesitelný zápach si znova vyslechli zastupitelé Frýdlantu nad Ostravicí. Lidé žádají, aby jim město pomohlo, to ale tvrdí, že je bezzubé. Občané přemýšlejí i o žalobě na družstvo a hodlají založit osadní výbor.
Kdo jednou vyzkouší fondue, zamiluje si je. Toto původně švýcarské jídlo má totiž mnoho variant, takže se nikdy neokouká. Masové fondue lze připravit v tuku nebo vývaru, sýrovým sluší dobré víno a čokoládové jsou sladkou korunou příjemného večera.
Existuje spousta příznivců vaření na plynu, kteří tvrdí, že toto vaření je dokonalé, protože umožňuje prakticky okamžitě regulovat teplotu. Na druhou stranu při vaření na plynu zacházíte s otevřeným ohněm.
Taky už nevíte, co s ní? Podarovali jste všechny sousedy, známé i kolegy v práci a přesto vás ta nenáročná a neúnavná rostlina překvapuje dalšími a dalšími plody? Ano, řeč je o cuketě, kterou jsme do svého jídelníčku přijali vě větší míře až v posledních dvou desetiletích. Historicky vzato je to však již stará plodina.
VRANOV NAD DYJÍ - Silné paže rytmicky zanořující pádla do vln vranovské přehrady a bubeník ženoucí svůj tým vpřed. Nejen profesionálové, ale i náhodně složené týmy budou mít možnost vyzkoušet si závody dračích lodí. Sportovní disciplínu, ale i tisíciletou tradiční zábavu asijských přímořských zemí.
PŘÍBRAM - Hygienici varují milovníky grilování, aby maso na rožni necháváli dostatečně propéci. V nedostatečně tepelně zpracovaném masném výrobku se totiž často vyskytuje bakterie Campylobacter, která může způsobit vážné zdravotní problémy.
PARDUBICKO - Ani v těchto prázdninových dnech bychom neměli nechat děti bez dozoru. Podle mluvčí HZS Pardubického kraje Venduly Horákové bychom neměli zapomínat na to, že děti rády napodobují jednání dospělých. „Stačí několik vteřin nepozornosti a zápalky či cigarety v rukou dětí mohou způsobit tragédii,“ varuje.
PARDUBICE -Ani v těchto prázdninových dnech bychom neměli nechat děti bez dozoru. Podle mluvčí HZS Pardubického kraje Venduly Horákové bychom neměli zapomínat na to, že děti rády napodobují jednání dospělých. „Stačí několik vteřin nepozornosti a zápalky či cigarety v rukou dětí mohou způsobit tragédii,“ varuje.
HOLÝŠOV - Minulý víkend navštívili Holýšov občané německého partnerského města Kűmmersbruck. „Jelikož dětem v Německu začínají prázdniny, tak se sem s rodiči vydali na takový výlet, který byl pro děti odměnou,“ vysvětlil důvod návštěvy jeden ze zastupitelů Holýšova Libor Schröpfer, který měl jednasedmdesátičlennou skupinu v Holýšově na starosti.
JABLONEC NAD NISOU - Pořádá závody, brigády a sám se aktivně zapojuje do dění v obci. Nezapomíná ani na jinou zábavu. V Mukařově to i díky němu prostě žije.
ČESKOBUDĚJOVICKO - Heterocyklické aminy(HCA) jsou endogenní dusíkaté heterocyklické sloučeniny, které vznikají při zpracování potravin živočišného původu při vysokých teplotách.
REGION - Na zkažené maso narazila v minulých dnech potravinářská inspekce v obchodních řetězcích Delvita v Brně a Praze. Maso určené ke grilování vykazovalo známky hniloby, kterou měla zakrýt směs koření.
ŽĎÁRSKO - Letní dny lákají k posezení na zahradě a grilování. Lékaři a hygienici však varují. Nedostatečné tepelné zpracování masa může vést ke zdravotním potížím, nejčastěji průjmovým onemocněním.