Kreativ

ŠTÍTEK: grilování

Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.

Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

/ROZHOVOR/ Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Workshop grilování s juniorským národním týmem kuchařů v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě ve čtvrtek 8. září.

Kuchaři olympionici učili v Mostě grilovat mládež. Lijáku navzdory

Venku se nejlépe griluje, když svítí slunce, ale čarovat s jídlem se dá i za deště. V Mostě to ukázal juniorský národní tým kuchařů, který se už začal připravovat na další světovou olympiádu a ve čtvrtek 8. září si odskočil na workshop grilování do soukromé hotelové školy Bukaschool. Na školní zahradě lilo jako z konve, přesto se tři členové elitního týmu pustili pod párty stanem do práce s vervou a mládež v bílých stejnokrojích jim pomáhala.

Až na křišťál zasvítí slunce, rozloží jeho paprsky do barevného spektra.

Minerální kameny z Jizerských hor dodávají energii hostům unikátního hotelu

Na sílu kamenů, které její hosty dobíjejí energií a třeba také léčí, vsadila ředitelka hotelu Rehavital, která vymyslela jeho zajímavý koncept. Ametyst, křišťál či iserín dodávají energii vodě, která je pro návštěvníky přichystaná na pokoji v karafě. Oblé minerální kameny jsou součástí léčivé procedury v hotelovém wellness. V okně každého pokoje visí ozdobný broušený křišťál. A zdejší večerní grilování probíhá na solném kameni.

Salát s kuřecím masem, oříšky a malinovým dresingem

Jak přežít ve zdraví letní grilování, když máte nemocné srdce nebo jste diabetik

Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.

S větším rozšiřováním grilů, a to i těch veřejných, stoupá i úroveň grilovací kultury

Buřty v parku či na náměstí. Městské grilování je čím dál populárnější

Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.

Na rozdíl od předchozích let nejsou v hledáčku pouze levné grily. Lidé jsou ochotni si připlatit za kvalitu.

Prodeje grilů trhají v ČR rekordy. S koupí těch kvalitních by lidé neměli otálet

Řada Čechů se rozhodla strávit letní dovolenou v tuzemsku a na večery strávené u dobrého jídla se řádně připravují. Kdo shání kvalitnější gril, konkrétní značku, neměl by příliš otálet. Prodeje totiž trhají rekordy. Meziročně se zvýšily o třiadvacet procent. „Bavíme se o opravdu silném začátku roku 2021, když vezmeme v potaz srovnání s loňskými rekordy a také to, že hezké počasí, které prodeji tohoto vybavení nahrává, přišlo teprve před pár týdny,” vysvětluje čísla Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.

Výlet do pivovaru Trautenberk.

Podzimní aktivity Klubu vozíčkářů z Trutnova

/FOTOGALERIE/ Kvůli letošním omezením kvůli koronaviru je činnost klubu jako mnoha zájmových organizací omezena. Přesto se v trutnovském klubu vozíčkářů uskutečnily v rámci možností některé akce koncem léta i na podzim.

Ilustrační foto

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Ilustrační foto

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Ilustrační foto

Noční zpívání, grilování i hádky. Milovičtí řeší noční neklid

Podle vedení města mají strážníci v posledních dnech a týdnech plné ruce práce nejen s běžnou agendou, ale také s výjezdy k rušení nočního klidu. Radnice na jednu stranu chápe kouzlo letních večerů spojených s relaxací u grilování, kytar a zpívání, na druhou stranu apeluje na ohled na sousedy, kteří se potřebují vyspat do práce nebo mají malé děti.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navštívil Klub vozíčkářů Trutnov.

Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce

/FOTOGALERIE/ Ani s obdobím koronaviru se činnost Klubu vozíčkářů Trutnov neztenčila. Klubové akce začaly až při uvolňování setkávání. Jedna z akcí se uskutečnila ještě před omezeními. Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce.

Ilustrační foto.

Letní grilování s Jiřím Mikou

Pan Jiří Mika zaslal redakci další ze svých receptů na grilování. Nechte se inspirovat, a jestli máte taky nějaký recept, o který byste se podělili se čtenáři, pošlete ho: servis.zapad@vlmedia.cz. 

Grilování - ilustrační foto.

Festival nabídne grilování, pivo a muziku

Tradiční, již XIII. Valašský Septemberfest se koná v sobotu 7. září v areálu autokempu Liščí mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tento rodinný festival piva a grilování začne v 15 hodin a bude trvat do půlnoci.

Grilování - ilustrační foto.

Velký test grilovacích omáček překvapil. Levné deklasovaly ty nejdražší

K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.

Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam piknikových míst, kde se dá grilovat. Nabízí také dřevo na grilování i topnou sezonu.

Žádný les nepoložil svůj život. Praha nabízí dřevo na zimu i grilování

Díky chladnějšímu a deštivému počasí byl zrušen zákaz rozdělávání ohňů v Praze. Předpověď slibuje, že se vrátí slunce i vysoké letní teploty. Takže už brzy nastane čas na venkovní grilování. Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam míst piknikových míst, která umožňují bezpečné rozdělávání ohňů a opékání. Magistrátní příspěvková organizace nabízí rovněž dřevo na grilování i jako zásoby na nadcházející topnou sezonu.

Grilování. Ilustrační foto.

Grilování v sídlištích radnice v Kladně ani ve Slaném lidem nezakazují

Ačkoli letní čas láká do přírody a k vodě, večer k ohýnku s rodinou či přáteli, kvůli aktuálnímu suchému počasí není rozdělávání ohňů povolené. Jelikož Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu kvůli zvýšenému nebezpečí požárů, každý, kdo nařízení v rámci Středočeského kraje v těchto dnech poruší, riskuje, že pojišťovna v případě požáru bude krátit plnění z důvodu porušení nařízení.

Ilustrační foto.

Konec večerních táboráků. Kvůli suchu se v Praze nesmějí rozdělávat ohně

V Praze se nesmějí kvůli suchu rozdělávat od neděle 30. června ohně. Opatření má zabránit vzniku požárů, před kterými v sobotu varovali meteorologové, a platí do odvolání. Novinářům to sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Zákaz se vztahuje vedle ohňů i na kouření, pořádání ohňostrojů nebo zapalování lampionů nebo pochodní a odhazování nedopalků nebo hořících předmětů v lesích, parcích, zahradách, polích a senících na území Prahy.

Venkovní kuchyň

Venku chutná nejlépe. Víte, jak zařídit letní kuchyni?

V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.