/VIDEO/ Nová mola na rybníku, další herní prvky pro děti, ale také prostor ke grilování. Na to se mohou těšit návštěvníci parku Budoucnost v Havlíčkově Brodě. A to v rámci plánované třetí a čtvrté části obnovy parku. Radnice chce za vylepšení utratit skoro osmdesát milionů korun.
Co uděláte, když budete mít k dispozici starou vyřazenou kartotéku? Daniel Lizna z jihomoravského Šebetova z jedné takové vytvořil jedinečný gril. Jednoduše geniální nápad vás možná inspiruje k tomu, že až příště narazíte na vysloužilý kus nábytku, nebudete v něm vidět jen haraburdí a odpad, ale třeba budoucího mistra letních barbecue.
Jihočeské uzeniny, pochoutky z plzeňské pekárny, vína z jižní Moravy, pálivé grilovací pochoutky z Ostravy, medové výrobky z Doupovských hor a řada dalších stánků. Tak vypadaly víkendové farmářské trhy v Mariánských Lázních. A desítkám příchozích nevadilo ani chladné sobotní počasí.
Na jižní Moravě vznikl jedinečný kutilský výrobek, který nejenže skvěle griluje, ale zároveň baví netradičním vzhledem. Daniel Lizna z Šebetova v okrese Blansko přetvořil starý bojler v plně funkční a pojízdný traktorgril zvaný El Ňiňo. Gril kutila, který je známý svýma zlatýma rukama i pořádnou dávkou humoru, má dokonce volant, řiditelnou nápravu i funkční světla.
/Od zvláštní zpravodajsky Deníku/ V Bruselu i tento týden pokračuje takzvané grilování - tedy slyšení designovaných eurokomisařů před Evropským parlamentem. V konečném důsledku to totiž jsou europoslanci, kdo rozhodne, zda se daný kandidát na post eurokomisaře skutečně členem Evropské komise stane, nebo bude muset předsedkyně Ursula von der Leyenová přijít s jiným jménem. Grilování se procesu neříká nadarmo - kandidát se musí vypořádat s odbornými otázkami na své příští úmysly ve funkci a pokud možno na ně fundovaně odpovědět. Slyšení má ukázat zejména to, zda funkci odborně zvládne, do hlasování ale vstupují i politické zájmy.
Jozef Síkela podstoupil ve středu odpoledne v Bruselu takzvané grilování, tedy slyšení před výbory Evropského parlamentu. To, jaký dojem zanechal, rozhodne o tom, zda se stane eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. Pro jeho působení v této funkci se musí po slyšení vyjádřit minimálně 17 z pětadvaceti europoslanců ve Výboru pro rozvoj (DEVE). Čeští europoslanci z dalších přizvaných výborů před grilováním očekávali, že bude ve funkci eurokomisaře potvrzen bez problémů. Při slyšení padaly otázky zejména na konkrétní Síkelovy kroky ve funkci, zazněly třeba otázky, jak chce chránit evropské peníze nebo bránit nelegální migraci.
Od května v otrokovickém přístavišti funguje nový veřejný gril. Hned první sezónu si našel své příznivce, kteří se nebáli novinku vyzkoušet a připravit jídlo na čerstvém vzduchu. Od listopadu a v průběhu celé zimy se možnost grilování veřejnosti uzavře. V provozu bude gril zase od března.
V Bruselu se rozhoduje o tom, zda se Jozef Síkela stane eurokomisařem. Ve středu odpoledne musí ustát takzvané grilování - tedy slyšení před výbory, které podstupují v těchto dnech všichni navržení eurokomisaři. Vzhledem k tomu, že se Síkela má stát komisařem pro mezinárodní partnerství, klíčový je pro něj DEVE, tedy Výbor pro rozvoj. V něm sedí 25 europoslanců; aby Síkela prošel, musí získat minimálně 17 hlasů.
/FOTO/ Grilování s rodinami. Tak zněl název čtvrteční odpolední akce na zahradě kolínského Domova pro seniory nad železniční zastávkou. Vedení domova pozvalo blízké svých klientů na grilované dobroty sahající od hermelínu přes tradiční klobásy až po steaky.
Sociální pracovník Ondřej Syrový organizuje se svými kolegy karnevaly spojené s grilováním, různé přednášky či literární a filmová setkání. A to pod záštitou klubů seniorů na pražském Žižkově, které vede. Upřednostňují tam neřízenou zábavu. „Máme tu i několik klientů, kteří potřebují komplexní péči a jsou téměř imobilní. Zábava jim pomáhá. Třeba jedna paní odhodila chodítko a rozjela se při tancování na písničku Jede, jede mašinka. A pak zase schody vyšla s chodítkem,“ říká v rozhovoru pro Deník Syrový. Metodu, na základě níž s důchodci pracuje, zmiňuje i v nedávno vydané knížce Žižkovský podivín.
Vyhrocenou hádku mezi bývalými partnery jela v pátek 12. července před čtvrtou hodinou ranní prověřit strakonická policejní hlídka. Grilování mělo dost netradiční dohru.
Hezké počasí přímo láká ke grilování masa nebo zeleniny přímo pod širým nebem. Grilovačky jsou většinou zvykem na chatách a chalupách za městem. V metropoli je ale několik míst, kde lze grilování uspořádat také. Některá je možné rezervovat předem a zajistit si tak volnou plotnu. Deník přináší jejich přehled.
Při shánění potravin na grilování můžete při využití slevových akcí ušetřit až čtvrtinu ceny nákupu. Zatímco některé položky výrazně zdražily, u jiných proti loňsku ušetříte. Méně zaplatí třeba milovníci bavorských klobásek.
Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
/ROZHOVOR/ Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
Na televizní obrazovky míří nový kulinářský pořad televize Prima. V desetidílné soutěži Česko na grilu se utkají dvojice, které bude pravidelně po boku Zdeňka Pohlreicha hodnotit i táborský šéfkuchař Martin Svatek.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
Mezi domy. To je název parku, který mohou Poličáci nově navštívit na sídlišti Bezručova, konkrétně v ulici Březovského. Nechybí odpočinková zóna, místo pro grilování, herní prvky a sportovní hřiště. Podívejte se.
Teplé počasí láká k posezení na čerstvém vzduchu, k němuž patří tolik oblíbené grilování. Bez dokonale fungujícího zahradního grilu se při něm neobejdete. Na výběr máte plynové i elektrické grily, klasické grily na dřevěné uhlí a také grily s otevřeným ohništěm. Jak vybrat ten správný gril právě pro vás?
Dobrou zprávou pro milovníky grilování je, že letos koupí levněji kuřecí prsa nebo vepřovou pečeni. Právě o tyto druhy masa mívají labužníci od grilu nejradši. Podražily naopak vepřová krkovice i kýta.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Jak strávit v metropoli příjemný kus dne a postarat se víceméně jen o to, co budete konzumovat? Řešením je návštěva piknikového místa v parku Stromovka. Navrhla jej architektka Martina Forejtová ze studia Land05.
Venku se nejlépe griluje, když svítí slunce, ale čarovat s jídlem se dá i za deště. V Mostě to ukázal juniorský národní tým kuchařů, který se už začal připravovat na další světovou olympiádu a ve čtvrtek 8. září si odskočil na workshop grilování do soukromé hotelové školy Bukaschool. Na školní zahradě lilo jako z konve, přesto se tři členové elitního týmu pustili pod párty stanem do práce s vervou a mládež v bílých stejnokrojích jim pomáhala.
Na sílu kamenů, které její hosty dobíjejí energií a třeba také léčí, vsadila ředitelka hotelu Rehavital, která vymyslela jeho zajímavý koncept. Ametyst, křišťál či iserín dodávají energii vodě, která je pro návštěvníky přichystaná na pokoji v karafě. Oblé minerální kameny jsou součástí léčivé procedury v hotelovém wellness. V okně každého pokoje visí ozdobný broušený křišťál. A zdejší večerní grilování probíhá na solném kameni.
Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
Přinášíme vám recepty na lahodné pokrmy anebo rady, které gastropodniky napříč Jihočeským krajem stojí za návštěvu. Svými tipy a zkušenostmi přispěli redaktoři i čtenáři Deníku.
Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.
Každý má svůj oblíbený recept na letní grilování. Pokud máte i vy svoji specialitku, kterou rádi připravujete, neváhejte nám svůj recept zaslat na e-mail klara.alesova@denik.cz. Jistě si ji podle vás rádi připraví i naši čtenáři.
Co srpen neuvaří, to už září nedopeče… Podle této staré pranostiky dostal název další víkend ve Vodním mlýně v Hoslovicích. V sobotu 28. srpna tady můžete poznat, jak se žilo za dávných časů.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Řada Čechů se rozhodla strávit letní dovolenou v tuzemsku a na večery strávené u dobrého jídla se řádně připravují. Kdo shání kvalitnější gril, konkrétní značku, neměl by příliš otálet. Prodeje totiž trhají rekordy. Meziročně se zvýšily o třiadvacet procent. „Bavíme se o opravdu silném začátku roku 2021, když vezmeme v potaz srovnání s loňskými rekordy a také to, že hezké počasí, které prodeji tohoto vybavení nahrává, přišlo teprve před pár týdny,” vysvětluje čísla Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
/FOTOGALERIE/ Kvůli letošním omezením kvůli koronaviru je činnost klubu jako mnoha zájmových organizací omezena. Přesto se v trutnovském klubu vozíčkářů uskutečnily v rámci možností některé akce koncem léta i na podzim.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Podle vedení města mají strážníci v posledních dnech a týdnech plné ruce práce nejen s běžnou agendou, ale také s výjezdy k rušení nočního klidu. Radnice na jednu stranu chápe kouzlo letních večerů spojených s relaxací u grilování, kytar a zpívání, na druhou stranu apeluje na ohled na sousedy, kteří se potřebují vyspat do práce nebo mají malé děti.
INFOGRAFIKA/ Ne každý v metropoli má u domu zahradu, kde si může rozdělat ohýnek. Proto se za pěkného počasí Pražané vydávají na veřejná místa, kde ta možnost existuje.
Třeba Vám přijde vhod další z receptů na grilování, který do redakce zaslal Jiří Mika. Chcete se také podělit o nějaký svůj oblíbený recept? Pošlete ho, my ho rádi pošleme dál.
/FOTOGALERIE/ Ani s obdobím koronaviru se činnost Klubu vozíčkářů Trutnov neztenčila. Klubové akce začaly až při uvolňování setkávání. Jedna z akcí se uskutečnila ještě před omezeními. Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce.
Pan Jiří Mika zaslal redakci další ze svých receptů na grilování. Nechte se inspirovat, a jestli máte taky nějaký recept, o který byste se podělili se čtenáři, pošlete ho: servis.zapad@vlmedia.cz.