Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
/ROZHOVOR/ Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
Na televizní obrazovky míří nový kulinářský pořad televize Prima. V desetidílné soutěži Česko na grilu se utkají dvojice, které bude pravidelně po boku Zdeňka Pohlreicha hodnotit i táborský šéfkuchař Martin Svatek.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
Mezi domy. To je název parku, který mohou Poličáci nově navštívit na sídlišti Bezručova, konkrétně v ulici Březovského. Nechybí odpočinková zóna, místo pro grilování, herní prvky a sportovní hřiště. Podívejte se.
Teplé počasí láká k posezení na čerstvém vzduchu, k němuž patří tolik oblíbené grilování. Bez dokonale fungujícího zahradního grilu se při něm neobejdete. Na výběr máte plynové i elektrické grily, klasické grily na dřevěné uhlí a také grily s otevřeným ohništěm. Jak vybrat ten správný gril právě pro vás?
Dobrou zprávou pro milovníky grilování je, že letos koupí levněji kuřecí prsa nebo vepřovou pečeni. Právě o tyto druhy masa mívají labužníci od grilu nejradši. Podražily naopak vepřová krkovice i kýta.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Jak strávit v metropoli příjemný kus dne a postarat se víceméně jen o to, co budete konzumovat? Řešením je návštěva piknikového místa v parku Stromovka. Navrhla jej architektka Martina Forejtová ze studia Land05.
Venku se nejlépe griluje, když svítí slunce, ale čarovat s jídlem se dá i za deště. V Mostě to ukázal juniorský národní tým kuchařů, který se už začal připravovat na další světovou olympiádu a ve čtvrtek 8. září si odskočil na workshop grilování do soukromé hotelové školy Bukaschool. Na školní zahradě lilo jako z konve, přesto se tři členové elitního týmu pustili pod párty stanem do práce s vervou a mládež v bílých stejnokrojích jim pomáhala.
Na sílu kamenů, které její hosty dobíjejí energií a třeba také léčí, vsadila ředitelka hotelu Rehavital, která vymyslela jeho zajímavý koncept. Ametyst, křišťál či iserín dodávají energii vodě, která je pro návštěvníky přichystaná na pokoji v karafě. Oblé minerální kameny jsou součástí léčivé procedury v hotelovém wellness. V okně každého pokoje visí ozdobný broušený křišťál. A zdejší večerní grilování probíhá na solném kameni.
Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
Přinášíme vám recepty na lahodné pokrmy anebo rady, které gastropodniky napříč Jihočeským krajem stojí za návštěvu. Svými tipy a zkušenostmi přispěli redaktoři i čtenáři Deníku.
Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.
Každý má svůj oblíbený recept na letní grilování. Pokud máte i vy svoji specialitku, kterou rádi připravujete, neváhejte nám svůj recept zaslat na e-mail klara.alesova@denik.cz. Jistě si ji podle vás rádi připraví i naši čtenáři.
Co srpen neuvaří, to už září nedopeče… Podle této staré pranostiky dostal název další víkend ve Vodním mlýně v Hoslovicích. V sobotu 28. srpna tady můžete poznat, jak se žilo za dávných časů.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Řada Čechů se rozhodla strávit letní dovolenou v tuzemsku a na večery strávené u dobrého jídla se řádně připravují. Kdo shání kvalitnější gril, konkrétní značku, neměl by příliš otálet. Prodeje totiž trhají rekordy. Meziročně se zvýšily o třiadvacet procent. „Bavíme se o opravdu silném začátku roku 2021, když vezmeme v potaz srovnání s loňskými rekordy a také to, že hezké počasí, které prodeji tohoto vybavení nahrává, přišlo teprve před pár týdny,” vysvětluje čísla Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
/FOTOGALERIE/ Kvůli letošním omezením kvůli koronaviru je činnost klubu jako mnoha zájmových organizací omezena. Přesto se v trutnovském klubu vozíčkářů uskutečnily v rámci možností některé akce koncem léta i na podzim.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Podle vedení města mají strážníci v posledních dnech a týdnech plné ruce práce nejen s běžnou agendou, ale také s výjezdy k rušení nočního klidu. Radnice na jednu stranu chápe kouzlo letních večerů spojených s relaxací u grilování, kytar a zpívání, na druhou stranu apeluje na ohled na sousedy, kteří se potřebují vyspat do práce nebo mají malé děti.
INFOGRAFIKA/ Ne každý v metropoli má u domu zahradu, kde si může rozdělat ohýnek. Proto se za pěkného počasí Pražané vydávají na veřejná místa, kde ta možnost existuje.
Třeba Vám přijde vhod další z receptů na grilování, který do redakce zaslal Jiří Mika. Chcete se také podělit o nějaký svůj oblíbený recept? Pošlete ho, my ho rádi pošleme dál.
/FOTOGALERIE/ Ani s obdobím koronaviru se činnost Klubu vozíčkářů Trutnov neztenčila. Klubové akce začaly až při uvolňování setkávání. Jedna z akcí se uskutečnila ještě před omezeními. Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce.
Pan Jiří Mika zaslal redakci další ze svých receptů na grilování. Nechte se inspirovat, a jestli máte taky nějaký recept, o který byste se podělili se čtenáři, pošlete ho: servis.zapad@vlmedia.cz.
Pan Jiří Mika zaslal redakci další ze svých receptů na grilování. Nechte se inspirovat, a jestli máte taky nějaký recept, o který byste se podělili se čtenáři, pošlete ho: servis.zapad@vlmedia.cz.
Nadšený spolek Střekovské matky má v Ústí v mnohém dost navrch. Radostně navrch. Nikdy nevynechá v Parku T. G. Masaryka naproti Činohernímu studiu dvakrát ročně originální Bleší trh, v krajské metropoli začal také s užitečnou sousedskou republikovou akcí „Zažít Střekov jinak“.
Tradiční, již XIII. Valašský Septemberfest se koná v sobotu 7. září v areálu autokempu Liščí mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tento rodinný festival piva a grilování začne v 15 hodin a bude trvat do půlnoci.
Ovoce, zelenina i med. To vše bude k vidění na výstavě stonavských zahrádkářů, která se koná v sobotu 7. a v neděli 8. září, vždy od 10 do 18 hodin ve stonavské zahrádkářské klubovně.
Léto je časem koupání, koncertů a venkovního grilování. Krajská hygienická stanice v Prostějově vysílá během celého roku kontroly, aby prověřily hygienické podmínky v restauracích, občerstveních i stáncích. Nemalou kontrolou prochází v létě i zmrzlináři.
K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.
Díky chladnějšímu a deštivému počasí byl zrušen zákaz rozdělávání ohňů v Praze. Předpověď slibuje, že se vrátí slunce i vysoké letní teploty. Takže už brzy nastane čas na venkovní grilování. Lesy hlavního města Prahy zveřejnily seznam míst piknikových míst, která umožňují bezpečné rozdělávání ohňů a opékání. Magistrátní příspěvková organizace nabízí rovněž dřevo na grilování i jako zásoby na nadcházející topnou sezonu.
Brno - V krásném prostředí Mniší hory a ve společnosti zvířat si nově Brňané užijí grilování. V brněnské zoo totiž spustili zkušební provoz veřejného grilu.
Ačkoli letní čas láká do přírody a k vodě, večer k ohýnku s rodinou či přáteli, kvůli aktuálnímu suchému počasí není rozdělávání ohňů povolené. Jelikož Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu kvůli zvýšenému nebezpečí požárů, každý, kdo nařízení v rámci Středočeského kraje v těchto dnech poruší, riskuje, že pojišťovna v případě požáru bude krátit plnění z důvodu porušení nařízení.
V Praze se nesmějí kvůli suchu rozdělávat od neděle 30. června ohně. Opatření má zabránit vzniku požárů, před kterými v sobotu varovali meteorologové, a platí do odvolání. Novinářům to sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Zákaz se vztahuje vedle ohňů i na kouření, pořádání ohňostrojů nebo zapalování lampionů nebo pochodní a odhazování nedopalků nebo hořících předmětů v lesích, parcích, zahradách, polích a senících na území Prahy.
V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.