Kreativ

ŠTÍTEK: grilování

Daniel Lizna vytvořil jedinečný gril ze staré kartotéky.

Šikula z Šebetova vykutil gril ze staré kartotéky. Dlouho se u něj neohřál

Co uděláte, když budete mít k dispozici starou vyřazenou kartotéku? Daniel Lizna z jihomoravského Šebetova z jedné takové vytvořil jedinečný gril. Jednoduše geniální nápad vás možná inspiruje k tomu, že až příště narazíte na vysloužilý kus nábytku, nebudete v něm vidět jen haraburdí a odpad, ale třeba budoucího mistra letních barbecue.

Sobotní farmářské trhy v Mariánských Lázních

Farmářské trhy v Mariánských Lázních přilákaly v sobotu davy lidí

Jihočeské uzeniny, pochoutky z plzeňské pekárny, vína z jižní Moravy, pálivé grilovací pochoutky z Ostravy, medové výrobky z Doupovských hor a řada dalších stánků. Tak vypadaly víkendové farmářské trhy v Mariánských Lázních. A desítkám příchozích nevadilo ani chladné sobotní počasí.

Světla z traktoru, maska z kulatiny a komín na odvod kouře z plechu s jednoduchým tlumičem.

Gril, jaký jste ještě neviděli: Traktor El Ňiňo z Moravy griluje i svítí

Na jižní Moravě vznikl jedinečný kutilský výrobek, který nejenže skvěle griluje, ale zároveň baví netradičním vzhledem. Daniel Lizna z Šebetova v okrese Blansko přetvořil starý bojler v plně funkční a pojízdný traktorgril zvaný El Ňiňo. Gril kutila, který je známý svýma zlatýma rukama i pořádnou dávkou humoru, má dokonce volant, řiditelnou nápravu i funkční světla.

Jozef Síkela při slyšení před výbory Evropského parlamentu.

Jak se volí eurokomisaři: Síkelu neugrilovali, kandidáta z Maďarska téměř ano

/Od zvláštní zpravodajsky Deníku/ V Bruselu i tento týden pokračuje takzvané grilování - tedy slyšení designovaných eurokomisařů před Evropským parlamentem. V konečném důsledku to totiž jsou europoslanci, kdo rozhodne, zda se daný kandidát na post eurokomisaře skutečně členem Evropské komise stane, nebo bude muset předsedkyně Ursula von der Leyenová přijít s jiným jménem. Grilování se procesu neříká nadarmo - kandidát se musí vypořádat s odbornými otázkami na své příští úmysly ve funkci a pokud možno na ně fundovaně odpovědět. Slyšení má ukázat zejména to, zda funkci odborně zvládne, do hlasování ale vstupují i politické zájmy.

Josef Síkela při slyšení před výbory Evropského parlamentu, středa 6. listopadu 2024.

Síkela má za sebou grilování před EP. Mluvil o Havlovi i kontrole korupce

Jozef Síkela podstoupil ve středu odpoledne v Bruselu takzvané grilování, tedy slyšení před výbory Evropského parlamentu. To, jaký dojem zanechal, rozhodne o tom, zda se stane eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. Pro jeho působení v této funkci se musí po slyšení vyjádřit minimálně 17 z pětadvaceti europoslanců ve Výboru pro rozvoj (DEVE). Čeští europoslanci z dalších přizvaných výborů před grilováním očekávali, že bude ve funkci eurokomisaře potvrzen bez problémů. Při slyšení padaly otázky zejména na konkrétní Síkelovy kroky ve funkci, zazněly třeba otázky, jak chce chránit evropské peníze nebo bránit nelegální migraci. 

Jozefa Síkelu čeká grilování v Evropské komisi

Síkela eurokomisařem? V Bruselu ho čeká grilování, potrápí ho otázky o majetku

V Bruselu se rozhoduje o tom, zda se Jozef Síkela stane eurokomisařem. Ve středu odpoledne musí ustát takzvané grilování - tedy slyšení před výbory, které podstupují v těchto dnech všichni navržení eurokomisaři. Vzhledem k tomu, že se Síkela má stát komisařem pro mezinárodní partnerství, klíčový je pro něj DEVE, tedy Výbor pro rozvoj. V něm sedí 25 europoslanců; aby Síkela prošel, musí získat minimálně 17 hlasů. 

Sociální pracovník Ondřej Syrový

Tanec a grilování místo řízené akce. Stáří není o věku, říká sociální pracovník

Sociální pracovník Ondřej Syrový organizuje se svými kolegy karnevaly spojené s grilováním, různé přednášky či literární a filmová setkání. A to pod záštitou klubů seniorů na pražském Žižkově, které vede. Upřednostňují tam neřízenou zábavu. „Máme tu i několik klientů, kteří potřebují komplexní péči a jsou téměř imobilní. Zábava jim pomáhá. Třeba jedna paní odhodila chodítko a rozjela se při tancování na písničku Jede, jede mašinka. A pak zase schody vyšla s chodítkem,“ říká v rozhovoru pro Deník Syrový. Metodu, na základě níž s důchodci pracuje, zmiňuje i v nedávno vydané knížce Žižkovský podivín.  

Grilování v Praze na zabudovaném grilu - Výstaviště a Chodovská tvrz.

Pražská letní grilovačka: Kde si opéct dobroty a jak si zajistit volné místo

Hezké počasí přímo láká ke grilování masa nebo zeleniny přímo pod širým nebem. Grilovačky jsou většinou zvykem na chatách a chalupách za městem. V metropoli je ale několik míst, kde lze grilování uspořádat také. Některá je možné rezervovat předem a zajistit si tak volnou plotnu. Deník přináší jejich přehled.

Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.

Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

/ROZHOVOR/ Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Workshop grilování s juniorským národním týmem kuchařů v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě ve čtvrtek 8. září.

Kuchaři olympionici učili v Mostě grilovat mládež. Lijáku navzdory

Venku se nejlépe griluje, když svítí slunce, ale čarovat s jídlem se dá i za deště. V Mostě to ukázal juniorský národní tým kuchařů, který se už začal připravovat na další světovou olympiádu a ve čtvrtek 8. září si odskočil na workshop grilování do soukromé hotelové školy Bukaschool. Na školní zahradě lilo jako z konve, přesto se tři členové elitního týmu pustili pod párty stanem do práce s vervou a mládež v bílých stejnokrojích jim pomáhala.

Až na křišťál zasvítí slunce, rozloží jeho paprsky do barevného spektra.

Minerální kameny z Jizerských hor dodávají energii hostům unikátního hotelu

Na sílu kamenů, které její hosty dobíjejí energií a třeba také léčí, vsadila ředitelka hotelu Rehavital, která vymyslela jeho zajímavý koncept. Ametyst, křišťál či iserín dodávají energii vodě, která je pro návštěvníky přichystaná na pokoji v karafě. Oblé minerální kameny jsou součástí léčivé procedury v hotelovém wellness. V okně každého pokoje visí ozdobný broušený křišťál. A zdejší večerní grilování probíhá na solném kameni.

Salát s kuřecím masem, oříšky a malinovým dresingem

Jak přežít ve zdraví letní grilování, když máte nemocné srdce nebo jste diabetik

Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.

S větším rozšiřováním grilů, a to i těch veřejných, stoupá i úroveň grilovací kultury

Buřty v parku či na náměstí. Městské grilování je čím dál populárnější

Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.

Na rozdíl od předchozích let nejsou v hledáčku pouze levné grily. Lidé jsou ochotni si připlatit za kvalitu.

Prodeje grilů trhají v ČR rekordy. S koupí těch kvalitních by lidé neměli otálet

Řada Čechů se rozhodla strávit letní dovolenou v tuzemsku a na večery strávené u dobrého jídla se řádně připravují. Kdo shání kvalitnější gril, konkrétní značku, neměl by příliš otálet. Prodeje totiž trhají rekordy. Meziročně se zvýšily o třiadvacet procent. „Bavíme se o opravdu silném začátku roku 2021, když vezmeme v potaz srovnání s loňskými rekordy a také to, že hezké počasí, které prodeji tohoto vybavení nahrává, přišlo teprve před pár týdny,” vysvětluje čísla Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.

Podzimní aktivity Klubu vozíčkářů z Trutnova

/FOTOGALERIE/ Kvůli letošním omezením kvůli koronaviru je činnost klubu jako mnoha zájmových organizací omezena. Přesto se v trutnovském klubu vozíčkářů uskutečnily v rámci možností některé akce koncem léta i na podzim.

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Noční zpívání, grilování i hádky. Milovičtí řeší noční neklid

Podle vedení města mají strážníci v posledních dnech a týdnech plné ruce práce nejen s běžnou agendou, ale také s výjezdy k rušení nočního klidu. Radnice na jednu stranu chápe kouzlo letních večerů spojených s relaxací u grilování, kytar a zpívání, na druhou stranu apeluje na ohled na sousedy, kteří se potřebují vyspat do práce nebo mají malé děti.

Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce

/FOTOGALERIE/ Ani s obdobím koronaviru se činnost Klubu vozíčkářů Trutnov neztenčila. Klubové akce začaly až při uvolňování setkávání. Jedna z akcí se uskutečnila ještě před omezeními. Mezi vozíčkáře přijel i nejvyšší státní zástupce.