Kreativ

ŠTÍTEK: hlavní město

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Policisté a městští strážníci o byty nepřijdou. Jen mohou dostat menší

Hlavní město pronajímá své byty mimo jiné zhruba tisícovce příslušníků různých profesí, jakou jsou policisté, městští strážníci, hasiči a podobně. Vlivem nešťastně formulovaného dopisu odeslaného magistrátním odborem bytového fondu nyní několik strážníků a policistů získalo dojem, že město chce jejich nájemní smlouvy bez náhrady ukončit. 

Holešovická tržnice.

Konec dozvuků divokých 90. let? Praha vyhrála spor o Holešovickou tržnici

Obvodní soud pro Prahu 7 v pondělí ukončil spor trvající od roku 2012, který paralyzoval rozvoj tržnice v Holešovicích. Hlavní město zvítězilo a žalovaná společnost Delta Center musí zaplatit dlužné nájemné ve výši 246 milionů korun. Praha totiž před osmi lety dala firmě výpověď, kterou Delta Center vytrvale odmítala uznat. Rozsudek je však nepravomocný.

Ilustrační foto.

Do Čestlic mají tramvaje jezdit podél dálnice

Střední Čechy – Přípravy na prodloužení tratí pražských tramvají i za hranice hlavního města se rozjely nejen ve směru na Zdiby za Praze-východ. Konkrétní obrysy začínají dostávat také plány na vybudování tramvajové trati z Opatova do Čestlic rovněž na Praze-východ.

Dominikánský dvůr v Praze.

Nová naděje pro Dominikánský dvůr. Zachrání ho převod do majetku Prahy

Dominikánskému dvoru v Braníku znovu svitla naděje na přežití. Záchranu pro chátrající objekt přinese zhruba čtvrtmiliardová investice hlavního města. Radnice Prahy 4 přišla s návrhem, jak zvládnout finančně náročnou rekonstrukci branického Dominikánského dvora. Objekt má městská část ve své správě.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přijal tibetského lídra.

Primátor Hřib přijal tibetského vůdce. Předal mu klíč a podpořil boj proti Číně

/FOTOGALERIE/ Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) přijal na Staroměstské radnici předsedu tibetské exilové vlády. Lozang Sanggjä dorazil do Prahy na pozvání festivalu Jeden svět. Sanggjä v jeho úvodu předal cenu Homo Homini za prosazování lidských práv nikaragujské farmářce Francisce Ramírezové. Hřibova koalice také rozhodla, že na podporu Tibeťanů v jejich boji za autonomii na Číně vyvěsí o nadcházejícím víkendu na dvou budovách magistrátu tibetské vlajky.

Divize A Tatran Sedlčany - Klatovy 2:3 (1:2).

Sedlčany v přestřelce ztratily vítězství, ale ukázaly potenciál

Praha – V závěrečném zápase zimní přípravy vyrazili fotbalisté Sedlčan do hlavního města, kde vyzvali dalšího divizního účastníka, domácí Meteor Praha. Generálka se nakonec zvrhla v pořádnou přestřelku, ve které mužstvo Ladislava Šacha sahalo po vítězství, ale nakonec uhrálo remízu 4:4.

Předem avizované poryvy silného větru znamenaly komplikace také na Nymbursku. V půl čtvrté vítr shodil strom přes celou silnici v Babíně. Hasiči za pár minut silnici v obou směrech zprovoznili.

Přes sto výjezdů hasičů. Silný vítr nadělal v Česku neplechu, řádil i v noci

Život v Česku od pondělního odpoledne do úterý výrazně ovlivnil velmi silný vítr. Hasiči totiž měli napilno i v noci. Ve středních Čechách evidovali do dnešního rána přes sto událostí spojených s vichrem. Nejvíce zasaženými oblastmi bylo Benešovsko, okolí Prahy i samotná metropole. Vítr by se měl uklidnit během dne. Meteorologové ovšem varují, že na Moravě by měl vítr zesílit opět ve středu a ve čtvrtek.

Tibetská vlajka. Ilustrační foto.

Praha se odklání od Číny. Hřib přijme tibetského premiéra a vyvěsí vlajku

/ANKETA/ České hlavní město díky nové politické reprezentaci mění postoj k Číně. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) učinil další krok, který může představitele komunistické mocnosti naštvat. Hřib společně s radní Hanou Kordovou Marvanovou (Spojené síly pro Prahu - STAN) ve středu přijme Lozanga Sanggjäa, předsedu tibetské exilové vlády. Na budově magistrátu po delší době navíc bude vyvěšena tibetská vlajka.

Magistrát hl. města Prahy.

KRÁTCE: Jakob Hurrle se stal novým zastupitelem hlavního města

Jakob Hurrle je novým pražským zastupitelem za uskupení Praha sobě. Radní Prahy 7 pro sociální politiku nahradil v zastupitelstvu metropole Kamilu Matějkovou. Ta rezignovala se zdůvodněním, že bude pracovat jako placená asistentka radní Hany Třeštíkové. 

Spalničky. Ilustrační foto.

Epidemie spalniček v hlavním městě nekončí. Letos už je 73 nemocných

Pražští hygienici za minulý týden evidují dalších osm nových případů spalniček. I když se nakazilo o šest lidí méně než v týdnu předchozím, Hygienická stanice hlavního města Prahy přesto situaci označuje za epidemii. Celkem je tak k 22. únoru v Praze evidováno 73 potvrzených nemocných.

Tramvaj v Praze. Ilustrační foto.

V případě smogové situace bude pražská MHD zdarma

Hlavní město zavede v době smogových situací MHD zdarma, a to včetně vlaků. Jeden den bezplatné přepravy vyjde městskou pokladnu na pět milionů korun, držitelům časových jízdenek neplánuje magistrát část jízdného vracet. V pondělí o tom rozhodli pražští radní. Opatření zvažovala i minulá politická reprezentace, nakonec od něj však ustoupila se zdůvodněním, že by to na kvalitu ovzduší nemělo výraznější vliv. Město nyní připravuje i další opatření, například vyhlášku omezující topení tuhými palivy.

Kim Čong-un ve svém obrněném vlaku

Před schůzkou s Trumpem navštíví Kim oficiálně Vietnam. Vůdce už je na cestě

Severokorejský vůdce Kim Čon-un zavítá v nadcházejících dnech do Vietnamu. Právě v jeho hlavním městě Hanoji se totiž ve dnech 27. až 28. února uskuteční historicky druhý summit mezi ním a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Ještě před tím sem však přijede na oficiální návštěvu, na kterou ho pozval vietnamský prezident Nguyen Phu Trong. Dorazit by měl v pondělí odpoledne.   

Ilustrační foto.

Vlaky se těší oblibě. Tedy - pokud jedou

Berounsko - Nepovedený vstup do začátku týdne zažívala v pondělí 18. února příměstská vlaková doprava. Na berounském směru, na lince S7, neplatily jízdní řády. České dráhy během dne nevypravily 18 spojů - takzvaných vložených vlaků v úseku mezi hlavním městem a Řevnicemi, které v době dopravní špičky zkracují jízdní interval.

Chřipka. Ilustrační foto.

Chřipka si v metropoli vyžádala už devět životů. Epidemie dál trvá

V hlavním městě za poslední týden klesl počet nemocných akutními nemocemi dýchacích cest včetně chřipky. Nemocnost se snížila o 15,8 procenta. Přesto bylo v sedmém kalendářním týdnu nahlášeno 18 dalších případů s těžkým průběhem chřipky, z nichž čtyři lidé zemřeli. Za letošní rok v metropoli zemřelo v souvislosti s chřipkou již devět lidí. Pražská hygienická stanice to uvedla na svém webu. 

TŘÍDĚNÍ ODPADU. Šedé kontejnery na plechovky a kovové obaly přibývají v Praze.

Pražané třídí plechovky i kovové obaly. Závěr loňského roku byl rekordní

Žluté popelnice na plast, modré na papír a zelené (bílé) kontejnery na sklo. Kromě klasických nádob na tříděný odpad si v posledních letech zvykli obyvatelé hlavního města využívat rovněž barevné boxy na textil, přibývá míst na sběr biodpadu a hitem konce roku 2018 byly šedě zbarvené kontejnery. V Praze se meziročně sesbíralo téměř dvojnásobné množství kovových obalů, hlásí Pražské služby.

Česká fotbalová liga mladších žáků U12, zimní příprava: FK Čáslav - FK Viktoria Žižkov 10:7.

OBRAZEM: Viktoriáni si do hlavního města odvezli jen jedno vítězství

Čáslav - Do fotbalové zimní přípravy se už zapojily také mládežnické kolektivy. Například čáslavští mladší žáci přivítali v neděli 10. února Viktorii Žižkov. Více se na umělé trávě dařilo hráčům kategorie U12, kteří hosty porazili 10:7, souboj o rok starších borců skončil těsným vítězstvím Pražanů 6:5.

Řidič Audi narazil u Měchenic do pilíře železničního mostu, nehodu nepřežil.

Řidič narazil u Prahy do pilíře mostu. Nehodu ve zdemolovaném audi nepřežil

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V úterý časně ráno na silnici u Měchenic v okrese Praha-západ došlo k tragické dopravní nehodě. Řidič audi jel z hlavního města směrem na Měchenice a v plné rychlosti narazil do pilíře železničního mostu. Ze sešrotovaného vraku šoférovo tělo bez známek života vyprostili hasiči.

Řidič Audi narazil u Měchenic do pilíře železničního mostu, nehodu nepřežil.

Řidič narazil u Prahy do pilíře mostu. Nehodu ve zdemolovaném audi nepřežil

Měchenice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - V úterý 12. února časně ráno na silnici u Měchenic v okrese Praha-západ došlo k tragické dopravní nehodě. Řidič audi jel z hlavního města směrem na Měchenice a v plné rychlosti narazil do pilíře železničního mostu. Ze sešrotovaného vraku šoférovo tělo bez známek života vyprostili hasiči.

Ztráty a nálezy. Ilustrační foto.

Ztráty a nálezy v pražské MHD: rotoped, zuby, štafle, lednice i urna s popelem

Pestrou paletu ztracených či zapomenutých věcí opět zaznamenal pražský Dopravní podnik. V roce 2018 registroval celkem 7464 ztracených předmětů. Zpět svým majitelům se úspěšně vrátila zhruba třetina z nich (konkrétně 2451 předmětů). Skoro třetinu z celkového počtu tvořily nálezy s osobními doklady (2029). 

Ilustrační foto.

Na dálnici hořelo auto

Rokycansko – Na 54. dálničním kilometru ve směru Rozvadov (tedy v prostoru nad Holoubkovem) se v sobotním odpoledni vzňal osobní vůz.

Práce v Praze - Ilustrační foto

Pracovní podmínky v Česku patří mezi nejlepší na světě. Praha předčila Londýn

Česká republika je z hlediska kvality pracovních podmínek a příležitostí 25. nejlepší zemí světa, na stejném místě se umístila Praha v porovnání měst. Hlavní město Praha je zároveň osmým nejlepším městem na světě ve schopnosti udržování životní úrovně, která je dostatečně atraktivní pro přilákání a udržení talentovaných lidí na pracovním trhu. Vyplývá to ze studie personální agentury Adecco, která zkoumala 125 zemí světa a 114 měst.

Muchova Slovanská epopej.

John Mucha: Požádal jsem o odročení soudu o epopej. Chci mít prostor pro jednání

Praha, Moravský Krumlov – Vnuk slavného malíře Alfonse Muchy John požádal Městský soud v Praze o odročení dalšího soudního stání ve sporu s hlavním městem o určení vlastnictví Slovanské epopeje. To bylo nařízeno na 20. února. Jak Mucha Znojemskému deníku Rovnost řekl, chce mít prostor pro další jednání se zástupci magistrátu i ministerstva kultury.

Domácí násilí. Ilustrační foto.

Oběti domácího násilí: ženy, muži, ale i rodiče v seniorském věku

Počet odhalených případů domácího násilí za posledních pět let v Praze mírně klesl, přesto bylo v hlavním městě loni vykázáno 186 osob, což je druhý nejvyšší počet v rámci všech krajů České republiky. O jedenáct případů více zaznamenali jen v Ústeckém kraji. Oběti nejen domácího násilí se mohou kdykoli obrátit na speciální linku Intervenčního centra.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Ceny starších nemovitostí loni rostly, byty v Praze zdražily skokově

Ceny starších bytů v Česku loni meziročně vzrostly v průměru o 32 procent na 52 997 korun za metr čtvereční. Starší rodinné domy zdražily o osm procent na 29 529 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla v obou případech Praha, nejlevnější Ústecký kraj. Vyplývá to z údajů nemovitostního serveru Bezrealitky.cz.

Praha 7 pomáhá lidem v krizi.

Radnice pomáhá lidem v krizi. Nabízí dluhové poradenství i služby psychologa

Sociální programy, které mají pomoci lidem v krizi, rozšířila radnice Prahy 7 o nové služby. Nabízí například sociální a dluhové poradenství, pomoc psychologa či rady ohledně výchovy a vzdělávání dětí. Financovat je bude z dotace od magistrátu. Dlouhodobě nezaměstnaní navíc mohou pracovat v úklidové firmě, kterou radnice provozuje.

Celníci odhalili padělky firmy Apple za pět milionů korun

Uplácení nevyšlo. Celníci zabavili tisíce padělků značky Apple za pět milionů

/VIDEO/ Celní správa odhalila tento týden více než 4500 padělaných výrobků opatřených logem americké společnosti Apple v hodnotě více než pět milionů korun. Pachatelé na sebe upozornili neúspěšným pokusem o uplacení celníka. Informovalo o tom Generálního ředitelství cel. Akce probíhala ve spolupráci se slovenskou Finanční správou, která zajistila padělky za dalších 2,5 milionu.

Ilustrační snímek

Nezaměstnanost v lednu stoupla. Jen nepatrně

Benešovsko - Méně sladkého pečiva než na sklonku uplynulého roku zřejmě Středočeši zkonzumovali v lednu. Alespoň pokud máme věřit v doslovnou platnost okřídlených slov hovořících o tom že bez práce nejsou koláče. Práci totiž na počátku letošního roku mělo méně lidí než v prosinci; nezaměstnanost v kraji - stejně jako v celé republice - poněkud stoupla. Byť jen nepatrně.

Britská policie prověřuje případ otravy dvou lidí na jihu Anglie. Ilustrační snímek

Osvědčená praxe? Ruský agent z kauzy Skripal údajně použil novičok i dříve

Otravu významného bulharského podnikatele Emiliana Gebreva a jeho syna z roku 2015 mohl způsobit muž, který figuruje coby třetí podezřelý v kauze Skripal. Informoval o tom investigativní web Bellingcat. Pětačtyřicetiletý agent ruské vojenské rozvědky GRU používající jméno Sergej Fedotov se v Bulharsku pohyboval jen několik dnů před tím, než byli muži otrávení neznámou látkou převezeni do nemocnice.

Turisté na Staroměstském náměstí. Ilustrační foto.

Praha hostila v roce 2018 skoro osm milionů turistů. Přibylo i Čechů

Hlavní město nalákalo v loňském roce téměř 7,9 milionu hostů, kteří se v Praze ubytovali. Oproti roku 2017 jde o 3,2procentní nárůst. I když výrazně převyšovali zahraniční turisté (6,67 milionu), přibylo domácích návštěvníků metropole. Počet hostů z ciziny se zvýšil jen o 1,7 procenta, Čechů přespalo v Praze meziročně o dvanáct procent víc.

Foto z jednání.

Po Američanech by v kraji měli otevřít své peněženky Japonci

Střední Čechy – Prodloužit své pobyty a víc utrácet. Tak lze shrnout počínání, k němuž chce středočeské hejtmanství přimět návštěvníky kraje. A k dalším cílům se řadí snaha přilákat návštěvníků víc – a to především takových, kteří nemají hluboko do kapsy. Právě k naplnění této vize by měla pomáhat spolupráce v oblasti cestovního ruchu, nazývaná poněkud tajemně TouchPoint. Její hlavní myšlenou je, že Praha a okolí hlavního města nejsou konkurenti, ale táhnou za jeden provaz. Stejným směrem, pochopitelně.

Záchranáři z trosek zřícené budovy v Istanbulu vyprostili pětiletou dívku

Z trosek budovy v Istanbulu zachránili pětiletou dívku. Šest lidí zemřelo

Turečtí záchranáři vyprostili z trosek zřícené sedmipatrové budovy v hlavním městě Istanbulu pětiletou dívku. Při tragické události, ke které došlo ve středu odpoledne, zahynuli nejméně šest lidí. V sutinách se zatím podařilo nalézt třináct přeživších včetně nezletilého chlapce.

Chodský folklor.

83. Pošumavský věneček je již za dveřmi

Domažlice, Praha – V pražském Národním domě je vše připraveno k zahájení Českého národního plesu – 83. Pošumavského věnečku, pořádaného Spolkem rodáků a přátel Chodska a Pošumaví v Praze.