Kreativ

ŠTÍTEK: hlavní město

Výstavba bytů na Třebešíně

Průměrná cena nových bytů v Praze loni stoupla téměř o pětinu

Pořídit si nový byt v metropoli není snadné. Průměrná cena v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostla o 18,6 procenta na 101 091 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci 3. čtvrtletí zvýšilo. Počet prodaných bytů loni klesl o devět procent na 5 tisíc a byl nejnižší od roku 2012. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Tramvaj 14T.

Praha už žádá o první razítko pro tramvajovou trať do Zdib

/INFOGRAFIKA/ První protažení tramvaje za hranice hlavního města do Středočeského kraje pokročilo v přípravách. Krajská správa silnic Středočeského kraje, která bude jedním z investorů nové trasy, už podala žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Ustavující zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy pro volební období 2018 - 2022.

Pražská opozice křičí: Koalice nepracuje, Hřib znemožnil demokratickou diskuzi

Čtvrteční jednání zastupitelů hlavního města bylo vyhrocené. Nedlouho po volbách začíná dění na pražském magistrátu připomínat minulé období, kdy vládla Adriana Krnáčová (ANO) a politici se na zastupitelstvu často hádali tak, že kvůli tomu ukončili schůzi. Teď opozice kritizuje, že jim koalice vedená primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) znemožnila demokratickou diskuzi.

Nevyhazujte vánoční stromky do popelnic, prosí Pražské služby.

Vánoční stromek zapálil byt. Pražské služby: Nevyhazujte je do popelnic

/FOTOGALERIE/ Ve středu 23. ledna 2019 zasahovali pražští hasiči při požáru obytného domu v Jurkovičově ulici, kde hořel vánoční stromeček. Divíte se? Ne, datum je správně. Nešťastná událost se odehrála měsíc po Vánocích. V ulicích hlavního města se ještě teď válí spousta smrků, jedlí či borovic. Pražské služby upozorňují, že vysloužilé stromky nepatří do popelnic.

Viktor Janukovyč

Janukovyč je vlastizrádce. Ukrajinský soud ho poslal na 13 let za mříže

Kyjevský soud shledal někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vinným z vlastizrady a spoluúčasti na agresivní válce, kterou proti Ukrajině vedlo Rusko. V nepřítomnosti ho proto odsoudil ke třinácti a dvanácti letům vězení, přičemž oba tresty si má odpykat současně. Zároveň ho však zbavil obvinění z pokusu o změnu státních hranic. Rozsudek není pravomocný, exprezidentův právník už uvedl, že se odvolá.

Žáci  třetího ročníku oboru automechanik ze Střední odborné školy v Přímětické ulici ve Znojmě Maxmilian Jelen a Zdeněk Ryšavý strávili tři týdny výukou a zábavou v rakouském Eggenburgu. Foto: Archiv školy

Automechanici ze Znojma se učili v Rakousku

Znojmo, Eggenburg /FOTOGALERIE/ – Tři týdny v dolnorakouské partnerské škole LBS Eggengurg strávili žáci třetího ročníku oboru automechanik ze Střední odborné školy v Přímětické ulici ve Znojmě Maxmilian Jelen a Zdeněk Ryšavý. Pracovali ve značkovém servisu Iveco. „Zaujalo mě, co všechno tato rakouská škola poskytuje svým učňům. Mají tu k dispozici 30 vlastních automobilů, na kterých se žáci učí, 14 elektrotechnických laboratoří, 29 dílen a spoustu panelů na diagnostiku a opravu jednotlivých částí automobilu,“ svěřil se Maxmilián Jelen.

Ilustrační foto

Řídil, ačkoli má do února zákaz

Písecko - Muž středního věku z hlavního města usedl v úterý 22. ledna za volant automobilu značky Fiat Ducato a jel minimálně po trase Praha, Prachatice, Sušice až do Písku, kde svou jízdu skončil u píseckých policistů, kteří muže kontrolovali v Heydukově ulici.

Smog z dopravy. Ilustrační foto.

Praha zřejmě zavede MHD zdarma v době smogových situací

Hlavní město plánuje zavést MHD zdarma ve chvíli, kdy dojde k vyhlášení smogové situace. Zároveň prověřuje možnost zavedení nízkoemisní zóny a mýtného. Uvedl to náměstek primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Zavedení MHD zdarma by měla na nejbližším jednání schvalovat rada. Magistrát připravuje také informační kampaň, která by měla poučit Pražany o tom, co by v době smogu neměli dělat.

Dokumentární drama Elity nebude možné z technických důvodů odehrát v Praze, proto divadlo vypraví autobus do Českých Budějovic.

Představí v Praze své nejlepší hry

České Budějovice – Jihočeské divadlo (JD) pojede se svým uměním na výlet do Prahy. Cílem je, podle ředitele divadla Lukáše Průdka, aby se o moderním regionálním divadle, které se snaží sdílet své zkušenosti, dozvěděla také nejen odborná, ale i laická veřejnost z jiných regionů a z hlavního města.

Kolona na Jižní spojce. Ilustrační foto.

Náměstek Scheinherr: zákaz vjezdu kamionů na území metropole je nereálný

K plánu minulého vedení Prahy na zákaz vjezdu kamionů do hlavního města dorazilo takové množství námitek, že je nereálný. Dnes to uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Zákaz, který měl platit pro nákladní vozy nad 12 metrů délky, stále schvalují silniční úřady, dá se však předpokládat zamítavé stanovisko.

Pro Prahu je podle radního Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu) nedůstojné, aby v centru města měla „matrjošky“.

Matrjošky a předražené směnárny dělají Praze ostudu. Radní ukončí smlouvy

Radní pro městský majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu, TOP 09) připravuje návrh na vypovězení nájemních smluv s vybranými obchody a směnárnami v centru města. Zástupci nové pražské koalice vadí hlavně prodejny s matrjoškami a dalšími nevkusnými suvenýry. Podle Chabra neprospívají dobrému jménu metropole ani směnárny.

Oprava eskalátoru v metru. Ilustrační foto.

Eskalátory do metra Na Knížecí se měnit nebudou. Alespoň prozatím

Vedení hlavního města odložilo plánovanou rekonstrukci eskalátorů metra B na Andělu směrem Na Knížecí. Podle radního pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) jsou pásy ruské výroby zatím v dobrém stavu. Od dopravního podniku žádá analýzu, zda je schody vůbec nutné vyměnit.

Ilustrační foto.

Satani doma splnili povinnost

Kladno - Potom, co futsalisté Kladna prohráli v Českých Budějovicích přímý souboj o první místo, připsali si na své konto další výhru. V souboji s pražskými Wizzards ale byla povinností.

Pojištění automobilu - Ilustrační foto

Češi zkouší pojistné podvody. Odhaleny jich loni byly tisíce

Pojistné podvody stále patří mezi Čechy o oblíbený způsob „přivýdělku“. Stejně jako v předchozích letech i vloni pojišťovny odhalily tisíce pokusů o podvod za stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podvádí na území hlavního města Prahy a hlavním oborem je pojištění vozidel.

Ilustrační foto.

Turisté se vydají do pražské Štefánikovy hvězdárny

Červené Pečky - Nedávno vyrazili turisté z Červených Peček do Divadla Bez zábradlí v Ptaze, kde zhlédli komediální příběh. Dalším cílem bude opět naše hlavní město - tentokrát ale navštíví známou Štefánikovu hvězdárnu. Astronomický výlet je v plánu na neděli 24. března.

Antikonfliktní tým v akci.

Pražským „nočním starostou“ bude Jan Štern. Je zbytečný, tvrdí ODS

Rada hlavního města dosadila do nově zavedené funkce tzv. nočního starosty Jana Šterna. Dosavadní organizátor kulturních akcí a provozovatel center Containall a Stalin povede magistrátní komisi, která bude mít za úkol navrhovat radním nové kroky směrem ke kultivaci pražského nočního života.

Bývalý německý prezident Joachim Gauck obdržel od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy Cenu Karla IV.

Německý exprezident Gauck převzal Cenu Karla IV. Hájil hodnoty demokracie

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

PRAHA VÝSTAVIŠTĚ – takto by měla podle vizualizace vypadat jedna ze zastávek nové rychlodráhy spojující Prahu a Kladno přes Ruzyň.

Plán je hotov. Praha chce nové železniční tratě i tunely pod centrem

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) zveřejnil konečnou podobu materiálu, jak si představuje pražskou železnici v příštích letech. Vlaky mají hrát podstatně větší roli v městské dopravě než dosud. IPR navrhuje i zcela nové tratě z Prahy do Středočeského kraje.

Úplné zatmění Měsíce v centru Prahy 21. ledna.

Jedu pozdě do práce. Pražané ráno sledovali úplně zatmění Měsíce

/FOTOGALERIE/ Přesně hodinu a dvě minuty - od 5:41 do 6:43 středoevropského času - měli možnost lidé v Česku sledovat poslední úplné zatmění Měsíce v tomto desetiletí. Další přírodní úkaz nastane až v září 2025. Mraky nad Prahou se v noci na pondělí rozpustily a podmínky v hlavním městě byly během mrazivého rána ideální.

Tálibánci zaútočili na vojenskou základnu na východě Afghánistánu

Tálibánci zaútočili na afghánskou vojenskou základnu. Zabili 126 lidí

Ozbrojenci z radikálního hnutí Tálibán v pondělí ráno podnikli koordinovaný útok na afghánskou vojenskou základnu a výcvikové centrum policie na východě Afghánistánu. O život přišlo 126 příslušníků bezpečnostních složek a další desítky podle místních úřadů utrpěly zranění. S odvoláním na zdroje uvnitř afghánskénského ministerstva obrany to oznámila agentura Reuters.

Litvínov versus pražská Sparta.

Vyprodaný hit v Litvínově ovládla pražská Sparta

Litvínov /FOTOGALERIE/ – Hokejisté litvínovské Vervy se po dvou vítězstvích na ledě soupeřů museli doma sklonit před pražskou Spartou. Tým z hlavního města na vyprodaném Hlinkově stadionu (6 011 diváků) slavil jasně 4:1.

Karviná hostila studentskou konferenci na téma komunitní práce.

Konference hostila mezinárodní mládežnické zastoupení

V pátek 18. ledna proběhla v prostorách Centra Archa mezinárodní pracovní setkání představitelů měst, univerzit a institucí pracujících v mládežnickém sektoru zaměřená na efektivní mezisektorální práci s mládeží v rámci rozvoje a udržení úrovně měst.

V Aténách protestovaly proti dohodě s Makedonií tisíce lidí

Makedonie je Řecko a tečka. Desetitisíce odpůrců dohody protestovaly v Aténách

Desetitisíce Řeků se dnes sešly v hlavním městě Aténách na velké demonstraci proti dohodě o změně názvu sousední země z Makedonie na Severní Makedonie. Dokument, který by měl Skopji otevřít cestu do EU a NATO, ale který má řadu odpůrců i v Makedonii, byl podepsán loni v červnu v řeckém městě Prespa.  

Kladno volejbal cz - VK Ostrava 3:0, Extraliga volejbalu, Kladno, 27. 10. 2018

Na slezském nebi Orli pány nebyli

Ostrava – Volejbaloví Orli z Kladna byli v prvním setu sobotního extraligového utkání v Ostravě zřejmě myšlenkami zabořeni do pohodlných sedaček pendolina, jímž do hlavního města severní Moravy přicestovali. Jak jinak si vysvětlit nášup, který Kladnu místní v úvodní sadě uštědřili. A ovládli celé utkání 3:1. 

Do ulic Paříže znovu vyrazili příslušníci Hnutí žlutých vest

Žluté vesty znovu vyrazily do ulic měst. Paříží prošlo sedm tisíc demonstrantů

Hnutí žlutých vest, které ve Francii pořádá vždy v sobotu protivládní protesty, svolalo své příznivce do ulic i na dnešek. Podle odhadů se do demonstrací tentokrát zapojilo asi 27 tisíc lidí. Ulicemi Paříže prošlo přibližně sedm tisíc demonstrantů, kteří volali po rezignaci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ve městech bylo kvůli zajištění pořádku nasazeno na 80 tisíc policistů.

Ilustrační foto.

Kocouři na Lvy umí. Potvrdí to?

Praha/Příbram - Že je kocour silnější než Lev? Ač ve skutečnosti je tato domněnka takřka s jistotou nemožná, pod vysokou sítí je to realita. Příbramští Kocouři zatím přemohli pražské Lvy ve všech třech dosavadních letošních střetnutích. V sobotu 19. ledna v rámci 16. kola volejbalové extraligy změří oba soupeři síly znovu, tentokrát na palubovce celku z hlavního města.

Ilustrační foto

V kraji slouží 3516 policistů, mělo by jich být o stovky víc

Střední Čechy – Policistů je málo; to není žádná novinka. Města se snaží leckde ale vycházet vstříc policii tím, že chtějí ve spolupráci nabízet určité benefity nově nastupujícím policistům, aby se bezpečnostní situace ve městě zlepšila. Takový plán má například Mladá Boleslav, která patří mezi územní odbory, kde je ve Středočeském kraji podstav nejznatelnější.

Blob Jana Kaplického.

Blob nebude. Sny o Kaplického knihovně definitivně končí

Vedení hlavního města nebude pokračovat v přípravě případné stavby budovy knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Důvodem je změna podmínek, za kterých by stavba nyní vznikala, sdělila pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Na policejní akademii v Bogotě zaútočil sebevražedný atentátník.

Na policejní akademii v Bogotě zaútočil atentátník. Zemřelo devět lidí

Nejméně devět lidí zemřelo a přes padesát dalších utrpělo zranění při explozi auta, které bylo naplněno výbušninou, v kolumbijském hlavním městě Bogota. Incident se odehrál v areálu policejní akademie. S odkazem na místní úřady o tom informoval server BBC. Prezident Iván Duque označil výbuch za teroristický čin. 

Ilustrační foto.

Krádež za 14 korun se muži z hlavního města nevyplatila

Kolín - Nenechavé ruce zlodějů v kolínském regionu se velmi často zaměřují zejména na supermarket Billa. Tentokrát si nakoupit „za pět prstů“ vyrazil muž z hlavního města Prahy. K jeho odhalení došlo minulý týden ve večerních hodinách v Bille v obchodním centru Futurum v Kolíně. Poté co jej zaměstnanci zadrželi, vytočili linku 156.

Politik a radní Petr Dolínek.

Dolínek dopravu neopustil. Chce více pokutovat zneužívání bus pruhů

Petr Dolínek (ČSSD), někdejší náměstek bývalé pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO), na sebe v souvislosti s dopravou opět upozornil. Už ne coby zastupitel hlavního města, nýbrž jako poslanec navrhl, aby pravomoc pokutovat za zneužívání vyhrazených jízdních pruhů získala vedle státní také městská policie.

Ilustrační foto

Vejce z Benešovska zásobují také hlavní město

Struhařov - Prestižní značku Kraj blanických rytířů, regionální produkt, mají například také vejce, která produkuje rodinný farma Kubátových z Jezera, obce nedaleko Struhařova na Benešovsku. „Jejich vejce nesnášejí slepice v klecových chovech, ale ty, které se volně pasou,“ potvrdila mluvčí obecně prospěšné společnosti Posázaví Jaroslava Tůmová.

Ilustrační foto

Technologové inkasovali na Chodově desítku

Praha - V poslední třetině ztratil tým Technology Florbal Mladá Boleslav slušně rozehraný zápas 20. kola Tipsport Superligy na Chodově a z pražského Jižního Města odjíždí s prohrou 5:10. Boleslavský tým zůstává o skóre na vedoucí pozici před Spartou, v základní části zbývá odehrát šest kol.