Kreativ

ŠTÍTEK: hlavní město

V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."

V Maďarsku pokračovala série protivládních protestů. Sešlo se na 10 tisíc lidí

Vyvrcholením letošního pokračování prosincových protivládních demonstrací bylo dnešní shromáždění v centru Budapešti. Hlavním motivem protestů se stal odpor proti nedávno schválené novele zákoníku práce, která prolamuje limity na přesčasy zaměstnanců. Lidé šli v průvodu centrem města od Náměstí hrdinů a za vlhkého a chladného počasí došli před budovu parlamentu, informovaly agentury DPA a Reuters.

Joachim Gauck při projevu na Univerzitě Karlově.

Německý exprezident Gauck bude sedmým držitelem Ceny Karla IV.

Bývalý německý prezident Joachim Gauck letos získá mezinárodní Cenu Karla IV., kterou společně udělují Univerzita Karlova a hlavní město Praha. Stane se tak jejím sedmým nositelem od roku 1993. V tiskové zprávě to dnes oznámila Univerzita Karlova. Gauck ocenění převezme 21. ledna v pražském Karolinu.

Ilustrační foto.

Rozmary zimy přitvrdily: od soumraku hrozí náledí

Střední Čechy – Kvůli sněžení to klouže na silnicích i na chodnících – nejspíš to však bude klouzat ještě mnohem víc. Vyplývá to z aktuálního upozornění meteorologů, kteří varovali, že se od čtvrtečního podvečera a během celé noci na pátek může v některých částech Středočeského kraje tvořit náledí.

Novoroční ohňostroj nad centrem Prahy 1. ledna.

Primátor chce ušetřit na novoročním ohňostroji. Praha uvažuje o tiché variantě

Pražští radní během prvních pracovních dnů roku 2019 připravují rozdělení investic mezi jednotlivé projekty tak, aby je pak v únoru mohli schválit zastupitelé hlavního města. Šéf magistrátu Zdeněk Hřib (Piráti) uvažuje, že by Praha mohla naopak ušetřit na novoročním ohňostroji. Dočkají se lidé (a zvířata) tiché varianty či světelné show?

Pouštní oblasti na jihozápadě USA zasypal sníh

Neobvyklé počasí v USA. Města v poušti přikryla sněhová pokrývka

Obyvatele západní části Spojených států amerických přivítalo do nového roku vskutku netradiční počasí. Zatímco na Aljašce naměřili v předchozích dnech neobvykle vysokých šest stupňů Celsia, v pouštních oblastech na jihozápadě země panovaly poprvé za poslední roky teploty pod bodem mrazu. Písečné pláně a kaktusy na některých místech zasypal sníh.

Večerní Budapešť.

V metropolích Visegrádu jsou nové byty levnější než v Praze. Ale záleží na místu

Ceny nových bytů v metropoli vzrostly za první pololetí loňského roku o 24 procent za metr čtvereční. V průměru dosáhly 94 tisíc korun. Průměrná cena v Bratislavě rostla jen o necelých osm procent a v korunách se za metr plochy platí 73 tisíc. Ve Varšavě se průměrná cena za metr čtvereční nového bytu meziročně zvedla o více než osm procent a aktuálně se v přepočtu pohybuje okolo 57 tisíc korun.

Tradiční Silvestrovský desetiboj v jablonecké atletické hale si opět našel své příznivce, závodníky i fanoušky.

FOTO: Bára Špotáková bojovala o body FC Beercelony

Jablonec n. N. – Deset netradičních disciplín čekalo na účastníky už tradičního Silvestrovského desetiboje, například skok do dálky dvojic, pivní štafeta, houbičky, šipky a ještě další. Desetiboj se konal opět v jablonecké atletické hale na Střelnici.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na předvánočním setkání s novináři.

Mohou se střední Čechy více sblížit s hlavním městem Prahou?

Střední Čechy – Řešení dopravy včetně záchytných parkovišť typu P+R, společné snahy o zlepšení životního prostředí (což se zdaleka netýká pouze kvality ovzduší v době smogové situace) či společné napojování na vodovod, který by měl být vedený v budoucí trase dostavované dálnice D3. To jsou hlavní témata, jež by hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) za týden ráda důkladně probrala.

Novoroční úklid na Václavském a Staroměstském náměstí.

Od časných ranních hodin se v Praze uklízí. Centrum bude čisté do oběda

Zhruba dvě hodiny před polednem chtějí pracovníci Pražských služeb (PSAS) dokončit úklid hlavních oblastí centra Prahy od pozůstatků silvestrovských oslav. Úklidové čety začaly odstraňovat nepořádek již v brzkých ranních hodinách, ve středu hlavního města je nasazeno asi 120 lidí a 30 strojů, řekl v úterý novinářům vedoucí technicko výrobního odboru PSAS Zdeněk Záluský. Metropoli novoroční úklid vychází podle dřívějších informací na zhruba milion korun.

Ilustrační foto.

První miminko nového roku se v Praze narodilo 11 minut po půlnoci

První dítě letošního roku v Praze se narodilo 11 minut po půlnoci v porodnici U Apolináře. Chlapec měří 49 centimetrů a váží 3390 gramů, řekl v úterý novinářům profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Jeho jméno nemocnice nesdělila. O dvě minuty později přišla na svět holčička v porodnici Nemocnice Na Bulovce, její matka si nepřála zveřejnit podrobnosti, řekla médiím porodní asistentka.

Sonda New Horizons na cestě k Plutu.

Sonda New Horizons dosáhla nejvzdálenějšího objektu, který kdy byl prozkoumán

Americká sonda New Horizons dosáhla na Nový rok v 6:33 ráno tajemného ledového objektu nazvaného Ultima Thule. Ledové těleso, které je velké přibližně jako hlavní město Spojených států Washington D.C., obíhá kolem Slunce v Kuiperově pásu na samotném okraji Sluneční soustavy asi 6,5 miliardy kilometrů od Země.

Terénní výuka v hlavním městě

Terénní výuka v hlavním městě

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Žákovská školní rada při Základní škole Kamenná stezka pozvala ve čtvrtek 13. prosince třicet žáků školy do Prahy.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Devadesát procent Pražanů by preferovalo vlastní byt. Polovina na něj nemá

Necelá polovina Pražanů bydlí ve vlastním bytě nebo domě. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos, která se dotazovala více než tisíce obyvatel hlavního města na to, jak bydlí a jak by bydlet chtěli. Šetření ovšem zároveň ukázalo, že velká část dotázaných nebydlí podle svých představ. Na otázku: Jaký typ bydlení preferujete? totiž přesně 90 procent oslovených odpovědělo, že by upřednostnilo vlastnické bydlení.

Novoroční úklid na Václavském a Staroměstském náměstí.

Novoroční úklid tradičně odstartuje v horní části Václavského náměstí

Pozůstatky po bujarých oslavách příchodu nového roku v centru Prahy opět přichystají jednu z nejtěžších směn pro pracovníky Pražských služeb. Novoroční úklid začne 1. ledna 2019, stejně jako v loňském roce, již ve tři hodiny ráno strojním úklidem horní části Václavského náměstí. Ruční úklid bude zahájen v obvyklém čase, tj. od 5 hodin. Automobily se vrátí do centra kolem osmé hodiny.

Zahájení Výstavy – Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 zahájil arcivévoda Karel Ludvík, bratr císaře. Do politiky se nemíchal a reprezentoval císařský dvůr při nejrůznějších slavnostních příležitostech a výstavách.

Jak jsme žili v Československu. Praha: roky úspěchů, růstu, boje i smutku

V našem historickém cyklu Jak jsme žili v Československu se s blížící změnou letopočtu podíváme, které roky přinesly Praze nebývalý rozvoj a rychlý růst, nezapomeneme však ani na léta, kdy v metropoli tekla krev a zavládl hořký smutek. Tedy na dobu konce habsburské monarchie a počátků republiky, svržení nacismu a období po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Výbuch před kostelem svatého Dionýsia z Areopágu v centru Athén

U kostela v centru Athén explodovala bomba. Výbuch zranil dva lidi

V centru řeckého hlavního města Athén došlo ve čtvrtek ráno k výbuchu. Exploze zařízení nastraženého před budovou kostela zranila podle agentury Reuters dvě osoby, které však nejsou v ohrožení života. K útoku se dosud nepřihlásila žádná teroristická organizace.

Rakouská policie zasahuje po střelbě v centru Vídně.

Střelba v centru Vídně. Jeden muž zemřel, druhý bojuje o život

V průchodu před slavnou restauraci Figlmüller v centru Vídně se v půl druhé odpoledne střílelo. Na místě zemřel jeden muž a druhý byl odvezen do nemocnice v kritickém stavu. Policie oblast uzavřela a rozběhla rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojil i vrtulník. Pachatel je však stále na útěku. 

Lidé a roboti - ilustrační foto

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Lesníci vyrážejí do terénu a esteticky znehodnocují potenciální vánoční stromky.

Pro stromek s pilkou? Hrozí pokuta a doma nepříjemný zápach

Přestože předvánoční krádeže živých stromků jsou častější na venkově, potýká se s nimi také hlavní město. Zloději navštěvují městské lesy a parky, láká je i výsadba podél silnic. Stromky se v minulých letech ztrácely například v Českobrodské ulici.

Zóny placeného stání. Ilustrační foto.

Noční stání zdarma a další výhody. Praha o svátcích zlevní parkování

Hlavní město vychází o svátcích vstříc řidičům, kteří budou potřebovat zaparkovat v zónách placeného stání. Od 22. prosince až do 2. ledna zlevní po celé Praze maximální cena za den stání ve fialových (smíšených) a oranžových (návštěvnických) zónách. Parkování bude levnější pouze u úseků, které nemají celotýdenní provozní dobu.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Dozvuk kauzy Cambridge Analytica. Washington D.C. žaluje Facebook

Hlavní město Spojených států podalo žalobu na společnost Facebook kvůli "laxní" ochraně osobních údajů, která umožnila britské poradenské firmě Cambridge Analytica před lety podvodně získat informace o desítkách milionů uživatelů. Médiím to dnes oznámil generální prokurátor Washingtonu, D.C. Karl Racine. Podle deníku The Washington Post představuje žaloba první významnější snahu amerických úřadů potrestat sociální síť za skandál, který propukl na začátku roku.

Klarinetový soubor opět zářil.

Zlato z Prahy pro klarinety

Prachatice - Klarinetový soubor Prachatice rozšířil sbírku svých zlatých trofejí o zlatou cenu, kterou získal na Mezinárodním festivalu Pražské vánoce, který se letos konal v centru hlavního města v kostele U Salvátora nedaleko Staroměstského náměstí.

Letadlo SmartWings

ČSA zrušila leteckou linku z Prahy do Ostravy

Praha, Ostrava - České aerolinie zruší od 11. ledna tři dlouhodobé linky. Skončí přímé letecké spojení Prahy do Ostravy a Bratislavy a současně zruší i vnitrostátní linku z Bratislavy do Košic. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému, zrušení potvrdily i zdroje z ČSA a bratislavského letiště. Firma oficiálně rozhodnutí nechce zatím komentovat. Informaci přinesl server www.zdopravy.cz.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Stařenka z vesnice kdesi v Praze ztratila auto. Našlo se v pořádku

Příběh, který nevymyslíte, i kdyby vaše fantazie byla sebebujnější; naštěstí jde o historku s dobrým koncem. Tak se může jevit dobrodružství seniorky ze středních Čech, o němž v úterý informovala pražská policie. Ta v pondělí pátrala po vozidle Fiat Seicento, které 81letá řidička „ztratila“ kdesi v Praze.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Střední Čechy – Příběh, který nevymyslíte, i kdyby vaše fantazie byla sebebujnější; naštěstí jde o historku s dobrým koncem. Tak se může jevit dobrodružství seniorky ze středních Čech, o němž v úterý informovala pražská policie. Ta v pondělí pátrala po vozidle Fiat Seicento, které 81letá řidička „ztratila“ kdesi v Praze.

Ilustrační foto.

Kraj chce propojit vodovody s Prahou

Střední Čechy – Provázanost Prahy a přilehlých oblastí Středočeského kraje se má zvyšovat nejen díky rozvoji silniční i kolejové sítě či třeba cyklostezek, ale také pod zemí – větším propojením vodovodních systémů. Středočeští radní rozhodli o zadání studie, která by měla ukázat, jak by se obě sítě daly vzájemně pospojovat, aby se pro budoucnost zvýšila spolehlivost dodávek vody. V obou regionech.

Billboardy v Praze.

Boj s reklamním smogem. Z metropole začaly mizet nelegální billboardy

Odbor hospodaření s majetkem pražského magistrátu dosáhl úspěchu v letitém soudním sporu s reklamní společností euroAWK a její sesterskou společností ORIS. Na základě platných exekučních příkazů vydaných v listopadu tohoto roku již započaly práce na odstranění neoprávněných reklamních zařízení těchto společností umístěných podél důležitých pražských dopravních tepen. Do konce roku 2018 jich z hlavního města zmizí prvních 50, dalších více než 400 bude následovat na počátku roku 2019.