Kreativ

ŠTÍTEK: IKEA

Pildova hrouda do každé domácnosti.

Pildova hrouda do každé domácnosti

Originální keramika Jana Pilečka z Borovan je inspirovaná plastovým nádobím našich babiček a odpadky jejich vnoučat. Kladný vztah k tomuto řemeslu získal díky tátovi.

Ilustrační foto.

IKEA míří na západ Čech! Ale bez masových kuliček. Bude i v našem kraji

Nábytkářský gigant IKEA míří do západních Čech. Milovníci švédského vybavení bytů a domů se však nedočkají vytouženého obchodního domu, kde se nabízí i oblíbené masové kuličky. Zatímco v Plzni otevře IKEA výdejního místo již příští týden, v Karlovarském kraji si musíme ještě počkat. Obchodní řetězec plánuje otevřít výdejní místa u nás a v sousedním Ústeckém kraji ještě během letošního roku.

Výdejnu zboží IKEA v českobudějovické obchodní zóně u Globusu provozuje firma HRAL.

IKEA otevírá v Českých Budějovicích. Ovšem bez masových kuliček

Prodejce nábytku a bytových doplňků IKEA v pondělí otevře výdejní místo svého zboží v Českých Budějovicích. Na jihu Čech se tak otevře IKEA „v malém“ – bez možnosti prohlížet si vystavené zboží nebo pochutnat si na oblíbených masových kuličkách v restauraci.

Logistické sklady v okolí Prahy.

Poptávka e-shopů roste. Přibude proto hal a skladů

Kolik hal se v Praze a okolí postaví, tolik se také pronajme. Uzávěry kamenných obchodů a rozmach e-shopů v důsledku koronaviru zvedly poptávku po skladech a přepravních službách. Pouze jedno až dvě procenta prostor zůstávají neobsazená.

Sněženky jsou posly jara. Ilustrační snímek.

Vycházka v Brně kolem řeky. Sněženky u Svratky slibují jaro a možná i lepší časy

Šly jsme ve dvojstupu a bylo nás šest. Samé ženy, chlapy jsme nechaly doma. Se svačinami a tekutinami v batůžku na zádech a svižnou chůzí pokračujeme od brněnského Ronda směrem do Komárova. Valnou část procházky jdeme podél řeky. Cesta je asfaltová, lehce zasněžená, zřídka to uklouzne, sem tam pofukuje vítr, což pomůže sluníčku trochu vykouknout zpoza mraků. Během procházky vzpomínáme na báječné koupání v komárenském biotopu.

Vratislav Nejedlý vybudoval v Praze bilingvní česko-anglickou školu.

Dno neznamená konec, jen start. Chytrými projekty pomáhá dětem i seniorům

Víte, co je to sisu? Jde o finský výraz pro bojovného ducha, odolnost, výdrž. Pro člověka, který ze všech sil bojuje, když je zatlačený ke zdi a cíl je takřka nedosažitelný. Je-li kluk těžký dyslektik, škola ho nebaví a střídá jednu školu za druhou, pustí se do podnikání a naseká patnáct milionů dluhů, vypadá to na pořádný životní průšvih. Přidá-li se k tomu diagnóza závažné nemoci, není to vskutku na vyskakování.

Hlavní město otevírá nábytkovou banku pro sociálně potřebné.

Za co koupit postýlku pro dítě? Praha pomůže díky vlastní nábytkové bance

/FOTOGALERIE/ Hlavní město otevřelo vlastní nábytkovou banku. Do haly u sběrného dvora na pomezí městských částí Libuš a Kunratice mohou jednotlivci nebo firmy odevzdávat pro ně nepotřebný nábytek, který poputuje do sociálně slabších domácností. Nábytková banka Praha nabízí i možnost odvozu darovaných věcí. Loni stejnou službu zajišťovala nezisková organizace R-Mosty s podporou magistrátu. Praha se rozhodla k založení vlastní nábytkové banky kvůli tomu, aby zvýšila její kapacitu.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.

Psychické i fyzické týrání. Covid dramaticky zvýšil případy domácího násilí

Uzavřené domovy kvůli pandemii přinášejí kromě zvýšené nervozity, finanční nejistoty a zhoršení partnerských vztahů i vyšší výskyt násilí. Intenzita žádostí o pomoc se u některých neziskových organizací zvýšila oproti loňskému roku zhruba o 40 procent. Ze srovnání meziročních údajů organizace ROSA vyplývá, že počet telefonátů a mailových dotazů spojených s případy domácího násilí vzrostl téměř o 60 procent.

Nejhezčí zemí je Česko, říkají sestry, které procestovaly svět.

Nejhezčí zemí je Česko, říkají sestry, které procestovaly svět

/FOTO/ Sestry z Nového Bydžova Linda a Michaela Šedivé za sebou mají pořádný kus světa, zkušeností i zážitků. Po tom, co si každá vyzkoušela práci v zahraniční, se společně setkaly ve Velké Británii. Tady spolu žily a pracovaly a ze země je po několika měsících vyhnala až epidemie koronaviru. Až to situace v Evropě dovolí, plánují spolu další netradiční cestu. V pobaltském Estonsku chtějí rozjet vlastní marketingovou firmu.

Plastový odpad, ilustrační foto

Bez brček i tašek. Firmy se kvůli životnímu prostředí vzdávají plastů

Používáme je často. Ale stále častěji si uvědomujeme, že takhle to do budoucna nejde. Na mysli mám jednorázové plasty, kterými jsme zahlceni. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) uvádí, že podle odhadů se za rok spotřebuje v České republice například až 20 tisíc tun plastového nádobí.

Ostrava. Ilustrační foto.

V České republice začal týden bez odpadů

Stovky lidí po celém Česku se už po páté zapojí do mezinárodní události, aby zvýšili povědomí o hromadění odpadu a inspirovali k jeho omezení. Bezodpadový týden v Ostravě zahájí workshop o textilním průmyslu.

Ilustrační foto

Ikea nově ve Zlíně. Pro začátek třikrát týdně

Nové výdejní místo ve Zlíně se rozhodla pro své zákazníky otevřít společnost IKEA. Objednávat zboží s doručením do tohoto výdejního místa mohou zákazníci na webu IKEA.cz již od pátku 21. srpna.

Ikea.

Covid se vyskytl v obchodním domě IKEA. Hygienci: Máme ohnisko pod kontrolou

Hlavní hygienička Jarmila Rážová oznámila, že sedmi zaměstnancům obchodnímu domu s nábytkem IKEA na Černém Mostě bylo diagnostikováno onemocnění covid-19. Podle Rážové mají hygienici situaci pod kontrolou. Ačkoliv další pracovníci jsou v karanténě, IKEA funguje dál. Na rozdíl od jiných prodejen řetězce je na okraji Prahy však zavřený dětský koutek.

Obří autojeřáb pracuje na mostě přes Svratku v Brně

Most nad řeku Svratku v Brně usadil obří autojeřáb

Autojeřáb nezvykle velkých rozměrů ohromil kolemjdoucí na jihu Brna, když pracoval na novém mostě přes řeku Svratku. Byl mezi nimi i Pavel Jelínek a stroj natočil. Své zážitky můžete ve čtenáři reportérovi sdílet s ostatními i vy.

Ilustrační foto.

Moravskoslezské firmy chtějí po státu příspěvek na testy pro pendlery

Zástupci firem Moravskoslezského kraje, které zaměstnávají pendlery z okolních zemí, se obrátili na Krajskou hospodářskou komoru Moravskoslezského kraje (KHK MSK) o pomoc při vyjednávání s krajem, hygieniky a státem o příspěvku na testy PCR. V současné době musí pendleři povinně podstoupit testy co 14 dní. Za jeden zaměstnavatel zaplatí zhruba 1800 korun. Pro firmy v příhraničí se tak celkové náklady na testy pohybují ve statisícových částkách. Přijít o tyto pracovníky firmy ale nechtějí.   

Podnikatel. Ilustrační snímek

Mladí podnikatelé myslí na budoucnost. Chtějí chytrý restart ekonomiky

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik kávové sedliny jste za svůj život vyhodili do odpadu? Určitě to vrtalo hlavou inovátorům z Ikey a pekárny Zemanka, kteří testují její využití při výrobě sušenek. „Do budoucna vidím velký prostor pro mezioborovou spolupráci firem, neziskového sektoru a akademického světa,“ uvedl při představení iniciativy Změna k lepšímu Vladimír Víšek, manažer IKEA pro trvalou udržitelnost. S ní přišli mladí lidé z 91 českých firem, asociací, neziskovek, think-tanků a investičního fondu.

Frontu spolkla prodejna švédského nábytkářského řetězce během pár sekund, kdo přišel později, nemusel u vstupu čekat.

Ikea otevírá v Hradci Králové

Nábytkářský švédský gigant Ikea se konečně dostává i do Hradce Králové. Avšak ne v podobě prodejny, ale výdejního místa, které otevřelo již v pondělí.

Studentka oboru výtvarné zpracování skla Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí Tereza Bátlová pracuje na své závěrečné maturitní práci podle vlastního návrhu; středa 20. května 2020

Tématem maturitních prací budoucích sklářů je i duel nábytkářských gigantů

Koronavirová omezení padají jedno za druhým a do popředí zájmu lidí se dostávají všední starosti. Pro žáky posledních ročníků Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí je nyní hlavním tématem příprava na závěrečné zkoušky a maturity. „Všechno probíhá jako obvykle, jen o měsíc později,“ říká vedoucí oboru design skla Josef Divín.  

Život se nevrátil zpět, stále je to „svět podle epidemiologů“

Nešel jsem si stoupnout ve tři ráno do fronty před Ikeu, školní docházka syna maturanta jsou mizerné tři dny v týdnu se začátkem v jedenáct. S mírně zanedbaným účesem to ještě pár týdnů vydržím a k posezení na zahrádce počasí zrovna neláká a ještě pár dnů lákat nebude.  

Ilustrační foto

Zvučné značky v Brně: čtvrt století McDonaldu, první hypermarket a brzy Primark

/ANKETA/ Držáky napěchované oblečením či police, které lze pod úhledně poskládanými tričky snadno přehlédnout, táhnou do Gerasdorfu u Vídně zájemce o módu i z jižní Moravy. Láká je tam pro ně nejbližší pobočka oděvního řetězce Primark. V úterý se tam vydala třeba Brňanka Markéta Čeliňáková s přítelem. "Nakoupili jsme asi za padesát euro. Odvezli jsme si trička, ponožky a kabelky," vyjmenovala. Módní nadšenci brzy ušetří za pohonné hmoty. Obchod otevřou i v brněnské Olympii.

Ilustrační foto

Zvučné značky v Brně: čtvrt století McDonaldu, první hypermarket a brzy Primark

/ANKETA/ Držáky napěchované oblečením či police, které lze pod úhledně poskládanými tričky snadno přehlédnout, táhnou do Gerasdorfu u Vídně zájemce o módu i z jižní Moravy. Láká je tam pro ně nejbližší pobočka oděvního řetězce Primark. V úterý se tam vydala třeba Brňanka Markéta Čeliňáková s přítelem. "Nakoupili jsme asi za padesát euro. Odvezli jsme si trička, ponožky a kabelky," vyjmenovala. Módní nadšenci brzy ušetří za pohonné hmoty. Obchod otevřou i v brněnské Olympii.

Ilustrační foto

Zvučné značky v Brně: čtvrt století McDonaldu, první hypermarket a brzy Primark

/ANKETA/ Držáky napěchované oblečením či police, které lze pod úhledně poskládanými tričky snadno přehlédnout, táhnou do Gerasdorfu u Vídně zájemce o módu i z jižní Moravy. Láká je tam pro ně nejbližší pobočka oděvního řetězce Primark. V úterý se tam vydala třeba Brňanka Markéta Čeliňáková s přítelem. "Nakoupili jsme asi za padesát euro. Odvezli jsme si trička, ponožky a kabelky," vyjmenovala. Módní nadšenci brzy ušetří za pohonné hmoty. Obchod otevřou i v brněnské Olympii.

Ilustrační foto

Zvučné značky v Brně: čtvrt století McDonaldu, první hypermarket a brzy Primark

/ANKETA/ Držáky napěchované oblečením či police, které lze pod úhledně poskládanými tričky snadno přehlédnout, táhnou do Gerasdorfu u Vídně zájemce o módu i z jižní Moravy. Láká je tam pro ně nejbližší pobočka oděvního řetězce Primark. V úterý se tam vydala třeba Brňanka Markéta Čeliňáková s přítelem. "Nakoupili jsme asi za padesát euro. Odvezli jsme si trička, ponožky a kabelky," vyjmenovala. Módní nadšenci brzy ušetří za pohonné hmoty. Obchod otevřou i v brněnské Olympii.

Ilustrační foto

Zvučné značky v Brně: čtvrt století McDonaldu, první hypermarket a brzy Primark

/ANKETA/ Držáky napěchované oblečením či police, které lze pod úhledně poskládanými tričky snadno přehlédnout, táhnou do Gerasdorfu u Vídně zájemce o módu i z jižní Moravy. Láká je tam pro ně nejbližší pobočka oděvního řetězce Primark. V úterý se tam vydala třeba Brňanka Markéta Čeliňáková s přítelem. "Nakoupili jsme asi za padesát euro. Odvezli jsme si trička, ponožky a kabelky," vyjmenovala. Módní nadšenci brzy ušetří za pohonné hmoty. Obchod otevřou i v brněnské Olympii.

Prodejna IKEA. Ilustrační snímek.

Nábytek od švédského giganta na dosah ruky. IKEA otevře v Ústí výdejnu

Švédský výrobce nábytku IKEA nedávno potěšil lidi z Ústecka slibem, že v krajské metropoli bude jedna z jeho výdejen. Nebude ji však provozovat přímo IKEA a jasné není ani to, kdy přesně výdejnu hodlá otevřít. Prozatím hledá vhodné prostory. Nákup by měl být dokončen někdy na jaře.

Prodejna IKEA. Ilustrační snímek.

Nábytek od švédského giganta na dosah ruky. IKEA otevře v Ústí výdejnu

Švédský výrobce nábytku IKEA nedávno potěšil lidi z Ústecka slibem, že v krajské metropoli bude jedna z jeho výdejen. Nebude ji však provozovat přímo IKEA a jasné není ani to, kdy přesně výdejnu hodlá otevřít. Prozatím hledá vhodné prostory. Nákup by měl být dokončen někdy na jaře.