Kreativ

ŠTÍTEK: IKEA

Vánoční nákupy v Praze

Předvánoční nákupy vrcholí, tržby obchodníků meziročně stouply

Praha /FOTOGALERIE/- Statisíce Čechů využily poslední předvánoční víkend k tomu, aby vyrazily nakoupit vánoční dárky i potraviny na sváteční dny. Tržby obchodníků díky tomu proti běžným víkendům několikanásobně vzrostly. Prodejci navíc hlásí, že je patrný i meziroční nárůst tržeb, u některých až o desítky procent. Nejvíce se prodávají potraviny, z dárků pak například tablety nebo drobné elektrospotřebiče. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Ikea. Ilustrační foto

IKEA obnovila dočasně zastavený prodej části zboží v Rusku

Moskva - Švédský prodejce nábytku IKEA včera obnovil prodej kuchyňského nábytku a elektrospotřebičů ve svých prodejnách v Rusku. Firma prodej tohoto zboží ve čtvrtek pozastavila, protože nebyla schopna vyhovět náporu ruských zákazníků. Ti se chtěli chránit před prohlubujícím se propadem hodnoty rublu a budoucím prudkým zdražením nákupy zboží dlouhodobé spotřeby z dovozu.

Ilustrační fotografie.

Tržby o druhém adventním víkendu byly vyšší než loni, hlásí obchodníci

Praha  – Tržby obchodníků o druhém adventním víkendu stouply meziročně o několik procent. Například řetězci IKEA vzrostl obrat oproti loňskému druhému adventu o desetinu. Češi v honbě za dárky a vánočním sortimentem vzali nákupní centra i e-shopy doslova útokem. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Výrobna svíček firmy Krab v Zakřanech na Brněnsku.

Budoucnost svíček? Exkluzivní zboží. Do 10 let podraží. Hrozí, že dojde parafín

Zakřany - České výrobce svíček válcují továrny z Polska, které produkují mnohem levněji méně kvalitní výrobky. I přes velkou konkurenci se firmě Krab ze Zakřan na Brněnsku daří vyvážet svíčky do většiny západoevropských zemí. Moravské svíčky si nejvíc oblíbili Švýcaři. Naopak domácí zákazníci je zapalují stále méně často. Omezují se většinou na dobu Dušiček, adventu a vánočních svátků.

Ilustrační foto

První adventní víkend zvýšil tržby obchodníků o desítky procent

Praha – Češi o prvním adventním víkendu vyrazili nakupovat vánoční dárky, ale i další zboží. Tržby obchodníků vzrostly proti běžnému období až o několik desítek procent, ale třeba internetový obchod Kasa.cz zaznamenal proti minulému víkendu nárůst téměř 70 procent. Nejvíce se v obchodech prodává elektronika a drobné domácí spotřebiče, ale i sladkosti na Mikuláše a adventní ozdoby. Vyplývá to z informací firem.

Ilustrační foto.

Z velkých řetězců zkrátí otvíračku na Štědrý den jen Tesco. Zavře o hodinu dřív

Praha - Z velkých obchodních řetězců letos zkrátí otevírací dobu na Štědrý den pouze společnost Tesco. Většina obchodníků ukončí prodej ve 14:00. Obchody zůstanou zavřené jako každoročně na Boží hod a na Nový rok. Na Silvestra bude provozní doba většinou zkrácena do 18:00. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky. O příštích Vánocích by otevírací dobu již mohl určovat zákon.

Ilustrační foto

Daně si přes Lucembursko údajně snižují až stovky velkých firem

Paříž/Brusel - Až 340 nadnárodních firem uzavřelo s Lucemburkem tajné dohody, aby mohly platit nižší daně. Informují o tom dnes evropská média, která se odvolávají na dokumenty, které získalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se sídlem ve Washingtonu. Mezi podniky, které takové dohody uzavřely, je například Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa.

Ilustrační foto

IKEA je v kurzu. Řetězec zvýšil v Česku tržby na 7,7 miliardy korun

Praha – Nábytkářské společnosti IKEA vzrostly ve finančním roce 2013/2014 v Česku tržby o 4,6 procenta na 7,7 miliardy korun. Podílel se na tom nárůst počtu zákazníků obchodních domů společnosti o procento na 5,5 milionu a zvýšení jejich průměrné útraty za bytové vybavení o téměř čtyři procenta na 1313 korun, informovala firma v tiskové zprávě, výši hospodářského výsledku neuvedla.

Ilustrační foto

Švédsko uznalo Palestinu - Izrael je kritický, Palestinci nadšení

Stockholm, Ramalláh, Jeruzalém, Praha - Nová švédská vláda dnes oficiálně uznala Palestinu jako stát. Palestinci to uvítali jako odvážné rozhodnutí, podle Izraele jde naopak o nešťastný krok a projev nepochopení blízkovýchodní situace, která je podle šéfa izraelské diplomacie složitější než nábytek ze švédského obchodního domu IKEA.

Protiislámská akce v Praze 2009.

Protiislámské referendum u sousedů asi nebude

Pasov - Městská rada Mnichova prohlásila drtivou většinou hlasů, s jedinou výjimkou, občanské referendum proti Evropskému islámskému centru ve městě za nepřípustné. Návrh pravicově populistické strany Svoboda vyhlásit hlasování podpořilo podpisy 35 000 občanů (Deník informoval). Starosta města Dieter Reiter (SPD) oznámil, že podle rady ale navrhovaný text  otázky nesplňuje právní normy – obsahuje prý mnoho nesprávných tvrzení a spekulací, které vůli občanů falšují.

Ikea. Ilustrační foto

Ikea stahuje z prodeje těstoviny, které mohou obsahovat sóju

Praha – Ikea stahuje z prodeje celozrnné těstoviny Pastaälgar fullkorn a těstoviny Pastaälgar ve tvaru losa, které mohou obsahovat stopové množství sóji. Tato informace není uvedena na obalu výrobku. Řetězec to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Úřad práce v Táboře

Dobrá zpráva: příležitostí 
k práci je víc

Táborsko – Nabídka volných míst na Táborsku razantně stoupla a o jedno se pere osm uchazečů. Mohlo by se zdát, že číslo není zrovna pozitivní, ale jde o nejlepší stav za posledních pět let. A to i přesto, že počty lidí bez práce jsou opět nejvyšší ve srovnatelném období, tedy 4963 nezaměstnaných.

Ilustrační foto.

IKEA otevřela svůj první obchod v Chorvatsku

Záhřeb - Švédský prodejce nábytku IKEA otevřel dnes svůj vůbec první obchod v Chorvatsku. Obchodní dům, který se nachází na okraji metropole Záhřebu, je jedním z největších na Balkánském poloostrově, rozkládá se na ploše 1800 metrů čtverečních. Jeho výstavba přišla na 100 milionů eur (2,8 miliardy Kč), jde tak vůbec o největší investici švédské společnosti od roku 2005. Slavnostního otevření se zúčastnil i chorvatský prezident Ivo Josipović a několik dalších vysokých představitelů státu.

Ilustrační foto.

Výzkum: každý třetí člověk spí se zvířetem

Dětem strhne z postele peřinu a vrátí se k spánku. Čtyřicetiletá žena nikdy nevstane před osmou ráno. Po snídani s partnerem, kterou pravidelně spořádají v posteli, si jde zaběhat. Takový ranní scénář si dopřává jen nepatrná část Jihomoravanů. Ukázal to výzkum agentury Perfect Crowd, kterého se zúčastnilo tisíc obyvatel České republiky. Nechala si jej zpracovat společnost Ikea.

Ilustrační foto.

Výzkum: každý třetí člověk spí se zvířetem

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Dětem strhne z postele peřinu a vrátí se k spánku. Čtyřicetiletá žena nikdy nevstane před osmou ráno. Po snídani s partnerem, kterou pravidelně spořádají v posteli, si jde zaběhat. Takový ranní scénář si dopřává jen nepatrná část Jihomoravanů. Ukázal to výzkum agentury Perfect Crowd, kterého se zúčastnilo tisíc obyvatel České republiky. Nechala si jej zpracovat společnost Ikea.

Ilustrační foto

Mobily Češi mění již každé dva roky, notebooky po třech letech

Praha – Češi mění starou elektroniku za novou stále rychleji. Interval výměny mobilů se podle prodejců zmenšil na dva roky, notebooky či počítače lidé mění v průměru po dvou až třech letech. U kuchyňských spotřebičů je interval obměny průměrně pět až sedm let. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.

JAKO ROZJÍVENÁ NOVOMANŽELKA. Marika Šoposká v Hovorech o štěstí mezi čtyřma očima.

Herečka Marika Šoposká: Mám ráda, když lidé dělají věci pořádně

Praha /ROZHOVOR/ – Tak trošku ofrklá milenka, kterou skrývá ženatý muž před svou hysterickou chotí v rozkládací pohovce značky IKEA, rozjívená prostoduchá novomanželka, jež se snaží přimět svého muže, aby s ní (proboha!) ještě posledních pár hodin vydržel žít v bytovém zařízení (téhož skandinávského výrobce) zapůjčeném pro reality show, která se odehrává před zraky zákazníků, a kvílející nastávající matka, již musí po telefonu utěšovat psycholog neboli life kouč.

Ilustrační foto

IKEA plánuje příští rok otevřít muzeum ve svém prvním obchodě

Stockholm - Proč jsou jejich masové kuličky tak dobré? Proč se poličky na knihy jmenují Billy? Proč nemůže být rozvržení obchodu obvyklé? Tak nejen na tyto otázky, ale i na spoustu dalších by mělo odpovědět nové Muzeum IKEA, které známý obchod s nábytkem plánuje otevřít v příštím roce. Muzeum má být ve městě Älmhult, v budově prvního obchodního domu IKEA, který zakladatel firmy Ingvar Kamprad otevřel v roce 1958.

Vlajka České republiky

Žít mohu jen ve své zemi

Která evropská země na kontinentě dominuje? Není pochyb o tom, že Evropa je hustě zalidněným světadílem. Je však druhým nejmenším. Jak paradoxní. Mnoho přetahujících se národů o místo ''krále Evropy''. Kdo tento lítý boj vyhraje? Která země je na tom ekonomicky lépe? Ve které zemi se Evropan bude cítit ''jako doma''?

Nový generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád.

Naděje pro Lesy? Exmanažer z IKEA

Praha – Po roce a půl mají Lesy ČR generálního ředitele. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera jmenoval Daniela Szóráda.Jurečka už krátce po svém jmenování ministrem uvedl, že se míní podrobně seznámit 
s výběrovým řízením a dokumentací.

Nový generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád.

Novým šéfem Lesů ČR je Daniel Szórád

Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes jmenoval novým šéfem Lesů ČR bývalého obchodního ředitele lesnické firmy CE WOOD Daniela Szóráda (42). Ministr to oznámil na tiskové konferenci. Szórád do státní firmy přišel z pozice manažera polské pobočky švédského nábytkářského impéria IKEA. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, loni měly hrubý zisk 5,1 miliardy korun po předloňských rekordních 5,48 miliardy ko­run.

Ilustrační foto

Jurečka jmenuje šéfa Lesů České republiky, spekuluje se o Szórádovi

Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí jmenuje generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR). Řízením firmy je již téměř rok a půl pověřen ekonomický ředitel Michal Gaube. Za hlavního kandidáta je označován dosavadní manažer společnosti IKEA Industry Daniel Szórád. Z kuloárů zaznívají však i hlasy, že by Jurečka mohl šéfem firmy, které patří polovina lesů v zemi, nakonec jmenovat někoho jiného.

BORGMAN. Zdánlivě zoufalý muž bez střechy nad hlavou se pozvolna mění v krutého vetřelce (Jan Bijvoet).

Borgman aneb bezdomovecké šiky proti horním třídám?

Praha /FILMOVÁ RECENZE/ - S holandským režisérem Alexem van Warmerdamem nikdy nevíte, na čem jste. Ale díky absurdnímu humoru (scénáře či náměty si píše až na výjimky sám) vždy předloží podívanou, u které se nenudíte.

Ilustrační foto.

Vítězem soutěže Obchodník roku 2013 se stala IKEA

Praha – Soutěž MasterCard Obchodník roku 2013 vyhrál švédský nábytkářský řetězec Ikea. Firma byla zároveň oceněna v rámci oborových kategorií jako Obchodník pro domácnost 2013. Cenu veřejnosti vybrali zákazníci hlasováním na internetu a přes SMS zprávy, nejvíc hlasů získal Lidl.

Ilustrační foto.

Nábytek lidé stále častěji kupují přes internet

Praha – Prodej nábytku v ČR se přesouvá na internet. Více než polovina zákazníků již tento sortiment na internetu zakoupila. Češi, kteří nábytek loni kupovali, za něj v průměru utratili okolo 16.000 korun, o tisíc korun meziročně méně. Vyšší částky za nábytek utrácejí především mladší lidé. Vyplývá to z výzkumu Furniture 2014 společnosti Incoma GfK.

Ikea. Ilustrační foto

Švédský prodejce nábytku IKEA měl rekordní zisk

Stockholm - Největší světový prodejce nábytku IKEA hospodařil v posledním finančním roce do konce srpna s čistým ziskem 3,3 miliardy eur (90,6 miliardy Kč), což je nový rekord. Firma dnes také sdělila, že výdaje spotřebitelů začínají na mnoha trzích oživovat.

Vyřezávaná lampa na motivy písně Imagine od Johna Lennona. Autorem díla je Daniel Lánik

To se jen tak nevidí! Student z Prostějova vytvořil ohromující lampu

Být bytový designer, mít vlastní studio nebo obchod je sen každého výtvarně nadaného návrháře. Sedmnáctiletý Daniel Lánik, který druhým rokem studuje prostějovskou Střední školu designu a módy, obor Užitá malba a bytový design je na dobré cestě prorazit se svými nápady nejen u nás ale i ve světě.

Vyřezávaná lampa na motivy písně Imagine od Johna Lennona. Autorem díla je Daniel Lánik

To se jen tak nevidí! Student z Prostějova vytvořil ohromující lampu

Prostějov – Být bytový designer, mít vlastní studio nebo obchod je sen každého výtvarně nadaného návrháře. Sedmnáctiletý Daniel Látal, který druhým rokem studuje prostějovskou Střední školu designu a módy je na dobré cestě prorazit se svými nápady nejen u nás ale i ve světě.

Ilustrační foto.

Tržby Isolitu Bravo loni vzrostly více než o pětinu

Jablonné nad Orlicí – Tržby Isolitu Bravo v Jablonném nad Orlicí loni meziročně vzrostly o více něž pětinu na téměř 900 milionů korun. Podnik vyrábí plastové díly pro automobilky i domácí spotřebiče. ČTK o tom informoval ředitel Kvido Štěpánek.

Ikea. Ilustrační foto

Slovenští křesťané kritizují Ikeu, prý propaguje soužití dvou žen

Bratislava – Švédský nábytkářský řetězec Ikea se na Slovensku dostal pod palbu kritiky křesťanských aktivistů za to, že ve svém magazínu otiskl článek o soužití dvou žen se synem. Podle kritiků tak zpochybnil tradiční model rodiny. Obvinění od nevládní organizace Aliance za rodinu ale Ikea odmítá.

Ilustrační foto.

Tržby obchodů během adventu budou stejné nebo vyšší než loni

Praha - Tuzemské obchody zaznamenaly během zlaté neděle opět velký nápor zákazníků. Jejich tržby byly vyšší proti běžným víkendům tradičně o několik desítek procent. Za celé adventní období očekávají tuzemské obchodní řetězce tržby srovnatelné nebo mírně vyšší ve srovnání s předchozím rokem.

Ilustrační foto

Obchody zažily další nápor zákazníků, tržby jsou srovnatelné s loňskem

Praha – Tuzemské obchody zažily další předvánoční nápor zákazníků. Mezi nakupovaným zbožím jsou nejčastěji hračky, kosmetické balíčky, elektronika, ale s blížícími se Vánoci roste i zájem o balicí papír, stromky nebo kapry, vyplývá z vyjádření oslovených obchodníků. Tržby v adventním období lze podle nich srovnat s těmi loňskými.

Ilustrační foto

V Česku začíná sezona předvánočních výprodejů

Praha – Někteří obchodníci i letos spustí předvánoční výprodeje, dnes je zahájily hypermarkety Globus. Další řetězce jako C&A Moda nebo IKEA se přidají v dalších dnech. Slevy, hlavně sezonního zboží, podle prodejců dosáhnou desítek procent. Větší část obchodů čeká začátkem výprodejů na konec prosince či leden. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.

Cesta k úspěchu nemusí být drahá

Průmyslový design není elitářským uměleckým odvětvím ani tím, co komplikuje a prodražuje výrobu. Správně použitý design je tím, co spojuje firemní strategii s každodenní činností.