Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Gočár

Dům U Černé Matky Boží

Tři pražské památky mají nakročeno do první ligy

Praha - Trojici pražských památek možná čeká povýšení. Dům U Černé Matky Boží na Starém Městě, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech a čistírna odpadních vod v Bubenči mají jedinečnou šanci stát se národními kulturními památkami. O návrhu bude v nejbližší době rozhodovat vláda.

Zahájení adventu v Pečkách

FOTO: Pečky zapálily první adventní svíčku

Pečky - V neděli byla u Českobratrského kostela v Pečkách farářem Blahoslavem Hájkem zapálená první svíce na adventním věnci a tím byl slavnostně zahájen advent v Pečkách.

Ilustrační foto

Sváteční běhy v Hradci Králové

Hradec Králové – Festival běhů je v úterý naplánován do Hradce Králové. Na sváteční den 17. listopadu připravil oddíl TJ LIGA 100 tradiční podnik Běh městem.

Hradec Králové, Gočárova třída.

Lidé uvidí nepostavené domy Josefa Gočára

Hradec Králové - Již 130. narozeniny by v příštím roce oslavil významný architekt města Josef Gočár. Radnice uctí jeho památku velkou výstavou a vyhlášením roku 2010 Rokem architektury.

Ilustrační foto

Učitelé se bouří, přijdou až o tisíc korun

Královéhradecko - Až o 1500 korun půjdou od září učitelé dolů s platy podle jejich odborového šéfa Františka Dobšíka. Ministerští úředníci tak skeptičtí nejsou, ale i oni připouštějí až tisícikorunový propad.

Amrožův sbor architekta Gočára

Jediná venkovská vila od Gočára je v Libodřicích

Libodřice - Josef Gočár byl snad nejvýznamnějším představitelem českého kubismu, směru, který byl výrazným hlavně v architektuře. Mimo něj se prosadili hlavně architekti Janák a Chochola, stejně jako on se věnující i tvorbě užitého umění, nahrazujícího pravoúhlé formy moderny lomenými šikmými tvary připomínajícími krystal a jeho jednotlivé fasety. V českém prostředí kubismus v architektuře unikátně navázal na gotickou a barokní tvorbu, v souladu s historickým prostředím starší městské zástavby.

Gočárova vila v Libodřicích

O historii a zajímavostech Kolínska: Gočárova vila

Kolínsko /SERIÁL/ - Milí čtenáři, přinášíme vám další díl našeho seriálu, ve kterém bychom vám rádi představovali zajímavá místa našeho regionu, zapomenuté příběhy, málo známé drobnosti či kuriozity z historie Kolínska, které se jimi, byť se to někdy nezdá, pyšní takřka na každém kroku.

Z pruvodce Jaroměř - Josefov.

U vás na návštěvě: Jaroměř městem parků, zahrad a památek

Jaroměř-Josefov - Východočeské město Jaroměř je městem parků, zahrad, ale především památek. Počátky Jaroměře sahají do začátku 11. století, pozdější královské město bývalo věnem českých královen. V jeho sousedství vyrostlo v letech 1780 až 1787 zcela nové pevnostní město Josefov, které je dnes součástí Jaroměře.

Pomník JUDr. Augusta Zátky před radnicí.

Vedení radnice nechtěla mít Zátku pod okny

České Budějovice - Dne 28. 9. 1936 byla na náměstí před radnicí slavnostně odhalena socha JUDr. Augusta Zátky, uznávaným politikem označovaným za vůdce Čechů v úsilí za rovnoprávné zastoupení Čechů a Němců ve správních orgánech města.

Výstava historických motocyklů v jaroměřském muzeu.

Historické motorky ozdobily prostory Wenkeova domu

Jaroměř /FOTOGALERIE/ - Kdo má rád motocyklové veterány, neměl by si nechat ujít jedinečnou příležitost k návštěvě Městského muzea – Wenkeova domu. Až do 5. března je tu totiž k vidění pozoruhodná výstava nazvaná Já mám motocykl…, kterou pořádají společně muzeum a Veteran Car Club ze Dvora Králové nad Labem.

Sochorova vila

Také u nás jsou památky na odpis

Trutnovsko - Možná už brzo přijdeme oněkteré historické památky, protože chybí peníze a často ivůle na jejich opravy a rekonstrukce.

Zápis do školy je pro každé dítě zážitkem, protože musí prokázat, že je na školu připraveno. U škol zřizovaných městem Hradec Králové mohou děti k zápisu v sobotu naposledy.

Zápis do školy: Zvládli to dosud všichni rodiče

Hradec Králové - Jak postupovat při zápisu dítěte k povinné školní docházce ve statutárním městě, kontakty na ředitele škol. Termíny zápisů do prvních tříd v ostatních obcích hradeckého okresu, do škol soukromých a speciálních. Co je povinnost rodičů a na co mají nárok.

Ilustrační foto

Běh městem ozdobily dva rekordy

Hradec Králové -V pondělí uspořádala TJ Liga 100 tradiční již 18. Běh městem Hradec Králové. U Základní školy Josefa Gočára v Labské Kotlině se sešel velký počet startujících.

Ilustrační obrázek

Po divoké vodě pokračují Tylovými léty

Hradec Králové - V úterý 9. září 2008 se mezi 17. a 22. hodinou uskuteční v areálu Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové druhý ročník koncertu Tylova léta. (Tisková zpráva)

Ilustrační foto

Canadien liga je u konce

Předměřice nad Labem - Ve sportovní hale v Předměřicích vyvrcholila letošní Canadien florbalová liga škol.

ilustrační foto

Florbalisté čekají na finále

Hradec Králové - Canadien florbalová liga základních škol Hradce Králové má za sebou základní část. V posledním kole se rozhodlo o posledních postupujících týmech do finále.

Sochorova vila ve Dvoře Králové.

Slavné vily našeho kraje

Jičínsko -V době, kdy se na světlo světa vyklubala prostřednictvím umělecké agentury FOIBOS odborná publikace „Slavné vily Královéhradeckého kraje“ od Petra Urlicha a kolektivu, jiné významné domy dosud čekají na docenění své architektonické hodnoty.

Ilustrační foto

Secesní vila má ustoupit parkovišti Penny Marketu

Dvůr Králové - Sto let staré vile textilního magnáta Josefa Sochora na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem, na jejíž podobě se podílel významný architekt Josef Gočár, hrozí demolice.

Rekonstrukce a přístavba domu ve Vodičkově ulici vyšly investora na jednu miliardu korun.

Dům proslavený cukrárnou U Myšáka má zpoždění

Praha 1 - Už v polovině listopadu měla být veřejnosti otevřena Galerie Myšák ve Vodičkově ulici. Její zprovoznění se však zpozdilo, zrekonstruovaný objekt mohli poprvé lidé navštívit až 10. prosince.

Ilustrační foto

Se sloučením odešly i děti!

HRADEC KRÁLOVÉ - Pouze ZŠ Josefa Gočára má v Hradci sloučení za sebou. Problémem podle ředitelky Jitky Kičmerové byly emoce.