Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Gočár

Jedna z mála dochovaných fotografií, podle kterých se podařilo na začátku nového milénia Grand Cafe Orient obnovit.

Grand Café Orient: Jediná kubistická kavárna na světě byla obnovena podle fotek

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Praha je známou kolébkou kubismu. Nejznámějším skvostem, kterým se v tomto stylu může pochlubit, je dům U Černé Matky Boží na nároží Celetné ulice a Ovocného trhu. Postaven byl v letech 1911 a 1912 podle návrhu architekta Josefa Gočára. V jeho prvním patře se skrývá jeden z proslulých pražských podniků.

Lázně Bohdaneč

Město léčivých pramenů i unikátní architektury

Série #světovéČesko / Lázně Bohdaneč, městečko v krajině polabské nížiny, spojuje hned několik specifik – unikátní využití přírodních léčivých zdrojů k léčbě pohybového aparátu, lázeňské i luxusní wellness procedury a nezaměnitelnou architekturu Josefa Gočára.

Silon, perlon, dederon se jmenuje webová výstava Východočeského muzea Pardubice.

Tipy na víkend 17. a 18. října

Vládní opatření uzavřela muzea, ale nezoufejte, vzdělávat se a bavit se můžete i díky webovým výstavám. Také les prospěje vašemu zdraví a má stále otevřeno. 

Děti a roušky. Ilustrační foto

Jediná otevřená škola v Hradci přivítala 23 dětí, uzavření hlásí i tři školky

Od dnešního rána se celém Hradci Králové uzavřely základní školy. Podle nařízení vlády se do nich žáci nevrátí dříve než 2. listopadu. Jedna výjimka se ale přece jen našla. V ZŠ Josefa Gočára se sešlo celkem 23 dětí rodičů pracujících v oblasti bezpečnostních sborů, obecní policie, zdravotnictví, orgánů ochrany veřejného zdraví, sociálních službách nebo se jedná o příslušníky ozbrojených sil.  

ULRICHOVO NÁMĚSTÍ bylo takto pojmenováno v roce 1925. K přejmenování došlo pouze jednou – v roce 1953 bylo náměstí pojmenováno po čtvrtém československém prezidentovi Klementu Gottwaldovi. V roce 1990 došlo k návratu k původnímu názvu, který vzdává hold v

Začátek října bude ve znamení Dne architektury

Od 1. do 7. října se centrem pozornosti stane moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí, ale i celé osady a čtvrti. Program nadcházejícího festivalu Den architektury zejména o víkendu láká na architektonické procházky, cyklovyjížďky a exkurze do běžně nepřístupných budov s poutavým výkladem odborníků, ale i workshopy nebo přenášky. Mezi více jak stovkou míst konání letošního jubilejního desátého ročníku festivalu najdeme i města v Královéhradeckém kraji.  

Rozhledna větru a deště.

Krajskou stavbou roku je rozhledna na Velké Deštné

Nová rozhledna na Velké Deštné se může od středečního poledne pyšnit titulem Stavba roku 2020 Královéhradeckého kraje. O vítězství rozhledny, která se návštěvníkům poprvé otevřela na podzim loňského roku a dosud ji navštívilo už více než sto tisíc lidí, rozhodla odborná porota. Ta vybírala v letošním 17. ročníku soutěže z celkem 15 nominovaných staveb.  

Příprava drive-in volebního stanoviště v Hradci Králové

FOTO: Drive-in volby budou pod dohledem armády

Na dvoře Hradeckého magistrátu bylo včera rušno. Místo, které je prakticky celý rok vyhrazeno pro parkování místních úředníků a vedení města, si zabrala armáda. Vnitroblok budovy od Josefa Gočára se totiž dnes a příští týden, stejně jako další čtyři místa v kraji, stane dějištěm prvních drive-in voleb do krajského zastupitelstva a Senátu. A armáda v tomto ohledu hraje prim a během pár minut zde postavila dva stany, které volby z auta umožní.

Součástí Dne architektury bude architektonický workshop Děti budí město zaměřený na veřejný prostor očima nejmladších obyvatel.

Začátek října bude ve znamení festivalu Den architektury

Od 1. do 7. října se centrem pozornosti stanou moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí, ale i celé osady a čtvrti. Program nadcházejícího festivalu Den architektury zejména o víkendu láká na architektonické procházky, cyklovyjížďky a exkurze do běžně nepřístupných budov s poutavým výkladem odborníků, ale i workshopy nebo přenášky. Mezi více jak stovkou míst konání letošního jubilejního desátého ročníku festivalu najdeme i města v Ústeckém kraji.  

Foto: Gymnázium J. K. Tyla Hradec Králové

Muzeum vystavuje novou expozici oslavující tvorbu Gočára

Na počest Josefa Gočára, inspirováni jeho tvorbou, odkazem a vizí, uspořádal Klub konkretistů a hosté výstavní projekt v hradeckém muzeu a několika galeriích města. Umělci prezentují nejen klasické přístupy, ale i současné trendy na poli vizuálního umění.

Den architektury zavede zájemce i do Bílého domu v Brně

Den architektury si užijí i lidé v Brně

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury.

Komentovaná prohlídka Ostravy.

Festival Den architektury v říjnu zamíří i do Moravskoslezského kraje

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Na zajímavá místa a po stopách minulosti se můžete letos podívat také v Moravskoslezském kraji. Některá města nabízí bohatý program.

Dny architektury mohou lidé navštívit i v Mikulově

Den architektury si užijí i lidé v Mikulově

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury.

Výstava v Přelouči: rodák František Filipovský.

Přeloučská historie žije

Zprávy z přeloučského muzea. Po vynucené "koronavirové přestávce", kdy jsme museli zrušit komentovanou prohlídku přeloučské vodní elektrárny, březnovou a dubnovou přednášku, květnovou komentovanou procházku kolem Labe, chystaná překvapení a uzavřít výstavy, posíláme opět pozvánku. O žádnou ze zmíněných akcí nepřijdete, přesuneme je převážně na podzim.

První zvonohra v České republice se připravuje v kostele v Hradci Králové

Unikátní hradeckou zvonohru mají rozeznít čtyři miliony korun

O hradeckém kostelu Sboru kněze Ambrože by se bez nadsázky dalo říci, že tu za posledních deset let vznikl Pantheon významných českých osobností. Ty však nereprezentují busty, ale zvony, které ve výsledku dají vzniknout ojedinělé koncertní zvonohře. Poslední zvon Jan Palach, který jako všechny předešlé odlil zvonař Petr R. Matoušek, byl do prostor stavby z dílny Josefa Gočára dopraven v předloňském listopadu.

Bílá věž v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Bílá věž připomene Gočára. Děti provede královna

Na návštěvníky nejvyšší dominanty města, z jejíhož ochozu se otvírá jedinečný pohled nejen na Hradec Králové, ale i na vzdálené vrcholky Krkonoš a Orlických hor, čeká při letošních prohlídkách několik novinek.

Ve druhém kole studentských prezidentských voleb odvolili i studenti hradeckého gymnázia.

Kraj chce opravit gymnázium J. K. Tyla. Začít by se mohlo v červenci

Rada Královéhradeckého kraje v úterý schválila vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce v rámci rekonstrukce vily Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Předpokládaná nejvyšší přípustná cena zakázky je 11 milionů korun bez DPH. Rekonstrukce by mohla začít v červenci letošního roku.

Architekt Josef Gočár a porovnávací fotografie gymnázia po roce 1928 a v současnosti.

Josef Gočár patří ke géniům

Přednáška o jednom z předních tvůrců české architektonické moderny se bude konat ve středu od 17 hodin v Knihovně města Hradec Králové.

Rondokubistická perla uprostřed Třebíče už nechátrá. Stará fabrika, kterou milují architekti i památkáři, se mění na bytový komplex.

Bývalé UP závody v Třebíči ožívají. Budou z nich byty

Když před lety vznikal třebíčský díl pořadu Šumná města, architekt a herec David Vávra měl jasno, jak odpovědět na otázku, co ho ve městě nejvíc nadchlo. „Bývalé UP závody. Netušil jsem, že i tady Josef Gočár zanechal svou stopu. Je to nepochybně velmi zajímavý objekt,“ řekl tenkrát.  

Otec rozdělovských věžáků se stal čestným občanem Kladna.

Otec rozdělovských věžáků se stal čestným občanem Kladna

Zastupitelstvo města udělilo čestné občanství Statutárního města Kladna in memoriam Josefu Havlíčkovi za jeho výrazný, téměř čtyřicetiletý přínos k rozvoji české architektury, zejména pak za nesmazatelné ovlivnění tváře Kladna prostřednictvím vyprojektování a výstavby sídliště Kladno–Rozdělov, nyní Sídliště architekta Havlíčka, s jeho dominantami - unikátními věžovými domy.

Základní škola Josefa Gočára Hradec Králové - třída 1. A.

Naši prvňáci: Základní škola Josefa Gočára, Hradec Králové

/FOTO/ Letošním celoškolním projektem si chceme připomenout Josefa Gočára, velkou osobnost moderní české architektury a více se seznámit s jeho dílem. Gočár je mimořádný typ architekta, urbanisty, návrháře nábytku a také velkorysého, laskavého učitele.