Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Gočár

Funkcionalistická vila Miroslava a Jaroslavy Zedníkových v České Třebové.

Naděje pohasla. Českotřebovská vila Tugendhat šla k zemi

Architektonicky mimořádně cenná Zedníkova vila v České Třebové se záchrany nedočkala. Prvorepublikovou stavbu, kterou ředitelka městského muzea před časem s mírnou nadsázkou přirovnala ke slavné brněnské vile Tugendhat, její vlastník zboural.

Funkcionalistická vila Miroslava a Jaroslavy Zedníkových v České Třebové.

Naděje pohasla. Českotřebovská vila Tugendhat šla k zemi

Architektonicky mimořádně cenná Zedníkova vila v České Třebové se záchrany nedočkala. Prvorepublikovou stavbu, kterou ředitelka městského muzea před časem s mírnou nadsázkou přirovnala ke slavné brněnské vile Tugendhat, její vlastník zboural.

Ilustrační fotografie.

Stane se Hradec opět Salonem republiky?

Díky stavbám Josefa Gočára a Jana Kotěry ze začátku 20. století si Hradec Králové vydobyl v republice přízvisko Salon republiky. V posledních letech se následovníci slavných architektů opět snaží tomuto přízvisku dodat punc aktuálnosti. A díky celostátní soutěži stavba roku se jim to daří. Svědčí o tom nejenom výsledky z let minulých, ale i počiny, které jsou do klání přihlášeny letos.

Kostel sv. Václava ve Vršovicích.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden ve Vršovicích

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vychází v pátek 28. června, se podíváme do Vršovic!

Med od včel ze střechy SVS v centru Prahy vyhověl všem vyšetřením.

První snůšky „veterinárních včel“. Med z Prahy oproti venkovskému obstál

Hlavní město tradičně láká spíše na historické památky, ale v centru metropole se - pro mnohé překvapivě - vyskytují rovněž včelí úly. Na střešní terase budovy ústředí Státní veterinární správy (SVS) jich bylo před rokem instalováno pět. Odborníci ze Státního veterinárního ústavu Praha (SVÚ) vyšetřili med z historicky první snůšky „veterinárních včel“. A pražský produkt vyhověl při všech testech.

Dva želví útěkáři se procházeli městem.

Krátce z Hradce: Strážníci odchytili ve městě dvě želvy

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Dvě suchozemské želvy odchytili městští policisté v Hradci Králové. První byla nalezena u Terminálu hromadné dopravy, druhá v Malšovicích. Želvy strážníci předali do ZOO parku Stěžery, kde si je později vyzvedli majitelé.

Křižovatka Mileta v Hradci Králové.

KOMENTÁŘ: Hradec Miletu potřebuje, stejně jako věcné politiky

Územní rozhodnutí na křižovatku Mileta nabylo právní moci. Rekonstrukce nejfrekventovanější hradecké křižovatky je tak kýžené realizaci nejblíže za svou historii. Ta přitom, jak většina Hradečanů ví, není vůbec krátká. O rekonstrukci se mluví už 40 let.

Funkcionalistická vila Miroslava a Jaroslavy Zedníkových v České Třebové.

KOMENTÁŘ: Kde je vůle, je i cesta

Redaktoři Orlického deníku se ve svých pravidelných komentářích věnují aktuálním tématům. Jiří Šmeral se tantokrát zaměřil na situaci kolem prvorepublikové vily Miroslava a Jarmily Zedníkových v České Třebové.

Listolet

Kam v úterý na Pardubicku

Pozvánka na křest nového alba, výlet do pravěku a komentovaná prohlídka výstavy o Mlýnech. To vše najdete v úterních Tipech Deníku.

Funkcionalistická vila Miroslava a Jaroslavy Zedníkových v České Třebové.

Naděje pro českotřebovskou vilu Tugendhat

Chátrající, architektonicky mimořádně cenná Zedníkova vila v České Třebové má šanci na záchranu. Stavbu, kterou ředitelka městského muzea před časem s mírnou nadsázkou přirovnala ke slavné brněnské vile Tugendhat, chce radnice odkoupit a opravit.

Projekt na budoucí sídlo Východočeské galerie ve Winternitzových mlýnech v Pardubicích.

Z mlýnů bude moderní galerie

Pardubické Automatické mlýny se dočkají přestavby. Do dvou let by se pak do vzniklých prostor měla ze zámku přesunout Východočeská galerie. Přebudování bude stát 300 milionů korun, třetinu zaplatí evropské dotace.

Štít domu na Čechově nábřeží.

Kam ve středu na Pardubicku

Ve středu se můžete něco dozvědět o počátcích elektroenergetiky v Pardubicích, architektonickém kubismu a nebo můžete vyrazit do divadla.

Stavba Josefa Gočára - základní škola V Lipkách.

Vzdělávací centrum v Lipkách nebude

Hradec Králové - Záměr vybudovat Centrum přírodovědného a technického vzdělávání, které mělo vzniknout v areálu základních škol v hradeckých Lipkách, město opouští. Rozhodli o tom na svém zasedání zastupitelé.

Běh městem Hradec Králové.

Vytrvalci oslavili státní svátek závodem s mezinárodní účastí

Hradec Králové - Ve sváteční den 17. listopadu se do východočeské metropole sjeli milovníci běžeckého sportu, aby změřili síly s konkurencí z celé České republiky i ciziny v rámci 28. ročníku závodu Běh městem Hradec Králové. Akce byla součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník.

Ilustrační fotografie.

Sobota bude patřit Běhu městem

Hradec Králové - Ve státní svátek 17. listopadu se v Hradci koná tradiční závod pro všechny věkové kategorie, letos píše 28. ročník.

Běh městem Hradec Králové.

17. listopad uctí Během městem

Hradec Králové - Tradičnímu Běhu městem bude i letos patřit sváteční den 17. listopadu. U základní školy Josefa Gočára budou startovat v 10 hodin žákovské kategorie, dospělí se na start postaví ve 12 hodin.

BABIŠOVA VLÁDA v Pardubickém kraji.

Babiš přijel vlakem a po Pardubicích jezdil autobusem

Pardubice – Na pravidelné výjezdní zasedání včera vláda vyrazila do Pardubického kraje. Přijela běžným rychlíkem a po městě ji vozil mikrobus. I ten ale dokázal zablokovat provoz na zdejších křižovatkách.¶

Obraz Emila Filly Hráči (šachu).

Fillův obraz Hráči (šachu) se v Praze prodal za 17,7 milionu korun

Obraz Emila Filly Hráči (šachu) se na středeční aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 14,5 milionu korun. Po započtení aukční přirážky tak nový majitel zaplatí 17,7 milionu Kč. Informoval o tom ředitel Galerie Pictura Jakub Göttlich. Cenou, kterou za dílo kupec zaplatí, se obraz z roku 1908 stal pátým nejdražším dílem autora na tuzemských aukcích. Nejdražším Fillovým obrazem dosud zůstává Zátiší s lahví Cherry, prodané v roce 2010 za 19,5 milionu korun.

Výstava (ilustrační foto).

V Telči představí meziválečnou architekturu

Telč – Výstavu Architektura ve službách první republiky připravili na druhý květnový týden památkáři v Telči. Výstava v Lannerově domě v Telči bude věnována prezentaci vybraných staveb z let 1918 až 1938 v Kraji Vysočina. Začíná už ve čtvrtek 10. května a k vidění bude ve všední dny do pátku 8. června. 

kavárna Tvoje máma

Kavárna, kde to chutná jako u mámy

Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.  

Josef Gočár.

V úterní přednášce za Gočárem a Řepou

Pardubice – Přednáškový cyklus s názvem Počátky moderní architektury v Pardubicích přichází již se čtvrtou přednáškou, která představí dvě klíčové osobnosti podílející se na rozvoji Pardubic jako moderního města v první polovině 20. století.

Kladruby nejsou na vstup hřebčína do UNESCO připraveny

Kladruby nad Labem – Hřebčín v Kladrubech nad Labem by se mohl na seznam kulturních památek UNESCO připsat již v roce 2020. Kromě větší prestiže to s sebou nese i zvýšený počet turistů. Podle odhadů vedení hřebčína návštěvnost naroste až desetinásobně.

Škroupův dům v Osicích.

Kraj věří ve zmrtvýchvstání Škroupova domu

Osice /FOTO/ - Letos si připomeneme 100 let od vzniku Československa. Symbolem československé, respektive české, státnosti je kromě vlajky i hymna. Na tu naši můžeme být hrdi. Ne však na stav domu, který od roku 1928 zdobí rodiště tvůrce hudby k hymně Františka Jana Škroupa v Osicích na Hradecku.

Ilustrační foto.

Přijďte si pro tašky na tříděný odpad

Hradec Králové - Ve čtvrtek bude pokračovat distribuce speciálních barevných tašek na tři základní komodity recyklovatelného odpadu do bytů ve vybraných ulicích Labské Kotliny a Pražského Předměstí.

Gočárovy mlýny.

Ředitelka galerie zůstává. Čeká ji zřejmě velký úkol: přesun do mlýnů

Pardubice - Východočeskou galerii povede i v příštích pěti letech současná ředitelka Hana Řeháková. Ve funkci ji na doporučení výběrové komise potvrdili krajští radní. Hlavním úkolem vedení galerie bude nyní příprava na možný přesun této instituce do nových prostor v automatických mlýnech architekta Josefa Gočára.

Vladislav Martyniuk patří mezi největší opory šachové mládeže rychnovské Pandy.

Panda si odvezla pět medailí

Rychnov nad Kněžnou - Pět medailí, z toho dvě zlaté, si ze šachové Velké ceny v Hradci Králové odvezli talentovaní šachisté rychnovské Pandy.

Korunovační klenoty byly vystaveny 15. ledna ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory

České korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Od minulého úterý byly vystaveny ve Vladislavském sále i se svatováclavskou zbrojí a prohlédlo si je 32.300 lidí. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letos byly klenoty vystaveny na oslavu 100. výročí vzniku Československa a 25 let od založení České republiky.