Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Gočár

Utkání královéhradeckých a olomouckých šachistů-seniorů v Hradci Králové.

Olomoučtí šachisté budou dlouho a krásně vzpomínat na utkání v Hradci Králové

Sobota 21. května dlouho zůstane pro nás olomoucké seniory-šachisty nezapomenutelným dnem, na který budeme mít krásné vzpomínky. Náš olomoucký šachový klub seniorů, I.P.Pavlova(Jalta), za příkladné podpory města, se zúčastnil odvetného šachového turnaje v Hradci Králové, abychom si opět poměřili síly v šachové hře s královéhradeckými seniory-šachisty. Bylo to, jak píšeme, odvetné utkání, kdy jsme v prvním turnaji minulého roku v Olomouci zvítězili. Za příspěvek děkujeme Rudolfu Novákovi.

Josef Gočár a továrník Binko

Josef Gočár se v symbolické výstavě konané na zámku v Pardubicích vrací domů

Znáte první vilu slavného architekta Josefa Gočára? Víte, jak ho ovlivnila rodina, pro kterou ji navrhl? A co má společného s pardubickým pivem? Na to návštěvníkům odpovídá nová interaktivní výstava nazvaná "Přivedli svět domů. Binkovi a Josef Gočár". Za tou stojí potomci slavných předků. Výstava odhaluje tajemství obou umělecky založených rodin. Návštěvníci si mohou prohlédnout osobní předměty, deníky, korespondenci a další exponáty z doposud nepřístupných rodinných archivů.

Chrudimský hřbitov U Kříže pochází z 11. století. K orientaci slouží cedule umístěné před kostelem.

Při hledání hrobů významných osobností pomáhají mapy, ale i QR kódy

/FOTOGALERIE/ Je až dobrodružné na hřbitovech hledat hroby slavných osobností. Některá města to návštěvníkům usnadňují mapkami s označeními, díky kterým lze konkrétní místo posledního odpočinku rychle najít. Ne všichni významní rodáci nebo občané však mají žijící příbuzné, a tak si některé hroby převzala města do své péče. Některé jsou dokonce označeny jako kulturní památka.

Město Hradec Králové rozdalo výroční ceny a medaile

Město Hradec Králové rozdalo výroční ceny a medaile

Vedení města ocenilo hradecké osobnosti, které se zasloužily o úspěchy v oblasti kultury i dalších odvětví. V budově Adalbertina zastupitelé ocenili jednotlivce i kolektivy cenou Talent královéhradecké kultury 2019, předali medaile města hradeckým osobnostem za rok 2020 a slavnostní večer zakončili udílením výročních cen města za rok 2020.

letní kino Pernštejn

Pardubické letní kino nabídne program na každý prázdninový večer

Po zimní odmlce se v pátek opět otevřou brány Pardubického letního kina. Pro příznivce promítání pod širým nebem bude během prázdnin připraven bohatý program na každý večer. Šestnáctou sezónu odstartuje v pátek od půl desáté večer promítání dokumentu o Miloši Formanovi. 

Takzvaný Knéblák byl opraven a osm sociálních bytů dostane brzy své nájemníky.

Opravený dům v Lysé začne sloužit rodinám v nouzi. Nabídne osm zařízených bytů

Osm nových bytů pro rodiny v kritických životních situací. To je výsledek oprav takzvaného Knéblova domu v Lysé nad Labem, který brzy zabydlí například děti nemající kam jít z dětského domova, samoživitelky ve finanční tísni nebo třeba rodiny s dětmi, jež se bez dočasné pomoci neobejdou. Dům měl začít tomuto účelu sloužit už loni na podzim, ovšem těsně před dokončením oprav zasáhl objekt požár a práce na rekonstrukci se zdržely, a také se městu prodražily.

Ilustrační foto

Město odmění učitele, kteří pomáhali o nouzovém stavu

Krajské město vyplatí odměny 44 pedagogům, kteří pomáhali vyučovat a zajišťovat provoz škol během období nouzového stavu. O výši odměn v úterý rozhodli radní města na svém zasedání, celkem bude mezi pedagogy rozděleno více než 150 tisíc korun.

Návrh Hanáckého divadla v Olomouci na třídě Svobody z 20. let minulého století

Nepostavená Olomouc. Co ve městě mohlo stát, ale nestojí

Nová radnice, Hanácké divadlo, Zimní lázně, moderní kruhové kino, komplex moderních nemocničních pavilonů, nové policejní ředitelství nebo obchodní a živnostenská komora. To je jen zlomek z mnoha budov, které měly na různých místech Olomouce vyrůst v minulém století a na jejichž realizaci nikdy nedošlo.

Ilustrační foto

Hradec v neděli čekají netradiční koncerty

Jako hudební amfiteátry ožijí v neděli odpoledne vnitrobloky činžovních domů Josefa Gočára v Hradci Králové. Kulturní organizace Dobré divadlo zde uspořádá netradiční koncerty.

Petr Vaňous

Komentář Petra Vaňouse: Prokoukne Rozárka i bez Prokouka?

Na počátku minulého století Hradci Králové vtiskli novou podobu věhlasní čeští architekti Jan Kotěra a Josef Gočár. Jejich zásluhou, ale také zásluhou vizionářského vedení města v čele s se starostou Františkem Ulrichem, vzniklo moderní a pokrokové město. Stačilo jim k tomu jen pár desítek let a víra konšelů ve schopnosti vizionářů. A to bez zdlouhavých procesů, kterými se vyznačuje dnešní Demo demokracie.

Ilustrační fotografie.

Hradec odpustí rodičům poplatky za uzavřené školky

Od 1. března jsou doma téměř všechny děti ze základních a mateřských škol, které vláda v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru uzavřela. Město Hradec Králové nyní rozhodlo o odpuštění části poplatku za pobyt dětí v mateřské škole, jeho výše se bude odvíjet od návratu dětí zpět do škol.

I během lockdownu můžete v Hradci na výstavu

Umění ve výlohách: I během lockdownu můžete v Hradci na výstavu

/FOTO/ Hned několik výstav mohou v těchto dnech zhlédnout lidé v Hradci Králové. Navzdory současným vládním opatřením zcela legálně a bezpečně. Se záměrem oživit spící kulturní instituce, nabídnout kolemjdoucím trochu výtvarné kultury a rozveselení přišel Klub konkretistů. Nabízí umění ve výlohách, výkladech a oknech.

Hradecké sady.

FOTOHÁDANKA Z HRADCE: Poznáte oblíbené sady v centru města?

/ANKETA/ Sady byly založeny v letech 1932 až 1935 z podnětu městské spořitelny podle regulačního plánu Josefa Gočára a návrhu Dr. Kamenického z Průhonic ve stylu anglického parku, tehdy pod názvem Herrmannovy sady, který obdržely na počest královéhradeckého rodáka Ignáta Herrmanna. Říkalo se jim také Pionýrské sady. Jejich rozloha byla tehdy téměř devět hektarů.

Poznávací stezka po stopách architekta Karla Řepy v Padubicích.

Florbalisté se vydali po stopách významných architektů. Na výlet zvou i vás

/FOTOGALERIE/ Doba nepřeje organizovanému sportování, a tak florbalisté vložili svou energii do vzniku nových poznávacích stezek. Vydejte se po stopách nejvýraznějších osobností pardubické architektury a poznejte Pardubice jinak a v pohybu. Anebo se podívejte na naší fotogalerii, kudy stezka Karla Řepy vede.

Designové dárky na MINT Market Pardubice

Designové dárky na MINT Market Pardubice

Předvánoční MINT Market v Pardubicích se nakonec uskuteční, a to ve středu 16.12. Více než čtyřicet nezávislých prodejců autorského designu a módy čeká na návštěvníky v unikátním areálu Automatických mlýnů. Vstup je jako vždy bezbariérový a samozřejmě zdarma, domácí mazlíčci jsou vítáni.

Winternitzovy mlýny

Winternitzovy mlýny prochází obnovou. Gočárovská architektura opět zazáří

/FOTO/ Winternitzovy mlýny na nábřeží Chrudimky, postavené podle projektu architekta Josefa Gočára, procházejí náročnou rekonstrukcí. Pardubický kraj odkoupil architektonicky hodnotnou budovu před dvěma lety. Dokončená má být na konci roku 2022. Do rekonstruovaných prostor se nastěhuje pardubická Východočeská galerie.

POVINNÉ ROUŠKY nejenže ztěžují koncentraci, ale dětem v nich je špatně rozumět, shodují se učitelé.

Online výuka připomíná duchařskou seanci. Děti se těšily na návrat do lavic

Chodbami hradecké Základní školy Josefa Gočára již opět zní zvonění a do škamen se vrátila většina ze sedmi stovek žáků. I tak ještě mnozí zdejší kantoři a kantorky dál musí občas zasednout k počítači a vyučovat distančně, tedy na dálku. Taková hodina pak mnohdy připomíná seanci, kdy učitelé místo duchů vyvolávají žáky a zpovzdálí je slyšet ruch televize, automatické pračky či maminky, která se právě pustila do nádobí.

Pardubicko ve znamení Gočárova kubismu

Série #světovéČesko / Architektura východních Čech je bezesporu spojena s Josefem Gočárem. Gočár proslul zejména svými kubistickými a funkcionalistickými díly, které realizoval kromě Pardubic a Hradce Králové také například v Praze či v Lázních Bohdaneč, jejichž monumentální pavilon dodnes nese jeho jméno.