Kreativ

ŠTÍTEK: Josef Gočár

Učitel Libor Mitana (vlevo) ze Základní školy Němčice nad Hanou postoupil do finále soutěže Zlatý Ámos 2024. Foto: Zlatý Ámos, se svolením

Libor Mitana, matikář z jihu Prostějovska bojuje o titul Zlatý Ámos

Učitel, trenér, fotbalista nebo informatik. Libor Mitana z Němčic nad Hanou se dostal do celostátního finále ankety Zlatý Ámos. V soutěži, která určuje nejoblíbenějšího učitele, ho čeká v pátek odpoledne finále, do kterého se dostalo šest pedagogů - čtyři ženy a dva muži.

Pardubický obchodní dům Grand je zavřený. Dělníci tu pracují na nových obchodech, několika restauracích, kavárnách, nejmodernějších kinosálech nebo venkovních terasách. foto: Marhold

Sami v prázdném Grandu. Podívejte se, jak se mění ikonický pardubický obchoďák

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pardubický obchodní dům Grand je od ledna zavřený, obsadili ho stavbaři, kteří mu mají dát nový vzhled. Dělníci tu pracují na nových obchodech, několika restauracích, kavárnách, nejmodernějších kinosálech nebo venkovních terasách. Rekonstrukce za zhruba 300 milionů korun má skončit na podzim příštího roku. Nahlédněte s Deníkem dovnitř rekonstruovaného obchodního domu. Fotogalerii najdete uvnitř článku.

Vila Anička v Hradci Králové je kulturní památkou.

Petici nechápu, říká investor. Prozradil, co bude dál s hradeckou vilou Anička

Bezmála čtyři stovky podpisů se za poslední týden objevily pod peticí na záchranu vily Anička v centru Hradce Králové. Petenti, kteří adresují podpisové archy nejen hradeckým zastupitelům, ale také jejich kolegům na kraji a ministerstvu kultury, chtějí, aby se město aktivně zapojilo do opravy této památky. Autoři petice se obávají, že by Aničku mohl potkat stejný osud jako protější vilu čp. 731. Všem pochybovačům však investor vzkázal, že vila Anička dál bude součástí architektonického odkazu města.

Pardubický Grand projde zásadní rekonstrukcí.

Pardubický Grand se na dva roky zavře. Oživit ho má restaurace a moderní obchody

/ANKETA, VIZUALIZACE, VIDEO/ Nové obchody, restaurace, kavárna, venkovní terasy nebo moderní kino. To slibuje majitel Grandu po jeho generální proměně. Obchodní dům se zavře už v lednu 2024, čeká ho rekonstrukce za zhruba 300 milionů korun. Investor ho chce znovu probudit k životu. Znovutevření stavbaři plánují na podzim roku 2025.

Automatické mlýny v Pardubicích

Stavbami roku v kraji jsou galerie, památník, nadchod a bytový dům

Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004, většinou ve dvouletých intervalech. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. V hlasování veřejnosti zvítězila škola Svítání v Pardubicích.

Místo po sovětských kasárnách proměnilo Vysoké Mýto na moderní park pro všechny generace.

Revitalizace území bývalých kasáren ve Vysokém Mýtě bodovala ve Stavbě roku

Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. 

Nový nadchod v Litomyšli.

Nadchod s vyhlídkou v Litomyšli kraloval v soutěži krajská Stavba roku

Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, mezi nimi je i nadchod s vyhlídkou v Litomyšli. Dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. 

Autor nové multifunkční arény v Hradci Králové Tomáš Vymetálek při prvním testu osvětlení hrací plochy.

Pod lízátky se bude hrát podle plánu, slibuje autor hradecké arény Vymetálek

/ROZHOVOR/ Vyběhnou fotbalisté Hradce Králové na pažit nové multifunkční arény ve slibovaném termínu 5. srpna? „Stoprocentně,“ je přesvědčený architekt stadionu Tomáš Vymetálek. Poslední týdny je spolu se svými kolegy na stavbě prakticky každý den, a tak se rozhovor s autorem největší novodobé investice města odehrál na tribuně.

Funkcionalistická budova Husova sboru ve Vršovicích, Husův sbor.

Noc kostelů: Tipy na zajímavé objekty a jak jich stihnout co nejvíc

Večer 2. června nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí církevních objektů, poznat komunitu, nebo si prohlédnout místa, kam nás běžně nenapadne vyrazit, nebo jsou pro veřejnost zavřená. Přinášíme tipy na dopravu i konkrétní kostely, které (možná) neznáte.

Předávání ocenění Pedagogická osobnost roku.

FOTO: Pedagogická osobnost roku. Město ocenilo dvacet hradeckých vyučujících

Předávání ocenění Pedagogická osobnost roku se konalo ve středu v prostorách Petrof Gallery. Odborná komise navrhla udělit toto ocenění dvaceti kantorkám a kantorům z hradeckých základních, základních uměleckých a mateřských škol zřizovaných městem. Mezi oceněné navíc město rozdělilo celkem 200 tisíc korun.

V neděli se po téměř tříleté rekonstrukci veřejnosti otevře Městské muzeum v Jaroměři. Funkcionalistický Wenkeův obchodní dům od architekta Josefa Gočára má nyní dvakrát více muzejních prostor i venkovní amfiteátr.

Architekt David Vávra byl v okouzlení: Jaroměř má obdivuhodnou perlu

/FOTO, VIDEO/ Po téměř tříleté rekonstrukci se v neděli otevře Městské muzeum v Jaroměři. Funkcionalistické dílo Josefa Gočára při první návštěvě okouzlilo herce a architekta Davida Vávru, který je autorem studie a projektové dokumentace oprav. Někdejší obchodní dům a současná národní kulturní památka získala po přebudování, která stálo přes 30 milionů korun, dvakrát více muzejních prostor i venkovní amfiteátr.

Benefiční galavečer

Tipy na víkend na Orlicku: Masopust a benefice

Staročeské Ostatky ve Skořenicích, nebo Benefiční galavečer ve Vysokém Mýtě. Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Orlicku a v Pardubickém kraji.

Expozice věnovaná vaření piva v historickém pivovaru, ve kterém se narodil architekt Josef Gočár, 30. ledna 2023, Semín, Pardubicko.

V historickém pivovaru v Semíně byla dokončena předindustriální varna

Spolek Gočárův Semín minulý rok pokročil s expozicemi v historickém pivovaru v Semíně na Pardubicku, kde se narodil architekt Josef Gočár. Lidé si budou moci prohlédnout například repliku původní technologie vaření piva. Při její výrobě se vycházelo z historických předloh zachovaných například v pivovaru v Dětenicích, řekl předseda spolku Leoš Kvapil.

Korunovační klenoty byly vystaveny 15. ledna ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

České korunovační klenoty jsou uloženy zpátky v Korunní komoře

České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34.000 lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály sv. Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i ve středu se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.

Pardubický zámek táhne. Počtem návštěvníků se vrací do předcovidových let

Pardubický zámek táhne. Počtem návštěvníků se vrací do předcovidových let

Renesanční perla v centru Pardubic se těší oblibě návštěvníků. Loni branami zámku prošlo téměř 94 tisíc návštěvníků. Ti mířili především na nově otevřený prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách nebo výstavu Lidé odvedle. Oblíbené jsou i tradiční akce jako Velikonoce na zámku, Sladké Vánoce nebo divadelní festival Pernštejnlove. V návštěvnosti nezůstal pozadu ani food festival Pernštejnské hodování, festival piva nebo muzejní noc. Sídlo Východočeského muzea se tak pomalu vrací k číslům, kterými se pyšnilo dříve.

V komiksovém průvodci Jan Zrzavý hravou formou ukazuje čtenářům významné památky a místa.

Malíř Zrzavý provádí Krucemburkem. V zábavném komiksu, podívejte se

Hravou formou ukazuje nejdůležitější místa v Krucemburku, na Starém Ransku a v Hluboké Komiksový průvodce. Jeho hlavním hrdinou je malíř Jan Zrzavý, jehož život je s Krucemburkem neodmyslitelně spjatý. V komiksu provází čtenáře po památkách i zajímavou přírodou, komentuje, vysvětluje i baví. Za komiksem stojí grafik Ondřej Janda ve spolupráci s městysem Krucemburk v čele se starostou Otto Kohoutem. Na výběr obrázků se můžete podívat i v naší galerii, děkujeme za možnost zveřejnění. 

Prostory, v nichž bude sídlit Gočárova galerie, jsou stavebně zkolaudovány. Nyní se bude pracovat na interiérech a první návštěvníci by se mohli do hlavní budovy Winternitzových automatických mlýnů podívat začátkem léta 2023.

Místo mouky umění. Galerie v Automatických mlýnech otevře začátkem léta

/FOTOGALERIE/ Když architekt Lukáš Smetana před šesti lety kupoval pustnoucí Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích, nebylo vůbec jasné, co nakonec v budově navržené Josefem Gočárem vznikne. Už na začátku léta příštího roku by ale měla první návštěvníky přivítat Gočárova galerie, kterou v hlavní budově národní kulturní památky vybudoval Pardubický kraj. Prostory jsou ze stavebního hlediska hotové, nyní se pracuje na jejich vnitřním vybavení. Rekonstrukce vyjde na 361 milionů korun.

Korunovační klenoty vystaveny na Pražském hradě v nové vitríně.

České korunovační klenoty budou vystaveny v lednu v katedrále sv. Víta

/FOTOGALERIE/ České korunovační klenoty budou vystaveny 17. až 21. ledna. Lidé si je budou moct netradičně prohlédnout ve svatovítské katedrále, řekl v pondělí novinářům vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Na stejném místě byly naposledy vystaveny v roce 1955. Vystavena bude ve svatováclavské kapli katedrály i lebka sv. Václava.

Výstava o Gočárovi a Binkových na Zámku Pardubice je prodloužená do 4. září 2022.

Výstava o Gočárovi a Binkových na Zámku Pardubice pokračuje. Už jste ji viděli?

Nestihli jste ještě navštívit výstavu o Josefu Gočárovi a rodině Binkových na pardubickém zámku? Nemusíte zoufat, výstava s názvem Přivedli svět domů. Binkovi a Josef Gočár se prodlužuje. Počátky tvorby slavného architekta ve výstavě, která evokuje jeho Červenou vilu, máte šanci spatřit ještě do neděle 4. září.

Výstava o Gočárovi a Binkových na Zámku Pardubice je prodloužená do 4. září 2022.

Výstava o Gočárovi a Binkových na Zámku Pardubice pokračuje. Už jste ji viděli?

Nestihli jste ještě navštívit výstavu o Josefu Gočárovi a rodině Binkových na pardubickém zámku? Nemusíte zoufat, výstava s názvem Přivedli svět domů. Binkovi a Josef Gočár se prodlužuje. Počátky tvorby slavného architekta ve výstavě, která evokuje jeho Červenou vilu, máte šanci spatřit ještě do neděle 4. září.

Pomník Rudoarmějce

Náměstí Republiky režimy kradly. Stála zde říšská slepice, Lenin i traktor

Na pardubickém náměstí Republiky, které vzniklo před více něž sto lety a vystřídalo řadu názvů, se v minulosti tyčila říšská slepice, traktor, Lenin a nyní rudoarmějec. Jaké další symboly moci se tu objevily? Své pomníky si zde postavili nacisté i komunisti. Pomník osvobození se některým Pardubákům nelíbí dodnes. 

Centrální polytechnické dílny se brzy schovají pod střechu

Ze skladu mouky budou učebny robotiky. Automatické mlýny se mění k nepoznání

Mohutnou rekonstrukci areálu pardubických Automatických mlýnů nebrzdí ani válka, ani nedostatek materiálu. Naopak, projekt Centrálních polytechnických dílen nabývá stále zřetelnějších podob. V opravované části mlýnů vzniknou laboratoře, učebny robotiky i promítací sály s tematickými programy. Projekt města se má lidem otevřít příští rok v září.

Josef Gočár

Sedm šikulů východních Čech. Podívejte se na příběhy z regionu

V oblasti východních Čech žily významné osobnosti, které se zapsaly do historie. V kraji ale nechybí ani mladí šikulové, o kterých nejspíš ještě uslyšíme. Pojďme si přiblížit příběhy a rozhovory sedmi zajímavých či prostě aktivních lidí, kteří na sebe upozornili nebo stále upozorňují svojí činností. Chybět ovšem nemusejí ani významná místa a díla.

Tkalcovství Josef Fidler

Sedm šikulů východních Čech. Podívejte se na příběhy z regionu

V oblasti východních Čech žily významné osobnosti, které se zapsaly do historie. V kraji ale nechybí ani mladí šikulové, o kterých nejspíš ještě uslyšíme. Pojďme si přiblížit příběhy a rozhovory sedmi zajímavých či prostě aktivních lidí, kteří na sebe upozornili nebo stále upozorňují svojí činností. Chybět ovšem nemusejí ani významná místa a díla.