Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo vnitra

Ostravští strážníci - Ilustrační foto.

Městská policie v Ostravě nabírá nové strážníky

Ostravská městská policie láká do svých řad nové strážníky. Připravuje pro ně kurz, který začíná v pondělí 2. prosince. Zájemci ale musejí nejprve projít sítem přijímacího řízení, do něhož je možno se stále hlásit.

Ostravští strážníci - Ilustrační foto.

Městská policie v Ostravě nabírá nové strážníky

Ostravská městská policie láká do svých řad nové strážníky. Připravuje pro ně kurz, který začíná v pondělí 2. prosince. Zájemci ale musejí nejprve projít sítem přijímacího řízení, do něhož je možno se stále hlásit.

Ilustrační foto.

V chotěbořské neurologické ambulanci se od pondělka ordinuje

Chotěboř – Do neurologické ambulance v chotěbořském M-centru už přišli první pacienti. Od pondělí 21. října je otevřená pro pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny a Oborové zdravotní pojišťovny. Pojištěnci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky sem budou moci začít chodit od 1. listopadu.  

Ilustrační foto. Volby

Vnitro plánuje novinky ve volbách. Změny budou už od roku 2021

Stěsnat dobu, po kterou mohou voliči přicházet k volebním urnám do jednoho dne, elektronizovat volby, pro zahraničí zavést korespondenční hlasování a také zrušit povinné doručování volebních lístků do domácností plánuje ministerstvo vnitra v návrhu zákona o správě voleb. Normu poslal vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) do připomínkového řízení, první změny by podle návrhu voliče čekaly už ve sněmovních volbách 2021. Plně by zákon začal fungovat až v dalším období, například ve volbě nového prezidenta v roce 2023. Na reformu volebních zákonů dnes upozornily Právo a E15.

Dalibor Státník, ředitel archivu v Mělníku

Dalibor Státník přes deset let bádal v archivech StB

Působím jako ředitel Státního okresního archivu Mělník. Data, králové, panovníci a bitvy, to mě zajímalo už od dětství. Později jsem ale samozřejmě pochopil, co je v historii skutečně důležité: přesah do současnosti, snad do budoucnosti a také znovuprožití lidských osudů, jak říkal český historik Bohdan Chudoba. Možná k mému zaujetí historií přispělo to, že jsem se ve druhé třídě začetl do Liviových Dějin Říma.

Jaroslav Hensl - Městský soud v Praze projednal 18. října 2019 správní žalobu zvukaře Jaroslava Hensla (vlevo) na ministerstvo vnitra a policii.

Pokračoval soud se zvukařem, který údajně narušil mítink prezidenta na Moravě

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého zadržela policie kvůli narušení mítinku prezidenta Miloše Zemana, řekl dnes u soudu, že o formě protestu policisty předem informoval a byl s nimi domluvený. Věřil tedy tomu, že nedělá nic nepovoleného. Hensl strávil přes dvě hodiny na policejní služebně poté, co hlasitě přehrál skladbu Modlitba pro Martu. Správní žalobou podanou na ministerstvo vnitra se domáhá toho, aby soud označil zásah jako nezákonný.

Pavel Jenšovský

Město Rakovník podá na exstarostu Jenšovského žalobu

Vedení radnice se rozhodlo podat žalobu na bývalého starostu Pavla Jenšovského (ČSSD) kvůli vymáhání škody, která měla vzniknout opětovným podáním výpovědi bývalé tajemnici Městského úřadu Rakovník Elišce Pidrmanové (dříve Holkové) a činit má 1,88 milionu korun. Pavel Jenšovský už dříve jakékoliv pochybení odmítl. Až soud tedy bude muset rozhodnout, zda se dopustil protizákonného jednání. 

Fotografie ve Státním okresním archivu ve Zlíně - Klečůvce: „Když byl Zlín Gottwaldovem“.Ilustrační foto

Zlín znovu Gottwaldovem? Trollové usilují o změnu názvu města

Téměř pětistovka podpisů je k dnešnímu dni pod peticí, která vyzývá k přejmenování krajského města Zlín na GottWaldov. To vše na počest dvou zesnulých skvělých zpěváků Karla Gotta a Waldemara Matušky, jak se v petici uvádí. Možná petičníky inspirovala vtipná vzpomínka Mistra Karla Gotta, kterou vyprávěl v létě ve Zlíně při přebírání ocenění Zlatý střevíček.    

Ilustrační foto.

VIDEO: Proti výsledku patového referenda se nikdo neodvolal

Skupina místních občanů iniciovala petici proti plánované stavbě kravína v obci Bělá u Libštátu. Obec na jejím základě vyhlásila k výstavbě místní referendum, které se uskutečnilo 5. října. Bělští v něm hlasovali o tom, zda má obecní zastupitelstvo stavbu schválit.

Ilustrační fotografie.

Zvýšit hranici mezi přestupkem a trestným činem? Města jsou většinou proti

Ne všichni tomu tleskají, mnohé radnice v Česku jsou proti a jednotný názor nemají ani ministerstva. Řeč je o možném zvýšení peněžní hranice mezi přestupkem a trestným činem ze současných pěti na deset tisíc korun. Tak totiž zní jeden z bodů, který v rámci novely trestního zákoníku navrhují někteří čeští poslanci. 

Ilustrační foto

Dovoz flobertek má nově podléhat kontrole

Stát pokračuje ve svém tažení proti flobertkám. To jsou volně prodejné zbraně, pro které vzhledem k jejich nižší nebezpečnosti není potřeba zbrojní průkaz. Poté, co se jejich držení před časem pokusilo zpřísnit ministerstvo vnitra, nyní v jeho stopách pokračuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Ilustrační foto - volby

Neúspěšný kandidát: Opět jste dali šanci vzniku korupčního prostředí

Vedení města Strakonice opět čelilo kritice ohledně voleb. Ne těch neplatných z roku 2018, ale přípravě opakovaných letos 14. prosince. A opět od neúspěšného kandidáta Karla Janského (Změna pro Strakonice), který loni podal návrh na zneplatnění komunálních voleb ve Strakonicích pro nerovnost podmínek předvolební kampaně.

Muchova Slovanská epopej.

Slovanská epopej poputuje do Moravského Krumlova. Zůstane tam nejméně pět let

Slovanská epopej Alfonse Muchy zřejmě nejméně na pět let poputuje na zámek v Moravském Krumlově, kde cyklus zůstane do doby, než pro něj bude mít Praha vlastní budovu. Schválila to dnes rada hlavního města, její rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelstvo. V případě schválení by lidé mohli obrazy na Moravě vidět od léta příštího roku. Moravský Krumlov, kde byl cyklus od 50. let až do roku 2011, má o umístění zájem. Praha stále nemá jasno, kde vybuduje vlastní sál pro umístění obrazů, nyní zvažuje víc možností.

Sametové Vodňany.

Začínají Sametové Vodňany

V neděli 6. října otevírá Městské muzeum a galerie Vodňany výstavu k 30. výročí revolučních událostí ve Vodňanech. Projekt vznikl díky spolupráci řady pamětníků a především vodňanského fotografa Karla Burdy, který od roku 1976 disciplinovaně dokumentuje dění ve městě.

Počítač s výstupem ke čtení plastického Braillova písma. Ilustrační foto.

Obecní weby bez bariér: Do roka a do dne

Havlíčkobrodsko – Bez bariér musejí být pro zdravotně postižené dnes nejen vstupy do škol a úřadů, ale nově také webové stránky měst a obcí. Jedná se o nařízení Ministerstva vnitra. Jeho dodržení budou úředníci kontrolovat.  

V malé obci na Novoměstsku se bavili.

Pat a Mat i Mimoni. V Dlouhém se sešli při sousedském posezení

Dlouhé /FOTOGALERIE/– Pro zpestření letošního obecního sousedského posezení byla pro děti připravena pohádková stezka kolem rybníka Halíř. Na třicet dobrovolníků a nadšenců vytvořilo třináct pohádkových zastavení s pohádkovými bytostmi. Kromě klasických postav Manky, Rumcajse, Cipíska, Popelky, Karkulky a vlka či loupežníků byli přítomni i Pat a Mat, Asterix, Obelix, Mimoni, Mach a Šebestová, králíci z klobouku a další.   

John Mucha.

Muchův vnuk vs. Praha. Spor o Slovanskou epopej u soudu pokračuje

Ve sporu o Slovanskou epopej Alfonse Muchy rozhodne Obvodní soud pro Prahu 1 příští středu. S obrazy disponuje hlavní město Praha, malířův příbuzný John Mucha však v žalobě tvrdí, že se Praha vlastníkem cyklu obrazů nikdy nestala. Město podle něj nesplnilo autorovu podmínku, aby pro plátna zbudovalo samostatné výstavní prostory.

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz hovoří po volbách ke svým příznivcům ve Vídni

V Rakousku sečetli všechny hlasy. Lidovci získali 37,5 procenta

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.